Dhaptar pamenang bebungah Nobel Fisika

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Daftar pamenang bebungah Bebungah Nobel jroning Fisika wiwit 1901:

Taun Jeneng Karya sing diwènèhi bebungah
1901 Wilhelm Conrad Röntgen "pengakon marang pelayanan sing luar biasa sing wis dilakoni jroning nemokaké sinar Röntgen sing dijenengaké miturut jenengé."
1902 Hendrik Antoon Lorentz lan Pieter Zeeman "pengakon marang pelayanan sing luar biasa sing wis dilakoni jroning riset pengaruh magnetisme jroning fenomena radiasi".
1903 Antoine Henri Becquerel "pengakuan marang pelayanan sing luar biasa sing wis dilakukan jroning nemokaké spontanitas radioaktivitas".
Pierre lan Marie Curie "pengakon marang pelayanan sing luar biasa sing wis dilakoni jroning riset fenomena radiasi sing ditemokaké déning Professor Henri Becquerel".
1904 John William Strutt, 3rd Baron Rayleigh "kanggo investigasi kepadatan gas sing paling wigati lan kanggo panemuan argon."
1905 Philipp Eduard Anton von Lenard "kanggo kerja jroning sinar katode".
1906 Sir Joseph John Thomson "jroning pengakon besarnya jroning teori lan eksperimen nginvestigasi konduksi listrik déning gas".
1907 Albert Abraham Michelson "kanggo ketepatan alat optik lan spektroskopik lan investigasi metrologikal sing dilakoni ".
1908 Gabriel Lippmann "kanggo metode jroning mrodhuksi warna fotografi adhedhasar fenomena penggangguan".
1909 Guglielmo Marconi lan Karl Ferdinand Braun " pengakon kontribusi marang pangembangan telefraf tanpa kabel".
1910 Johannes Diderik van der Waals "Kanggo pekerjaannya jroning persamaan tetapan gas lan cairan."
1911 Wilhelm Wien " panemuan ngenani hukum penentuan radiasi panas."
1912 Nils Gustaf Dalén "Kanggo panemuan alat atur otomatis kanggo panggunaan bebarengan karo akumulator gas kanggo memperjelas mercusuar lan pelampung."
1913 Heike Kamerlingh-Onnes "Kanggo pemeriksaan jroning sifat dat jroning temperatur rendah sing nuduhaké, inter alia, jroning gawé helium cair"
1914 Max von Laue "Kanggo panemuan difraksi sinar Xnya nganggo kristal."
1915 Sir William Henry Bragg lan William Lawrence Bragg "Kanggo sumbangan jroning analisis struktur kristal dengan memakai sinar X."
1916
Uang hadiah 1/3 dialokasèkaké jroning Dana Utama lan 2/3 jroning Dana Spesial di bagian hadiah iki
1917 Charles Glover Barkla "Kanggo penemuan ngenani ciri-ciri radiasi Röntgen jroning cuaca."
1918 Max Planck "Dalam pengakuan jroning sumbangan kanggo kemajuan fisika kanthi nemokaké energi quanta."
1919 Johannes Stark "Kanggo panemuan efek Doppler jroning sinar saluran lan pamisahan jalur spektral ing bidhang listrik."
1920 Charles Edouard Guillaume " pengakon marang sumbangan ukuran presisi jroning fisika kanthi panemuan anomali jroning logam campuran baja nikel"
1921 Albert Einstein "kanggo sumbangan jroning Teori Fisika lan mligi jroning panemuan hukum efek fotoelektriké"
1922 Niels Henrik David Bohr "kanggo sumbangan jroning pamriksaan struktur atom lan radiasi sing metu saka kana"
1923 Robert Andrews Millikan "kanggo pekerjaan jroning isi dhasar listrik lan jroning efek fotoelektrik"
1924 Karl Manne Georg Siegbahn "jroning panemuan lan riset ing bidhang spektroskopi sinar X"
1925 James Franck lan Gustav Ludwig Hertz "jroning panemuan hukum ngenani tubrukan elektron jroning atom"
1926 Jean Baptiste Perrin "kanggo pekerjaannya jroning struktur terputus dat, lan mligi jroning panemuan kesetimbangan sedimentasi"
1927 Arthur Holly Compton "jroning panemuan efek sing dijenengaké miturut jenengé ". Pirsani: Efek Compton
Charles Thomson Rees Wilson "kanggo metode gawé garis edar partikel isi listrik katon déning kondensasi uap banyu"
1928 Owen Willans Richardson "kanggo pekerjaan jroning gejala panas lan mligi kanggo panemuan hukum sing dijenengaké miturut jenengé "
1929 Pangeran Louis-Victor Pierre Raymond de Broglie "kanggo penemuan jroning sifat gelombang elektron"
1930 Sir Chandrasekhara Venkata Raman "kanggo pekerjaan nghamburkaké cahya lan panemuan efek sing dijenengaké miturut jenengé"
1931 ( Bebungah dialokasièkaké jroning Dana Spesial saka seksi hadiah iki.)
1932 Werner Karl Heisenberg "kanggo penciptaan mekanika kuantum, aplikasi sing wis, inter alia, nuduhaké panemuan wangun allotropis saka hidrogen"
1933 Erwin Schrödinger lan Paul Adrien Maurice Dirac "kanggo panemuan wangun produktif baru saka teori atom"
1934
Dhuwit hadiah 1/3 dialokasikan jroning Dana Utama lan 2/3 jroning Dana Spesial ing bagéan hadiah iki
1935 James Chadwick "kanggo panemuan neutron"
1936 Victor Franz Hess "kanggo panemuan radiasinya"
Carl David Anderson "kanggo panemuan positronnya"
1937 Clinton Joseph Davisson lan George Paget Thomson "kanggo panemuan pacoban jroning difraksi elektron dengan kristal"
1938 Enrico Fermi "kanggo demonstrasi ngenani keberadaan elemen radioaktif anyar sing diciptakaké kanthi panyinaran neutron, lan kanggo panemuan sing magepokan karo reaksi nuklir sing diasilaké déning neutron redhup"
1939 Ernest Orlando Lawrence "kanggo panemuan lan pangembangan siklotron lan kanggo hasil saka iku, mligi sing magepokan jaro elemen radioaktif tiron"
1940
Dhuwit hadiah 1/3 dialokasèkaké jroning Dana Utama lan 2/3 jroning Dana Spesial ing bagéan bebungah iki
1941
1942
1943 Otto Stern "kanggo sumbangannya mengembangkan metode sinar molekul lan panemuan momen magnetik proton"
1944 Isidor Isaac Rabi "kanggo metode gemanya kangg mencatat sifat magnetis inti atom"
1945 Wolfgang Pauli "kanggo panemuan Asas Pengeluaran, uga disebut asas Pauli"
1946 Percy Williams Bridgman "kanggo panemuan apparatus kangg membuat tekanan tinggi sing luar biasa, lan kanggo panemuan ing babagan tekanan dhuwur fisik"
1947 Sir Edward Victor Appleton "kangg penyelidikannya jroning fisika saka atmosfer ndhuwur mligi jroning panemuan sing disebut uga lapisan Appleton"
1948 Patrick Maynard Stuart Blackett "kanggo pangembangan metode kamar awan Wilson, lan penemuan ing babagan fisika nuklir lan radiasi kosmik"
1949 Hideki Yukawa (湯川 秀樹) "kanggo perkiraan ananing meson jroning dhasar pekerjaan teoritis tenaga nuklir"
1950 Cecil Frank Powell "kanggo pangembangan metode fotografis nyinaoni proses nuklir lan penemuan ngenani meson sing digawé nganggo metode iki"
1951 Sir John Douglas Cockcroft lan Ernest Thomas Sinton Walton "kanggo pekerjaan pioner jroning transmutasi inti atom karo tiruan partikel atom sing dipercepat "
1952 Felix Bloch lan Edward Mills Purcell "kanggo pangembangan metode anyar kanggo ukuran presisi magnetik nuklir lan penemauan jroning hubungan bebarengan"
1953 Frits (Frederik) Zernike "kanggo demonstrasi tahap metode kontras, mligi kanggo panemuan jroning tahap mikroskop kontras "
1954 Max Born "kanggo riset fundamental jroning mekanika kuantum, mligi kanggo interpretasi statistik saka fungsi gelombang"
Walther Bothe "kanggo metode kejadian kebetulan lan penemuannya membuat bersamaan dengan itu"
1955 Willis Eugene Lamb "kanggo panemuan ngenani struktur alus saka spektrum hidrogen "
Polykarp Kusch "kangg panentuan presisi saka momen magnetis elektron"
1956 William Bradford Shockley, John Bardeen lan Walter Houser Brattain "kangg riset jroning semikonduktor lan panemuan jroning efek transistor "
1957 Chen Ning Yang (楊振寧 Pinyin: Yáng Zhènníng) lan Tsung-Dao Lee (李政道 Pinyin: Lǐ Zhèngdào) "kangg investigasi penetrasi saka sing disebut hukum keseimbangan sing mbuka dalan kanggo panemuan wigati ngenani unsur dhasar"
1958 Pavel Alekseyevich Cherenkov (Павел Алексеевич Черенков), Il'ia Frank (Илья Михайлович Франк), lan Igor Yevgenyevich Tamm (Игорь Евгеньевич Тамм) "kanggo panemuan lan interpretasi efek Cherenkov-Vavilov"
1959 Emilio Gino Segre lan Owen Chamberlain "kangg panemuan antiproton "
1960 Donald Arthur Glaser "kanggo panemuan bilik gelembung"
1961 Robert Hofstadter "kangg studi pioniré saka hamburan elektron jroning inti atom lan kanthi mangkono nggayuh panemuan ngenani struktur nukleon"
Rudolf Ludwig Mössbauer "kanggo riseté ngenani panyerapan geme saka radiasi gamma lan penemuannya jroning hubungan ini saka efek sing ngangkat jenengé". Pirsani:efek Mössbauer
1962 Lev Davidovich Landau (Лев Давидович Ландау) "kanggo teori pionir madhetaké dat, mligi helium cair "
1963 Eugene Paul Wigner "kanggo sumbangan jroning teori nukleus atom lan partikel dhasar, utamané liwat panemuan lan aplikasi prinsip simetris fundamental"
Maria Goeppert-Mayer lan J. Hans D. Jensen "kanggo panemuan ngenani struktur kulit nuklir"
1964 Charles Hard Townes, Nicolay Gennadiyevich Basov (Николай Геннадиевич Басов), lan Aleksandr Mikhailovich Prokhorov (Александр Михайлович Прохоров) "kanggo pekerjaan fundamental ing babagan elektronika kuantum, sing ngrintis konstruksi osilator lan pengeras miturut asas maser-laser "
1965 Sin-Itiro Tomonaga (朝永 振一郎), Julian Schwinger, lan Richard P. Feynman "kanggo pekerjaan fundamental jroning elektrodinamika kuantum, karo deep-ploughing minangka akibat fisik saka unsur dhasar"
1966 Alfred Kastler "kanggo panemuan lan pangembangan metode optik nyinaoni resonansi Hertzian jroning atom"
1967 Hans Albrecht Bethe "kanggo sumbangan jroning reaksi nuklir, mligi penemuan ngenani prodhuksi energi lintang"
1968 Luis Walter Alvarez "kanggo sumbangan sing nemtokaké jroning unsur dhasar fisika, utamané jroning panemuan kahanan resonansi, liwat pengembangan saka teknik panggunaan bilik gelembung hidrogen lan analisis data "
1969 Murray Gell-Mann "kanggo sumbangan lan penemuan ngenani klasifikasi unsur dhasar lan interaksiné"
1970 Hannes Olof Gösta Alfvén "kanggo pekerjaan lan panemuan fundamental jroning magneto-hidrodinamik karo aplikasi asil bagian sing béda saka plasma fisik"
Louis Eugene Félix Néel "kanggo pekerjaan lan panemuan fundamental ngenani antiferromagnetisme lan ferrimagnetisme sing buka dalan kanggo aplikasi wigati jroning fisika mengenai benda padat"
1971 Dennis Gabor "kanggo panemuan lan pengembangan metode holografis"
1972 John Bardeen, Leon Neil Cooper, lan John Robert Schrieffer "kangg teori pangembangan bebarengan superkonduktivitas, biasané disebut teori BCS"
1973 Leo Esaki (江崎 玲於奈) lan Ivar Giaever "kanggo panemuan eksperimental ngenani fenomena terowongan jroning semikonduktor lan superkonduktor berturut-turut"
Brian David Josephson "kanggo perkiraan teoritis saka sifat arus sing super ngliwati pembatas terowongan, mligi fenomena sing sacara umum dikenal minangka efek Josephson"
1974 Sir Martin Ryle lan Antony Hewish "kangg riset pionir jroning radio astrofisika: Ryle kanggo pengamatan lan penemuan, mligi jroning teknik perpaduan lubang, lan Hewish kangg peran nemtokaké jroning panemuan pulsar"
1975 Aage Niels Bohr, Ben Roy Mottelson, lan Leo James Rainwater "kanggo penemuan hubungan antara gerakan bebarengan lan gerakan partikel jroning inti atom lan pangembangan teori struktur inti atom miturut hubungan iku"
1976 Burton Richter lan Samuel Chao Chung Ting (丁肇中 Pinyin: Dīng Zhàozhōng) "kanggo pekerjaan pionir jroning panemuan unsur dhasar bobot saka jenis baru". Utawa: kanggo panemuan partikel J/Ψ kayadéné negasaké ide yèn dat baryon (seperti inti atom) terisi saka kuark?
1977 Philip Warren Anderson, Sir Nevill Francis Mott, lan John Hasbrouck van Vleck "kanggo pngamatan teoritis fundamental struktur elektronis magnet lan sistem ora beraturan"
1978 Pyotr Leonidovich Kapitsa (Пётр Леонидович Капица) "kanggo panemuan dhasar jroning area temperatur fisik sing cendhèk"
Arno Allan Penzias lan Robert Woodrow Wilson "kanggo panemuan ngenani radiasi dhasar gelombang mikrokosmik"
1979 Sheldon Lee Glashow, Abdus Salam, lan Steven Weinberg "kanggo sumbangan jroning persatuan lemah lan interaksi elektromagnetik antara unsur dhasar, klebu, inter alia, perkiraan arus netral lemah"
1980 James Watson Cronin lan Val Logsdon Fitch "kanggo panemuan violations of asas simetri fundamental jroning pembusukan meson K netral"
1981 Nicolaas Bloembergen lan Arthur Leonard Schawlow "kanggo sumbangan jroning pangembangan spektroskopi laser "
Kai Manne Boerje Siegbahn "kanggo sumbangannya jroning pangembangan spektroskopi elektron resolusi tinggi "
1982 Kenneth G. Wilson "kanggo teori jroning fenomena kritis jroning hubungan karo fase transisi"
1983 Subrahmanyan Chandrasekhar "kanggo studi teoritis jroning proses fisik saka kapentingan jroning susunan lan evolusi bintang"
William Alfred Fowler "kanggo studi teoritis lan pacobané jroning reaksi nuklir saka wigatiné jroning pambentukan elemen kimia ing alam semesta"
1984 Carlo Rubbia lan Simon van der Meer "kanggo sumbangan menentukan jroning proyek gedhé, sing mbuka dalan kanggo panemuan partikel dhasar W lan Z, komunikator saka interaksi lemah"
1985 Klaus von Klitzing "kanggo panemuan quantized efek Hall"
1986 Ernst Ruska "kanggo pekerjaan fundamentalé jroning elektron optik, lan kanggo desain mikroskop elektron pisanan"
Gerd Binnig lan Heinrich Rohrer "kanggo rancangan jroning scanning tunneling microscope"
1987 Johannes Georg Bednorz lan Karl Alexander Müller "kanggo pamecahan wigati jroning superkonduktivitas jroning bahan keramik "
1988 Leon Max Lederman, Melvin Schwartz, lan Jack Steinberger "kanggo metode sinar neutrino lan pertunjukan struktur gandha leptonterus panemuan muon neutrino"
1989 Norman Foster Ramsey "kanggo panemuan metode dasar osilator kapisah lan panggunaan jroning maser hidrogen lan jam atom liyané"
Hans Georg Dehmelt lan Wolfgang Paul "kangg pangembangan teknik perangkap ion"
1990 Jerome Isaac Friedman, Henry Way Kendall, lan Richard Edward Taylor "kanggo pengamatan pionir ngenani hamburan inelastik dhuwur saka elektron jroning proton lan loncatan neutron, minangka kapentingan sing perlu kanggo pangembangan model quark jroning partikel fisis"
1991 Pierre-Gilles de Gennes "kanggo panemuan metode pangembangan kanggo nyinaoni fenomena golongan jroning sistem prasaja bisa disamaratakaké jroning luwih akèh wangun kompleks dat, mligi jroning kristal cuwèr lan polimer"
1992 Georges Charpak "kanggo panemuan lan pengembangané jroning detektor partikel, mligi kamar proporsional multikabel"
1993 Russell Alan Hulse lan Joseph Hooton Taylor, Jr. "kanggo panemuan tipe baru pulsar, panemuan sing sing wis membuka kemungkinan baru studi gravitasi"
1994 "kangg sumbangan pionir jroning pangembangan teknik hamburan neutron kanggo studi zat kental"
Bertram Neville Brockhouse "kangg pangembangan spektroskopi neutron "
Clifford Glenwood Shull "kanggo pangembangan teknik difraksi neutron"
1995 "kanggo sumbangan percobaan pionir jroning lepton fisis"
Martin Lewis Perl "kanggo panemuan tau lepton"
Frederick Reines "kanggo deteksi neutrino"
1996 David Morris Lee, Douglas Dean Osheroff, lan Robert Coleman Richardson "kanggo panemuan jroning superfluiditas jroning helium-3"
1997 Steven Chu(朱棣文, pinyin: zhū dìwén), Claude Cohen-Tannoudji, lan William Daniel Phillips "kanggo pangembangan metode ngadhemaké lan njerat atom nganggo sinar laser "
1998 Robert B. Laughlin, Horst Ludwig Störmer, lan Daniel Chee Tsui(崔琦, pinyin: cuī qí) "kanggo panemuan jroning wangun anyar fluida kuantum karo fractionally charged excitations". Utawa, panemuan efek kuantum ruangan saka pacoban jroning 1982, sing sacara mendasar mbangun kahanan sing gawé observasi fractionally charged electrons.
1999 Gerardus 't Hooft lan Martinus J.G. Veltman "kanggo panguraian struktur kuantum interaksi elektrolemah jroning fisika"
2000
Zhores Ivanovich Alferov (Жорес Иванович Алферов) lan Herbert Kroemer "kanggo pangembangan heterostruktur semikonduktor digunakna jroning kecepatan dhuwur lan opto-elektroniks (elektronika Optis)"
Jack St. Clair Kilby "kanggo bagiannya jroning pangembangan sirkuit gabungan"
2001 Eric Allin Cornell, Wolfgang Ketterle, lan Carl Edwin Wieman "kanggo prestasi jroning kondensasi Bose-Einstein jroning gas cair saka atom alkali, lan kanggo studi fundamental awal saka sifat kondensasi"
2002 Raymond Davis, Jr. lan Masatoshi Koshiba (小柴 昌俊) "kanggo sumbangan pionir jroning astrofisika, mligi jroning deteksi neutrino kosmik"
Riccardo Giacconi "kanggo sumbangan pionir jroning astrofisika, sing buka dalan jroning panemuan sumber sinar X kosmik"
2003 Alexei Alexeevich Abrikosov (Алексей Алексеевич Абрикосов), Vitaly Lazarevich Ginzburg (Виталий Лазаревич Гинзбург) lan Anthony James Leggett "kanggo sumbangan pionir ing teori superkonduktor lan superfluida"
2004 David J. Gross, H. David Politzer lan Frank Wilczek "kanggo panemuan kebebasan asimtot jroning teori interaksi kuwat"
2005 Roy J. Glauber "kanggo kontribusi marang teori kuantum kanggo kajelasan optik"
John L. Hall lan Theodor W. Hänsch "kanggo sumbangan marang perkembangan spektroskopi tepat (precision spectroscopy) mawa basis laser, klebu teknik panyisiran frekuensi optik"
2006 John C. Mather lan George F. Smoot "kanggo panemuan benda hitam lan anisotropi radiasi latar mburi gelombang mikro kosmik"
2007 Albert Fert lan Peter Grünberg "kanggo panemuan Magnetoresistansi Raksasa"
2008 Makoto Kobayashi, Toshihide Maskawa, lan Yoichiro Nambu "kanggo panemuan mekanisme pamecahan simetri spontan jroning fisika subatom"

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]