Siklotron

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Siklotron

Siklotron yaiku sawijining mesin (akselerator) kang nyepetake partikel sacara ngleker, mula entuk energi kinetik kang dhuwur.[1] Partikel mau bisa arupa partikel proton utawa deuteron.[2] Siklotron bisa nyepetake partikel amarga menehi medan magnet lan medan listrik kang konstan.[3] Siklotron ditemokake dening Ernest O. Lawrence ing taun 1929 kang dikembangake dening mahasiswa ing University of California ing taun 1930 lan mulai operasi ing taun 1932.[4] Siklotron kan paling gedhe ing donya ana ing University of British Columbia, Vancouver, Kanada. Siklotron kang paling gedhe yaiku duweni diameter 18 m kang kasussun saka 4000 ton magnet. Siklotron iki ngasilake bidhang 0,46 T, 23 MHz medan listrik, 94 kV tegangan kang digunakake kanggo nyepetake arus 200 μA.[4]

Komponen[sunting | sunting sumber]

Komponen utama siklotron yaiku sumber ion, sistem vakum dhuwur, sistem panyepet lan osilasi, sistem transpor berkas lan sistem target.[1]

Fungsi[sunting | sunting sumber]

Pirang-pirang dekade kang pungkasan iki, siklotron dadi sumber energi tinggi kanggo eksperimen nuklir.[1] Siklotron digunakake kanggo jinis panaliten ing bidhang fisika.[1] Ion ing siklotron bisa digunakake kanggo nguculake nucuproton ing badan, mula bisa matenitumor.[1] Umume, mesin siklotron bisa digunake kanggo produksi radioisotop, analisis material, lan studi fisika nuklir (tergantung karo energi partikel kang diasilake).[1]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
  1. ^ a b c d e f Siklotron, forum.upi.edu. Diundhuh tanggal 14 Juni 2010.
  2. ^ Siklotron, fisika.web.id. Diundhuh tanggal 14 Juni 2010.
  3. ^ Siklotron dan Sinkrotron, www.fisikaasyik.com. Diundhuh tanggal 14 Juni 2010.
  4. ^ a b (en) Accelerator: Circular Accelerators (SLAC VVC), www2.slac.stanford.edu. Diundhuh tanggal 14 Juni 2010.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Siklotron&oldid=832867"