Heike Kamerlingh Onnes

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Heike Kammerlingh Onnes (kiwa) lan Johannes Diderik van der Waals (tengen).

Heike Kamerlingh Onnes (lair ing Groningen, Belanda, 21 September 1853 – tilar donya ing Leiden, Belanda, 21 Februari 1926 kanthi umur72 taun) inggih punika salah satunggaling fisikawan Belanda. Karier ilmiah Onnes dipuntelasaken saperlu njajahi teknik "pendinginan" lan "fenomena terkait".[1]

Taun-taun wiwitan[sunting | sunting sumber]

Piyambakipun minangka putra saking industriwan ingkang kapndhang ingkang saking bapakipun marisi "kecenderungan mekanis". Piyambakipun marisi studi prasarjana wonten ing bidang fisika lan matematika wonten ing Universitas Groningen, dalem asalipun. Sadéréngipun miwiti karya sarjananipun wonten ing kutha punika ing taun 1873, piyambakiipun nelasaken 3 semester kaliyan fisikawan Robert Bunsen lan Gustav Kirchhoff wonten ing Heidelberg, Jerman. Wiwit wekdal punika piyambakipun sampun menangaken sapérangan hadhiah kompetitif. Nalika taun 1879, piyambakipun pikantuk gelar doktor ing bidang fisika magna cum laude kaliyan Prof. R.A. Mees ing Groningen. Nalika taun 1878, piyambakipun dipunangkat minangka asisten Johannes Bosscha, Guru Besar Fisika wonten ing Sekolah Politeknik Delft. Nalika taun 1881, piyambakipun nerbitaken sawijining karya, Algemene Theorie der Vloeistoffen (Teori Umum Cairan), ingkang nedahaken hukum kahanan ing gegaytuan saged dipunandhapaken saking andharan tertimbang, adedasar saking sipat lan gerakan molekul. [2]

Jabatan profesor[sunting | sunting sumber]

Kamerlingh Onnes dipunangkat minangka guru besar wonten ing Universitas Leiden nalika taun 1882. Piyambakipun mandégani Bagian Fisika Eksperimental dumugi taun 1923. Saking wiwitan, ancasipun inggih punika nglajengaken pengetahuan ilmiah kaliyan eksperimen ingkang ngatos-atos. “Door meten tot weten” (Saking ngukur dhateng ilmu) inggih punika mottonipun. Piyambakipun ndhirikaken sekolah misuwur kanggé damel piranti, ingkang badhé njamin pasokan perajin kagladhi ingkang cekap dhateng laboratoriumipun piyambak lan lembagan sanés ing Belanda sadangu pinten-pinten dasawarsa. Kamerlingh Onnes nerbitaken sapérangan ageng karyanipun wonten ing Verslagen, lajeng Proceedings, saking Akademi Sains dan Ilmiah Kerajaan Belanda (KNAW). Ananging, saking wiwitan masa jabatan profesoripun wonten ing Leiden, piyambakipun nerbitaken versi sedaya karya basa Inggrisipun wonten ing Komunikasi Laboratorium Fisika ing Universitas Leiden. [3]

Superkonduktivitas[sunting | sunting sumber]

Kamerlingh Onnes ndhirikaken laboratorium kelas menengah, ingkang dipunjangkepi karya kriogenik ingkang kagayut ing liquifaksi gas. 42 taun ing universitas punika kaisi kaliyan penemuan-penemuan luar biasa. Pencapaian puncakipun inggih punika liquifaksi helium taun 1908, ingkang mbikak bidang énggal fisika temperatur andhap lan ingkang mungkinaken manggihaken superkonduktivitas taun 1911. Ananging, skaing taun 1880-an dumugi 1908 Onnes lan kelompokipun ugi damel satudi meluas perilaku campuran fluida, topik ingkang kaliputi ing mriki.[4]

Penghargaan[sunting | sunting sumber]

Kamerlingh Onnes kapilih dhateng Akademi Ilmiah Kerajaan Belanda ing awal taun 1883, sadéréngipun ambal warsanipun ingkang angka 30. Piyambakipun kapilih idhateng Masyarakat Ilmiah dan Kemanusiaan Holland taun 1886. Piyambakipun pikantuk Penghargaan Nobel bidang Fisika taun 1913 ingkang sadéréngipun pikantuk Medali Matteucci (1910) lan Medali Rumford (1912).[5]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Belanda-bio-stub