Maria Goeppert-Mayer

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Maria Goeppert-Mayer

Maria Goeppert-Mayer (lair ing Katowice, Silesia Hulu, wekdal punika Jerman, 28 Juni 1906 – tilar donya ing San Diego, California, Amerika Serikat, 20 Februari 1972 kanthi umur65 taun) inggih punika salah satunggaling fisikawan Amerika SerikatJerman. Piyambakipun minanga namung satunggalipun putra saking Friedrich Goeppert lan garwanipun, Maria Wolff. Saking sisih bapakipun, piyambakpun minangka keturunan langsung ingkang angka 7 saking guru besar universitas.[1]

Nalika taun 1910 bapakipun njabat dados profesor ilmu kesehatan anak-anak wonten ing Göttingen ing pundi MAria nelasaken sapérangan ageng gesangipun dumugi palakrama. Piyambakipun ndhérék sekolah privat lan umum wnten ing Göttingen lan pikantuk guru ingkang saé sanget. Éwadéné boten baté dipunrembag, ananging dipunanggep pesthi déning tiyang sepuhipun kados déning piyambakipun bilih Maria badhé nglajengaken dhateng perguruan tinggi. Ananging, wekdal punika boten perkawis ingkang biasa menawi laré putri ingkang nindakaken. Wonten ing Göttingen namung wonten setunggal sekolah ingkang dipun sengkuyung saperlu nyiapaken para kenya saperlu "abitur", ujian mlebet universitas. Sekolah punika tutup sadangunipun inflasi, ananging gurunipun terus maringi pitedah dhateng muridipun. Maria Goeppert pungkasanipun mendhet ujian abitur wonten ing kutha Hannover, nalika taun 1924, dipunuji déning guru ingkang boten naté dipunpanggihi sadéréngipun wonten ing gesangipun.[2]

Wonten ing musim semi 1924 piyambakipun ndhérék pendidikan wonten ing Universitas Göttingen, kanthi ancas saperlu dados matematikawati. Ananging piyambakipun lajeng sadhar bilih piyambakipun langkung remen kaliyan fisika.

Kejawi 1 wekdal ingkang dipuntelasaken wonten ing Cambridge, Inggris, kaliyan sinau basa Inggris, karier perguruan tingginipun langkung kathah wonten ing Göttingen. Piyambakipun pikantuk pambiyantu ingkang kathah sanget saking Max Born, kanggé bimbinganipun ingkang langkung saé saking pendidikan ilmiahnya. Piyambakipun mendhey gelar doktor nalika taun 1930 wonten ing bidang fisika teoretis. Wonten 3 dhaptar pamenang bebungah nobel wonten ing komite doktoral, Born, Franck, lan Windaus.[3]

Sawetawis wekdal sadéréngipun kapanggih kaliyan Joseph Edward Mayer, anggota Rockefeller Amerika ingkang makarya kaliyan James Franck. Nalika taun 1930, kekalih punika palakrama lan tindak dhateng Universitas Johns Hopkins wonten ing Baltimore. Wekdal punika minangka masa depresi, lan boten wonten universitas ingkang mikir kanggé pados pagawé garwa profesor. Ananging Maria tetep makarya, namung kanggé remenanipun wonten ing bidang berfisika.[4]

Karl F. Herzfeld mendhet kawigatosanipun Maria anggénipun makarya, lan wonten ing sangandhapipun pangaruh lab ugi saking garwanipun, kanthi alon piyambakipun saged ngrembaka dados fisikawan kimia. Piyambakipun nyerat kathah karya kaliyan Herzfeld lan garwanipun, lan wiwit makarya babagan werna molekul organik.

Nalika taun 1939, lajeng pindhah dhateng Universitas Columbia. Dr. Goeppert Mayer ngajar setunggal taun wonten ing Sarah Lawrence College, ananging piyambakipun langkung kathah wonten ing Laboratorium S. A. M., babagan pamisahan isotop uranium, kaliyan Harold Urey minangka direktur. Urey biasa boten maringi tugas wonten ing jalur utama riset laboratorium, ananging wonten ing perkawis sisih, kadosta ngamati kamungkinan pamisahan isotop kaliyan reaksi fotokimia. amat sabar dan suka menolong.

Nalika taun 1948 piyambakipun wiwit makarya babagan bilangan ajaib, ananging punika mndhet taun-taun sanésipun saperlu manggihaken andharanipun, lan sawetawis taun saperlu mecahaken akibatipun. Kasunyatan bilih Haxel, Jensen lan Suess, ingkang déréng naté dipunpanggihi, maringi andharan ingkang sami saperlu ngyakinaken bilih punika leres. Piyambakipun kapanggih kaliyan Johannes Hans Jensen nalia taun 1950.

Nalika taun 1960, Maria dugi ing La Jolla ing pundi piyambakipun minangka guru besar fisika. Maria Goeppert Mayer minangka anggota Akademi Sains Nasional lan anggota pengurus serat-serat wonten ing Akademie der Wissenschaften ing Heidelberg. Maria sampun pikantuk gelar kehormatan Doctor of Science saking Russel Sage College, Mount Holyoke College lan Smith College.[5]

Nalika taun 1963, Maria Goeppert-Mayer dipunanugrahi Hadhiah Nobel Fisika kaliyan Johannes Hans Daniel Jensen saking penemuanipun ingkang gegayutan kaliyan struktur kulit nuklir. Sesarengan kaliyan kekalih punika, Eugene Paul Wigner ugi pikantuk Penghargaan Nobel bidang Fisika saking sumbanganipun babagan teori nukleus atom lan unsur dasar, utaminipun lumantar penemuan lan penerapan asas simetris fundamental.

Maria Goeppert-Mayer tilar donya tanggal 20 Februari 1972.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]