Frank Wilczek

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Frank Wilczek

Lair 15 Mei 1951 (umur 63)
Mineola, New York, Amerika Serikat
Kabangsan Amerika Serikat
Etnis Polandia-Italia
Babagan Fisika
Institusi MIT
Alma mater Universitas Chicago
Universitas Princeton
Doctoral advisor David Gross
Doctoral students Mark Alford (*)
Michael Forbes
Martin Greiter
Christoph Holzhey
David Kessler
Finn Larsen
Richard MacKenzie
John March-Russell (*)
Chetan Nayak
Maulik Parikh
Krishna Rajagopal
David Robertson
Sean Robinson
Alfred Shapere
Stephen Wandzura
(*): Jointly a Sidney Coleman student
Misuwur amarga kromodinamika kuantum
Notable awards Lorentz Medal (2002)
Penghargaan Nobel dalam Fisika (2004)

Frank Wilczek (lair ing Mineola, New York, Amerika Serikat, 15 Mei 1951; umur 63 taun) inggih punika salah satunggaling fisikawan Amerika Serikat. Kaliyan H. David Politzer lan David Gross piyambakipun dipunanugrahi Penghargaan Nobel bidang Fisika taun 2004.

Panalitén[sunting | sunting sumber]

Wonten ing taun 1973, Wilczek, salah satunggaling mahasiswa sarjana ingkang makarya wonten sesarengan kaliyan David Jonathan Gross wonten ing Universitas Princeton, manggihaken kebebasan asimtot, ingkang nyebataken bilih samsaya caket kuark satunggal kaliyan sanésipun, samsaya lemah interaksi kuat (utawi muatan warna) wonten ing antawising kekalihipun punika; déné kuark wonten ing pucuk tebih, tenaga nuklir wonten ing antawising kekalih punika lemah sanget saéngga kagungan perilaku meh mirip partikel bebas. Teori ingkang kapanggihaken kanthi independen déning Hugh David Politzer wigati sanget kanggé pengembangan kromodinamika kuantum.[1]

Wilczek sampun mbiyantu ngungkap lan ngrembakakaken aksion, anyon, kebebasan asimtot, lan aspek sanés teori medan kuantum wonten ing umumipun, lan sampun nliti fisika benda padat, astrofisika, lan fisika partikel. [2]

Panalitén ingkang paling énggal inggih punika:

  • fisika partikel "murni": hubungan antawising gagasan teoretis lan fenomena ingkang saged dipunamati
  • perilaku bahan: suhu ultra-tinggi, kepaatan, lan struktur aliran
  • penerapan fisika partikel dhateng kosmologi
  • penerapan teknik teori medan dhateng fisika benda padat
  • teori kuantum lubang hitam

Biografi[sunting | sunting sumber]

Miyos wonen ing daerah Mineola, New York, Amerika Serikat, piyambakipun pikantuk gelar Bachelor of Science wonten ing matematika saking Universitas Chicago nalika taun 1970, gelar Master of Arts wonten ing bidang matematika saking Princeton University, taun 1972, lan Ph.D. bidang fisika ugi wonten ing Universitas Princeton nalika taun 1974. Frank Wilczek inggih punika salah satunggaling profesor fisika wonten ing MIT.[3] Piyambakipun makarya wonten ing Institute for Advanced Study ing Princeton lan Santa Barbara Research Institute. Piyambakipun palakrama kaliyan Betsy Devine nalika tanggal 3 Juli 1973; ingkang dipunparingi 2 putra sakng punika, (Amity lan Mira).[4]

Publikasi[sunting | sunting sumber]

Buku[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Frank_Wilczek&oldid=836123"