Big Bang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kosmologi
WMAP.jpg
Topik liya

Big Bang ing kosmologi iku salah siji téori èlmu pangetauan sing njelasaké perkembangan lan wangun awal saka alam semesta. Téori iki nelakaké yèn alam semesta iki kawangun saka jeblugan sing gedhé banget sing dumadi watara 13.700 yuta taun kepungkur. Jeblugan iki nglontaraké matéri sing cacahé akèh banget nuju kabèh panjuru ngalam semesta. Matéri-matéri iki sing banjur ngisi alam semesta iki kanthi wangun lintang, planet, lebu kosmis, asteroid/meteor, energi, lan partikel liyané ing alam semesta iki.

Para èlmuwan uga percaya yèn Big Bang mbentuk sistem tata surya. Gagasan sentral saka téori iki yaiku yèn teori relativitas umum bisa dikombinasikaké karo asil pamantauan ing skala gedhé tumrap obahing galaksi marang siji lan sijiné, lan ngramalaké yèn ing sawijining dina alam semesta bakal bali utawa terus. Konsekuensi alami saka Téori Big Bang yaiku ing wektu biyèn alam semesta nduwèni suhu sing luwih dhuwur adoh lan karapetan sing adoh luwih dhuwur.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]


Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Big_Bang&oldid=815166"