Tübingen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Statistik
Negara bagéyan: Baden-Württemberg
Regierungsbezirk: Tübingen
Region: Neckar-Alb
Distrik: Tübingen
Wiyar wilayah: 108.12 km²
Pedunung: 83.137(31 Desember 2002)
Kapadhetan pedunung: 764/km²
Kadhuwuran: 338 m
Kodhe pos: 72001-72999
Kodhe wilayah: 07071
Papan: 48°32′N, 9°4′E
Kodhe munisipal: 08416041
Plat montor:
Pambagéyan kutha: 17 distrik
Alamat pamaréntahan kutha: 1 Am Markt
72070 Tübingen
Situs web: www.tuebingen.de
Tübingen, ing pinggir Kali Neckar

Tübingen, sawijining kutha univèrsitas sing tradhisional ing Baden-Württemberg, Jerman, mapan 30 km sakidul-kuloné Stuttgart, sapinggiré Kali Neckar lan Ammer. Kutha iki kanggo minangka kalenggahan Distrik Administratif saka Tübingen, sarta kabupatèn Tübingen.

Ing taun 2002 kutha iki duwé 82.885 pedunung, kalebu mahasiswa sing gunggungéwatara 22.000 wong. Tübingen iku campuran antarané donya akadhemik sing tuwa lan misuwur, klebu pulitik liberal lan fraternitas gaya Jerman, kanthi unsur-unsur padésan, tetanè sing khas Swabia. Kutha iki duwé akèh gedhung sing éndah sing asalé saka maabad-abad biyèn, lan papané ing sapinggiré Kali Neckar.

Taun 1995, mingguan Jerman, "Focus" nerbitaké sawijining survai nasional sing nelakaké yèn Tübingen nduwèni kualitas urip sing paling dhuwur ing antarané kabèh kutha ing Jerman.

Univèrsitas Eberhard Karls ing Tübingen didegaké taun 1477, saéngga dadi salah sawijining univèrsitas paling tuwa ing Jerman. Tübingen dhéwé wis madeg wiwit abad kaping 6 utawa abad kaping 7.

Pedunung Tübingen sing misuwur antarané yaiku panyair Friedrich Hölderlin, Alois Alzheimer saka jenengé iku dipukantuk jeneng panyakit Alzheimer, Friedrich Miescher wong pisanan sing nemokaké DNA, lan Wilhelm Schickard sing ngembangaké komputer mekanis pisanan. Hegel lan Johannes Kepler sinau ing Tübingen, lan Joseph Alois Ratzinger (saiki Paus Beneditus XVI) nglenggahi kursi profesor teologi dogmatis ing Univèrsitas kutha iki. Ing kutha iki mapan tokoh-tokoh internasional kayata filsuf Ernst Bloch, teolog Hans Küng, pangarang misuwur Walter Jens, uga Christiane Nüsslein-Volhard, pamenang Hadiah Nobel kanggo kadhokteran.

Papan[sunting | sunting sumber]

Distrik[sunting | sunting sumber]

Gunggung padunung ing sajarah[sunting | sunting sumber]

Tahun Pedunung
1871 16.176
1880 19.378
1890 20.913
1900 23.425
1910 28.499
1925 29.971
1933 34.112
1939 35.963
1950 44.221
1956 51.454
1961 58.768
1962 61.068
1963 61.484
1964 62.454
1965 63.450
Taun Pedunung
1966 64.886
1967 65.846
1968 67.054
1969 67.947
1970 66.788
1971 68.231
1972 69.650
1973 70.993
1974 71.175
1975 71.348
1976 71.558
1977 71.820
1978 71.193
1979 72.167
1980 73.132
Taun Pedunung
1981 74.500
1982 74.766
1983 75.013
1984 75.333
1985 75.825
1986 76.122
1987¹ 71.701
1987 72.936
1988 76.046
1989 78.643
2001 82.444
2002 82.885
2003 83.137

¹ asil sensus

Kutha kembar[sunting | sunting sumber]

Ann Arbor, Michigan, iku kutha kembar Tübingen ing Amérika Sarékat. Kutha-kutha kembar Tübingen liyané yaiku Aix-en-Provence (Prancis), Monthey (Swiss), Durham (Britania Raya), Aigle (Swiss), Perugia (Umbria, Italia), lan Petrozavodsk (Karelia, Rusia).

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tübingen&oldid=815863"