Hans Küng

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hans Küng.jpg

Pastor Hans Küng (lahir 19 Maret 1928 ing Sursee, Canton Lucerne), yaiku pawongan teolog Swiss terkenal lan penulis kang produktif. Awit 1995 déwéké dadi Presiden saka Yayasan kanggo Etika Global (Stiftung Weltethos). Küng yaiku pawongan pastor Katolik Roma, ananging Vatikan wis jabut haké kanggo mulang teologi Katolik.[1]

Küng siaau teologi lan filsafat ing Universitas Kepausan Gregoriana ing Roma lan ditahbiskan ing 1954. banjur déwéké nerusaké pendhidhikané ng pira-pira kota Eropa, kayataé ing Sorbonne ing Paris. Tesis doktoralé kanti judul "Pembenaran. Doktrin Karl Barth lan salah sijiné refleksi Katolik". Nalika 1960 Küng diangkat dadi profesor teologi ing Universitas Eberhard Karls, Tübingen, Jerman. pas kaya kancané Joseph Ratzinger (kang ahir-ahir iki dadi Paus Benediktus XVI), nalika 1962 déwéké diangkat dadi peritus dening Paus Yohanes XXIII, lan nglayani minangka pawongan penasihat ahli teologi kanggo para anggota saka Konsili Vatikan II nganti rampung nalika 1965. Kanti usul Küng, Dewan Dosen Katolik ing Tübingen ngangkat Ratzinger minangka profesor dogmatika. Nanging, amerga kenyataané Ratzinger beralih dadi luwih konservatif minangka reaksi tumprap revolusi mahasiswa 1968, kerja sama ing antaran kaloroné uga mandeg.

nalika akhir tahun 1960-an Küng dadi teolog penting pertama Katolik Roma sakwisé skisma Gereja Katolik Lama ing akhir abad ke-19 kang nolak doktrin infalibilitas paus, khususé sajroné bukuné Infallible? An Inquiry ("Infalibel? Suatu Telaah") (1971). Akibaté, nalika 18 Desember 1979, ijin mulng minangka pawongan teolog Katolik Roma dicabut, nanging déwéké tetep mulang minangka pawongan profesor kang berjabatan sajroné bidang teologi ekumenis ing Universitas Tübingen nganti masa pensiuné (Emeritierung) nalika 1996. nganti dina iki déwéké tetep arup kritikus kang gigih tumprpap kewibawaan paus, kang disebuté minangka ciptaan manungsa (lan amerga iku isa dibatalké) lan ora salah sijiné kang ditetepaké dening Allah. Küng ora diekskomunikasi lan tetep njabat minangka pawongan imam Katolik Roma.

Nalik awal tahun 1990-an Küng mulai salh sijiné proyek kang dijenengi Weltethos (Etika Global), kang arupa upaya kanggo nggambaraké pada ing antarané agama-agama dunya (ketimbang nekanaké hal-hal kang mbédakaké déwéké) lan menyusun salah siji susunan peraturan perilaku minimal kang isa ditampa saben wong. Visiné babagan salah salah siji etika global kawujud sajroné dokumen kang rancangan awalé disusun deining Küng, Menuju suatu Etika Global: Suatu Deklarasi Awal. Deklarasi iki ditandatangani marang Parlemen Agama-agama Dunia tahun 1993 dening pemimpin agama lan spiritual saka sekabèhané dunyéa. Ahir ahir iki proyek Küng muncak dadi "Dialog antar Peradaban" kang diselenggarakaké dening PBB, lan kanggo iku Küng ditunjuk minangka salah siji saka 19 "tokoh terkemuka". Senajan proyek iki dirampungaké nalika November 2001, ora suwi sakwisé serangan teroris nalika 11 September 2001, media AS ora ngliput. Hal iki dikeluhaké dening Küng.[2]

Andhedhasar nalika kuliah-kuliah "Studium Generale" ing Universitas Tübingen, terbitannya kang paling anyar Der Anfang aller Dinge ("Permulaan dari segala sesuatu") mbahas hubungan antarané ilmu pengetahuan lan agama. Sajroné salah siji analisis kang merentang saka fisika kuantum nganti neurosains déwéké uga ngomentari perdebatan wektu iki ing Amerika Serikat ngenani evolusi, lan ngecam déwéké kang nentang evolusi minangka wong kang "naif [lan] ora tercerahaké".

Nalika 26 September 2005 dewéké terlibat sjroné salah sijiné diskusi kekonconan nentang teologi Katolik sajrone salah sijiné mangan wektu bengi bebarengan Paus Benediktus XVI -- salah siji kang ngagetké pira-pira pengamat.


Bibliografi kapilih[sunting | sunting sumber]

Cathetn sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ kabar-katolik, (Kaunduh 18/2/13).
  2. ^ Dialog-Hans-Kung, (Kaunduh 18/2/13).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hans_Küng&oldid=836853"