Allah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Broom icon.svg

Artikel punika boten sarujuk kaliyan kawicaksanan ing Wikipedia abasa Jawi amargi ngagem basa campuran krama lan ngoko
Panjenengan dipunaturi ndandosi supados dados ingkang wetah basanipun (krama sedaya utawi ngoko sedaya).

Kaligrafi Allah ing sawijining Masjid Tuwa ing Turki

Allah (basa Arab allāhu الله) utawi kadhang kala ditembungaken déning tiyang Jawi dados Gustialah, inggih punika kuwi sawijining tembung kang dipundhut saking basa Arab ingkang ateges "Pengèran". Tembung punika luwih kesohor minangka asma tumrap Pengèran déning tiyang ingkang anganut agami Islam. Tembung punika wonten kalangan para panutur basa Arab, minangka tembung kang umum kanggo peparing asma tumrap Pengèran, kalebet kagem tiyang Yahudi kaliyan Kristen Arab. Mangka, tembung punika ketingal dipungunakaken ugi wonten terjemahan kitab suci agama Kristen kaliyan Yahudi ingkang ngagem basa Arab, ugi terjemahan Injil wonten basa Indhonesiyah kaliyan Turki.




Allah jroning Islam[sunting | sunting sumber]

Jroning agama Islam, Allah kuwi siji-sijiné Tuhan (tanpa sekutu) 112:1, sang panyipta, tuhan saka Ibrahim, Ismail, Ishaq lan Yakub, uga tuhan saka Musa, Dawud, Sulaiman, Isa lan Muhammad (muga rahmat lan shalawat dilimpahaké marang sakabèhané).


Wonten agami Islam, dipunpercados wonten sangang-dasa sanga (99) asma kagem Gustialah, ingkang dipunwastani (Asmaaulhusna). Asma-asma punika dipunpundhut saking Kuran kagem nyebut asma Allah. [1] Asma-asma ingkang kasebut punika antaranipun:

  • Al Malikul Mulk (Ratuning para ratu)
  • Al Hayy (Dat Ingkang Gesang)
  • Al Muhyii (Dat Ingkang Peparing Gesang)

Tembung-tembung gabungan ingkang ngandhut asma Allah[sunting | sunting sumber]

Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Tuladhaning tembung-tembung gabungan ingkang ngandhut tembung Allah:

  • Allahuakbar (الله أكبر) (Gustialah kuwi Mahaagung)
  • Bismillah (بسم الله ) (Kelawan nyebut asmaning Gustialah)
  • Insyaallah (إن شاء الله) (Menawi Gustialah Nggadhahi Kajeng)
  • Masyaallah (ما شاء الله) (Punika Kekajenganipun Gustialah)
  • Subhanallah (سبحان الله) (Dipunsucikaken Gustialah (kelawan panembahipun) )
  • Alhamdulillah (الحمد لله) (Sedaya puji katur dhumateng Gustialah)
  • Allahua'lam (الله أعلم) (Namung Gustialah Ingkang Mahamangertos)


Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Bentley, David (Sept. 1999). The 99 Beautiful Names for God for All the People of the Book. William Carey Library. ISBN 0-87808-299-9.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Allah&oldid=812706"