Musa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Musa

Musa basa Arab: موسى, Mūsā; basa Ge'ez: ሙሴ Musse) (lair ~1527 SM, seda ~1408 SM) yaiku sawijining nabi kang nyampekake Hukum Taurat lan nulisake ing Pentateveh/Pentateukh (Lima Kitab Taurat) ana ing Alkitab Ibrani utawi Prajanjen Suwé ing Alkitab Kristen.

Musa iku putrané Amram bin Kehat saka suku Lewi, anak Yakub bin Ishak. Panjenengane diangkat dadi nabi kira-kira taun 1450 SM. Panjenengane diutus Bani Israil (Israel) metu saka Mesir. Asmane disebut akehe 873 ing 803 ayat ing 31 buku ing Alkitab Terjemahan Anyar[1] lan 136 kali ing Al-Quran. Musa kagungan putra 2 cacahe (Gersom lan Eliezer) lan seda ing Tanah Tih (Gunung Nebo).

Sejarahe[sunting | sunting sumber]

Allah ngutus Musa lan kadangé Harun nemoni Fir'aun lan bala-bala penggedhené, jalaran kuwi mau wong sing murka lan ngaku tuhan, lan akéh wong sing padha nyembah jalaran padha wedi karo dhéwéké. Banjur Fir'aun krungu yén ana wong wadon sing ayu jenengé Asiyah, banjur dhéwéké nyuitani, jan-jané dhéwéké wong sing duwéniiman marang Gusti Allah karo ndelik-ndelik. Pas wektu Fir'aun arep nggauli Asiyah, ananging awaké dadi kaku, dadi dhéwéké ora bisa nyedaki amng bisa ndelengi.

Ing sawijining dina Fir'aun ngimpi, banjur dhéwéké takon karo para ahli sihir ngéngingi tafsirané, dadi para ahli mau ngendika: "sabeneré mengko arep dilaeraké ing krajaanmu bayi lanang sing dadékake perkawis kanggo kowe lan umatmu"

Dadi Fir'aun ngakon yén ana bayi lanang sing dilaeraké kon mateni. Pas wektu bojone laeraké Musa, ora ana sing nyangka yen dheweké ngandhut lan laeraké. Dados Gusti Allah wahyuaké kanggo dheweké supaya diguwak menyang kali Nil. simboké Musa gawe peti lan musa didokokaké ing jero kono karo nangis, jalaran Bapaké wis seda ing wektu iku.

Simboké musa ngendika karo seduluripun wadon: "Delengana kaé saka adoh."

Simboké Musa guwak menyang kali, dadi kena ombak kali lan ngasik teka ing pinggiré istana Fir'aun

Putri Fir'aun nemokaké peti mau lan dheweké duwené lelara belang. Ing wektu kuwi dheweké ndemok Musa, lelarané mau langsung mari. Banjur Musa diajak menyang Asiyah lan manehi kabar apa kang kadadean mau. Asiyah ngendika marangng Fir'aun: "Aja mbok pateni bayi iki, bayi iki arep dak rumat." Fir'aun sarujuk lan ngakon nekakaké wong-wong wadon sing bisa menehi susu tétéké. Sawisé wis padha teka, nanging Musa ora gelem néték karo wong wadon sing ana kono mau.

Seduluré simboke Musa ngendika: "Apa gelem dak wenehi dalan kanggo kowé kabeh sing saguh ngrumat kowé kabeh?" Barenag-bareng padha sing nyauri: "ya aku gelem"

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Musa&oldid=834185"