Istanbul

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lokasi Istanbul.

Istanbul (basa Turki: İstanbul) iku kutha sing paling gedhé ing Turki. Nganti taun 1930 kutha iki luwih umum dikenal déning wong barat kanthi jeneng Yunani-né yakuwi Konstantinopel; sawetara ana sing ngarani Stambul, khususé ing abad ke-19. Luwih adoh sakdurungé, kutha iki uga naté dikenal minangka Bizantium utawa Byzantion. Kutha iki nduwé pedhunung 11 yuta jiwa.

Istanbul
Gambar Istambul dan Bosporus kang dijupuk saka citra satelit

Kanthi populasiné sing kurang luwih 11 nganti 15 yuta, Istanbul dadi kutha kang paling padhet pedunungé ing Turki lan ngrupaaké salah sawijining kutha paling gedhé ing Eropa. Kutha iki uga dadi ibu kutha administratif Provinsi Istanbul.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Didhegaké déning kaisar Romawi Konstantin ing koloni Yunani kuno sing arané Bizantium, lan dijenengké Konstantinopel kanggo ngurmati kaisar, kutha iki dadi ibu kutha wétan kekaisaran Romawi lan sabanjuré dadi ibu kutha kekaisaran Romawi Wétan. Sawisé runtuh Konstantinopel ana ing taun 1453 kutha iki dadi bagian lan dadi ibu kutha Kekaisaran Ottoman. Sakdurungé perebutan mau, bangsa Turki ngarani kutha iki kanthi jeneng İstanbul, nanging sacara resmi migunaaké jeneng Qustantaniyyeh (قسطنطنيه), kang surasané "Kota Konstantin" djroning basa Arab. Mung, ana ing tanggal 28 Maret 1930 kutha iki dijenengké Istanbul manèh.

Wisata[sunting | sunting sumber]

Uga Pirsani[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Istanbul&oldid=855726"