Selat Bosporus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Citra satelit Selat Bosporus

Bosporus (basa Yunani: Βόσπορος) kuwi sawijining selat kang misahaké Turki bagéan Eropah lan bagéan Asia, ngubungaké Segara Marmara karo Segara Ireng. Selat iki dawané 30 km, lan ambané maksimum 3.700 meter ing sisih lor, lan minimum 750 meter antara Anadoluhisarı lan Rumelihisarı. Jeroné antara 36 nganti 124 meter.

Ing gisiling selat iki pedunungé padhet, salah siji kuthné yakuwi Istanbul.

Ana loro kreteg kang nyebrangi Selat Bosporus, kang kapisan yakuwi Kreteg Bosporus kang dawané 1.074 meter lan rampung dibangun taun 1973. Sijiné, yakuwi Kreteg Fatih Sultan Mehmet, dawané 1.090 meter lan dirampungaké ing taun 1988 watara 5 km sisih loré kreteg kang pisanan.

Marmaray sawijining trowongan sepur isih jroning [embangunan lan bakal dirampungaké taun 2008. Watara 1.400 meter saka trowongan iki dumunung ana ing sangisoré selat, watara 55 meter jeroné.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Selat_Bosporus&oldid=814347"