Asmaaulhusna

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam
Tembung Gusti Allah ing tulisan kaligrafi Arab sing prasaja.

Asmaaulhusna (Arab أسماء الله الحسنى alihaksara: Asma’ Allah al-Ḥusná), ing agama Islam, tegesé sangang puluh sanga (99) asmaning Gusti Allah SWT sing becik dhéwé. Wiwit mbiyèn para ngulama wis akeh mbahas lan nafsiraké asmaaulhusna iki. Sanadyan metu akèh pamikiran sing séjé-séjé prakara cacah asma iki, ana sing ngarani 132, 200, malahan 1.000 asma, nanging miturut kabèh, sing wigati dhéwé iku hakikat Dat Allah SWT sing kudhu dingertèni déning wong-wong Islam.

Asmaaulhusna iku tegesé asma-asma Gusti Allah sing becik lan agung miturut sifat-sifat Allah. Asma-asma Gusti Allah sing Agung lan mulya iku sawijining Katunggalan sing manunggal ing kaagungan lan kahébatan Gusti Allah, sing mangripta lan ngopèni saisining jagat raya.

Para ngulama nduwé panemu yèn kabeneran iku ana konsistènsi marang kabeneran liyané. Kanthi cara iki, wong muslim ora bakal gampang nulis “Allah iku …” amarga ora ana sing bisa nandhingi Allah. Pirembugan sabanjuré iku amung olah pikir manungsa kang winates. Kabèh tembung sing rumaket ing Allah kudu dimangertèni bèdané karo panggoné tembung sing lumrah digunaaké.

Para ngulama nandhesaké yèn Allah iku Pangripta lan Panguwasa alam kang fana. Samubarang kabeneran iku tuhu amung ana (lan gumantung) marang Panjenengané. Kanthi mangkono, Allah iku Maha Tan Ginapé, ananging uga Allah iku Maha Cedhak. Allah Maka Kuwasa, nanging uga Allah iku Maha Mirah lan Maha Asih. Sipat-sipat Allah kang kajarwaaké kanthi Asmaul Husna yaiku jeneng-jeneng kang becik.

Dalil[sunting | sunting sumber]

Ing ngisor iki katedhak dalil ing Al-Qur'an lan Hadits prakawis asmaaulhusna:

  • "Panjenenganipun Allah, mboten wonten sesembahan/Ilah (ingkang gadhah hak dipun sembah) kejawi Panjenenganipun, Panjenenganipun gadhah asmaaulhusna (asma-asma ingkang saé)."[1]
  • Sesoraa: "Sesoraa Allah utawa soraa Ar-Rahman. Kanthi asma apa baé sliramu pocap, Panjenenganipun nduwèni asmaulhusna (jeneng-jeneng sing paling apik) lan ajaa sliramu nyeroaké swaramu ing sholatmu lan ajaa uga nglirihaké lan golèka dalan tengah ing antara kaloroné iku"[2]
  • Nabi saw. sabda: "Allah iku kagungan sangangpuluh sanga asma ingkang becik. Sapa waé sing bisa ngapalaké, mula dhèwèké bakal mlebu surga. Sejatiné Allah iku ganjil lan Panjenenganipun suka marang sing ganjil."[3]

Asmaaulhusna[sunting | sunting sumber]

No. Asma Basa Arab Jawa
1 Allah الله Gusti Allah
2 Al Rahman الرحمن Maha Mirah
3 Ar Rahiim الرحيم Maha Asih
4 Al Malik الملك Maha Kuwasa, Maha Raja
5 Al Quddus القدوس Maha Suci
6 As Salaam السلام Maha Paring Kasantosan
7 Al Mu`min المؤمن Ingkang nJagi Rasa Aman
8 Al Muhaimin المهيمن Maha Panjaga
9 Al `Aziiz العزيز Maha Gagah
10 Al Jabbar الجبار Maha Prakosa
11 Al Mutakabbir المتكبر Maha Megah, Ingkang Kagungan Kaagengan
12 Al Khaliq الخالق Maha Pangripta
13 Al Baari` البارئ Ingkang Anglepasaken (ndamel, Mujudaken, Ngimbangaken)
14 Al Mushawwir المصور Ingkang Damel Rupa (makhluk-Ipun)
15 Al Ghaffaar الغفار Maha Pangampura
16 Al Qahhaar القهار Maha Meksa
17 Al Wahhaab الوهاب Maha Pamaring Pandum
18 Ar Razzaaq الرزاق Maha Pamaring Rejeki
19 Al Fattaah الفتاح Maha Pembuka Rahmat
20 Al `Aliim العليم Maha Pirsa (gadhah Èlmu)
21 Al Qaabidh القابض Ingkang nyupetaken (makhluk)
22 Al Baasith الباسط Yang njembaraken (makhluk)
23 Al Khaafidh الخافض Ingkang ngasoraken (makhluk)
24 Ar Raafi` الرافع Ingkang nginggilaken (makhluk)
25 Al Mu`izz المعز Ingkang mulyakaken (makhluk)
26 Al Mudzil المذل Ingkang ngrèmèhaken (makhluk)
27 Al Samii` السميع Maha Mireng
28 Al Bashiir البصير Maha Mirsani
29 Al Hakam الحكم Maha Netepaken
30 Al `Adl العدل Maha Adil
31 Al Lathiif اللطيف Maha Alus
32 Al Khabiir الخبير Maha Pirsa wewadi
33 Al Haliim الحليم Maha Panyantun
34 Al `Azhiim العظيم Maha Agung
35 Al Ghafuur الغفور Maha Pangampun
36 As Syakuur الشكور Maha Pamales Budi (Menghargai)
37 Al `Aliy العلى Maha Inggil
38 Al Kabiir الكبير Maha Ageng
39 Al Hafizh الحفيظ Maha Anjagi
40 Al Muqiit المقيت Maha Maringi Kacukupan
41 Al Hasiib الحسيب Maha Ndamel Prétangan
42 Al Jaliil الجليل Maha Mulya
43 Al Kariim الكريم Maha Pamirah
44 Ar Raqiib الرقيب Maha Ngawasi
45 Al Mujiib المجيب Maha Ngabulaken
46 Al Waasi` الواسع Maha Luas
47 Al Hakiim الحكيم Maka Wicaksana
48 Al Waduud الودود Maha Tresna
49 Al Majiid المجيد Maha Mulya
50 Al Baa`its الباعث Maha Mbangkitaken
51 As Syahiid الشهيد Maha Nyeksèni
52 Al Haqq الحق Maha Leres
53 Al Wakiil الوكيل Maha Ngreksa
54 Al Qawiyyu القوى Maha Kiat
55 Al Matiin المتين Maha Kokoh
56 Al Waliyy الولى Maha Nayungi
57 Al Hamiid الحميد Maha Pinuji
58 Al Mushii المحصى Maha Ngétang
59 Al Mubdi` المبدئ Maha Miwiti
60 Al Mu`iid المعيد Maha Mangsulaken Kagesangan
61 Al Muhyii المحيى Maha Nggesangaken
62 Al Mumiitu المميت Maha Merjaya
63 Al Hayyu الحي Maha Gesang
64 Al Qayyuum القيوم Maha Mandhiri
65 Al Waajid الواجد Maha Panemu
66 Al Maajid الماجد Maha Mulya
67 Al Wahiid الواحد Maha Esa


68 As Shamad الصمد Maha Dipunbetahaken, panggénan Nyenyuwun
69 Al Qaadir القادر Maha Nemtokaken, Maha Nyeibangaken
70 Al Muqtadir المقتدر Maha Kuwaos
71 Al Muqaddim المقدم Maha Ngrumiyini
72 Al Mu`akkhir المؤخر Maha Mungkasi
73 Al Awwal الأول Maha Wiwitan
74 Al Aakhir الأخر Maha Pungkasan
75 Az Zhaahir الظاهر Maha Nyata
76 Al Baathin الباطن Maha Ghaib
77 Al Waali الوالي Maha Mrintah
78 Al Muta`aalii المتعالي Maha Inggil
79 Al Barri البر Maha Panderma
80 At Tawwaab التواب Maha Panampi Tobat
81 Al Muntaqim المنتقم Maha Panyiksa
82 Al Afuww العفو Maha Pangapunten
83 Ar Ra`uuf الرؤوف Maha Welas
84 Malikul Mulk مالك الملك Panguwaos Karajan (Jagad)
85 Dzul Jalaali Wal Ikraam ذو الجلال و الإكرام Ingkang Kagungan Kabesaran lan Kamulyan
86 Al Muqsith المقسط Maha Adil
87 Al Jamii` الجامع Maha Ngempalaken
88 Al Ghaniyy الغنى Maha Cekap
89 Al Mughnii المغنى Ingkang nyekapaken
90 Al Maani المانع Maha Nyegah
91 Ad Dhaar الضار Maha Memberi Derita
92 An Nafii` النافع Maha Maringi Manfaat
93 An Nuur النور Maha Cahya
94 Al Haadii الهادئ Maha Pamaring Pitedah
95 Al Baadii البديع Maha Pancipta
96 Al Baaqii الباقي Maha Lestari
97 Al Waarits الوارث Maha Pawaris
98 Ar Rasyiid الرشيد Maha Pandhita
99 As Shabuur الصبور Maha Sabar

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (Q.S. Thaa-Haa : 8)
  2. ^ (Q.S. Al Isra': 110)
  3. ^ (H.R. Abu Hurairah ra)

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Asmaaulhusna&oldid=883022"