Gunung Šar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pagunungan Šar
Range
Region Balkans
Borders on Kosovo, Albania lan Makedonia
Highest point Titov Vrv Cithakan:Country data MKD
 - elevation 2.747 m (9.012 ft)

Pagunungan Šar (Albania Malet e Sharrit), Basa Makedonia: Swara Шар Планина, Šar planina) iku sawijining pagunungan ing tlatah Balkan sing mujur saka Kosovo kidul[a] lan saloré Makedonia nganti tekan Albania wétan-lor.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Ing jaman kuna pagunungan iki dikenal minangka Scardus Oros, Scordi montis lan Scordus, lan dipercaya yèn jeneng modhèrné dijupuk saka jeneng kuna iki.[1] Ing Basa Albania, tembung "sharr" maknané "graji", ngarujuk marang wangun pucuké sing kaya graji. Kadhang-kadhang uga diarani Carska planina ("Gunung Tzar")[2][3], ngarujuk marang ibu kutha (Prizren lan Skopje), lapangan (Nerodimlje, Pauni, Svrčin, lsp.) lan kuil-kuil (Sveti Arhangeli) ing jaman karajan Serbiasing dumunung ing saubengé tlatah iki; tembung basa Serbia šar (шар) tegesé "orb" (globus cruciger).[4] Tembung Basa Makedonia šara (шара) maknané "mottle".

Karakteristik géografi[sunting | sunting sumber]

Šar Mountains
Šar Mountains in Macedonia.
Bogovinje Lake overview
Bogovinje Lake
Peaks
Šar Mountains peak's


Pagunungan Šar nduwèni jembar total 1600 km. 56,25% saka tlatah kasebut ana ing wilayah Makedonia, 43.12% ing Kosovo, lan 0,63% ing Albania.[5] Ana telu pagunungan Sirinic, Vraca lan Rudoka.[6] Rangkéan pagunungan iki dawané watara 80 km (50 mi) long and Cithakan:Convert/- wide.

Pucuk-pucuk gunung sing dhuwur:


Galeri[sunting | sunting sumber]

Cathetan lan rujukan[sunting | sunting sumber]

Cathetan:

a.   ^ Kosovo iku sawijining subyèk sing dadi pasulayan wilayah antara Republik Serbia lan Republik Kosovo (sing ndhéklarasi kamardikané). Kosovo mroklamiraké kamardikan ing tanggal 17 Februari 2008 Serbia nganggep yèn Kosovo minangka wilayah tèritorialé. Proklamasi kamardikan diakoni déning 75 negara anggota PBB.

Rujukan:

  1. ^ PRIRODNE ODLIKE GORE (ing Basa Serbia)
  2. ^ Nacionalni park Šar-planina (ing Basa Serbia)
  3. ^ Šar planina (ing Basa Serbia)
  4. ^ Veselinović, Andrija; Radoš Ljušić (in Serbian). Srpske dinastije. Novi Sad. ISBN 86-83639-01-0.
  5. ^ Rista Nikolić: "Glacijacija Šar Planine i Koraba“, Beograd, 1912 godina.
  6. ^ Šar Planina, Živko Stefanovski, Napredok- Tetovo
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gunung_Šar&oldid=885388"