Intip

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Nurungji)
Intip
Intip Nasi .JPG
Intip sega
Panggonan asal Indonésia
Tlatah utawa praja Jawa
Woworan pokok sekul (beras)
Buku masakan: Intip  Médhia: Intip

Intip iku panganan sing digawé saka sega. Asal muasalé, dhèk jaman biyèn ibu-ibu yèn masak utawa ngliwet sega nganggo kwali utawa kendhil.[1] Yèn segané wis setengah mateng banjur dipindahaké menyang dandang, banjur dikukus. Lumrahé ing dhasar kwali mau ana sega sing isih nèmpèl sing wujudé kapara rada gosong. Sega sing nèmpèl iku sing diarani intip. Intip sing kari ana ing dhasar kwali dikerok lan banjur dipépé nganti garing. Yèn wis garing banjur digorèng, iki sing jenengé intip gorèng.

Intip uga énak yèn sawisé dijupuk saka kwali banjur disiram duduh jangan utawa dipangan nganggo parutan klapa lan dipangan minangka nyamikan.

Jaman saiki intip wis akèh didol ing toko-toko sing nyadiakaké olèh-olèh panganan kas. Intip sing misuwur antarané saka Sala.

Korea[besut | besut sumber]

Nurungji

Nurungji (누룽지) ya iku intib kang nyisa sawisé masak sega ing dhasar panci sega(gamasot).[2] Intib sega minangka panganan ènthèng kas wong Korea.[2] Nalika masake suwé, sega kang ana ing dhasar panci bakal gosong lan rupane dadi kuning.[2] Inilah yang dinamakan dengan nurungji.[3] Nurungji dikenal kanthi rasa lan ambune kang unik, ya iku garing lan gosong sithik.[2] Biyèn, nalika rakyat kekurangan bahan pangan, para wong wadon mangan nurungji, dene wong lanang ora mangan nurungji.[2] Saiki panganan iki wis dirembakake kanthi wujud permen, roti lan ombenan.[2]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Suara Merdeka Cetak: Kreativitas Perempuan Bertahan Hidup (diaksès 23 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f An Illustrated Guide to Korean Culture - 233 traditional key words. Seoul: Hakgojae Publishing Co. 2002. k. 92. ISBN 89-8546-98-1 Priksa gandra |isbn= (pitulung). 
  3. ^ Icheon Ssalbab, foodinkorea. Diundhuh tanggal 8 Juni 2010.