Colenak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Colenak
250px
Colenak yang dihidangkan di atas sebuah piring yang siap disantap dengan menggunakan garpu.
Panggonan asalIndonesia
Tlatah utawa prajaJawa Barat
DigawéSuku Sunda
Buku masakan: Colenak  Médhia: Colenak

Colenak utawi ingkang dipunmangertosi minangka tape bakar inggih punika nama ingkang dipunparingaken dhumateng dhaharan ingkang dipundamel saking peuyeum (tapé téla) ingkang dipunbakar lajeng dipundhahar kanthi cara dipuncocol dhateng gula jawa ingkang sampun cair lajeng dipuntambah kaliyan serutan klapa.[1][2] Dhaharan punika asalipun saking kutha Bandung ingkang dipuntepangaken déning Aki Murdi ing taun 1930.[3] Anggénipun maringi nama dhaharan punika saking tembung ing Basa Sunda, dicocol énak. Wonten ing teknik masakipun kandhutan gula wonten ing tapé damel tapé kasebat gampil gosong, sinaosa mekaten tumrap sapérangan tiyang punika kalebet bagiyan ingkang paling eco.

Dhaharan punika kalebet dhaharan ingkang khas Bandung. Salah satunggaling papan ingkang nyadé dhaharan ingkang nyadé colenak punika inggih Colenak Murdi Putra wonten ing margi Ahmad Yani Bandung.[3] Papan ingkang dipunwarisaken sedangunipun 3 generasi saking pangripta pisanan Aki Murdi lan samenika sampun wonten variasi sanèsipun inggih punika colenak raos duren lan nangka.

Kondhangipun colenak dipundadosaken tembang kadosta tembang dolanan "Colenak beuleum peuyeum digulaan".[4][5] Cakepan kalebet colenak ingkang eco kanthi regi sedasa pérak (ing taun 2013 reginipun 5 èwu rupiah).

Rujukan[besut | besut sumber]