Fugu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Iwak Buntel

Fugu ya iku suguhan khas Jepang kang digawé saka jinising iwak buntel (lumrahé spésiès Takifugu, Lagocephalus, utawa Sphoeroides) utawa iwak landak (saka génus Diodon). Amarga iwak buntelé mawa acun, mung koki kang wis trampil kang éntuk nyiapaké suguhan iki.

Kandutan racun iwak buntel ana ing ati, klanjer gonad, lan kulit. Koki kudu nyiapaké suguhuhan iki kanthi manéka warna supaya sithik racuné kang kacampur. Kandutan racun kang clik iki ménéhi rasa nikmat ing lambé lan ndadèkaké fugu dadi larang banget. Nanging yèn dipangan akèh-akèh, racun iki bisa gawé otot kaku saéngga yèn ora ditangani kurban bakal mati amarga ora bisa ambegan.