Bukarès

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bukarès
București
Kutha
Flag of Bukarès
Flag
Coat of arms of Bukarès
Coat of arms
Peta lokasi Bukares
Peta lokasi Bukares
Coordinates: Cithakan:Country abbreviation 44°25′57″N 26°6′14″E / 44.43250°N 26.10389°E / 44.43250; 26.10389
Nagara Rumania
Provinsi Munisipalitas Bukarès
Government
 • Walikutha Sorin Oprescu
Area[1][2]
 • Kutha 228 km2 (88 sq mi)
 • Urban 285 km2 (110 sq mi)
Population (1 Januari 2009[1])[2][3]
 • Kutha 11px 1,944,367
 • Density 8.510/km2 (22,000/sq mi)
 • Urban 2,000,000
 • Metro 2,151,880
Time zone EET (UTC+2)
 • Summer (DST) EEST (UTC+3)
Kodhe pos 0xxxxx
Area code(s) +40 x1
Plat montor B
Website www.pmb.ro

Bukares (Basa Rumania: București Cithakan:IPA-ro, Basa Inggris: Bucharest) iku kutha krajan lan pusat indhustri, budaya lan finansial Rumania. Kutha iki dumunung ing pinggiring Kali Dâmboviţa. Kutha București pisanan disebut ing sawijining dhokumèn taun 1459. Wiwit wektu iku, kutha iki ngalami akèh owah-owahan. Bukarès dadi kutha krajan Rumania ing taun 1862 lan dadi pusat media massa, budaya lan seni Rumania. Arsitektur Bukarès minangka gabungan saka gaya historis, komunis lan modhèrn. Ing periode antara rong perang donya, arsitektur kutha iki agawé Bukares dijuluki minangka "Paris cilik ing wétan" (Micul Paris).[4] Senadyan akèh bangunan sing ngalami karusakan akibat perang, lindhu lan program sistematisasi Nicolae Ceaușescu, akèh bangunan mawa sajarah sing nganti saiki isih lestari.

Demografi[besut | besut sumber]

Kanthi padunung watara 1.944.367 jiwa,[1] Bukarès dadi kutha paling gedhé ka-6 ing Uni Éropah.[1] Jika digabung bersama dengan wewengkon urban, Bukares memiliki jumlah penduduk sebesar 2 yuta jiwa.[2][5] Wewengkon metropolitan Bukarès dhéwé nduwèni padunung watara 2.15 yuta jiwa.[3]

Populasi Bukarès
Taun Populasi
1789 30.030
1831 Increase 60.587
1859 Increase 122.000
1900 Increase 282.000
1918 Increase 383.000
29 Desember 1930 Increase 633.355[6]
25 Januari 1948 Increase 1.025.180[6]
21 Februari 1956 Increase 1.177.661[6]
15 Maret 1966 Increase 1.366.684[6]
5 Januari 1977 Increase 1.807.239[6]
1 Juli 1990 Increase 2.127.194
7 Januari 1992 Decrease 2.067.545[6]
18 Maret 2002 Decrease 1.926.334[6]
1 Juli 2005 Decrease 1.924.959
1 Juli 2007 Increase 1.931.838[7]
1 Januari 2009 Increase 1.944.367[1]

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Kutha-kutha sing nduwèni hubungan kutha kembar karo Bukarès ya iku:[8]

Nagara Kuthta Taun
 Brasil São Paulo 2000 [9][10]
 Bulgaria Sofia
 Kanada Montreal[8]
 Republik Rakyat Cina Beijing 2005[11]
 Siprus Nikosia 2004
 Yunani Athena 1993
 Yordania Amman 1999
 Moldova Kishinev
 Rusia Moskwa
 Turki Ankara 1998
 Turki Istanbul
 Britania Raya London
 Amerika Serikat Atlanta 1994
 Suriah Damaskus[8]
 Nigeria Lagos
 Albania Tirana 2007[12]
 Filipina Manila[13]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e "Populaţia stabilă la 1.01.2009" (in Romanian). INSSE. May 19, 2009. Retrieved May 20, 2009. 
  2. ^ a b c Demographia World Urban Areas & Population Projections
  3. ^ a b Urban Audit: Bucharest Profile
  4. ^ Bucharest, the small Paris of the East
  5. ^ (en) XIX Meeting of METREX Network, Nürnberg, 15–18 June 2005. ""Bucharest: Few expectations for urban development", page 29" (PDF). Archived from the original (PDF) on 2008-02-26. Retrieved 2007-03-07. 
  6. ^ a b c d e f g (en) INS. ""Romanian Statistical Yearbook"" (PDF). Retrieved 2009-02-12. 
  7. ^ (ro) Romania in Cifre-2008
  8. ^ a b c "Academy of Economic Studies - Short History of Bucharest". Ase.edu.ro. Retrieved 2010-01-31. 
  9. ^ Prefeitura.Sp - Descentralized Cooperation
  10. ^ International Relations - São Paulo City Hall - Official Sister Cities
  11. ^ "Sister Cities". Beijing Municipal Government. Retrieved 2009-06-23. 
  12. ^ "Twinning Cities: International Relations" (PDF). Municipality of Tirana. www.tirana.gov.al. Retrieved 2009-06-23. 
  13. ^ "Sister Cities of Manila". © 2008–2009 City Government of Manila. Retrieved 2009-07-02.  External link in |publisher= (help)

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Bukarès kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo.svg Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Bukarès ing Wikivoyage

Cithakan:Bucharest sectors

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bukarès&oldid=987528"