Bukarès

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bukarès
București
Kutha
Gendéra Bukarès
Gendéra
Coat of arms of Bukarès
Coat of arms
Peta lokasi Bukares
Peta lokasi Bukares
Nagara Rumeni
Provinsi Munisipalitas Bukarès
Papréntahan
 • Walikutha Sorin Oprescu
Laladan[1][2]
 • Kutha 228 km2 (88 sq mi)
 • Urban 285 km2 (110 sq mi)
Cacah warga (1 Januari 2009[1])[2][3]
 • Kutha Increase 1,944,367
 • Pepadhet 8.510/km2 (22,000/sq mi)
 • Urban 2,000,000
 • Métro 2,151,880
Zona wektu EET (UTC+2)
 • Usum panas (DST) EEST (UTC+3)
Kodhe pos 0xxxxx
Kodhe laladan +40 x1
Plat montor B
Situs wèb www.pmb.ro

Bukares (Basa Rumania: București Cithakan:IPA-ro, Inggris: Bucharest) iku kutha krajan lan punjer indhustri, budaya lan finansial Rumania. Kutha iki dumunung ing pinggiring Kali Dâmboviţa. Kutha București pisanan ingaran ing sawijining dhokumèn taun 1459. Wiwit wektu iku, kutha iki ngalami akèh owah-owahan. Bukarès dadi kutha krajan Rumania ing taun 1862 lan dadi punjer médhia massa, budaya lan kagunan Rumania. Arsitektur Bukarès minangka gabungan saka gagrag historis, kuminis lan modhèren. Ing usum antara rong perang donya, arsitèktur kutha iki agawé Bukares dijuluki minangka "Paris cilik ing wétan" (Micul Paris).[4] Sanadyan akèh yasan sing ngalami karusakan akibat perang, lindhu lan program sistematisasi Nicolae Ceaușescu, akèh yasan mawa sajarah sing nganti saiki isih lestari.

Dhémografi[besut | besut sumber]

Kanthi sing ndunungi watara 1.944.367 jiwa,[1] Bukarès dadi kutha gedhé dhéwé angka 6 ing Uni Éropah.[1] Jika digabung bersama dengan wewengkon urban, Bukares memiliki jumlah sing ndunungi segedhé 2 yuta jiwa.[2][5] Wewengkon metropolitan Bukarès dhéwé sing ndunungi watara 2.15 yuta jiwa.[3]

Populasi Bukarès
Taun Populasi
1789 30.030
1831 Increase 60.587
1859 Increase 122.000
1900 Increase 282.000
1918 Increase 383.000
29 Dhésèmber 1930 Increase 633.355[6]
25 Januari 1948 Increase 1.025.180[6]
21 Fèbruari 1956 Increase 1.177.661[6]
15 Maret 1966 Increase 1.366.684[6]
5 Januari 1977 Increase 1.807.239[6]
1 Juli 1990 Increase 2.127.194
7 Januari 1992 Decrease 2.067.545[6]
18 Maret 2002 Decrease 1.926.334[6]
1 Juli 2005 Decrease 1.924.959
1 Juli 2007 Increase 1.931.838[7]
1 Januari 2009 Increase 1.944.367[1]

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Kutha-kutha sing duwé gegayutan kutha kembar karo Bukarès ya iku:[8]

Nagara Kuthta Taun
 Brasil São Paulo 2000 [9][10]
 Bulgaria Sofia
 Kanadha Montreal[8]
 Republik Rakyat Cina Béijing 2005[11]
 Siprus Nikosia 2004
 Yunani Athena 1993
 Yordania Amman 1999
 Moldova Kishinev
 Ruslan Moskwa
 Turki Ankara 1998
 Turki Istanbul
 Karajan Manunggal London
 Amérika Sarékat Atlanta 1994
 Suriah Damaskus[8]
 Nigeria Lagos
 Albania Tirana 2007[12]
 Filipina Manila[13]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e "Populaţia stabilă la 1.01.2009" (ing basa Romanian). INSSE. May 19, 2009. Dijupuk May 20, 2009. 
  2. ^ a b c Demographia World Urban Areas & Population Projections
  3. ^ a b Urban Audit: Bucharest Profile
  4. ^ Bucharest, the small Paris of the East
  5. ^ XIX Meeting of METREX Network, Nürnberg, 15–18 June 2005. ""Bucharest: Few expectations for urban development", page 29" (PDF). Diarsip saka sing asli (PDF) ing 2008-02-26. Dijupuk 2007-03-07. 
  6. ^ a b c d e f g INS. ""Romanian Statistical Yearbook"" (PDF). Dijupuk 2009-02-12. 
  7. ^ (ing basa Romani) Romania in Cifre-2008
  8. ^ a b c "Academy of Economic Studies-Short History of Bucharest". Ase.edu.ro. Dijupuk 2010-01-31. 
  9. ^ Prefeitura.Sp - Descentralized Cooperation
  10. ^ International Relations - São Paulo City Hall - Official Sister Cities
  11. ^ "Sister Cities". Béijing Municipal Government. Dijupuk 2009-06-23. 
  12. ^ "Twinning Cities: International Relations" (PDF). Municipality of Tirana. www.tirana.gov.al. Dijupuk 2009-06-23. 
  13. ^ "Sister Cities of Manila". © 2008–2009 City Government of Manila. Dijupuk 2009-07-02.  Pranala njaba ing |publisher= (pitulung)

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikiplesir duwé panuntun plesir ngenani Bucharest.

Cithakan:Bucharest sectors