Èslan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Islandia)
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Républik Èslan
Lýðveldið Ísland
Gendéra
Sesanti: Tidak ada
Antem: Lofsöngur
Pernah  Èslan  (oranye) in Éropa  (white)
Pernah  Èslan  (oranye)

in Éropa  (white)

Kutha krajan
lan paling gedhé
Reykjavík
Basa resmi Èslan
Papréntahan Républik parlementer
 •  Présidhèn Guðni Th. Jóhannesson
 •  Mahamantri Bjarni Benediktsson
Kamardhikaan saka Dhènemarken
 •  Kedaulatan 1 Dhésèmber 1918 
 •  Républik 17 Juni 1944 
 •  Banyu (%) 2,7
Cacah jiwa
 •  Rantaman Dhésèmber 2007 312.8721 (172)
 •  Cacah sirah Oktober 1980 229.187
GDP  (PPP) Rantaman 2006
 •  Gunggung USD 12,172 milyar (132)
 •  Per kapita 40.277 (2005) (5)
GDP  (nominal) Rantaman 2006
 •  Gunggung USD 16,579 milyar (93)
 •  Per kapita USD 62.976 (4)
HDI (2004)Increase 0,960
Cacad: Angka HDI ora sah · 2
Valuta Króna Èslan (ISK)
Zona wektu GMT (UTC+0)
 •  Mangsa Panas (DST) ora ana (UTC)
Kodhé bèl 354
TLD Internèt .is
1 "Badan Statistik Èslan". 1 Dhésèmber 2006. Unknown parameter |accessdaymonth= ignored (pitulung); Unknown parameter |accessyear= ignored (|access-date= suggested) (pitulung); Check date values in: |date= (pitulung)

Èslan iku nagara ing bawana Éropa. Nagara iki siji nagara pulo ing tlatah lor lan dohé kurang luwih 1.000 kilomèter saka Nurwègen. Sing ndunungi cacahé kira-kira ana 313.000 jiwa. Kutha krajané iku Reykjavik. Èslan utawa Tanah Es yaiku sebuah nagara pulau di pérangan utara Samudera Atlantik.

Sajarah[besut | besut sumber]

Lukisan saka abad angka 19 sing nggambaraké patemon Alþingi ing Þingvellir.

Wong pisanan sing manggon ing Èslan yaiku para pandita Irlandia ka ing wiwitan abad angka 9. Ing tengahan abad angka 9, bangsa Viking migrasi lan manggon ing Èslan. Viking pisanan sing manggon ing Èslan yaiku Flóki Vilgerðarson. Wong iki sing maringi jeneng Èslan iki. Ingólfur Arnarson, siji kepala suku saka Nurwègen, sisih kidul kulon Èslan lan ngadegaké kuthaa Reykjavik.

Cithakan:Éropa