Èslan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Islandia)
Républik Éslan
Lýðveldið Ísland
Gendéra
Sesanti: Tidak ada
Antem: Lofsöngur
Pernah  Èslan  (oranye)in Éropah  (white)
Pernah  Èslan  (oranye)

in Éropah  (white)

Kutha krajan
lan paling gedhé
Reykjavík
Basa resmi Islandia
Papréntahan Républik parlementer
 •  Présidhèn Guðni Th. Jóhannesson
 •  Perdana Mentri Bjarni Benediktsson
Kamardhikaan saka Dhènemarken
 •  Kedaulatan 1 Dhésèmber 1918 
 •  Républik 17 Juni 1944 
 •  Banyu (%) 2,7
Cacah jiwa
 •  Rantaman Dhésèmber 2007 312.8721 (172)
 •  Cacah sirah Oktober 1980 229.187
GDP  (PPP) Rantaman 2006
 •  Gunggung USD 12,172 milyar (132)
 •  Per kapita 40.277 (2005) (5)
GDP  (nominal) Rantaman 2006
 •  Gunggung USD 16,579 milyar (93)
 •  Per kapita USD 62.976 (4)
HDI (2004) Increase 0,960
Cacad: Angka HDI ora sah · 2
Valuta Króna Islandia (ISK)
Zona wektu GMT (UTC+0)
 •  Mangsa Panas (DST) ora ana (UTC)
Kodhé bèl 354
TLD Internèt .is
1"Badan Statistik Islandia". 1 Dhésèmber 2006.  Paramèter |accessdaymonth= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung); Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)

Èslan iku nagara ing bawana Éropah. Nagara iki sawijining nagara pulo ing tlatah lor lan jaraké kurang luwih 1.000 kilomèter saka Norwegia. Sing ndunungi cacahé kira-kira ana 313.000 jiwa. Kutha krajané iku Reykjavik. Islandia utawa Tanah Es ya iku sebuah nagara pulau di pérangan utara Samudera Atlantik.

Sajarah[besut | besut sumber]

Lukisan saka abad angka 19 sing nggambaraké patemon Alþingi ing Þingvellir.

Wong pisanan sing manggon ing Islandia ya iku para pandita Irlandia ka ing wiwitan abad angka 9. Ing tengahan abad angka 9, bangsa Viking migrasi lan manggon ing Islandia. Viking pisanan sing manggon ing Islandia ya iku Flóki Vilgerðarson. Wong iki sing maringi jeneng Islandia iki. Ingólfur Arnarson, sawijining kepala suku saka Norwegia, sisih kidul kulon Islandia lan ngadegaké kuthaa Reykjavik.