Wahidin Sudirohusodo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wahidin Sudirohusodo
Lair 2 Mei 1852 (umur 163)
Kabangsan Indonésia
Jeneng liya Wahidin
Pesaréan Wahidin Sudirohusodo ing Mlati Sleman.jpg
Komplèks pearéan Wahidin Sudirohusodo.jpg

Wahidin Sudirohusodo, dr. (Melati, Yogyakarta, 7 Januari 185226 Mei 1917) kuwi salah sawijining pahlawan nasional Indonesia. Asmané tansah dikaitaké karo Budi Utomo amarga senadyan pamjenengané dudu pendhiri organisasi kebangkitan nasional iku, nanging panjenengané minangka penggagas madegé organisasi sing diadegaké para pelajar School tot Opleiding van Inlandsche Artsen Jakarta kuwi.

Pendhidhikan[sunting | Owah sumber]

Latar Buri[sunting | Owah sumber]

Dokter lulusan STOVIA iki seneng banget srawung karo rakyat biasa. Saéngga ora nggumunaké yèn panjenegané weruh akèh kasangsarané rakyat. Panjenengané uga weruh kahanan rakyat sing kesrakat lan katindhes déning penjajahan Walanda. Miturut panggagasé, salah siji cara kanggo mbébasaké dhiri saka panjajahan, rakyat kudu cerdhas. Mula kuwi, rakyat kudu diwènèhi kasempatan mèlu pendhidhikan ing sekolah-sekolah. Minangka sawijining dokter, panjenengané kerep ngobati rakyat tanpa bayaran.

Pokok pikiran sing dadi perjuangané yakuwi njembaraké kawruh liwat pendhidhikan lan pengajaran sarta mupuk kasadharan kebangsaan.

Lahiré Budi Utomo[sunting | Owah sumber]

Artikel utama: Budi Utomo

Wahidin Sudirohusodo kerep mubeng kutha-kuthaa gedhé ing Jawa ngéndhangi tokoh-tokoh masarakat sinambi nyebar gagasané bab "dana pelajar" kanggo mbiyantu pemuda-pemuda cerdhas sing ora bisa nerusaké sekolah. Ananging gagasan iki kurang olèh tanggepan.

Gagasan iku uga dijlèntrèhaké marang para pelajar STOVIA ing Jakarta bab perlué ngadegaké organisasi sing tujuané majokaké pendhidhikan lan ngangkat martabat bangsa. Gagasan iki wusanané disambut apik déning para pelajar STOVIA kasebut. Pungkasané ing tanggal 20 Mei 1908, lahirlah Budi Utomo.

Pranala jaba[sunting | Owah sumber]