Wahidin Sudirohusodo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wahidin Sudirohusodo
Wahidin 1.jpg
Lair (1852-05-02) 2 Mèi 1852 (umur 164) invalid year
Bangsa Indonésia
Jeneng liya Wahidin
Pesaréan Wahidin Sudirohusodo ing Mlati Sleman.jpg
Komplèks pearéan Wahidin Sudirohusodo.jpg

Wahidin Sudirohusodo, dr. (Melati, Yogyakarta, 7 Januari 185226 Mei 1917) iku pahlawan nasional Indonésia. Asmané tansah dikaitaké karo Budi Utomo amarga senadyan pamjenengané dudu pendhiri organisasi kebangkitan nasional iku, nanging panjenengané minangka penggagas madegé organisasi sing diadegaké para pelajar School tot Opleiding van Inlandsche Artsen Jakarta iku.

Pendhidhikan[besut | besut sumber]

Latar Buri[besut | besut sumber]

Dhokter lulusan STOVIA iki seneng banget srawung karo rakyat biasa. Saéngga ora nggumunaké yèn panjenegané weruh akèh kasangsarané rakyat. Panjenengané uga weruh kahanan rakyat sing kesrakat lan katindhes déning penjajahan Walanda. Miturut panggagasé, salah siji cara kanggo mbébasaké dhiri saka panjajahan, rakyat kudu cerdhas. Mula iku, rakyat kudu diwènèhi kasempatan mèlu pendhidhikan ing sekolah-sekolah. Minangka sawijining dhokter, panjenengané kerep ngobati rakyat tanpa bayaran.

Pokok pikiran sing dadi perjuangané ya iku njembaraké kawruh liwat pendhidhikan lan pengajaran sarta mupuk kasadharan kebangsaan.

Lahiré Budi Utomo[besut | besut sumber]

Artikel utama: Budi Utomo

Wahidin Sudirohusodo kerep mubeng kutha-kuthaa gedhé ing Jawa ngéndhangi tokoh-tokoh masarakat sinambi nyebar gagasané bab "dana pelajar" kanggo mbiyantu pemuda-pemuda cerdhas sing ora bisa nerusaké sekolah. Ananging gagasan iki kurang olèh tanggepan.

Gagasan iku uga dijlèntrèhaké marang para pelajar STOVIA ing Jakarta bab perlué ngadegaké organisasi sing tujuané majokaké pendhidhikan lan ngangkat martabat bangsa. Gagasan iki wusanané disambut apik déning para pelajar STOVIA kasebut. Pungkasané ing tanggal 20 Mei 1908, lahirlah Budi Utomo.

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Pahlawan Indonésia