Hasanuddin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sultan Hasanuddin
(sumber: foto-foto.com)

Sultan Hasanuddin lair ing Makassar, Sulawesi Kidul, 12 Januari 1631 - seda ing Makassar, Sulawesi Selatan|Sulawesi Selatan, 12 Juni 1670 nalika umuré 39 taun déwéké ya iku Raja Gowa sing ke-16 lan Pahlawan Nasional Indonésia sing lair nganggo jeneng I Mallombasi Bakir Dieng Mattawang Karaeng Bonto Mangepe di kubur menyang Katangka, Makassar.[1] Sawisé mlebu Islam, déwéké nambah gelar Sultan Hasanuddin Tumenanga Ri Balla Pangkana, sing luwih dikenal Sultan Hasanuddin.[butuh rujukan]Karo kewanane, nganti disebat De Haantjes van Het Oosten saka walanda sing nduwèni arti Jago saka Bawana Wetan.[1] Sultan Hasanuddin, Si Ayam Jantan dari Timur.[butuh rujukan] Taun 1666,pas jamané iku walanda lagi gencar-gencaré ngrebut rempah-rempah saka pasaran ning Indonésia.[1] ning pimpinan Laksmana Cornelis Speelman|Cornelis Speelman, Londo nyoba nundukake keraton-keraton cilik, ananging durung bisa nundukake Kraton Gowa.[1] Londo nambah pasukan nganti pungkasane gowa kedésak nganti tekan tanggal 18 November 1667 ngonokke Perdamaian Bungaya ning papan Bungaya.[2] Nang perjanjian iki, Gowa krasa dirugiake.[1] Karo perjanjian iki, Gowa merasa dirugikan.[2] Mula Sultan Hasanuddin ngadakake padudon manèh karo Londo, akiré Walanda njaluk rewang nyang Batavia.[2] Perjanjian Bongaya bisa uga disebat Bongaja ya iku perjanjian sing ditapak asmani kanthi tanggal 18 November|18 November 1667 ning Bungaya saka Kasultanan Gowa sing diwakili Sultan Hasanudin, lan saka pihak Londo diwakili Laksmana Cornelis Speelman|Laksmana Cornelis Speelman.[3] Rewang saka Batavia nambah tenaga pasukan Londo, asile bisa nrobos benteng sing paling kuwat ya iku Bèntèng Sombaopu pas tanggal 12 Juni 1669.[4] ananging saka pihak sultan hasanuddin dhéwé durung nyerah amarga saka patine prajurit eneng semangat jihade, ananging semangat karo cacahé pasukan uga senjatane antarane Londo karo Sultan Hasanuddin ora seimbang mula pas peperangan pasukan sultan Hasanuddin akèh sing gugur lan mundur ing taun 1667.[4] Penyerahan iki tertuang ning perjanjian bongaya.[4] Sing nyebutke laladan-laladan taklukkan sultan hasanuddin kaya Sumbawa, Ternate, lan Buton diwenehke Walanda.[4] Aru Palaka sing dadi Sultan ning Bone sing duwé laladan kanthi gedhé lan uga seneng ngrewangi Walanda.[4] Sultan Hasanudin namung intok Guo karo Kutha Makassar.[4] Makame Sultan Hasanuddin ning pemakaman dalan Palantika, kalurahan Katangka, Kecamatan Somba Opu, Kabupatén Gowa, Sulawesi Kidul.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e Situs Erwin Miradi (diakses tanggal 8 Mei cbvhh2011)
  2. ^ a b c (id) Kidnesia.com (diakses tanggal 8 Mei 2011)
  3. ^ (id) [1] (diakses tanggal 8 Mei 2011)
  4. ^ a b c d e f (id) Kaskus (diakses tanggal 8 Mei 2011)
  5. ^ (id) Wisma Melayu (diakses tanggal 8 Mei 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hasanuddin&oldid=1096981"