Nagorno Karabakh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Nagorno-Karabakh / Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետություն / Dağlıq Qarabağ
Gendéra Nagorno-Karabakh Lambang Nagorno-Karabakh
Gendéra Nagorno-Karabakh Lambang Nagorno-Karabakh
Peta kawasan Kaukasus
Peta kawasan Kaukasus (Warna oranye nuduhaké laladan kang dikuwasani Armenia)
Basa resmi Azerbaijan
Kutha krajan Stepanakert
Presiden Arkady Ghoukasyan
Perdana Mentri Anushavan Danielyan
Kamardikan
 – Deklarasi
 – Dirayakan
 – Kedaulatan
Saka Azerbaijan
 10 Desember 1991
 2 September 1991
 Ora diakoni
Wewengkon 4.400 km²
Padunung
Etnis
 
145.000 (perk. 2002)
95% etnik Armenia
5% kaum minoritas
Mata uang Dram (AMD) (Armenia)
Zona wektu UTC +4 (DST +5)
Internet TLD
Kode telepon 374
Nagorno karabakh republic.png

Nagorno-Karabakh (basa Azerbaijan: Dağlıq Qarabağ atau Yuxarı Qarabağ; basa Rusia: Нагорный Карабах, Nagornyy Karabakh; basa Armenia: Լեռնային Ղարաբաղ, Lernayin Gharabagh) iku wewengkon kang dumunung ing bagéyan kidul Kaukasus, ya iku 270 km sisih kulon Baku, kutha krajan Azerbaijan. Wewengkon iki dipanggoni déning mayoritas etnik Armenia, lan dikuwasani déning militèr Armenia.

Padunung etnik Armenia setempat mroklamasèkaké kamardikan Républik Nagorno-Karabakh saka Azerbaijan ing tanggal 10 Desember 1991, nanging kadhaulatan republik mau ora diakoni déning donya internasional lan wewengkon mau sacara de jure dianggep minangka bagéyan saka Azerbaijan. Tanggal 27 Juni 2006, Armenia lan Azerbaijan sarujuk kanggo ngidinaké padunung Nagorno-Karabakh nganakaké referendum bab status wewengkon mau ing mangsa ngarep.[1]

Padunung Armenia kerep banget nyebut wewengkon iki kanthi jeneng Artsakh (basa Armenia: Արցախ).

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Armenian, Azeri Leaders ‘Agreed To Karabakh Referendum’, ArmeniaLiberty.org, diakses 27 Juni 2006

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nagorno_Karabakh&oldid=1101721"