Pratélan ratu Tanah Jawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Pratélan ratu Jawa)
Jump to navigation Jump to search

Mataram Kuna[besut | besut sumber]

Dinasti Syailendra[besut | besut sumber]

Dinasti Sanjaya[besut | besut sumber]

Medang[besut | besut sumber]

Kahuripan[besut | besut sumber]

  • Airlangga (1019-1045), ngadegaké karajan ing reruntuhan Medang
(Airlangga sabanjuré mecah Karajan Kahuripan dadi loro: Janggala lan Kadiri)

Janggala[besut | besut sumber]

(ora diweruhi silsilah raja-raja Janggala nganti taun 1116)

Kadiri[besut | besut sumber]

(silsilah raja-raja Kadiri nganti taun 1042)

Singhasari[besut | besut sumber]

Majapait[besut | besut sumber]

Demak[besut | besut sumber]

Kasultanan Pajang[besut | besut sumber]

Mataram anyar[besut | besut sumber]

Pratélan iki minangka Pratélan panguwasa Mataram Anyar utawa uga sinebut Mataram Islam. Cathetan: sapérangan jeneng panguwasa ing ngisor iki dieja miturut ejaan basa Jawa.

Kasunanan Kartasura[besut | besut sumber]

Delengen uga: Kasunanan Kartasura
  1. Amangkurat II (Sunan Amral) (1677 - 1703), pendhiri Kartasura
  2. Amangkurat III (Amangkurat Mas) (17031708), dibuang VOC ke Srilangka.
  3. Pakubuwana I (17041719), tau merangi rong raja sadurungé; uga dikenal kanthi asma Pangeran Puger.
  4. Amangkurat IV (Amangkurat Jawa) (17191726), leluhur raja-raja Surakarta lan Yogyakarta.
  5. Pakubuwana II (17261742), nyingkir menyang Panaraga amarga Kartasura diserbu pambrontak; ngadegaké Surakarta.

Kasunanan Surakarta[besut | besut sumber]

Delengen uga: Kasunanan Surakarta
Lambang Pakubuwana

Pakubuwana (utawa Pakubuwono, Paku Buwono) utawa jangkepé Sampeyan Dalem Ingkang Sinuhun Kangjeng Susuhunan Prabu Sri Pakubuwana Senapati Ing-Ngalaga Ngabdurahman Sayidin Panatagama iku gelar raja Kasunanan Surakarta minangka panerus Karajan Mataram Islam ing Surakarta. Pratélan sultan Kasunanan Surakarta Hadiningrat:

No. Asma Wiwit Nganti Katrangan
1. Pakubuwana II 1745 1749 Pendiri kutha Surakarta; mindahaké karaton Kartasura
menyang Surakarta ing taun 1745
2. Pakubuwana III 1749 1788) Ngakoni kedhaulatan Hamengkubuwana I minangka
panguwasa setengah wewengkon karajan
3. Pakubuwana IV (Sunan Bagus) 1788 1820
4. Pakubuwana V (Sunan Sugih) 1820 1823
5. Pakubuwana VI (Sunan Bangun Tapa) 1823 1830 Diangkat minangka pahlawan nasional Indonésia;
uga dikenal kanthi asma Pangeran Bangun Tapa
6. Pakubuwana VII 1830 1858
7. Pakubuwana VIII 1859 1861
8. Pakubuwana IX (Sunan Bangun Praja) 1861 1893
9. Pakubuwana X 1893 1939
10. Pakubuwana XI 1939 1944
11. Pakubuwana XII 1944 2004
12. Pakubuwana XIII 2004 saiki Ana loro, kadadéan parebutan takhta antara
Pangeran Hangabehi lan Pangeran Tejowulan
Mahapatih
  1. Tejowulan (2012 - saiki)

Kasultanan Yogyakarta[besut | besut sumber]

Delengen uga: Kasultanan Yogyakarta
Lambang Hamengkubuwana

Hamengkubuwana (utawa Hamengkubuwono, Hamengku Buwono) utawa jangkepé Ngarsa Dalem Sampeyan Dalem Ingkang Sinuhun Kangjeng Sultan Hamengku Bawana Senopati Ing-Ngalaga Ngabdurahman Sayiddin Panatagama Khalifatullah iku gelar raja Kasultanan Yogyakarta minangka panerus Karajan Mataram Islam ing Yogyakarta. Pratélan sultan Kasultanan Ngayogyakarta Hadiningrat:

No. Asma Wiwit Nganti Katrangan
1. Sri Sultan Hamengkubuwono I 13 Fèbruari 1755 24 Maret 1792  
2. Sri Sultan Hamengkubuwono II (Sultan Sepuh) 2 April 1792 akir 1810 periode kapisan
3. Sri Sultan Hamengkubuwono III akir 1810 akir 1811 periode kapisan  
Sri Sultan Hamengkubuwono II (Sultan Sepuh) akir 1811 20 Juni 1812 periode kapindho
Sri Sultan Hamengkubuwono III 29 Juni 1812 3 November 1814 periode kapindho  
4. Sri Sultan Hamengkubuwono IV 9 November 1814 6 Dhésèmber 1823  
5. Sri Sultan Hamengkubuwono V 19 Dhésèmber 1823 17 Agustus 1826 periode kapisan
Sri Sultan Hamengkubuwono II (Sultan Sepuh) 17 Agustus 1826 2 Januari 1828 periode katelu
Sri Sultan Hamengkubuwono V 17 Januari 1828 5 Juni 1855 periode kapindho
6. Sri Sultan Hamengkubuwono VI 5 Juli 1855 20 Juli 1877  
7. Sri Sultan Hamengkubuwono VII 22 Dhésèmber 1877 29 Januari 1921  
8. Sri Sultan Hamengkubuwono VIII 8 Fèbruari 1921 22 Oktober 1939  
9. Sri Sultan Hamengkubuwono IX 18 Maret 1940 2 Oktober 1988  
10. Sri Sultan Hamengkubuwono X 7 Maret 1989 saiki  

Praja Mangkunagaran ing Surakarta[besut | besut sumber]

Delengen uga: Praja Mangkunagaran
  1. Mangkunagara I (Raden Mas Said) (1757 - 1795)
  2. Mangkunagara II (1796 - 1835)
  3. Mangkunagara III (1835 - 1853)
  4. Mangkunagara IV (1853 - 1881)
  5. Mangkunagara V (1881 - 1896)
  6. Mangkunagara VI (1896 - 1916)
  7. Mangkunagara VII (1916 -1944)
  8. Mangkunagara VIII (1944 - 1987)
  9. Mangkunagara IX (1987 - saiki)

Kadipatèn Paku Alaman ing Yogyakarta[besut | besut sumber]

Delengen uga: Kadipatèn Pakualaman
Lambang Pakualaman
  1. Paku Alam I (1813 - 1829)
  2. Paku Alam II (1829 - 1858)
  3. Paku Alam III (1858 - 1864)
  4. Paku Alam IV (1864 - 1878)
  5. Paku Alam V (1878 - 1900)
  6. Paku Alam VI (1901 - 1902)
  7. Paku Alam VII (1903 - 1938)
  8. Paku Alam VIII (1938 - 1998)
  9. Paku Alam IX (1998 - 2015)
  10. Paku Alam X (2016 - saiki)

Uga delengen[besut | besut sumber]