Reims

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Reims
250px
(Lambang Kitha Reims (hôtel de ville))
Kitha Reims

Logo Reims

Blason Reims 51.svg
Nagara Prancis
Wewengkon Administratif Champagne-Ardenne
Dhépartemèn Marne
Gubernur Adeline Hazan (2008-2014)
Wewengkon
 -Wiyaripun:

47,02 km²
Padunung
 -Total (2004):
 -Kapadhetan:

179 992 (2010)
318 000/km²

Reims (/[unsupported input]ˈrmz/; utawi Rheims; French: [ʁɛ̃s]), inggih punika salah satunggaling kitha ing Prancis ingkang mlebet wewengkon administratif Champagne-Ardenne. Saking Kitha Paris tebihipun watawis 130 km utawi 80 mil sisih lèr wétan.[1]

Reims kalebet kitha seni lan sajarah ing Prancis ingkang sampun dipunakeni minangka Situs warisan donya UNESCO.[2] Kajawi punika Reims ugi misuwur minangka kitha sampanye lan tèkstil.[3] Sampanye lan tèkstil punika dados satunggaling kakiyatan ékonomi Reims.[3]

Reims dipunsebat dados salah satunggalipun kitha wigati lan gadhah pangaribawa ingkang ageng tumrap sajarah Prancis.[3] Bab punika dipunsebabaken amargi Reims asring kanggé pahargyan (upacara) ingkang wigati ing salebetipun sajarah monarki Prancis. Sampun langkung saking sedasa abad dangunipun Reims dipundadosaken kanggé jumenengan raja-raja Prancis. Kacathet wiwit saking Louis ingkang Saléh ing taun 816 M ngantos dumugi Charles X taun 1825 M dipunjumenengaken ing kitha punika. Awit saking punika Reims misuwur minangka Kitha Jumenengan utawi Kitha Raja.[4]

Sajarah Reims[besut | besut sumber]

Miturut sajarah, Kitha Reims dipunjumenengaken déning Rémus, lan kalebet kitha ageng ing wekdal Kakaisaran Romawi.[1][5] Sadèrèngipun gadhah nami Reims, kitha punika dipunsebat Kitha Remi.[2] Déning Suku Celtik ingkang gesang ing Kitha Reims, kitha punika dipunsebat Kitha Remes.[5] Wonten ugi pamanggih bilih tembung Reims asalipun saking tembung Rèmes.[6] Bilih wekdal samanten kutha krajanipun Rèmes ing Kitha Durocorter, ingkang éwah dados Durocortorum ing mangsa Romawi.[6] Tembung Durocortorum asalipun saking tembung duroingkang tegesipun bètèng ingkang arupi paredèn.[6]

Watawis taun 80 SM, kitha Reims dipunyasa Oppidum Rémus sasampunipun penaklukan Romawi.[5] Kitha punika ugi dipunyasa déning 260 kauskupan Reims.[5] Sadangunipun invasi ageng, wonten 407 uskup Reims dipun-pejahi déning Nicaise Vandal.[5]

Taun 459 M Reims dados punjering wewengkon Austrasia, ingkang mlebet ing wewengkon punika kados nagara Prancis, Jerman, Bèlgi, lan Walanda.[2] Taun 816 wonten jumenengan raja kapisanan Reims inggih punika Raja Louis ingkang Saleh.[7] Upacara ingkang dipunwontenaken ngantos gangsal jam punika dipuntindakaken ing Katedral Notre-Dame.[7] Sasampunipun pahargyan jumenengan purna, dipunlajengaken jamuan ing Pura Tau lan ziarah dhateng pasaréyanipun uskup Remi, ing Basilika.[7] Jumenengan raja ing Reims ingkang paling ageng punika nalika jumenenganipun Charles VII nalika tanggal 17 Juli 1429.[7] Wonten 33 gunggungipun raja Prancis ingkang jumenengan ing Kutha Reims, lan ingkang paling pungkasan punika [Charles X ing taun 1825.[7]

Wonten abad parotengah, Reims dados wewengkon ing Prancis ingkang makmur amargi prodhuksi tèkstil lan sampanye.[7] Raja Louis XIV marentahaken supados nambahi wiyaripun kebon anggur.[7]

Révolusi Indhustri ingkang ngrembaka ing Éropah ugi mengaruhi éwahipun tatanan Reims.[7] Kathah wewangunan dipunyasa nggantosaken wewangunan sadèrèngipun.[7] Maneka pepanggihan internasional ugi dipunwontenaken ing Kutha Reims ing kawitaning abad 20.[7] Salajengipun wonten Perang Donya I, nalika tanggal 4 September 1914, prajurit Jerman nyerang dhateng Reims.[7] Jerman ngupadi nguwaosi Reims kanthi cara ngepung lan ngebom ngantos tigang setengah taun.[7] Pangepungan dipunpungkasi kanthi risakipun 80 persèn kitha lan sédanipun 5.000 kurban perang.[7]

Tanggal 7 Mèi 1945 sasampunipun Perang Donya II, utusan saking Jerman napakasmani wangsulipun wewengkon Reims dhateng Prancis.[8]

Géografi[besut | besut sumber]

Papan dunungipun[besut | besut sumber]

Wewengkon Reims

Reims dumunung ing Prancis Wétan, salèr-kilèn saking Merne lan kilènipun wewengkon Champagne-Ardenne.[9] Kitha punika ugi dumunung ing wewatesan antawisipun Prancis lan Jerman.[9] Kutha punika tebihipun 130 km saking Paris, 157 km saking Métz, 168 km saking Lille, 282 km saking Strasbourg.[9] Ing tingkat régional, Reims dumunung 25 km sisih lèr Kutha Troyes.[9] Reims mapan ing 49,258 drajat lintang lèr lan 4,031 drajat lintang wétan.[10] Kitha ingkang paling caket kaliyan Kitha Reims inggih punika: Tinqueux ingkang tebihipun 3,01 km, Saint-Brice-Courcelles tebihipun 3,29 km, Bétheny tebihipun 3,68 km, Cormontreuil tebihipun 4,18 km, Champigny tebihipun 4,25 km, Bezannes tebihipun 5,02 km, Cernay-lès-Reims tebihipun 5,32 km, lan Thillois tebihipun 5,60 km.[10]

Géologi[besut | besut sumber]

Reims dumunung ing sapinggiring cekungan sédhimèn ingkang jero.[11] Ing sisih kidul wonten Pagunungan Montagne ing Reims, ingkang dados sumbering Anggur paling saé kanggé ndamel sampanye, ing sisih lèr-kidul wonten Pagunungan St Thierry lan ing wétan wonten Gunung Berru.[11]

Iklim[besut | besut sumber]

Pagunungan Kitha Reims

Iklim ing Reims punika teles kanthi iklim segara.[12] Hawa ing kitha punika asrep ing mangsa jawah salju lan garing manawi mangsa bentèr (panas).[12] Tingkat curah jawah saben taunipun kinten-kinten 604 mm/taun.[12] Nalika wekdal mangsa bentèr ing Éropah taun 2003, rekor témperaturipun 21,3 ° C ing tanggal 13 Agustus, lan maksimum témperatur punika 39,3 °C nalika 12 Agustus.[13] Digit ingkang kapisan ing tanggal 20 Agustus 2009 kanthi suhu 21,9 °C.[13] Ngengingi cathetan jawah, dipunasilaken data 69,2 Milimèter ing tanggal 4 Juli 2006.[13] Cathetan suhu ing wulan Juni kacathet 36,7 °C, ingkang dumados tanggal 28 Juni 2011.[13][14]

Wonten ing Kitha Reims ugi wonten stasiun cuaca (watawis 11 km saking Katedral Reims), dumunung ing sisih wétan-kidul lapangan udara Prunay, Reims.[15] Stasiun Reims-Courcy (watasis 8 km saking Katedral), dumunung ing sisih lèr Reims caket kaliyan landhesan pacu saking pangkalan udara.[15]

Populasi[besut | besut sumber]

Tabel ing ngandhap nedahaken cacahing sing ndunungi Kitha Reims taun 1968-2007.[16]

Populasi sing ndunungi Reims taun 1968-2007
2007 1999 1990 1982 1975 1968
Cacahipun 183 500 187 181 180 620 177 234 178 381 154 534
  • Ngéngingi dhistribusi sing ndunungi jaler lan èstri miturut umur ing Kitha Reims dipunjlèntrèhaken ing ngandhap:[16]
Dhistribusi sing ndunungi jaler lan èstri Kitha Reims miturut umur ing taun 2007
0-14 taun 15-29 taun 30-44 taun 45-59 taun 60-74 taun 75-90 taun ≥ 90 taun
Cacahipun (jaler) 15 405 26 038 17 917 14 825 8 184 4 092 229
Cacahipun (èstri) 14 641 27 612 17 943 17 194 10 312 8 093 1 013
  • Ngéngingi angka kalairan lan angka tilar donya ing Kitha Reims dipunjlèntrèhaken ing ngandhap:[16]
Angka kalairan lan tilar donya ing Kitha Reims taun 1999-2008
2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999
Angka Lair 2 533 2 549 2 498 2 597 2 553 2 525 2 608 2 798 2 765 2 757
Angka Tilar Donya 1 516 1 435 1 404 1 418 1 471 1 545 1 505 1 489 1 501 1 523

Transportasi[besut | besut sumber]

Jinis-jinis transportasi ingkang dipun-ginakaken ing Reims inggih punika:

Transportasi Trèm[besut | besut sumber]

transportasi trèm

Reims punika kitha ingkang dipunyasa ing sapinggiring Prancis, dumunung ing Île-de-France, caket kaliyan nagara Bèlgi, Luksemburg lan Jerman.[17] Transportasi kapisan ing Reims dipundamel taun 1872, dipundamel kalih lajur margi, saking arah lèr-kidul lan wétan-kilèn.[18] Awit suksésipun damel margi punika saged nuwuhaken pambikaan margi-margi sanèsipun ing Kitha Reims.[18] Ananging, awit taun 1881 lan saterasipun, margi kalih lajur kalawau dipunwiyaraken malih dados sekawan lajur.[18] Panambahan punika dipun-ginakaken kanggé margi transportasi trèm turangga.[18]

Ing kawitanipun abad angka 20, ing Reims dipundamel ril kanggé trèm listrik.[18] Nalika Perang Donya Kapisan, margi trèm punika risak, lan jaringan transportasi kalawau dipunyasa malih ing taun 1920-an.[18] Bis pisanan wonten ing Kitha Reims nalika taun 1932, ingkang salajengipun saged ngirangi pangginaan trèm.[18] Trèm ingkang pungkasan dipun-ginakaken taun 1939.[18] Wekdal taun 1952, perusahaan transportasi éwah status dados Reims Perkotaan.[19] Jaringan transportasi dados ageng malih ing taun 1975 ing sadaya kitha ing dhistrik Reims; Bétheny Bezannes Cormontreuil, Saint-Brice-Courcelles lan Reims.[19] Reims ugi wiwit ngginakaken bis lan modérnisasi jaringan.[19] Sasampunipun prakawis pangginaan trèm kapisan taun 1980 boten kasil, taun 2011 transportasi trèm dipunaktifaken malih ing Reims.[19] Panjang rute-nipun 11,2 km lan dipunjangkepi kanthi 23 stasiun.[19]

Transportasi Sepur[besut | besut sumber]

Wonten tigang stasiun ingkang wonten ing Kitha Reims.[20] Stasiun sepur ingkang utami punika stasiun paling sepuh.[20] Stasiun sepur kapisan dipunyasa taun 1877.[20] Sapunika dipunlayani TER Champagne-Ardenne lan TER Picardie.[21] Kitha tujuan sepur kados kitha: Amiens, Cambrai, Chalons-en-Champagne, Charleville-Mézières, Château-Thierry, Dijon, Epernay, La Ferte-Milon, Métz lan Sédan.[21] Sepur TGV ugi mandheg ing stasiun TGV Champagne-Ardenne ingkang mapan ing Kitha Bezannes.[21] Stasiun Reims dumunung sacaketing griya sakit Reims.[21] Stasiun ingkang kaping tiga stasiun D'Esperey Franchet, dipunbikak ing wulan Oktober 2009, béaya damel stasiun D'Esperey Franchet punika ngantos 3,2 yuta euro.[21]

Transportasi Dirgantara[besut | besut sumber]

Tanggal 30 Oktober 1908 Henri Farman, saking Biplan Voisin, ndamel rintisan trasnportasi udara (dirgantara) saking kitha satunggal dhateng kitha sanèsipun, nyambungaken antawisipun kamp militér Reims Chalons-en-Champagne.[22] Ing abad angka 20 dipunyasa papan anggegana sipil kapisan ing Reims.[23] Papan anggegana punika dipuntutup tanggal 30 Juni 2006.[23] Reims taksih gadhah satunggal papan anggegana, inggih punika Papan Anggegana Prunay ingkang manggén ing sisih wétan-kidul Kitha Reims.[24]

Prakawis Pambangunan[besut | besut sumber]

Satunggaling griya kanthi taman ing Kitha Reims

Kitha Reims gadhah rencana ngembangaken prakawis pambangunan kanthi nglibataken tigang perusahaan arsitèktur (Christian Devillers, Bruno Fortier lan Philippe Panerai).[25] Pambangunan kutha Reims dipunrembag ing Dhéwan Pangembangan Laladan Reims kanthi pambiyantu tigang perusahaan arsitèktur kasebat ing manéka warni prakawis (perencanaan kutha, ékonomi, griya, pendhidhikan, lan transportasi).[25] Parencanaan pembangunan Reims taun 2020 dipunrencanakaken badhé nambah wiyaripun margi lan papan-papan sanèsipun kados taman, kebon, lan gréja.[11]

Ngéngingi cacahipun griya ing Kitha Reims taun 2007 wonten 95.408, kapérang saking 88.421 griya utami, 957 griya cadhangan, lan 6.030 griya kothong.[26]

  • Cacahipun griya ing Reims gadhah parincén:
    • Ingkang gadhah griya piyambak 25,1% kanggé rata-rata nasional 55,3%;
    • Ingkang nyewa punika 71,6% kanggé rata-rata nasional agengipun 39,8%;
    • Ingkang gratis punika 3,3% kanggé rata-rata nasional agengipun 4,9%;
  • Cacahipun wangunan ing Reims adhedhasar jinis wewangunan:
    • Griya: 22,3% kanggé rata-rata nasional 56,8%;
    • Apartemén: 74,4% kanggé rata-rata nasional agengipun 40,4%;[4]
    • Jinis-jinis akomodhasi: 3,3% kanggé rata-rata nasional 2,8%.[27]
    • Reims ugi dipunjangkepi kanthi 82 taman, 14 papan wisata.[4]
    • Amargi gadhah poténsi pariwisata, ing Kitha Reims kathah wangunan hotèl.[28] Kinten-kinten wonten 55 hotèl lan aréa parkir ing Kutha Reims.[28]

Papan Wisata[besut | besut sumber]

Musiyum[besut | besut sumber]

Musiyum Saint-Remi Reims.

Reims gadhah manéka warni musiyum.[29] Musiyum paling sepuh punika Musiyum Seni Beaux ing Reims ingkang dipundamel taun 1794.[29] Wangunan sanèsipun kados Gréja Saint-Denis dipunyasa taun 1908.[29] Biara punika taksih njagi manéka karya seni abad angka 15 ngantos abad angka 20.[29] Wonten ugi Musiyum Seni ing Champagne-Ardenne ingkang nyimpen koléksi 600 karya seni lukisan, fotografi, gambar vidéo, lan sanès-sanèsipun.[30] Musiyum Vergeur satunggalipun musiyum sepuh ing Reims.[31] Musiyum Vergeur gadhah koléksi awit abad angka 20, 50 koléksi lukisan karya Albert Durer, karya saking Asia abad angka 19 ingkang dipunkempalaken Hugues Krafft.[31]

Musiyum Saint-Remi Reims, satunggalipun musiyum ingkang nyimpen koléksi sajarah lan arkéologi saking Reims.[32] Musiyum Saint-Remi ing Reims mapan caket kaliyan Katedral Reims.[33] Ing musiyum Saint-Remi dipunsimpen koléksi tilaranipun Charles X.[33]

Wisata Situs Warisan Donya Reims[besut | besut sumber]

Ing taun 1991 Kitha Reims dipunpilih minangka kitha warisan donya déning UNESCO.[34] Bilih wangunan ing Reims ingkang mlebet warisan donya inggih punika:

Wisata musik[besut | besut sumber]

Kitha Reims awit taun 1994 gadhah wangunan mligi dipun-ginakaken kanggé giyaran musik.[35] Wangunan punika ugi dipun-ginakaken kanggé sinau babagan musik, tari, lan téater.[35] Paling boten wonten 100 konsér ing saben taunipun.[35] Reims gadhah kalih wangunan auditorium kanthi 400 kursi ugi dipunjangkepi kanthi piranti akustik lan studiyo dansa.[35]

Ing Kitha Reims ugi wonten panggénan gedhong centre national de création musicale utawi gedhong musik nasional ingkang wiyaripun 500 m2.[36] Piranti musik ing wangunan punika kalebet salah satunggalipun piranti musik paling saé ing Prancis lan Éropah.[36] Tanggal 25 Fèbruari 2005 ing Kutha Reims dipunyasa La Cartonnerie kanthi wiyar 4.000 m2.[37] Wangunan punika dipun-ginakaken kanggé giyaran musik kontemporér.[37] Ing La Cartonnerie saben taunipun dipungiyaraken manéka konsér ngantos 80 konsér musik (rock, hip-hop, éléktro, lan sanèsipun).[38]

Wisata sanès[besut | besut sumber]

Ing Kitha Reims wonten wangunan pabukon ingkang cacahipun wonten pitu lan mapan sacaketipun Katedral Reims.[39] Salah satunggalipun, Perpustakaan Jean-Falala ingkang dipunbikak 14 Mèi 2003 gadhah wiyar 6500m² lan dipunbikak kanggé bebrayan umum.[39] Reims ugi gadhah Perpustakaan Carnegie, kalebet pabukon Kitha Reims ingkang dipunyasa kanggé panaliten.[40] Dipunwangun taun 1921 lan dipunresmékaken tanggal 10 Juni 1928 déning Présidhén Gaston Doumergue.[40]

Wangunan Opera House utawi Gedhung Opera Reims ingkang dipunyasa déning arsitèk Reims Alphonse Gosset lan dipunresmékaken ing taun 1873.[41] Sasampunipun risak ing wulan Septémber 1914 amargi Perang Donya I, wangunan punika dipunyasa malih taun 1931 kanthi dipunpandhégani arsitèk Mesh Sollier.[41] Gedhung Opera punika ngandhut seni wangunan gaya Art Deco kas saking Italia.[41]

Wonten wangunan punjering/pusat budaya Reims, inggih punika Gedhung Punjering Budaya Saint-Exupéry.[42] Gedhung awujud aula punika dipundamel kanggé partisipasi ing pangembangan budaya Reims.[42]

Papan Ibadah ing Reims[besut | besut sumber]

Ibadah Katulik[besut | besut sumber]

Ibadah Yahudi[besut | besut sumber]

Ibadah Islam[besut | besut sumber]

Unjukan lan Kulinér[besut | besut sumber]

Sampanye, unjukan kas Kutha Reims
biskuit Abrit-Eném, kulinér saking Reims

Reims gadhah prodhuk pinunjul saking wewengkon Ardenne.[62] Saking Ardenne dipunasilaken sampanye ingkang sampun misuwur lan kalebet sumbering ékonomi Reims.[62] Sanajan ing Reims namung wonten sakedhik kebon anggur, namung 50 hèktar kémawon.[62] Sampanye punika dipunékspor ing saben taunipun 80 yuta botol.[62] Déné perusahaan ingkang ngasilaken Sampanye ing Reims inggih punika:Henri Abele, Boizel-Canon-Lanson-Bruno Paillard, Charles De Cazanove, GH Martel, GH Mumm, Henriot, Krug, Louis Roederer, Piper-Heidsieck, Charles Heidsieck, Ruinart, Taittinger-Irroy, Veuve Clicquot, lan Vranken-Pommery.[62] Ing Kitha Reims dipunyasa gedhong utawi lembaga mligi kanggé maméran prodhuk-prodhuk sampanye.[62] Déné jinisipun sampanye ingkang dipunasilaken punika sampanye warni abrit, pethak, lan warni sekar mawar.[63] Sampanye punika dipunékspor ing saben taunipun 80 yuta botol.[62]

Dhaharan kas (kulinér) sanèsipun punika sajinis roti ingkang nami biskuit Abrit-Eném saking Reims.[4] Roti punika dipundamel kapisanan ing taun 1691 déning tukang damel roti ing Reims.[63] Biskuit Abrit-Eném saking Reims dipundamel kanthi campuran vanili.[63] Sampun dados adat ing Reims dhaharan roti/biskuit punika dipundhahar kanthi cara dipuncemplungaken ing sampanye.[63] Roti tradisi Reims kathahipun dipunwedalaken ing Griya Fossier ingkang mrodhuksi 50%.[64] Dhaharan kas Reims punika sampun dados tradisi awit abad parotengah.[65] Sanèsipun Biskuit Abrit-Eném ugi wonten Roti jaé.[66] Prodhuksi roti jaé ing Reims sampun wonten awit abad angka 16.[66] Ing wekdal samanten roti dipunwedalaken piyambak-piyambak.[66] Roti Jaé misuwur ing taun 1783 ngangos gadhah jejuluk "roti paling kinurmatan".[66] Roti jaé dipundamel saking adhonan glepung gandum, madu, kayu manis, lan jaé.[66]

Kitha Kembar[besut | besut sumber]

Reims gadhah kitha kembar, kados kutha:

Tiyang Misuwur[besut | besut sumber]

Robert Pirès, pemain bal saking Reims

Reims gadhah tokoh utawi tiyang-tiyang misuwur, kados kaserat ing ngandhap punika:

Logo Reims[besut | besut sumber]

Blason de Reims Reims
  • Kalih karangan sekar kanthi pikajeng: "Allah wonten ing salebeting batos".[81]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b (ing basa Prancis)Office de Tourisme de Reims. "Bienvenue à Reims". reims-tourisme. Dijupuk 28 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. ^ a b c tripadvisor.com. "Reims: History". tripadvisor.com. Dijupuk 1 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  3. ^ a b c .infoplease.com. "Reims". infoplease.com. Dijupuk 1 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  4. ^ a b c d e (ing basa Prancis)french-property.com. "Reims Property Insight". french-property.com. Dijupuk 1 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  5. ^ a b c d e reims-tourism. "Ancient Reims". reims-tourism. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  6. ^ a b c cambridge. "Name: Dvrocortoro". cambridge. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  7. ^ a b c d e f g h i j k l m reims-tourism.com. "Ancient Reims". reims-tourism.com. Dijupuk 6 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  8. ^ Pearson Education. "Reims". infoplease.come. Dijupuk 6 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  9. ^ a b c d (ing basa Prancis)lion1906. "Orthodromie entre Reims et une autre commune de France". lion1906. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  10. ^ a b (ing basa Prancis)map-france.com. "City of Reims". map-france.com. Dijupuk 15 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  11. ^ a b c reims-online.fr. "Discover the city of Reims". reims-online.fr. Dijupuk 5 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  12. ^ a b c le site linternaute.com. "Données climatiques de Reims". le site linternaute.com. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  13. ^ a b c d (ing basa Prancis)France Météofrance.com. "Premières fortes chaleurs de l'été". France Météofrance.com. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  14. ^ (ing basa Prancis)Météociel.fr. "Données mensuelles de juin 2011 pour Reims-Courcy". Météociel.fr. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  15. ^ a b Climat MétéoFrance.com. "Reims-Courcy, septembre 2012". Climat MétéoFrance.com. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  16. ^ a b c map-france.com. "Population Reims". map-france.com. Dijupuk 15 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  17. ^ maps.google.com. "Location Reims City". maps.google.com. Dijupuk 1 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  18. ^ a b c d e f g h lunion.presse.fr. "Petite histoire des transports en commun à Reims". lunion.presse.fr. Dijupuk 1 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  19. ^ a b c d e (ing basa Prancis)ville-reims.fr. "Les transports en commun: une compétence de Reims Métropole". ville-reims.fr. Diarsip saka sing asli ing 2012-09-14. Dijupuk 1 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  20. ^ a b c (ing basa Prancis)photoenligne3.free.fr. "Gare de Reims". photoenligne3.free.fr. Dijupuk 1 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  21. ^ a b c d e (ing basa Prancis)rff.fr. "Franchet d’Esperey, Inauguration de la halte ferroviaire le 5 octobre 2009" (PDF). rff.fr. Dijupuk 1 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  22. ^ (ing basa Prancis)aviation.maisons-champagne.com. "1908 / 1er voyage en avion d’une ville à une autre ". aviation.maisons-champagne.com. Dijupuk 1 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  23. ^ a b (ing basa Prancis)eims.cci.fr. [www.reims.cci.fr/IMG/pdf/dossier092006.pdf "Une histoire chaotique"] Priksa gandra |url= (pitulung) (PDF). Dijupuk 1 April.  Tèks "publishereims.cci.fr" dikiwakaké (pitulung); Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  24. ^ (ing basa Prancis)reims.cci.fr. "Aéroport Reims-en-Champagne". Dijupuk 1 April.  Tèks "publishereims:reims.cci.fr" dikiwakaké (pitulung); Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  25. ^ a b le site Reims 2020. "le site Reims 2020". le site Reims 2020. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  26. ^ map-france.com. "City of Reims". map-france.com. Dijupuk 15 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  27. ^ (ing basa Prancis)SeLoger.com. " Annonces Champagne-Ardenne Marne Reims Locations Appartement". SeLoger.com. Dijupuk 1 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  28. ^ a b tripadvisor.com. "Reims Hotèls". tripadvisor.com. Dijupuk 1 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  29. ^ a b c d ville-reims.fr. "Musée des Beaux-arts". ville-reims.fr. Diarsip saka sing asli ing 2013-01-07. Dijupuk 13 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  30. ^ (ing basa Prancis)frac-champagneardenne.org. "Le frac:Presentation". frac-champagneardenne.org. Dijupuk 13 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  31. ^ a b (ing basa Prancis)ville-reims.fr. "Musée Le Vergeur". ville-reims.fr. Diarsip saka sing asli ing 2013-02-17. Dijupuk 13April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  32. ^ (ing basa Prancis)xxi.ac-reims.fr. "Ressources photographiques champardennaises". xxi.ac-reims.fr. Dijupuk 18 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  33. ^ a b (ing basa Prancis)ville-reims.fr. "Palais du Tau". ville-reims.fr. Diarsip saka sing asli ing 2013-02-13. Dijupuk 18 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  34. ^ a b c d e f (ing basa Prancis)ville-reims.fr. "UNESCO World Heritage in Reims". ville-reims.fr. Diarsip saka sing asli ing 2013-07-02. Dijupuk 22 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  35. ^ a b c d (ing basa Prancis)crr-reims.fr. "Un équipement remarquable". crr-reims.fr. Dijupuk 22 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  36. ^ a b (ing basa Prancis)culture.gouv.frculture.gouv.fr. "centre national de création musicale". cculture.gouv.fr. Dijupuk 22 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  37. ^ a b (ing basa Prancis)evene.fr. "La Cartonnerie ". evene.fr. Dijupuk 22 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  38. ^ (ing basa Prancis)cartonnerie.fr. "la Cartonnerie Scène de Musiques Actuelles ". cartonnerie.fr. Dijupuk 22 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  39. ^ a b (ing basa Prancis)bm-reims.frm. "Bibliobus et Médiathèque Croix-Rouge". bm-reims.fr. Dijupuk 22 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  40. ^ a b {{fr}reims-online.fr (2013). "Carnegie Library". reims-online.fr. Dijupuk 22 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  41. ^ a b c (ing basa Prancis)operadereims.com. "Historique". operadereims.com. Dijupuk 22 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  42. ^ a b (ing basa Prancis)Centre culturel Saint-Exupéry. "présentation • adhésion • plan • l'équipe". Centre culturel Saint-Exupéry. Dijupuk 22 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  43. ^ (ing basa Prancis)Cathédrale Notre-Dame. "Cathédrale Notre-Dame". notredamedeparis.frm. Dijupuk 4 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  44. ^ (ing basa Prancis)Par Courrier picard. "Le démontage de l'église Saint-Jacques durera trois mois ". courrier-picard.fr. Dijupuk 4 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  45. ^ (ing basa Prancis)reims-tourisme.com. "BASILIQUE SAINT-REMI". reims-tourisme.com. Dijupuk 4 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  46. ^ (ing basa Prancis)eglisestandre.fr. "Saint André de SAINT-MAURICE". eglisestandre.fr. Dijupuk 4 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  47. ^ (ing basa Prancis)imtl.org. "Église Saint-Laurent, images". imtl.org. Dijupuk 4 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  48. ^ (ing basa Prancis)saintandrereims.com. " Vivre la semaine Sainte ". saintandrereims.com. Dijupuk 4 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); line feed character ing |title= ing posisi 3 (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  49. ^ (ing basa Prancis)panoramio.com. "Reims: Chapelle Notre dame de la paix dite "chapelle Foujita"". panoramio.com. Dijupuk 4 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  50. ^ (ing basa Prancis)reims-tourisme.com. "BASILIQUE SAINTE-CLOTILDE". reims-tourisme.com. Dijupuk 4 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  51. ^ (ing basa Prancis)jds.fr. "Eglise Sainte-Geneviève-Mulhouse". jds.fr. Dijupuk 4 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  52. ^ (ing basa Prancis)fr.nomao.com. "Eglise Saint Louis– Reims". fr.nomao.com. Dijupuk 4 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  53. ^ (ing basa Prancis)fr.nomao.com. "Presbytère Saint Jean Marie Vianney". fr.nomao.com. Dijupuk 4 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  54. ^ (ing basa Prancis)egliseinfo.catholique.fr. "Saint François d'Assise - 51100 REIMS". egliseinfo.catholique.fr. Dijupuk 4 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  55. ^ (ing basa Prancis)M. Paul. "EGLISE ST-NICAISE". catholique-reims.cef.fr. Dijupuk 4 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  56. ^ (ing basa Prancis)flaneriesreims.com. "Eglise Saint-Vincent de Paul". flaneriesreims.com. Dijupuk 4 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  57. ^ (ing basa Prancis)concertandco.com. "Lieu: Eglise St Jean Baptiste-Reims". concertandco.com. Dijupuk 4 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  58. ^ (ing basa Prancis)annuaire.118712.f. "Eglise Saint-Thomas". annuaire.118712.f. Dijupuk 4 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  59. ^ kosherdelight.com. "SYNAGOGUES IN REIMS, FRANCE:". kosherdelight.com. Dijupuk 4 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  60. ^ (ing basa Prancis)Comité de Gestion de la Mosquée El-Mansour. "Mosquée EL-MANSOUR ". annuaire-musulman.com. Dijupuk 4 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  61. ^ (ing basa Prancis)guidemusulman.com. "Mosquée à Reims". guidemusulman.com. Dijupuk 4 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  62. ^ a b c d e f g (ing basa Prancis)lunion.presse.fr. "DOSSIER SPÉCIAL / Quelle est la capitale du Champagne ?". lunion.presse.fr. Dijupuk 1 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung) Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "Internet26" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  63. ^ a b c d (ing basa Prancis)Biscuits Fossier. "Histoire du Biscuit Rose.". Biscuits Fossier. Dijupuk 1 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  64. ^ (ing basa Prancis)LE BISCUIT ROSE. "le site Reims 2020" (PDF). LE BISCUIT ROSE. Dijupuk 1 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  65. ^ (ing basa Prancis)croquignoles. "croquignoles". LE BISCUIT ROSE. Dijupuk 1 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  66. ^ a b c d e Ministry of State for Higher Education and Research. "Pol Gosset, Le pain d'épice de Reims in Bulletin du Comité du Folklore Champenois". Ministry of State for Higher Education and Research. Dijupuk 1 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  67. ^ arlingtonsistercity.org. "Reims, France ". arlingtonsistercity.org. Dijupuk 3 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  68. ^ ville-reims.fr. "Towns twin with Reims". ville-reims.fr. Diarsip saka sing asli ing 2013-07-02. Dijupuk 3 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  69. ^ britannica.com. "Jean-Baptiste Colbert ". britannica.com. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); line feed character ing |title= ing posisi 24 (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  70. ^ jeanbaptistedelasalle.com. "Jean-Baptiste de La Salle". jeanbaptistedelasalle.com. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  71. ^ choeurnicolasdegrigny.com. "Nicolas de Grigny ". choeurnicolasdegrigny.com. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  72. ^ britannica.com. "Jean-Baptiste Drouet, count d’Erlon". britannica.com. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  73. ^ Nicolas Eugene Geruzez. "Nicolas Eugene Geruzez ". wiki.answers.com. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  74. ^ wiki.answers.com. "When did Adolphe d'Archiac die?". wiki.answers.com. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  75. ^ violinwettbewerb-marteau.de. "Henri Marteau (1874 - 1934)". violinwettbewerb-marteau.de. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  76. ^ academia.edu. "Book Critique of Maurice Halbwachs On Collective_Memory". academia.edu. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  77. ^ amazon. "Roger Caillois". amazon. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  78. ^ egs.edu. "Jean Baudrillard-Biography". egs.edu. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  79. ^ purepeople. "Patrick Poivre d'Arvor". purepeople. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  80. ^ premierleague. "Robert Pires". premierleague. Dijupuk 29 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  81. ^ (ing basa Prancis)euraldic.com. "REIMS". euraldic.com. Dijupuk 15 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)

Pranala njawi[besut | besut sumber]