Kalor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Panas

Kalor utawi béntèr inggih punika salah satunggaling wujud ènergi ya iku Ènèrgi panas. manawi bénda nguwalakén kolor wontné bénda sanès, kalor ingkang sampun dipuntampi benda sanés sami kaliyan kalor ingkang dipunuwalakén kaliyan bènda sanès. prosès punika dipunsébat Asas Black ya iku jumlah kalor ingkang dipunuwalakén sami kaliyan kalor ingkang dipuntampi. kalor saged dipunpindah ngélangkungi Radiasi, Konvèksi, lan Konduksi. mèdia ingkang dipunginakakén wonten pindahanipun benter saged arupapadat,cair,gas.[1](dipununduh Tanggal 17 September 2012) Sadèrèngipun abad-17, wonten ingkang nyukani pangartosan manawi kalor punika arupa zat ingkang ngalir saking ingkang suhunipun inggil ngantos suhu ingkang luwih cendhèk manawi benda kasebut bersentuhan utawi campur. manawi kalor kalèbét zat sajatosipun gadhah Massa lan kasunyatan bénda ingkang dipunpanasakén massanipun botén tambah. kalor punika botén kagolong Zat ananging kagolong wujud Ènèrgilan suatu besaran ingkang dipunlambangaken Q nganggé satuan J, lan sanèsipun dipunlambangaken Kal. [2] paristiwa ingkang ngélibatakén kalor ingkang asring dipuntemui wonten kauripan sédintén-dintén, tuladhanipun wanci godhok toya kaliyan ginakakén kompor, tuya ingkang sajotosibun gadhah suhu anyép suwè-suwè dados panas.[3]

Kalor saghéd Ngubah Suhu Bénda[besut | besut sumber]

Wontén ngèlmu Fisika pangértosan kalor bèntén kaliyan suhu. kalor dados wujud ènérgi nyatakakén jumlah, (kuantitas panas, suhu nyataaken ukuran derajat panas).[4](dipununduh tanggal 17 September 2012) Suhu toya ingkang sédèrèngipun béntèr sakménika dados luwih anyép lan suhu toya ingkang saderengipun anyép dadosaké luwih panas. sakménika nunjukakén manawi toya panas punika ngèlépasaken kalor lan toya anyép narima kalor saking toya béntèr kanggé ngunggahakén suhunipun. sédaya bénda saged nerima lan nguwalaken kalor. benda-benda ingkang suhunipun luwih inggil saking sisihipun punika luwih cenderung nguwalaken kalor. benda-benda ingkang gadhah suhu luwih cendhèk sakig lingkunganipun lan saged nampi kalor kanggé nyètabilaken kondisi kaliyan lingkunganipun. suhu zat némbe owah saking asalipun manawi zat kasebut nguwalaken utawi nampi kalor.[5]

Kalor saged ngowahi wujud dat[besut | besut sumber]

Zat manawi dipunparingi suhu ingkang ngélangkungi batos, mila zat bakal ngalami pauwalan wujud. paristiwa punika ugi sami manawi zat nguwalakén kalor lan nyampai suhu minimal. sanèsipun, kalor saghéd dipunginakakén kanggé ngubah wujud zat. [6]

Cathethan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ http://ridwanaz.com/umum/alam/pengertian-kalor-dan-macam-macam-cara-perpindahan-panas
  2. ^ >Winarsih,ani,dkk."Ipa Terpadu untuk SMP/MTS VII"ISBN.Bengawan Ilmu.Semarang.(2008:113)
  3. ^ >Winarsih,ani,dkk."Ipa Terpadu untuk SMP/MTS VII"ISBN.Bengawan Ilmu.Semarang.(2008:113)
  4. ^ http://indonesiindonesi.com/f/94970-bab-7-kalor-1-a/
  5. ^ >Winarsih,ani,dkk."Ipa Terpadu untuk SMP/MTS VII"ISBN.Bengawan Ilmu.Semarang.(2008:114)
  6. ^ >Winarsih,ani,dkk."Ipa Terpadu untuk SMP/MTS VII"ISBN.Bengawan Ilmu.Semarang.(2008:121)