Arsitèktur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Arsitèktur

Arsitéktur ya iku gabungan ing antarané ngèlmu lan seni kanggo ngrancang yasan. Makna sing luwih amba ya iku kabèh gabungan ngèlmu lan seni kanggo ngrancang perkara-perkara sing sipaté pembangunan skala cilik nganti gedhé, contoné rancangan tata kutha, Lansekap, perabotan lan uba rampene.

Rancangan arsitèktur kudune nggateake fungsi, kekuatan, Estetika, lan kalebu uga sisih psikologis sing arep diyasa.

Ananging wonten ing perkembangan gagrag énggal pengertian arsitèktur berkembang kanggé nyipta wontenipun "ruang". Ruang ingkang fungsional kanggé madhai sawatawis aktivitas utawi kagiyatan mliginipun kagiyatan manungsa. Pranoto utawi kaidah arsitèktur wonten ing terapanipun boten sami satunggal laladan kaliyan laladan lintu, upaminipun arsitèktur Jawi jegregipun (penampilan) munjer dateng arsitèktur karaton, anangin arsitèktur Bali munjer (beroreintasi) dateng Agami Hindhu nganggé pranoto ingkang kasebat Asta Kosala Kosali. Arsitektur Jawi (dalem) kapara dados tigang bagean inggih punika: Pendopo (ruang publik), pringgitan (ruang semi publik) lan sentong (ruang privat). Arsitektur Bali bagi ruang dados sangang pérangan, saking nisthaning nistha ngantos utamaning utama. Tigang pérangan ageng inggih punika nistha, madya, utama.

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.