Arsitèktur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Arsitéktur ya iku gabungan ing antarane ngelmu lan seni kanggo ngrancang bangunan. Makna sing luwih amba ya iku kabèh gabungan ngelmu lan seni kanggo ngrancang perkara-perkara sing sifate pembangunan skala cilik nganti gedhe, contone rancangan tata kutha, Lansekap, perabotan lan uba rampene.

Rancangan arsitektur kudune nggateake fungsi, kekuatan, Estetika, lan klebu uga sisi psikologis sing arep dibangun.

Ananging wonten ing perkembangan gagrag enggal pengertian arsitektur berkembang kangge nyipta wontenipun "ruang". Ruang ingkang fungsional kangge madhai sawetawis aktivitas utawi kegiatan utaminipun kegiatan manungsa. Pranoto utawi kaidah arsitektur wonten ing terapanipun boten sami satunggal laladan kaliyan laladan lintu, upaminipun arsitektur Jawi jegregipun (penampilan) munjer dateng arsitektur keraton, anangin arsitektur Bali munjer (beroreintasi) dateng Agami Hindu ngangge pranoto ingkang kasebat Asta Kosala Kosali. Arsitektur Jawi (dalem) kapara dados tigang bagean inggih punika: Pendopo (ruang publik), pringgitan (ruang semi publik) lan sentong (ruang privat). Arsitektur Bali bagi ruang dados sangang bagian, saking nisthaning nistha ngantos utamaning utama. Tigang bageyan ageng inggih punika nistha, madya, utama.

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Arsitèktur&oldid=1074182"