Métz

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Métz
Kutha Métz
Gendéra

Kutha Métz

Metz flag.svg
Negara Prancis
Wewengkon Administratif Lorraine
Dhépartemèn Moselle
Gubernur Dominique Gros (2008-2014)
Wewengkon
 - Wiyaripun:

363 km²
Pedunung
 - Total (2004):
 - Kapadhetan:

389.851 (2010)
2 879/km²

Métz (dipunwaos /mɛs/ ing basa Perancis) inggih menika ibukutha Lorraine, dhépartemèn Moselle, Prancis lan wewatesan kaliyan Luksemburg lan Jerman.[1] Métz kalebet kitha administrasi ing Prancis ingkang penting awit taun 1972.[2] Kitha Métz kalebet salah satunggalipun punjering bisnis, niyaga, lan pawiyatan luhur ing Prancis.[2]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Kitha Métz sampun dipundunungi tiyang wiwit wekdal pungkasaning Jaman Prunggu watawis 1000 SM.[3] Kitha menika dados tilaranipun Romawi ingkang wekdal semanten naminipun Kitha Divodurum (ateges kitha ing gunung suci), ibukutha saking wewengkon Celtic Médiomatrici.[4] Satunggaling suku ingkang manggén ing Divodurum naminipun suku Méttis, dangu-dangu nami Méttis éwah dados Métz, lan dipundadosaken nami kitha Métz ngantos samenika.[4]

Makét Kitha Divodurum sadèrèngipun éwah dados Kitha Métz.

Wiwit wekdal kapengker Métz kalebet punjering niyaga ingkang penting.[5] Métz dados punjering niyaga amargi mapan ing kalih presimpangan margi Romawi, margi saking sisih lèr-kidul ingkang nyambungaken Trier dhateng Lyon lan wétan kilèn margi saking Strasbourg dhateng Soissons.[5] Wonten ing abad ka-2 Masehi Métz sampun dados wewengkon ingkang tuwuh ngrembaka, kanthi gunggungipun padunung 40.000, wontenipun panggénan kanggé pepanggihan umum, lan papan padusan umum.[5]

Sasampunipun Roma kawon déning karajan sanès, Métz dipunkuwaosi Frank Merovingian.[5] Salajengipun dipunpandhégani Raja Clovis ingkang tilar donya ing taun 511.[5] Métz ingkang dipunkuwaosi kulawargi trah Frank Merovingian lajeng dipunpérang lan dipunbagékaken dhateng putra-putranipun Raja Clovis.[5] Wewengkon Métz dipunparingaken dhateng Austrasia, ingkang nalika semanten wewengkonipun saking Champagne dumugi Bavaria, lan ugi Belgia lan Luksemburg.[5] Taun 561 Raja Sigisbert ndadosaken Métz minangka ibukuthanipun.[5] Abad ka-4 Métz dipundadosaken ibukutha wewengkon Merovingian satunggaling karajaan ingkang taksih mlebet Austrasia.[3]

Métz dados kitha ingkang misuwur ing donyaning agami Kristen wekdal Jaman Renaisans.[3] Métz dados wewengkon Kristen ing abad kaping tiga, Kitha Métz dipunparéntah déning para uskup.[5] Para uskup ingkang dados panguwaos minggahaken béaya pajak, damel undhang-undhang lan maréntah kanthi adil.[5] Para uskup mandhégani kitha menika ngantos abad ka-13, sadèrèngipun dipunrebat déning kulawargi Paragies ingkang ngrebat kakuwaosan para uskup.[5]

Métz tuwuh dados satunggalipun wewengkon ingkang mardika wekdal dipunkuwaosi Kakaisaran Romawi.[3] Wekdal semanten Métz dipunpandhégani déning Maitre-échevin ingkang dipunpilih kulawargi ningrat.[5] Métz dados wewengkon ingkang makmur lan sugih saéngga saged ngampilaken arta dhateng wewengkon sanès ing Lorraine, ugi dhateng raja-raja Prancis lan kaisar Romawi.[5] Awit saking kamakmuranipun menika Kitha Métz dipunsebat Métz la Riche utawi "Kitha Métz ingkang sugih".[5]

Para prajurit perang ing Métz, taun 1944.

Satunggaling prastawa pangepungan ing abad ka-16 déning Henri II ndadosaken Métz dipunkuwaosi Prancis.[5] Métz kaliyan Lorraine lan Alsace dipunrebat Jerman taun 1870 sasampunipun Prancis kawon ing Paprangan Franco-Prusia.[5] Métz dipunwangun déning Jerman dados bèntèng ingkang kiyat.[5] Métz dipunwangsulaken malih dhateng Prancis sasampunipun Perang Donya I.[5] Prajanjén Versailles taun 1919 resmi dipunakeni minangka prajanjén Jerman-Prancis ingkang isinipun Métz dados péranganing Prancis.[4] Ananging kitha menika dipunkuwaosi Jerman malih taun 1940 ngantos dumugi Novémber 1944.[5] Métz dipunwangsulaken malih dhateng Prancis sasampunipun paprangan ingkang dangu antawisipun prajurit Jerman lan Prancis ingkang dipunbiyantu Amérika Serikat.[4]

Papan Dunungipun[sunting | sunting sumber]

Satunggaling kreteg ing lèpèn Moselle, Métz.

Métz menika ibukuthanipun dhépartemèn Moselle.[6] Métz mapan ing presimpangan lèpèn Moselle lan Seille, 178 mil (286 kilomèter) wétan Kitha Paris.[6] Kitha menika kalebet punjering transportasi ing wewengkon administratif Lorraine, satunggaling wewengkon tambang wesi lan pabrik baja.[6] Tèkstil, prodhuk logam, panganan kalèng, lan piranti-piranti saking kulit.[6] Métz mapan ing lintang 49,1191 drajat lan bujur 6,17269 drajat.[7] Inggilipun wewengkon Métz menika rata-rata 182 mèter.[7] Bilih zona wekdal ingkang dipunanggé ing Métz menika zona wekdal Paris.[7]

Ékonomi[sunting | sunting sumber]

Kitha Métz dados jantung ékonomi wewengkon Lorraine.[8] Métz sampun ngripta kakiyatan ékonomi ing babagan niyaga, pariwisata, tèknologi informasi, lan indhustri otomotif.[8] Kanggé nyurung ékonomi, piranti transportasi modérn sampun dipunoperasikaken ing kitha Métz, kalebet ril sepur canggih, margi tol, sistem konéksi lan transit bis lokal ingkang cepet.[9] Pamaréntah Métz ugi ngatur bab niyaga, sedaya informasi ngéngingi niyaga Kitha sampun dipunsiapaken déning pamaréntah.[10]

Pamaréntahan[sunting | sunting sumber]

Walikutha Métz lan wakilipun dados pangarsaning Kitha Métz.[11] Walikutha lan wakilipun dipunpilih saking para anggota dhéwan ing pamilian umum.[11] Walikutha Métz angsal pambiyantu 15 wakil walikutha.[11]

Populasi[sunting | sunting sumber]

Populasi padunung wewengkon Métz menika 123.580 padunung ing taun 2007, 123.776 padunung ing taun 1999, 119.594 padunung ing taun 1990, 114.232 padunung ing taun 1982, 111.869 padunung ing taun 1975, lan 107.537 padunung ing taun 1968.[12] Wiyaripun Métz menika 41,94 km² kanthi kepadhetan padunung 2 946,59 tiyang/km².[12] Gunggungipun padunung jaler ing taun 2007 wonten 59 960, lan padunung èstri wonten 63.621.[12]

Dhémografi Kitha Métz taun 1962 - 2008[sunting | sunting sumber]

Dhémografi Kitha Métz taun 1962 - 2008.

Angka dhistribusi padunung miturut umur[sunting | sunting sumber]

  • Ngéngingi dhistribusi padunung miturut umur ing Kitha Métz dipunjlèntrèhaken ing ngandhap:
Angka dhistribusi padunung Kitha Métz miturut umur ing taun 2007 lan 1999.[12]
0-14 taun 15-29 taun 30-44 taun 45-59 taun 60-74 taun ≥ 75 taun
Cacahipun padunung (2007) 19 859 34 737 24 574 23 319 12 782 8 310
Cacahipun padunung (1999) 22 111 35 2507 27 211 19 893 12 612 6 627

Angka dhistribusi padunung jaler lan èstri miturut umur[sunting | sunting sumber]

  • Ngéngingi dhistribusi padunung jaler lan èstri miturut umur ing Kitha Métz dipunjlèntrèhaken ing ngandhap:
Dhistribusi padunung jaler lan èstri Kitha Métz miturut umur ing taun 2007[12]
0-14 taun 15-29 taun 30-44 taun 45-59 taun 60-74 taun 75-90 taun ≥ 90 taun
Cacahipun (jaler) 10337 17.366 12.699 10.968 5796 2673 120
Cacahipun (èstri) 9522 17.371 11.874 12.351 6986 4984 533

Angka kalairan lan tilar donya[sunting | sunting sumber]

  • Ngéngingi angka kalairan lan angka tilar donya ing Kitha Métz dipunjlèntrèhaken ing ngandhap:
Angka kalairan lan tilar donya ing Kitha Métz taun 1999-2008[12]
1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008
Angka Kalairan (tiyang) 1 727 1 803 1 821 1 712 1 715 1 730 1 750 1 745 1 693 1 719
Angka Tilar Donya (tiyang) 961 908 898 949 1.062 928 949 955 926 982
Angka kalairan lan tilar donya ing Kitha Métz taun 1968 - 2007[12]
1999 - 2007 1990 - 1999 1982 - 1990 1975 - 1982 1968 - 1975
Angka Kalairan (tiyang) 14.003 16.983 17.549 15.641 17.205
Angka Tilar Donya (tiyang) 7.610 8.200 7.575 7.145 7.128

Iklim[sunting | sunting sumber]

Iklim Kitha Métz menika lembab kanthi Mangsa bentér ingkang anget lan mboten wonten mangsa garing.[13] Suhu ing Kitha Métz ing sadangunipun setunggal taun menika bènten-bènten watawis saking suhu 30 °F ngantos 77 °F lan suhu jarang ing sangandhapipun 18 °F utawi ing sanginggilipun 87 °F.[13]

Mangsa bentér ing Métz dipunwiwiti saking 30 Mei ngantos 4 Séptémber kanthi suhu rata-rata sanginggilipun angka 70 °F.[13] Dinten paling bentér menika tanggal 30 Juli kanthi suhu paling inggil rata-ratanipun 77 °F lan paling sakedhik suhu 59 °F.[13] Mangsa asrep dipunwiwiti saking 15 Novémber ngantos 2 Maret kanthi suhu rata-rata ing sangandhaping suhu 46 °F.[13] Dinten paling asrep hawanipun ing Métz menika tanggal 27 Désémber kanthi suhu paling sakedhik rata-rata 30 ° F.[13] Srengéngé paling cepet medal/sumunar ing wewengkon Métz menika tabuh 5.30 ing tanggal 18 Juni lan srengéngé kangslup paling cepet menika tabuh 09.44 ing 23 Juni.[13]

Srengéngé medal paling terlat menika tabuh 08.29 ing tanggal 4 Januari lan srengéngé kangslup paling cepet menika tabuh 04.37 ing tanggal 11 Desember.[13] Jawah salju ing Kitha Metz dipunwiwiti awit tanggal 15 Novémber ngantos 29 Maret.[13] Kalembaban suhu sadangunipun satunggal taun ing Métz watawis 45 persèn ngantos 97 persèn.[13] Suhu paling garing menika ing tanggal 26 Juli kanthi kalembaban mandhap ing sangandhaping 51 persèn.[13] Suhu paling lembab menika wonten ing tanggal 21 Novémber kanthi kalembaban sanginggilipun 95 persèn.[13]

Transportasi[sunting | sunting sumber]

Bis[sunting | sunting sumber]

Transportasi bis ing Kitha Métz dipuntandhangi déning Métz Métropole kanthi pambiyantunipun parusahaan Méttis Exqui.[14] Bis ingkang dipunginakaken kanggé transportasi ing Métz menika nggadhahi panjang 24 mèter kanthi mesin diesel-listrik.[14] Bis prodhuksi parusahaan bis "Van Hool" menika sampun ngembangaken bis kanthi modhél ingkang canggih lan ngutamakaken layanan ingkang saé.[14] Sedaya jalur/margi bis ing Métz kempal ing panggénan ingkang naminipun Place de la Republique.[15] Regi tiket bis ing Métz menika 0,70 euro.[15]

Stasiun sepur ing Métz

Sepur[sunting | sunting sumber]

Transportasi sepur ing Kitha Métz nyambungaken dhateng kitha sanès, kados dhateng Paris lan Luksemburg.[16] Rute saking Métz dhateng Paris nelasaken wekdal tigang jam kanthi regi tikét 37,80 Euro, dhateng Luksemburg nelasaken wekdal 50 menit kanthi tiket 12,40 Euro.[16] Menawi dhateng kutha sanes kados dhateng Nancy nelasaken wekdal 38-61 menit kanthi regi tikét gangsal Euro, Strasbourg setunggal sprapat jam kanthi beaya 20,40 Euro, lan dhateng Verdun nelasaken wekdal setunggal sprapat jam kanthi tikét 6 Euro.[16]

Taksi[sunting | sunting sumber]

Transportasi jinis taksi ugi kathah dipunginakaken ing Kitha Métz.[17] Manéka warni nami parusahaan taksi ing Métz inggih menika: Artisans Radio Taxis Metz saking margi Lafayette Métz, Kharraze Noureddine saking margi Doct Schweitzer Métz, Taxi Plappeville saking Gaston Ramon Métz, Taxi Zephirin saking margi Square Venance Fortunat Métz, Nau Sebastien ing margi Evêchés Métz lan sanèsipun.[17][18]

Arsitèktur[sunting | sunting sumber]

Lèpèn Moselle lan Katedral St Stéphen

Wangunan ing Métz manut kaliyan modhél arsitèktur tartamtu, kados arsitektur Raymond-Mondon, dipunwangun jumbuh kaliyan skéma parencanaan Kitha Métz.[19] Alun-alun Comédie kalebet alun-alun kabikak ing Kitha Métz ingkang caket kaliyan wangunan Katedral lan Lèpèn Moselle.[19] Ing Kitha Métz dipunwangun Kreteg ingkang cacahipun langkung saking sedasa.[19] Kreteg ingkang paling sepuh dipunwangun ing abad ka-12.[19] Kitha Métz dados kitha kapisan ingkang damel margi mligi kanggé tiyang mlampah.[19] Wonten ugi wangunan tilaranipun kakaisaran ingkang dipunwangun Jerman awit taun 1870 ngantos 1910.[19]

Wonten ing Kitha Métz kathah wangunan griya lan apartemén.[19] Modhél griya kanthi arsitèktur modérn wiwit dipunremeni padunung Métz awit pungkasaning abad 19.[19] Sasampunipun Perang Donya I, kathah wangunan ing Kitha Métz ingkang dipunwangun malih kanthi arsitèktur modérn.[19] Saben-saben wangunan ing Métz bénten arsitèkturipun, ananging wonten perangan wangunan ingkang taksih dipunjagi kakhasanipun.[19] Griya modérn ingkang ageng ukuranipun dipunparingi lawang lan kori (cendhéla) ingkang ageng.[19]

Dhaharan[sunting | sunting sumber]

Potée Lorraine, dhaharan khas Metz

Métz dados satunggaling kitha favorit kanggé pandemen dhaharan utawi kulinér.[20] Dhaharan khas saking Métz menika Potée Lorraine ingkang kadamel saking daging babi, wortel, ron bawang, lan kubis.[20] Sedaya bahan menika dipunmasak kanthi dipungodhog tigang jam.[20] Sadèrèngipun dipunentas dipuntambahaken sosis lan kenthang godhog rumiyin.[20]

Ing Kitha Métz ugi wonten dhaharan Pâté, satunggaling roti ingkang kadamel saking campuran daging, rempah-rempah, sayuran lan anggur.[21] Campuran bahan menika lajeng dipunmasak kanthi cethakan roti.[21] Sasampunipun mateng lajeng dipunsukani pamanis (hiasan) arupi woh-wohan lan acar.[21]

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Métz dados salah satunggaling kitha ing Prancis ingkang gadhah manéka pawiyatan luhur kados Universitas Lorraine lan Universitas Métz (Utawi Universitas Paul Metz).[22][23] Universitas Lorraine kapérang dados kalih panggénan, setunggal ing Métz lan setunggal malih ing Nancy.[22] Universitas Lorraine ingkang wonten ing Métz kaperang dados jurusan ilmu material, tèknologi, lan manajemen.[22] Bilih ingkang wonten ing Nancy kapérang saking jurusan biologi, kasarasan (kasehatan), administrasi, lan manajemen.[22]

Ing Kitha Métz ugi madheg maneka institusi pendidikan sanès kados Institut Administratif Régional Métz utawi Institut IRA de Métz.[24]

Olahraga[sunting | sunting sumber]

Wangunan olahraga ing Métz.

Kitha Métz gadhah klub bal-balan ingkang naminipun FC Metz.[25] FC Métz kalebet salah satunggaling anggota Asosiasi Klub Bal-Balan Nasional Prancis, lan mlebet ing dhivisi 3 Prancis.[25] FC Metz sampun naté dados jawara Piala Prancis ing taun 1984 lan 1988 lan Piala Liga Prancis taun 1986 lan 1996, lan jawara kalih kajuwaraan Piala Liga Prancis taun 1998.[25] Klub menika sampun dipunakeni ing Prancis lan Éropah, tim menika ugi naté dados jawara Piala Gambardella wekdal taun 1981, 2001 lan 2010.[25] FC Métz gadhah stadhion inggih menika Stadhion Saint-Symphorien Métz.[25]

Ing Métz ugi wonten klub olahraga bal asta ingkang naminipun klub Métz Handball.[26] Klub menika sampun menang ing kajuwaraan Liga Kapisan Bal Asta Prancis Éstri ngantos 17 kathahipun, pikantuk 7 piala jawara Piala Liga Prancis Éstri, lan 5 Piala FA Éstri Prancis.[26]

Wewangunan[sunting | sunting sumber]

Ing Kitha Métz jumeneng manéka wanguan kados:

Grèja Saint-Arnulf Métz.
Katedral Saint-Etienne utawi Katedral Métz.

Gréja[sunting | sunting sumber]

Katedral[sunting | sunting sumber]

Kapél[sunting | sunting sumber]

Sinagog[sunting | sunting sumber]

Wewangunan sanès[sunting | sunting sumber]


Rélasi[sunting | sunting sumber]

Métz kalebet anggota QuattroPole, satunggaling pakempalan kitha kaliyan Luksemburg, Saarbrücken, lan Trier (negara-negara tangga: Luksemburg, Prancis, lan Jerman).[43] Métz gadhah kitha kembar kaliyan:[43]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)wikitravel.org. "Metz". wikitravel.org. http://wikitravel.org/en/Metz. Retrieved 4 April.
  2. ^ a b (en)Encyclopædia Britannica, Inc. (2013). "Metz". britannica.com. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/378964/Metz. Retrieved 4 April.
  3. ^ a b c d (en)Vivian Thomas. "History of Metz". tourisme.metz.fr. http://tourisme.metz.fr/en/metz/histoire/histoire.php. Retrieved 7 April.
  4. ^ a b c d (en)bonjourlafrance.com. "France City -Metz-Metz History". bonjourlafrance.com. http://www.bonjourlafrance.com/france-city/metz-france/metz-history.htm. Retrieved 7 April.
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t (en)Vivian Thomas. "Discovering Metz". francetoday.com. http://www.francetoday.com/articles/2012/09/24/discovering_metz.html. Retrieved 4 April.
  6. ^ a b c d (en)geography.howstuffworks.com. "Geography of Metz". geography.howstuffworks.com. http://geography.howstuffworks.com/europe/geography-of-metz.htm. Retrieved 9 April.
  7. ^ a b c (en)population.mongabay.com. "Population of Metz, France". population.mongabay.com. http://population.mongabay.com/population/france/2994160/metz. Retrieved 10 April.
  8. ^ a b (en)metz.fr. "La réforme territorialeVille de METZ Conseil municipal du 07 juillet 2011". metz.fr. http://www.metz.fr/metz2/municipalite/cyber_mairie/conseil/cm110707/doc/110707_pdcm01_annexe01.pdf. Retrieved 7 April.
  9. ^ (en)granderegion.net. "2nd seminar on the Greater Region transports". granderegion.net. http://www.granderegion.net/fr/publications/cesgr/CESGR_actes_colloque_conference_transports.pdf. Retrieved 7 April.
  10. ^ (fr)ilovemetz.com. "OFFICE DU COMMERCE ET DES SERVICES ". ilovemetz.com. http://www.ilovemetz.com/index.php?id=17. Retrieved 13 April.
  11. ^ a b c (fr)metz.fr. "LE MAIRE ET SES ADJOINTS". metz.fr. http://metz.fr/pages/maire_adjoints/maire_adjoints.php. Retrieved 16 April.
  12. ^ a b c d e f g (fr)cartesfrance.fr. "Population Metz". cartesfrance.fr. http://www.cartesfrance.fr/carte-france-ville/population_57463_Metz.html. Retrieved 10 April.
  13. ^ a b c d e f g h i j k l (en)weatherspark.com. "Average Weather For Metz, France". weatherspark.com. http://weatherspark.com/averages/32088/Metz-Lorraine-France. Retrieved 9 April.
  14. ^ a b c (en)vanhool.be. "Van Hool presents the Exqui.City Design Mettis at Transports Publics 2012". vanhool.be. http://www.vanhool.be/ENG/highlights/vanhoolpresentst.html. Retrieved 9 April.
  15. ^ a b (en)virtualtourist.com. "Metz Transportation". virtualtourist.com. http://www.virtualtourist.com/travel/Europe/France/Lorraine/Metz-103520/Transportation-Metz-TG-C-1.html. Retrieved 9 April.
  16. ^ a b c (fr)lonelyplanet.com. "Getting there & away". lonelyplanet.com. http://www.lonelyplanet.com/france/alsace-and-lorraine/metz/transport/getting-there-away. Retrieved 11 April.
  17. ^ a b (fr)yelp.com. "Transportation Metz ". yelp.com. http://www.yelp.com/search?cflt=transport&find_loc=Metz. Retrieved 13 April.
  18. ^ (fr)fromatob.it. "Taxi in Metz". fromatob.it. http://www.fromatob.it/taxi/metz. Retrieved 13 April.
  19. ^ a b c d e f g h i j k (fr)French-Property.com. "Metz Property Insight". French-Property.com. http://www.french-property.com/property/lorraine/moselle/metz/insight/. Retrieved 11 April.
  20. ^ a b c d (en)gustave.com. "Potée Lorraine". gustave.com. http://www.gustave.com/recettes/417/. Retrieved 16 April.
  21. ^ a b c (en)Christine Cantera (2011). "Pâté: A Delicious Spreadable Treat". francetravelguide.com. http://www.francetravelguide.com/pate-a-delicious-spreadable-treat.html. Retrieved 16 April.
  22. ^ a b c d (fr)univ-lorraine.fr. "Universite de Lorraine". univ-lorraine.fr. http://www.univ-lorraine.fr/. Retrieved 16 April.
  23. ^ (fr)university-directory.eu. "Université de Metz". university-directory.eu. http://www.university-directory.eu/France/Universite-de-Metz.html#.UWyqaqLwboI. Retrieved 16 April.
  24. ^ (fr)ira-metz.fr. "Bienvenue sur le site de l'IRA de Metz". ira-metz.fr. http://www.ira-metz.fr/. Retrieved 16 April.
  25. ^ a b c d e (fr)fcmetz.com. "Le palmares". fcmetz.com. http://www.fcmetz.com/historique/palmares. Retrieved 23 April.
  26. ^ a b (fr)metz-handball.com. "L'historique Metz Handball". metz-handball.com. http://www.metz-handball.com/historique.php. Retrieved 23 April.
  27. ^ (en)deloriahurst.com. "Saint Arnulf, Bishop of Metz de Heristal". deloriahurst.com. http://www.deloriahurst.com/deloriahurst%20page/1682.html. Retrieved 18 April.
  28. ^ (en)geolocation.ws. "Saint Clement abbey in Metz (France)". geolocation.ws. http://www.geolocation.ws/v/W/File%3AAbbaye%20Saint-Cl%C3%A9ment%20clo%C3%AEtre.JPG/-/en. Retrieved 18 April.
  29. ^ (en)en.structurae.de. "Evêché de Metz - Chapelle Sainte-Glossinde". en.structurae.de. http://en.structurae.de/structures/data/index.cfm?id=s0045198. Retrieved 18 April.
  30. ^ (en)travel.michelin.com. "Church of St-Pierre-aux-Nonnains". travel.michelin.com. http://travel.michelin.com/web/destination/France-Alsace_Lorraine_Champagne-Metz/tourist_site-Church_of_St_Pierre_aux_Nonnains-Rue_de_la_Citadelle. Retrieved 18 April.
  31. ^ (fr)Chris (2009). "Place Saint-Louis de Metz ". tout-metz.com. http://tout-metz.com/place-saint-louis.php. Retrieved 12 April.
  32. ^ a b (en)rendezvousenfrance.com. "St. Stephen's Cathedral in Metz". rendezvousenfrance.com. http://rendezvousenfrance.com/en/discover/st-stephen-cathedral-metz. Retrieved 12 April.
  33. ^ (en)lonelyplanet.com. "Lonely Planet review for St Stephen's Cathedral ". lonelyplanet.com. http://www.lonelyplanet.com/france/alsace-and-lorraine/metz/sights/religious-spiritual/st-stephen-cathedral. Retrieved 18 April.
  34. ^ (en)tripadvisor.in. "Templar's Chapel ". tripadvisor.in. http://www.tripadvisor.in/Attraction_Review-g187164-d3428429-Reviews-Templar_s_Chapel-Metz_Moselle_Lorraine.html. Retrieved 18 April.
  35. ^ (en)fr.structurae.de. "Chapelle Saint-Genest". fr.structurae.de. http://fr.structurae.de/structures/data/index.cfm?id=s0043127. Retrieved 18 April.
  36. ^ (en)alloj.fr. "Synagogue Metz". alloj.fr. http://www.alloj.fr/synagogue/metz.html. Retrieved 18 April.
  37. ^ (fr)kosherdelight.com. "SYNAGOGUES IN METZ, FRANCE". kosherdelight.com. http://www.kosherdelight.com/FranceSynagoguesMetz.htm. Retrieved 18 April.
  38. ^ (en)alloj.fr. "Synagogue Metz". alloj.fr. http://www.alloj.fr/synagogue/metz.html. Retrieved 18 April.
  39. ^ (fr)Aurélien Davrius (2011). "La place d’Armes de Metz". alainbaudry.com. http://www.alainbaudry.com/livre.php?id_livre=175&PHPSESSID=6a8b1ac2e994188dfc7064624ea3b01b. Retrieved 12 April.
  40. ^ a b (fr)visiter metz (2012). "La place d’Armes". visiter metz .com. http://www.visitermetz.com/la-place-darmes. Retrieved 12 April.
  41. ^ (fr)tourisme-lorraine.fr. "OPERA THEATRE DE METZ METROPOLE". tourisme-lorraine.fr. http://www.tourisme-lorraine.fr/fr/pagetouristique.asp?IDPAGET=838140118p. Retrieved 12 April.
  42. ^ (fr)metz.fr. "Opéra-Théâtre". metz.fr. http://www.metz.fr/lieux/lieu-5.php. Retrieved 12 April.
  43. ^ a b (fr)quattropole.org. "Official website of the Quattropole city union.". quattropole.org. http://www.quattropole.org/de/home. Retrieved 23 April.
  44. ^ (fr)metz.fr. "Metz en visite à Karmiel". metz.fr. http://www.metz.fr/metz2/articles/090817_karmiel.php. Retrieved 23 April.

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Métz&oldid=868226"