Opera

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Disambig variants icon.svg

Opera ya iku jeneng Italia kanggo drama kang diwujudaké musik (vokal, instrumental, lan kala-kala disartani jogèd utawa beksan), asipat kadonyan.[1]

Opera House kang misuwur ing Paris

Opera ing Italia[besut | besut sumber]

Florence[besut | besut sumber]

Opera wiwit ngrembaka kang pisanan ing Florence utawa Italia Lor.[2] Ing ngisor pimpinan ksatria kang jenengé Giovani Bardi, pangeran ing Vernio (1534-1614).[2] Dené, dhèwèké ora arep nyiptakaké jinis musik anyar (opera), nanging mung kepéngin minangka drama Yunani kang muniné uga nggunakaké musik.[2] Asal-usul opera cukup prasaja (prasaja): drama Yunani kang pertalan Itali dideklamasikaké karo tembang solo vokal karo iringan pira-pira piranti musik.[2]

Venetia[besut | besut sumber]

Ing Venetia, ana komponis kang nyempurnakaké wujud musik iki, ya iku Claudio Monteverdi.[3] Monteverdi lair ing kutha Cremona (Italia Lor) kang misuwur kanthi kutha panggawé piyul.[3] Jasa Monteverdi ya iku dhèwèké usaha kanggo ngungkapaké makna ing jero musik.[4] Opera kang kapisan karangan Monteverdi duwé irah-irahan Orfeo taun 1607.[4] Opera iki dipentasake kapisan ing Mantua ing dina tanggap warsané Fr. Gonzaga.[4]
Pietro Francesco Cavalli ya iku komponis opera saliyané Monteverdi.[5] Gayané rada dramatis, tuladhané ing opera II Giasone.[5]
Pietro (Marc) Antonio Cesti ya iku komponis liya ing Venetia.[5] Nyiptaaké musik kang luwih duwé sipat lyris.[5]

Ciri Khas Opera Venetia[besut | besut sumber]

Opera gaya Venetia sugih ing resitatif lan accompagnato (liris utawa dramatis), arioso lan aris (kanthi iringan cembalo utawa orkes, ansambel).[5] Nanging, paduan swara lan balèt ora ana amarga babagan biaya.[5]
Liberatto utawa teks opera racaké dicétak lan didol kanggo diwaca saksuwéné opera karo lilin kanggo dilah.[5]

Roma[besut | besut sumber]

Ing Roma, ngrembaka siji gaya khas, ya iku Opera Rohani.[5]. séje iku, Roma uga dadi panggonanan lairé opera buffa utawa opera jenaka.[5]

Napoli[besut | besut sumber]

Napoli ing akir abad-17 miwiti dadi pusat vokal, amarga ing kéné ana papat konservatori sarta sekolah-sekolah vokal swasta kang misuwur ing Éropah.[5]
Komponis-komponis kang misuwu saka Opera-Napoli racaké dipérang dadi 3 golongan:

Opera ing Prancis[besut | besut sumber]

  • Ballet de Cour

Ballet de cour ya iku jogèd pura.[6] Jinis kagunan iki ditujokaké kanggo pujian marang sang Raja, awujud adegan-adegan kang ditarékaké utawa ditembangakè utawa disajekaké kanthi cara akrobat.[6]

  • Pastorale
  • Comédie-Ballet

mlebu ing jinis balet komedi.

  • Tragédie Lyrique (tragedi liris)
  • Opera-Balet

Pelopor opera-balet ya iku Jean-Philippe Rameau (1683-1764).[6] Rameau ngarang 26 Opera, nanging musiké ora diterima kabéh pihak.[6]

Opera ing Inggris[besut | besut sumber]

Ing wiwitan abad 17 ing Inggris wis ana siji pelopor opera kang istilahé Masque.[6] Diarani kaya mangkono, sebab para peran migunakaké topeng (masque).[6] Masque ngalami mangsa jaya wektu pementasan The Triumph of Peace kang naskahé dikarang déné Shirley.[6] Musiké ditulis William Lawes lan Simon Ives.[6]

  1. ^ Kodijat, Latifah. 1989. Istilah-istilah Musik.. Jakarta: Djambatan.
  2. ^ a b c d Prier, Karl-Edmund. 1993. Sajarah Musik Jilid 2. Jogjakarta: Pusat Musik Liturgi. hal: 16
  3. ^ a b Prier, Karl-Edmund. 1993. Sajarah Musik Jilid 2. Jogjakarta: Pusat Musik Liturgi. hal: 18
  4. ^ a b c Prier, Karl-Edmund. 1993. Sajarah Musik Jilid 2. Jogjakarta: Pusat Musik Liturgi. hal: 19
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m Prier, Karl-Edmund. 1993. Sajarah Musik Jilid 2. Jogjakarta: Pusat Musik Liturgi. hal: 21-26
  6. ^ a b c d e f g h Prier, Karl-Edmund. 1993. Sajarah Musik Jilid 2. Jogjakarta: Pusat Musik Liturgi. hal: 27-33