Sosis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Jinising sosis saka bahan utama
Proses gawé sosis
Sepiring sosis

Sosis ya iku daging kang wis digiling lan wis dicampur bumbu-bumbu, lemak, bahan pengiket, bahan pengisi, banyu, irisan bawang, ndhog, lan bahan- bahan liya. Kabeh bahan mau banjur dilebokake ing selongsong(casing) banjur dijiret ing pucuke lan langsung digodhog.[1]

Sejarah[sunting | besut sumber]

Jeneng sosis asale saka basa LatinSalsus”, artine diasike utawa diawetke. Jaman biyen, nalika mesin pendingin durung ditemokake kanggo ngawétake daging, mula nggawé sosis dadi salah siji alternatif.[2] Dinuga sosis digawé déning wong Sumaria ( saiki Irak ) udakara taun 300 SM. Sosis sing kapisan dikenali saka dokumen Yunani kang katulis udakara taun 500 SM. Ing perkembangane sosis saiki dadi pangan kang populer ing donya, kanthi Jerman dadi kiblate. Sosis kanggo wong Jerman ya iku kalebu panganan primer lan luwih saka1200 macem sosis digawé.[2] Pertamane sawijining tukang daging kang pinetr nduwèni ide kanggo nyampur daging giling karo uyah lan bumbu – bumbu kang dilebokake ing selongsong. Banjur selongsong daging mau dimasak kanthi digodhog, diasep, utawa digaringake. Pengasapan dadi salah siji metode pengawétan kang populer tekan saiki.[2]

Jinis-jinise[sunting | besut sumber]

Jinise sosis ya iku :

Proses[sunting | besut sumber]

Proses dilakukake kanthi ngiris daging gedhene sak tlapak tangan (10X10X2 cm) lan diolesi uyah lan campuran gula (1%), garam kristal NaNO2 utawa KNO2 (7,5 gram kanggo 50 kg daging) banjur sodium aritrobat akehe 22,5 gram kanggo 50 kg daging. Curing dilakokake ing suhu 2 – 4 0C suwene sakdino sakwengi. Nalika gawé adonan dilakukake pencincangan, menehi bumbu-bumbu kaya uyah, gula pasir, bawang putih, merica, sendawa, masako, Sodium Tripoliphosphat (STPP), binding, lan filling. Banjur daging dilebokake ing selongsong. Selongsong umum digawé saka usus sapi, kambing, domba, lan babi.[1]

Nilai Gizi[sunting | besut sumber]

sosis ngandhut gizi kang cukup dhuwur, tapi kandhutan kolesterol sosis uga dhuwur lan bisa nyebabke hipertensi. Apamaneh kandhutan uyah sosis uga dhuwur.[4]

Ketentuan Mutu[sunting | besut sumber]

Ketentuan mutu sosis saka Standar Nasional Indonesia (SNI 01–3820-1995) ya iku: kadar banyu maksimal 67 persen, abu maksimal 3 persen, protein minimal 13 persen, lemak maksimal 25 persen, lan karbohidrat maksimal 8 persen.[5]

Pranala jaba[sunting | besut sumber]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b (id)[1] Sosis (diaksés tanggal 28 Juli 2011)
  2. ^ a b c (id)www.facebook.com Sosis (diaksés tanggal 26 Juli 2011)
  3. ^ (id)archive.kaskus.us Sosis (diaksés tanggal 26 Juli 2011)
  4. ^ (id)[2] Sosis (diaksés tanggal 28 Juli 2011)
  5. ^ (id)[3] Sosis (diaksés tanggal 28 Juli 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sosis&oldid=1013470"