Persèn

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Percent 18e.svg

Persèn utawa Persèntase iku cara kanggo nyatakaké fraksi saka satus. Persèntase kerep dituduhaké kanthi simbul "%". Persèntase uga dipigunakaké sanadyan dudu unsur atusan. Angka iku banjur diskala supaya bisa dibandhingaké karo satus. Contoné, 4 dosèn lagi ngawasi ujian ing kampus, 3 saka para dosèn mau ora nganggo kacamata, lan 1 nganggo kacamata. Persèntase dosèn ora nganggo kacamata ya iku 3 saka 4 = 3/4 = 75/100 = 75%, sauntara iku dosèn nganggo kacamata ana 1 saka 4 = 1/4 = 25/100.

Panggunaan[besut | besut sumber]

Persèntase migunani banget amarga wong bisa mbandhingaké bab sing ora padha angkané. Minangka conto, biji (aji) ujian kerep migunakaké persèntase, saéngga wong bisa mbandhingaké biji kasebut sanadyan gunggung pitakonané béda.