Kaisar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Tembung kaisar asalé saka basa Latin caesar kang mauné iku jeneng dhiri kaisar Romawi, Julius Caesar. Wiwit Julius Caesar, kaisar-kaisar Romawi migunakké jeneng wuriné minangka gelar, sanadyan gelar kaisar Roma kang pisanan lumrahé diwènèhaké marang Augustus. Ing lumrahé, kaisar bakal mimpin akèh raja-raja cilik sangisoré kakuwasaané (kanthi wangun upeti ing jaman biyèn). Jeneng wewengkon kang dicekel déning sawijining kaisar karan Kakaisaran, contohé ya iku Kakaisaran Karajan Manunggal, Kakaisaran Byzantium, Kakaisaran Ottoman, Kakaisaran Jepang, lan liya-liyané.

Ing Inggris, kalungguhan kang mèh padha ya iku Emperor kanggo kang lanang utawa Empress kanggo kang wadon) lan wewengkon kakuwasaané karan Empire; ing Rusia: Tsar (Czar); ing Turki: Kasar; ing Prancis: Empereur; ing Spanyol: Imperator. Gelar-gelar kang padha ing Asia Wétan (皇帝-Huangdi uga 天皇-Tenno) asalé saka sumber kang béda karo kakaisaran Roma, nanging saiki ing basa Indonésia dipigunakaké istilah kang padha, ya iku kaisar".

Ing wektu saiki mung panguwasa ing Jepang kang migunakaké gelar "kaisar", ya iku Kaisar Akihito kanthi permaisuriné Michiko kang dinobataké wiwit taun 1989 kanthi jeneng jaman Heisei. Ing wektu sadurungé, jeneng kaisaré ya iku Kaisar Hirohito kang mréntah wiwit taun 1926 tekan taun 1988 kanthi jeneng jaman Showa.

Pirsanana uga[besut | besut sumber]