Kaisar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Tembung kaisar asalé saka basa Latin caesar kang mauné iku jeneng dhiri kaisar Romawi, Julius Caesar. Wiwit Julius Caesar, kaisar-kaisar Romawi migunakké jeneng wuriné minangka gelar, sanadyan gelar kaisar Roma kang pisanan lumrahé diwènèhaké marang Augustus. Ing lumrahé, kaisar bakal mimpin akèh raja-raja cilik sangisoré kakuwasaané (kanthi wangun upeti ing jaman biyèn). Jeneng wewengkon kang dicekel déning sawijining kaisar karan Kakaisaran, contohé yaiku Kakaisaran Karajan Manunggal, Kakaisaran Byzantium, Kakaisaran Ottoman, Kakaisaran Jepang, lan liya-liyané.

Ing Inggris, kalungguhan kang mèh padha yaiku Emperor kanggo kang lanang utawa Empress kanggo kang wadon) lan wewengkon kakuwasaané karan Empire; ing Rusia: Tsar (Czar); ing Turki: Kasar; ing Prancis: Empereur; ing Spanyol: Imperator. Gelar-gelar kang padha ing Asia Wétan (皇帝-Huangdi uga 天皇-Tenno) asalé saka sumber kang béda karo kakaisaran Roma, nanging saiki ing basa Indonésia dipigunakaké istilah kang padha, yaiku kaisar".

Ing wektu saiki mung panguwasa ing Jepang kang migunakaké gelar "kaisar", yaiku Kaisar Akihito kanthi permaisuriné Michiko kang dinobataké wiwit taun 1989 kanthi jeneng jaman Heisei. Ing wektu sadurungé, jeneng kaisaré yaiku Kaisar Hirohito kang mréntah wiwit taun 1926 tekan taun 1988 kanthi jeneng jaman Showa.

Pirsanana uga[besut | besut sumber]