Julius Caesar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gaius Julius Caesar
Diktator Republik Romawi
Julius Caesar Coustou Louvre MR1798.jpg
"Tusculum portrait", diduga minangka salah sijiné patung Caesar kang digawé ing mangsa isih urip
Panjenengan Oktober 49 SM –
15 Maret 44 SM (sebagai diktator dan/atau konsul)
Lair Juli 100 SM
Subura, Roma
Surud 15 Maret 44 SM (55 taun)
Curia Pompey, Roma
Putra Julia Caesaris 85/84 – 54 SM
Caesarion 47 – 30 SM
Augustus 63 SM – 14 M (kaponakan adoh, uga dipupu sadurungé tilar donya minangka dadi anak Caesar ing taun 44 SM)
Jeneng dawa
Gaius Julius Caesar
Wangsa Julius-Claudius
Bapa Gaius Julius Cæsar
Ibu Aurelia Cotta[1]

Gaius Julius Caesar (Latin: C•IVLIVS•C•F•C•N•CAESAR¹) (13 Juli 100 SM15 Maret 44 SM) punika setunggaling pamimpin militèr lan pulitikus Romawi ingkang panguwaosipun dhumateng Gallia Comata ndadosaken Romawi tambah wiyar dumugi Oceanus Atlanticus. Panjenenganipun mandhegani serangan Romawi sepisanan dhumateng Britania, lan ngenalaken prabawa Romawi dhumateng Gaul (Perancis sapunika).

Julius Caesar perang lan menangaken setunggaling perang sedulur ingkang ndadosaken panjenenganipun panguwaos paling ampuh ing Romawi, lan miwiti réformasi ageng-agengan dhumateng masarakat lan pamaréntah Romawi. Panjenenganipun dados diktator seumur hidup, lan musataken pamaréntahan ingkang saya lemah ing républik kasebat.

Caesar séda tanggal 15 Maret 44 SM amargi dipuntusuk ngantos séda déning Marcus Junius Brutus lan sapérangan sénator Romawi. Aksi penyédanan dhumateng Caesar ing dinten Idi Maret kasebat dados pamicu perang sedulur kaping kalih ingkang dados pungkasaning Républik Romawi lan awal Kekaisaran Romawi ing saandhaping panguwaosipun putu kakungipun lan putra angkatipun, Kaisar Augustus.

Kampanye militèr Julius Caesar dipunmangertos sacara detil saking seratanipun piyambak Kempalan Komentar (Commentarii), lan kathah saking criyos gesangipun ingkang dipunrekam sajarawan kados Gaius Suetonius Tranquillus, Mestrius Plutarch, lan Lucius Cassius Dio.

Palakrama Julius Caesar lan keturunanipun[besut | besut sumber]

Kronologi[besut | besut sumber]

  • 13 Juli 100 SM – Miyos ing Roma
  • 84 SM – Palakrama sepisanan kaliyan Cornelia
  • 82 SM – Uwal saking paukuman mati Sulla
  • 81/79 SM – Jasa militèr ing Asia lan Cilicia; pepanggihan kaliyan Nicomedes saking Bithynia
  • 70-an – Makarya dados advokat
  • 69 SMQuaestor (kados bendahara) ing Hispania Ulterior
  • 65 SM – Curule aedile
  • 63 SM – Dipunlantik pontifex maximus lan praetor urbanus; konspirasi Catilinaria, skandal Bona Dea lan njalari Caesar pegatan kaliyan Pompeia
  • 59 SM – Jawatan konsul sepisanan; awal Triumviratus Pertama kaliyan Marcus Licinius Crassus lan Gnaeus Pompeius Magnus, Julia palakrama kaliyan Pompey
  • 54 SM – Sédanipun Julia
  • 53 SM – Sédanipun Crassus: pungkasaning Triumviratus Pertama
  • 52 SMPaperangan Alesia
  • 49 SM – Panyebrangan Rubicon, wiwitaning perang sadulur
  • 48 SM – Ngasoraken Pompeius ing Yunani; dados diktator; jawatan konsul kaping kalih
  • 47 SM – Kampanye ing Mesir; pepanggihan kaliyan Cleopatra VII
  • 46 SM – Ngasoraken Cato lan Metellus Scipio ing Afrika Lér; jawatan konsul kaping tiga
  • 45 SM
    • Ngasoraken mengsah pungkasan ing Hispania
    • Kundur dhateng Roma; jawatan konsul kaping tiga
  • 44 SM

Réferénsi[besut | besut sumber]

  • Life of Caesar, olèh Plutarch; Oxford Classics
  • The Twelve Caesars – Julius Caesar, déning Suetonius; Penguin Classics

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Julius Caesar". Roman-colosseum.info. Dijupuk 8 January 2012. 

1- Gaius Iulius Gaii Filius Gaii Nepos Caesar, ing basa Indonésia "Kaisar Julius Gaius, putra Gaius, cucu Gaius".

Mangga ugi pirsani[besut | besut sumber]