Lille

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Lille
France-Lille-VieilleBourse-FacadeGrandPlace.jpg
(Kutha Lille)
Lambang

Kutha Lille

Blason ville fr Lille (Nord).svg
Nagara Prancis
Wewengkon Administratif Nord-Pas de Calais[1]
Dhépartemèn Nord[1]
Gubernur Martine Aubry (2008–2014)
Wewengkon
 - Wiyaripun:

39.51 km²
Padunung
 - Total (2008):
 - Kapadhetan:

226.014 (2008)
450/km²
Tetenger Wébsite www.mairie-lille.fr

Lille ya iku salahsawijining kutha ing wewengkon lor nagari Prancis, katanggan karo nagari Bèlgi, Luxemburg, lan Jerman [2]. Kutha Lille uga diarani kutha ageng metropolitan nomér sekawan (4) sabanjuré kutha Paris, Lyon, lan Marseille iku diuripani tiyang 226.014 jiwa[3]. Tiyang asli urip ing kutha Lille uga diarani tiyang Flemish [4]. Panguripan pulitik ing Lille iku saé, sapunika kabawah kaliyan Martine Aubry miwiti taun 2008 kanthi 2014. Lille gadhah pandhuduk kajumlah 226.014 jiwa nalika dicathèt ing Sensus Pandhuduk taun 2006, ugèa kutha iki sampun dadi kutha otonom miwiti 27 Januari 2000 [5].

Grand Palace, kanggo Pamaréntahan Lille

Séjarah Kutha Lille[besut | besut sumber]

Wewengkon Lille Flemish

Lille iku asal mulane saka bangsa Flemish ingkang urip ing wewengkon pèsisir lor saka Prancis lan Bèlgi [6]. French Flanders ya iku tiyang ingkang urip ing laladan kang nagnggo basa campuran saka Perancis lan Jerman, nanging ing Lille namung sekedik basa Jerman kan kacampur [7].[8]. Dadi, ing kutha Lille iku nganggo basa Perancis kanggo basa utami, basa Flemish iku kaya basa laladane. Lille dipundhut saka légendha Lydéric lan Phinaert, saka tembung L'Isle nalika taun 1066 tegesé ya iku pulo. Kutha diisi lan diuripi kaliang tiyang kaum Gaul utawa Gallia [9] , ingkang cacah cilik-cilik kaya ta Menapian, Morin, Atrebates, lan Nervians. Kutha Lille, struktur lan tatanan kuthane padha kaya Bordeaux.

Wewengkon ingkang Flemish Kasebar

Géografi[besut | besut sumber]

Papan Dunung[besut | besut sumber]

Tiyang kawula urban ing kutha Lille nalika disensus taun 2009, ana tiyang ingkang kapithung watawis 226,827 jiwa. Dununging iku manggoni area wewengkon ingkang ambané 450/km2. Lille iku cédhak saka nagari Bèlgi, iku dadi panyèbab Lille iku dadi kutha transit wewengkon para turis asing.

Iklim lan Mangsa[besut | besut sumber]

Kutha iki saged diitungé dadi iklim sedeng, lan laladan pasisir oseania

Climate data for Lille
Sasi Jan Fèb Mar Apr Mèi Jun Jul Agu Sèp Okt Nov Dhès Taun
Cathetan paling dhuwur °C (°F) 14.8
(58.6)
18.9
(66)
22.7
(72.9)
27.6
(81.7)
34.8
(94.6)
36.1
(97)
33.8
(92.8)
20.1
(68.2)
36.1
(97)
Average high °C (°F) 6
(43)
6.9
(44.4)
10.6
(51.1)
14.1
(57.4)
20.6
(69.1)
23.3
(73.9)
19.7
(67.5)
9.9
(49.8)
Average low °C (°F) 1.2
(34.2)
1.3
(34.3)
3.6
(38.5)
5.4
(41.7)
11.7
(53.1)
13.8
(56.8)
11.2
(52.2)
4.4
(39.9)
Cathetan paling asor °C (°F) −19.5
(−3.1)
−17.8
(0)
−8.8
(16.2)
−4.7
(23.5)
−2.3
(27.9)
0.0
(32)
3.4
(38.1)
3.9
(39)
1.2
(34.2)
−4.4
(24.1)
−7.8
(18)
−17.3
(0.9)
−19.5
(−3.1)
Average precipitation mm (inches) 48
(1.89)
41
(1.61)
43
(1.69)
43
(1.69)
51
(2.01)
56
(2.2)
61
(2.4)
58
(2.28)
56
(2.2)
64
(2.52)
61
(2.4)
58
(2.28)
640
(25.2)
Source: Météo France[10]

Catethan Suku[besut | besut sumber]

  1. a b (ing basa Prancis)cassini.ehess.fr. "Lille". cassini.ehess.fr. Dijupuk 22 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. Kutha Lille, Dipunundhuh 16 April 2013.
  3. Kutha Metro Lille, Dipunundhuh 16 April 2013.
  4. Lille iku Flemish, Dipunundhuh 16 April 2013.
  5. Sensus 2006 lan Kutha Otonomi, Dipunundhuh 17 April 2013
  6. French Flanders, Dipunundhuh 17 April 2013.
  7. Basa Flemish, French Flanders, Dipunundhuh 17 April 2013.
  8. Basa Blasson, Dipunundhuh 17 April 2013.
  9. Kaum Gallia utawa Gaul, Dipunundhuh 18 April 2013.
  10. "Weather Information for Lille". World Weather Information Service. Dijupuk 24 April 2013. 

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]