Gunung Ijen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gunung Ijen
Ijen volcano.jpg
Kaldera Gunung Ijen
Titik dhuwur dhéwé
Èlevasi 2,799 m (9,183 ft)
Pratélan Spesial Ribu
Koordhinat 8°03′29″S 114°14′31″E / 8.058°S 114.242°E / -8.058; 114.242
Géografi
Location Jawa, Indonésia
Géologi
Jinisé gunung Stratovolcano
Panjeblug pungkasan 1999

Gunung Ijen inggih punka salah satunggaling gunung geni ingkang taksih aktip. Gunung Ijen dumunung ing laladan Kabupatèn Banyuwangi, Jawa Timur, Indonésia. Dhuwuripun Gunung Ijen inggih kirang langkung 2.443 m dpal. Miterat sajarahipun, Gunung Ijn sampun naté njeblug kaping sekawan inggih punika ing taun 1796, 1817, 1913, lan 1936. Manawi badhé minggah gunung punika saged bidhal saking laladan Bondowoso utawi saking Banyuwangi.

Kahanan Fisik[besut | besut sumber]

Gunung Ijen punika éndah sanget dipundadosaken papan wisata, ananging ing musim udan kados makaten, para wisatawan kedah langkung ngati-ati amargi gunung ijen mliginipun kawah ijennipun gadhah potensi kanggé medalaken gas racun ingkang mbebayani déning para wisatawan saha para tiyang ingkang nambang belerang.[1] Gas racun ingkang dipunwedalaken saking kawah jen punika dipunjalari kaliyan wontenipun ewahing suhu ingkang ekstrim sanget ing salebeting kawah, saha suhu ing njawi kawah nalika musim udan. Nalika musim udan, suhu ing njawi kawah udakawis 18- 21 drajat Celcius. Déné suhu ing salebeting kawah, wonten ing titik 35 drajat Celcius. Pabedan suhu sak njawinipun kawah saha salebeting kawah punika njalari wontenipun prosès konveksi utawi pindhahing molekul- molekul material saking toya kawah ingkang ngandhut gas CO saha CO2, ingkang saged damel pejah manungsa ingkang ngingsep gas- ipun. Gunung Ijen ingkang mapan wonten ing watesaning Kabupatèn Banyuwangi saha Kabupatèn Bondowoso, Jawa Timur punika ngalami aktivitas ingkang inggil wiwit tanggal 20 Oktober 2012.[2] Ing Gunung Ijen, Banyuwangi punika ugi misuwur kanthi wontenipun "geni biru" ingkang namung wonten ing kalih papan ing dunya punika, ingkang salah satunggalipun mapan wonten Islandia. Kawontenan geni biru punika ingkang asring dados daya tarik para wisatawan saking njawi Indonesia saha wisatawan asli nusantara.

Sajarah[besut | besut sumber]

Gunung Ijen ingkang gadhah kaldera kanthi dhuwur 300- 500 mèter punika taksih kalebet aktif dugi sak punika. Gunung Ijen sampun naté njeblug kaping gangsal ing taun 1796. 1817, 1913, 1936, saha ingkang pungkasan ing taun 2012.[3] Kawah Ijen inggih punika pusat dano kawah ingkang paling ageng ing dunya ingkang saged ngasilaken 36 yuta mèter kubik belerang saha hidrogen klorida kanthi ambanipun 5.466 hektar. Dano punika gadhah drajat keasaman nol ingkang saged ngicalaken klambi saha drijinipun tiyang ingkang kenging toyanipun.

Jalur daki[besut | besut sumber]

Manawi badhé dhateng tumuju gunung Ijen punika saged liwt kalih jalur, inggih punika saking Banyuwangi tumuju dhateng Licin ingkang jarakipun 15 km ingkang dipunlajengaken dhateng Paltuding ingkang jarakipun 26 km lan namung saged dipunlangkungi mobil awrat utawi truk. Déné jalur daki ingkang sanèsipun saged saking Situbondo tumuju dhateng Sempo Bondowoso liwat Wonosari dipunlajengaken dhateng Paltuding ingkang jaraipun kirang langkung 93 km.

Gambaran 3D Gunung Ijen

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1] Gunung Ijen Berpotensi Semburkan Gas Beracun (dipunundhuh tanggal 12 Januari 2013)
  2. ^ [2] Aktivitas Gunung Raung Menular ke Gunung Ijen (dipunundhuh tanggal 12 Januari 2013)
  3. ^ [3] Api Biru Kawah Gunung Ijen (dipunundhuh tanggal 12 Januari 2013)