Swédia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Konungariket Sverige
Motto: - 1
Lagu kabangsanDu gamla, Du fria
(Basa Swédia: "Panjenengan kang Tua, Panjenengan kang Bebas")
Ibu kutha
and largest city
Stockholm
Basa resmi - 2
Pamaréntahan Monarki konstitusional,
Parlementer
 - 
Raja
Carl XVI Gustaf
 -  Perdana Mentri Stefan Löfven
Konsolidasi
 -  Banyu (%) 8,67%
Pedunung
 -  2004 estimate 9.006.405 (84)
 -  2002 census 8.940.788 (perk.)
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total $267 milyar (34)
 -  Per capita $29.544 (13)
Valuta Krona Swedia (SEK)
Zona wektu CET (UTC+1)
 -  Summer (DST) CEST (UTC+2)
Kodhe tilpun 46
Internet TLD .se

Krajan Swedia utawa Konungariket Sverige jroning Basa Swédia ya iku nagara Nordik ing Skandinavia, Éropah kang kutha krajanné Stockholm. Nagara iki wewatesan karo Norwegia ing sisih kulan lan Finlandia ing sisih lor-wétan, Selat Skagerrak lan Selat Kattegat ing sisih kidul-kulon, sarta Laut Baltik lan Lempongan Bothnia ing sisih wétan.

Ana ing taun 1995 Swedia gabung jroning Uni Éropah nanging nganti saiki Swedia isih durung gabung jroning Persatuan Moneter Éropah. Swedia klebu nagara maju lan rakyaté nampa pelayanan publik kang apik.

Kapadetan padunung Swedia endhèk banget, séjéné ing laladan metropolitan. Ora ana basa resmi nanging sacara de facto, basa resminé ya iku basa Swedia utawa Svenska ditambah 5 basa minoritas liyané.

Swedia minangka salah sawijining nagara paling miskin ing Éropah ing abad ka-19, disebabaké déning konsumsi alkohol kang dhuwur lan dogmatik Protestanisme. Kahanan mau owah nalika transportasi lan komunikasi berkembang ngidinaké pemanfaatan aset alam saka sawetara bagéyan nagara, kang misuwur ya iku kayu lan bijih wesi. Saiki, nagara iki diarani liberal lan pepénginan kanyamaan kang kuat, lan biasané ana ing urutan nduwur ana ing Indeks Pengembangan Manusia PBB.

Kutha krajan nagara penghasil mobil Volvo iki ya iku Stockholm. Padunungé sangang yuta jiwa manggoni luwih saka 440.000 km² saéngga nagara iki dadi urutan ka-155 jroning kapadetan padunung ing donya.

Pulitik[sunting | besut sumber]

Swedia wis dadi nagara karajan suwéné mèh sak milenium. Sistem perpajakané diatur déning Riksdag (parlemen). Riksdag dumadi saka empat majelis, ya iku saka wakil-wakil patang kategori: masyarakat awam, bangsawan, klerik, lan townsmen, nganti taun 1866 nalika Swedia dadi monarki konstitusional kanthi parlemen bikameral. Majelis pisanané dipilih langsung jroning pemilihan nasional saben patang taun.

Geografi[sunting | besut sumber]

Laladan Swedia dumunung ing belahan bumi lor lan ing sisih lor, ana wewengkon sing dumunung ana ing tlatah Lingkaran Arktik nanging nduwé iklim sedang.

Ing sisih wétan, wewengkoné diwatesi Laut Baltik lan Lempongan Bothnia. Watesé ing sisih kulon karo Norwegia arupa Pegunungan Skandinavia. Kapadetan padunung cenderung luwih dhuwur ing laladan kidul kang mayoritas agrikultur lan tansaya ngalor, alasé tansaya kandel.

Demografi[sunting | besut sumber]

Tanggal 12 Agustus 2004, populasi Swedia nggayuh angka 9 yuta jiwa lan nduwèni tingkat harapan hidup kang dhuwur dibanding karo nagara-nagara umumé. Padunung asliné ya iku Wong Sami. Sebagéyan gedhé warga Finn Swedia arupa migran utawa keturunan pendatang saka abad ka-20 nanging ana watara 50.000 suku Finn asli kang dadi salah siji minoritas ing Swedia.

Sawisé Perang Dunia II, Swedia akèh nampa migran utamané amarga perang ing nagara liya kayadéné saka Irak, Iran, Yugoslavia, lan Palestina sarta wong-wong Amerika Serikat kang ora mèlu Perang Vietnam. Nanging, kelompok imigran paling gedhé ya iku suku Finn saka Finlandia.

Uga pirsani[sunting | besut sumber]

Pranala jaba[sunting | besut sumber]


 
Uni Eropah (EU)
Gendéra Uni Eropah

Austria | Belanda | Belgia | Britania Raya | Bulgaria | Ceko | Denmark | Estonia | Finlandia | Jerman | Hongaria | Irlandia | Italia | Latvia | Lituania | Luxemburg | Malta | Perancis | Polandia | Portugal | Rumania | Siprus | Slowakia | Slovenia | Spanyol | Swedia | Yunani


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Swédia&oldid=1055499"