Liga Premier

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Liga Premier Inggris
Negara InggrisInggris
Konfederasi UEFA
Kabentuk 20 Februari 1992
Cacahing tim 20
Tingkat ing piramida 1
Diturunake menyang Kejuaraan EFL
Piala domestik Piala FA
Community Shield FA
Piala Liga Piala EFL
Piala Internasional Liga Champions UEFA
Liga Eropa UEFA
Juara bertahan Liverpool
(2019-2020)
Klub sing paling sukses Manchester United (13 gelar)
Paling katon Gareth Barry
(653)
Skor paling dhuwur Alan Shearer
(260)
Stasiun televisi Sky Sports
BT Sport
Situs web premierleague.com
Situs Alternatif rajabola24jam.net

Liga Utama Inggris utawa Liga Premier Inggris[1] (Inggris: Liga Premier Inggris, EPL) minangka liga paling dhuwur ing sistem liga sepak bola ing Inggris. Kompetisi iki dirawuhi 20 klub, liga iki ngetrapake sistem promosi lan degradasi karo English Football League (EFL).

Liga Premier minangka perusahaan sing dadi klub sing melu liga dadi pemegang saham. Musim kasebut diwiwiti saka wulan Agustus nganti Mei, kanthi saben tim main 38 game, kanthi 19 game ing omah lan 19 pertandingan tandang.[2]

Kompetisi kasebut didegake kanthi jeneng awal Liga Premier FA (FA Liga Premier Inggris) tanggal 20 Februari 1992 sawise sawetara klub sing melu Divisi Pertama Liga Premier mutusake pisah karo liga sing didegake ing taun 1888, lan njupuk kauntungan saka perjanjian hak televisi sing digawe ing taun 1888. dianggep duwe bathi.[3] Kesepakatan kasebut regane £ 1 milyar poundsterling musim 2013–2014, sajrone Sky lan BT Group dadi pemegang hak domestik kanggo nyiarkan 116 lan 38 pertandingan. 22 klub main ing musim pertama liga.[4] Liga iki ngasilake £ 2.2 milyar saben taun minangka asil saka hak penyiaran domestik lan internasional.

Liga kasebut minangka liga olahraga sing paling ditonton ing saindenging jagad, disiarake ing 212 wilayah menyang 643 yuta pamirsa ing omah lan calon pamirsa 4,7 milyar[5]. Mayoritas stadion kasebut meh kebak kapasitas. Liga Premier rangking nomer loro ing koefisien Liga UEFA[6][7] adhedhasar prestasi ing kompetisi Eropa[8] ing limang musim pungkasan ing taun 2019, ing sangisore Spanyol La Liga.[9]

49 tim wis main sajrone kampanye kasebut, ing endi 47 klub adhedhasar ing Inggris lan 2 klub saka Wales, nggawe liga kasebut dadi kompetisi lintas batas. Nenem tim menang gelar, yaiku: Manchester United (13), Chelsea (5), Manchester City (4), Arsenal (3), Blackburn Rovers (1), Leicester City (1) lan Liverpool (1).

Sejarah[besut | besut sumber]

Latar mburi[besut | besut sumber]

Sanajan sawetara klub bisa nggayuh sukses ing papan Eropa ing taun 1970-an lan wiwitan taun 1980an, pungkasan taun 1980-an nandheske titik kurang ing jagad bal-balan Inggris. Stadion rusak, fasilitas pendukung sing ora apik, hooligan sing akeh lan larangan limang taun kanggo klub Inggris saka kompetisi Eropa sawise Tragedi Heysel ing taun 1985. Divisi Pertama, liga bal-balan tingkat paling dhuwur ing bal-balan Inggris sing didegake ing taun 1888, dadi salah sawijining liga liyane, kayata Serie A ing Italia utawa La Liga Spanyol, loro saka segi penghasilan lan kehadiran, uga migrasi ndhuwur Pemain Inggris ing luar negeri.[10]

Ing taun 1990-an, tren wiwit ganti, ing Piala Dunia FIFA 1990, timnas Inggris tekan semifinal lan UEFA ngangkat larangan lima taun ing klub Inggris saka main ing kompetisi Eropa ing taun 1990, saengga Manchester United bisa ngangkat Piala. Pemenang UEFA ing taun 1991. Laporan Taylor babagan standar safety stadion diterbitake ing wulan Januari 1991, ing laporan kasebut usul ningkatake kualitas stadion kanthi nggawe kabeh stadion lungguh, mula biayane cukup akeh. Iki ana gandhengane karo Tragedi Hillsborough sing kedadeyan tanggal 15 April 1989.[11]

Ing taun 1980-an, klub-klub Inggris utama wis wiwit malih dadi usaha bisnis kanthi ngetrapake prinsip komersial marang administrasi klub supaya bisa nggedhekake penghasilan. Martin Edwards saka Manchester United, Irving Scholar Tottenham Hotspur, lan David Dein saka Arsenal kalebu pimpinan transformasi kasebut.[12] Iki nyebabake klub-klub paling dhuwur ngupaya nambah kekuwatan, saengga klub-klub sing main ing Divisi Satu ngancam bakal ninggalake Liga Sepakbola kanggo nambah kekuwatan suara lan ngatur finansial kanthi luwih nguntungake kanthi njupuk 50% pangasilan saka kabeh televisi lan penghasilan sponsor ing taun 1986 . Dheweke nuntut supaya perusahaan televisi mbayar luwih akeh kanggo jangkoan pertandingan,[13] lan bathi televisi dadi saya penting nalika The Footbal League nampa £ 6.3 yuta kanggo perjanjian rong taun ing taun 1986, nanging ing kesepakatan gabungan ITV ing taun 1988. rega mundhak banget nganti £ 44 yuta sajrone suwene patang taun, sajrone klub-klub paling dhuwur njupuk 75% saka penghasilan. Ing negosiasi kasebut,[14] saben klub Divisi Pertama nampa udakara £ 25,000 saben taun kanggo hak televisi sadurunge taun 1986 lan iki mundhak udakara kaping pindho luwih akeh nalika negosiasi ing taun 1986, lan mundhak dadi 600.000 poundsterling ing taun 1988. Rembugan ing taun 1988 ditindakake kanthi ancaman saka sepuluh klub sing ngrencanakake bakal ninggalake liga kanggo mbentuk "liga super", nanging dheweke dibujuk tetep ing liga, nanging banjur entuk bathi gedhe. Rundingan kasebut uga nggawe percoyo marang klub-klub gedhe yen kanggo entuk jumlah suara sing cukup, dheweke butuh kabeh Divisi Pertama lan ora duwe "liga super" sing luwih cilik. Ing wiwitan taun 1990-an, klub-klub gedhe kasebut wiwit budhal, amarga nalika semana dheweke kudu menehi dana kanggo ngrampungake stadion, kaya sing disaranake ing Laporan Taylor.

kawangun[besut | besut sumber]

Ing taun 1990, direktur ngatur London Weekend Television (LWT), Greg Dyke, ketemu karo perwakilan saka limang klub sepak bola utama ing Inggris (Manchester United, Liverpool, Tottenham, Everton lan Arsenal) nalika nedha bengi. Rapat kasebut kanggo mbukak dalan supaya dheweke bisa lunga saka Liga Sepakbola. Dyke percaya yen bakal luwih nguntungake LWT yen klub-klub gedhe ditampilake ing televisi nasional lan dheweke kepengin ngerti manawa klub kasebut bakal kepincut karo pangasilan hak televisi sing luwih gedhe. Lima klub kasebut setuju karo saran kasebut lan mutusake kanggo nerusake, sanajan liga kasebut ora bakal duwe kapercayan tanpa dhukungan saka Asosiasi Sepak Bola, mula David Dein saka Arsenal lagi ngobrol yen FA bisa nampa ide kasebut. FA ora duwe hubungan sing apik banget karo Liga Sepakbola nalika semana, lan dianggep minangka cara kanggo nyuda posisi Liga Sepakbola. FA ngluncurake laporan ing wulan Juni 1991, Blueprint for the Future of Football, sing nyengkuyung rencana kanggo Premiership kanthi FA minangka panguwasa paling dhuwur kanggo ngawasi liga.[15]

Ing pungkasan musim 1991, proposal diajukake, kanthi tujuan nggawe liga anyar sing bakal nyedhiyakake luwih akeh dhuwit ing game kasebut. Perjanjian pendiri (Perjanjian Anggota Pendhiri) ditandatangani tanggal 17 Juli 1991 dening klub paling dhuwur sing menehi dhasar kanggo persiapan Liga Premier FA (FA Premier League). Divisi level paling anyar sing mentas dibentuk duwe independen komersial independen saka The Football Association lan Liga Sepakbola, saengga liga bisa negosiasi hak siaran lan penawaran sponsor dhewe. Argumentasi sing diwenehake nalika semana minangka penghasilan tambahan sing ngidini klub Inggris bisa bersaing karo klub liyane ing Eropa. Sanajan Dyke duwe peran penting ing tatanan liga, Dyke lan ITV kelangan nominasi kanggo hak siaran sawise BSkyB menang tawaran kasebut udakara 304 yuta sajrone limang taun, bareng karo BBC berhak nyiarake cuplikan ringkes ing Match of the Day ing kala wau.[16]

Ing taun 1992, klub Divisi Pertama mundur akeh saka Liga Sepakbola, lan tanggal 27 Mei 1992, Liga Premier FA didegake minangka perusahaan tanggung jawab winates sing makarya ing njaba markas FA ing Lancaster Gate. Iki minangka pamisahan Liga Sepak Bola sing wis mlaku 104 taun kanthi patang divisi, dene Liga Premier mung duwe siji divisi lan Liga Sepakbola banjur mlaku bareng telu. Ora ana pangowahan format kompetisi, kanthi jumlah tim sing padha main ing level paling dhuwur, lan sistem promosi lan degradasi antarane Premiership lan Divisi Pertama sing anyar tetep padha karo antarane Divisi Pertama lan Kapindho. , ing endi ana telung tim sing mundur lan telu uga mundur. tim kasebut dipromosikan menyang level sing luwih dhuwur.

Musim kaping pisanan liga yaiku edhisi 1992–1993 sing dirawuhi dening 22 klub. Gol kaping pisanan dicetak dening Brian Deane saka Sheffield United nalika ngalahake Manchester United 2-1. 22 anggota Liga Premier sing pertama, yaiku: Arsenal, Aston Villa, Blackburn Rovers, Chelsea, Coventry City, Crystal Palace, Everton, Ipswich Town, Leeds United, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Middlesbrough, Norwich City, Nottingham Forest , Oldham Athletic, Queens Park Rangers, Sheffield United, Sheffield Wednesday, Southampton, Tottenham Hotspur lan Wimbledon. Luton Town, Notts County lan West Ham United minangka telung tim sing mudhun saka Divisi Pertama sing lawas lan ora melu edhisi pisanan iki.[17]

Dominasi Papat Besar[besut | besut sumber]

Salah sawijining pinunjul saka Premiership ing pertengahan taun 2000an yaiku dominasi sing diarani Papat Besar: Arsenal, Chelsea, Liverpool lan Manchester United.[18] Sajrone dasawarsa iki, dheweke nguwasani patang papan paling dhuwur, kanthi kualifikasi Liga Champions UEFA, njupuk kabeh papat posisi teratas ing 5 saka 6 musim wiwit 2003-2004 nganti 2008-2009, nalika saben musim sajrone taun 2000-an ndeleng "Big "tim. Papat" mesthi lolos ing kompetisi Eropa. Sawise musim 2003-2004, Arsenal entuk julukan "The Invincible" amarga dheweke dadi klub pertama sing ngrampungake musim Premiership tanpa dikalahake ing sawijining pertandingan, sing mung kedadeyan sepisan ing Premiership.[19][20]

Sajrone taun 2000an, mung papat tim ing njaba Papat Besar sing mara ing Liga Champions: Leeds United (1999-2000), Newcastle United (2001-2002 lan 2002-2003), Everton (2004-2005), lan Tottenham Hotspur (2009–2010), ing papan kasebut ngisi papan pungkasan Liga Champions, kajaba Newcastle ing musim 2002-2003, sing menang nomer telu.

Ing wulan Mei 2008, Kevin Keegan mratelakake manawa dominasi Papat Besar ngancam liga, "Liga iki diancam bahaya dadi salah sawijining liga sing paling mboseni nanging hebat ing donya."[21] Kepala eksekutif Liga Premier Richard Scudamore ujar. ing pertahanan: "Ana akeh pergolakan sing kedadeyan ing Premiership gumantung manawa sampeyan ana ing sisih ndhuwur, tengah utawa ngisor sing nggawe menarik."

Saka 2005 nganti 2012, ana entri Liga Premier ing pitung saka wolu final Liga Champions, kanthi mung klub Papat Besar sing tekan tahap kasebut. Liverpool (2005), Manchester United (2008) lan Chelsea (2012) menang kompetisi sajrone periode kasebut, dene Arsenal (2006), Liverpool (2007), Chelsea (2008) lan Manchester United (2009 lan 2011) kalah ing Liga Champions pungkasan. Leeds United minangka siji-sijine tim Papat Besar sing entuk semi-final Liga Champions, ing musim 2000-2001.

Kajaba iku, ing antarane musim 1999-2000 lan 2009-10, papat tim Liga Premier entuk Piala UEFA utawa final Liga Europa, kajaba Liverpool sing menang kompetisi ing taun 2001. Arsenal (2000), Middlesbrough (2006), lan Fulham (2010) kabeh kalah ing final.

Sanajan dominasi grup kasebut surut sawise periode iki kanthi munculé Manchester City lan Tottenham, ing babagan poin menang Liga Premier ing salawas-lawase, dheweke tetep ndhisiki sawetara prabédan. Ing pungkasan musim 2018-2019 yaiku musim kaping 27, Liverpool, sing ana ing urutan nomer papat ing tabel poin kabeh-wektu, ana 250 poin sadurunge tim sabanjure, Tottenham Hotspur. Dheweke uga dadi siji-sijine tim sing njaga rata-rata kemenangan luwih saka 50% sajrone penampilan Liga Premier.

Nenem Gedhe Katon[besut | besut sumber]

Taun-taun sabanjure taun 2009 ditandhani pangowahan struktur "Papat besar" kanthi Tottenham Hotspur lan Manchester City kalorone mlebu ing papat papan teratas kanthi rutin, ngowahi "Papat besar" dadi Nenem Gedhe Katon[22]. Ing musim 2009-10, Tottenham menang kaping papat lan dadi tim pertama sing menang papat wiwit Everton limang taun sadurunge.[23] Nanging, kritik babagan kesenjangan ing antarane klompok elit "klub super" lan mayoritas Premiership terus, amarga tambah kemampuane mbuwang luwih akeh tinimbang klub Liga Premier liyane.[24] Manchester City menang gelar kasebut ing musim 2011-2012, dadi klub pertama ing njaba "papat besar" sing menang wiwit Blackburn Rovers ing musim 1994-95. Musim kasebut uga ndeleng loro "papat besar" (Chelsea lan Liverpool) ngrampungake ing njaba patang papan kaping pisanan kanggo musim kasebut.

Mung ana patang kualifikasi Liga Champions UEFA sing kasedhiya ing liga, saiki ana kompetisi kanggo kualifikasi luwih gedhe, sanajan saka enem klub sempit. Yen tim padha kanthi poin lan bedane gol sing padha, play-off kanggo papan Liga Champions UEFA bakal dimainake kanthi netral. Ing limang musim sabanjure sawise kampanye 2011–2012, Manchester United lan Liverpool loro-lorone wis metu ing ndhuwur papat kaping telu nalika Chelsea dadi 10 ing musim 2015-16. Arsenal rampung kaping 5 ing taun 2016–2017, mungkasi rekor kasebut kanthi 20 final ndhuwur-papat berturut-turut.[25]

Ing musim 2015-16, papat nomer papat ditembus dening tim non-Top Nenem wiwit kaping pisanan wiwit Everton ing taun 2005. Leicester City minangka pemenang liga kejutan, kualifikasi minangka asil saka Liga Champions. Rekor nilai paling dhuwur ing sawijining musim dicapai dening Manchester City kanthi 100 poin ing musim 2017-2018.

Ing lapangan kasebut, Nenem Gedhe Katon duwe kekuwatan lan pengaruh finansial sing signifikan, kanthi klub kasebut negesake yen kudu entuk pangasilan sing luwih gedhe amarga saka klub sing luwih gedhe global lan bal-balan sing pengin diputer. Bantahan negesake manawa struktur penghasilan egaliter ing Premiership mbantu njaga liga kompetitif sing penting kanggo sukses mbesuke.

Laporan Liga Bola Sepak Deloitte 2016-2017 nuduhake beda finansial antara Nenem Gedhe Katon lan bagean liyane. Kabeh tim Nenem Gedhe Katon duwe bathi luwih saka € 350 yuta, kanthi Manchester United duwe bathi paling gedhe ing liga ing € 676,3 yuta. Leicester City minangka klub paling cedhak karo Nenem Gedhe Katon ing babagan penghasilan, ngrekam angka € 271,1 yuta kanggo musim kasebut - dibantu partisipasi ing Liga Champions. Generator penghasilan paling gedhe nomer wolu paling West Ham, sing ora main ing kompetisi Eropa, duwe bathi € 213,3 yuta, meh setengah saka klub kasebut kanthi penghasilan kaping lima paling gedhe, Liverpool (€ 424,2 yuta). Umume penghasilan klub kasebut wiwit saka transaksi televisi siaran, kanthi klub paling gedhe saben kira-kira £ 150 yuta nganti meh 200 juta ing musim 2016-2017 saka transaksi kasebut. Ing laporan Deloitte taun 2019, kabeh "Enem Top" ana ing sepuluh klub paling terkenal ing donya.[26]

Pangembangan[besut | besut sumber]

Jumlah klub dikurangi dadi 20, mudhun saka 22, ing 1995 nalika patang tim mudhun saka liga lan mung loro sing dipromosekake. Liga divisi paling dhuwur mung ngemot 22 tim ing wiwitan musim 1991–92 yaiku taun sadurunge pembentukan Premiership.

Tanggal 8 Juni 2006, FIFA njaluk kabeh peserta ing liga utama Eropa, kalebu Serie A Italia lan La Liga Spanyol, dikurangi dadi 18 tim ing wiwitan musim 2007-2008. Liga Premier nanggapi kanthi ngumumake niat nolak pengurangan kasebut. Pungkasane, musim 2007-2008 diwiwiti maneh kanthi 20 tim.

Liga iki ganti jeneng saka Liga Premier FA dadi Liga Premier Inggris ing taun 2007.

Struktur Perusahaan[besut | besut sumber]

Football Association Premier League Ltd (FAPL) mbukak minangka perusahaan lan diduweni dening 20 klub anggota. Saben klub minangka pemegang saham, kanthi saben tim duwe swara babagan masalah kayata pangowahan aturan lan kontrak. Klub kasebut milih ketua, kepala eksekutif, lan dewan direksi kanggo ngawasi operasional liga saben dina. Asosiasi Sepak Bola ora melu langsung ing operasi saben dina kompetisi kasebut, nanging duwe kekuwatan veto minangka pemegang saham khusus nalika pemilihan dadi ketua lan kepala eksekutif lan nalika ana aturan anyar sing ditindakake dening liga.

Ketua saiki yaiku Sir Dave Richards, sing ditunjuk ing wulan April 1999, lan kepala eksekutif yaiku Richard Scudamore sing diangkat tanggal November 1999. Mantan ketua lan kepala eksekutif, John Quinton lan Peter Leaver, dipeksa mundur ing wulan Maret 1999 sawise menehi kontrak konsultasi karo mantan eksekutif Sky Sam Chisholm lan David Chance. Rick Parry minangka kepala eksekutif liga kaping pisanan. Ing tanggal 13 November 2018, Susanna Dinnage diumumake minangka penerus Scudamore, sing jabatan wiwit awal 2019.

Liga Premier ngirim perwakilan menyang Asosiasi Klub Eropa UEFA, jumlah klub lan klub sing dipilih nuduhake koefisien UEFA. Kanggo musim 2012-2013, Liga Premier duwe 10 wakil ing asosiasi kasebut, yaiku: Arsenal, Aston Villa, Chelsea, Everton, Fulham, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Newcastle United lan Tottenham Hotspur. Asosiasi Klub Eropa tanggung jawab milih telung anggota menyang Komite Kompetisi Klub UEFA, sing melu tumindak kompetisi UEFA kayata Liga Champions lan Liga Europa.

Format sayembara[besut | besut sumber]

Kompetisi[besut | besut sumber]

Ana 20 klub sing main ing Liga Premier Inggris. Sajrone sawijining mangsa (wiwit wulan Agustus nganti Mei) saben klub main lawane ing rong pertandingan (sistem putaran-robin kaping pindho), ing endi pertandingan siji dimainake, dene pertandingan liyane dimainake ing markas mungsuh (adoh). . Tim sing menang pertandingan kasebut entuk telung poin, dene tim sing kalah ora entuk poin. Yen pertandingan kasebut menang, loro tim entuk 1 poin. Peringkat klub diurutake miturut total poin, banjur bedane gol, lan total gol sing dicetak. Yen isih level, tim kasebut dianggep padha drajate. Yen seri tim kasebut pengaruhe menang, degradasi, utawa kualifikasi kanggo kompetisi liyane, mula play-off bakal diselenggarakake ing papan netral kanggo nemtokake peringkat. Mayoritas pertandingan dimainake dina Setu lan Minggu awan.

Promosi lan degradasi[besut | besut sumber]

Sistem promosi lan degradasi digunakake ing antarane kompetisi Liga Premiere lan Kejuaraan EFL. Telung tim paling dhuwur ing Premiership bakal dicopot lan ditampilake ing Kejuaraan EFL ing musim sabanjure, lan rong tim utama Kejuaraan EFL munggah (promosi) menyang Premiership, ing endi sing nuduhake tim katelu ditemtokake liwat seri play-off sing diikuti karo tim peringkat 3 nganti 6. Liga Premier duwe 22 tim nalika diwiwiti ing taun 1992, nanging dikurangi dadi 20 ing taun 1995.

Klub sing melu[besut | besut sumber]

Ana 45 klub sing main ing Liga Premier wiwit liga dibentuk ing taun 1992, kalebu ing musim 2016-17. Nganti musim iki, mung ana 6 klub sing bisa terus bertahan ing Liga Premier. Manchester City sapisan dibuwang metu saka level paling dhuwur ing Liga Premier lan pungkasane main ing Divisi Loro. Klub-klub sing isih urip yaiku Arsenal, Chelsea, Everton, Liverpool, Manchester United lan Tottenham Hotspur.

Juara[besut | besut sumber]
No Musim Juara No Musim Juara
1 1992–1993 Manchester United 15 2006–2007 Manchester United
2 1993–1994 Manchester United 16 2007–2008 Manchester United
3 1994–1995 Blackburn Rovers 17 2008–2009 Manchester United
4 1995–1996 Manchester United 18 2009–2010 Chelsea
5 1996–1997 Manchester United 19 2010–2011 Manchester United
6 1997–1998 Arsenal 20 2011–2012 Manchester City
7 1998–1999 Manchester United 21 2012–2013 Manchester United
8 1999–2000 Manchester United 22 2013–2014 Manchester City
9 2000–2001 Manchester United 23 2014–2015 Chelsea
10 2001–2002 Arsenal 24 2015–2016 Leicester City
11 2002–2003 Manchester United 25 2016–2017 Chelsea
12 2003–2004 Arsenal 26 2017–2018 Manchester City
13 2004–2005 Chelsea 27 2018–2019 Manchester City
14 2005–2006 Chelsea 28 2019–2020 Liverpool
Miturut klub kasebut[besut | besut sumber]
Klub Jumlah judhul Mangsa kamenangan
Manchester United 13 1992–1993, 1993–1994, 1995–1996, 1996–1997, 1998–1999, 1999–2000, 2000–2001, 2002–2003, 2006–2007, 2007–2008, 2008–2009, 2010–2011, 2012–2013
Chelsea 5 2004–2005, 2005–2006, 2009–2010, 2014–2015, 2016–2017
Manchester City 4 2011–2012, 2013–2014, 2017–2018, 2018–2019
Arsenal 3 1997–1998, 2001–2002, 2003–2004
Blackburn Rovers 1 1994–1995
Leicester City 1 2015–2016
Liverpool 1 2019–2020
Peserta kanggo musim 2019-2020[besut | besut sumber]
20 klub ing ngisor iki saingan ing Liga Premier sajrone musim 2019-2020.
Klub Posisi ing taun 2018-2019 Musim Pertama ing Divisi Pertama Musim Pertama ing Liga Premier Inggris Musim ing Divisi Pertama Mangsa ing Liga Utama Inggris Musim Pertama Saiki Ngganti Divisi Pertama Judhul Divisi Utama Judhul pungkasan ing divisi utama
Manchester Citya ke-1 1899–1900 1992–93 91 23 2002–03 6 2018–19
Liverpoola, b ke-2 1894–95 1992–93 105 28 1962–63 18 1989–90
Chelseaa, b ke-3 1907–08 1992–93 85 28 1989–90 6 2016–17
Tottenham Hotspura, b ke-4 1909–10 1992–93 85 28 1978–79 2 1960–61
Arsenala, b ke-5 1904–05 1992–93 103 28 1919–20 13 2003–04
Manchester Uniteda, b ke-6 1892–93 1992–93 95 28 1975–76 20 2012–13
Wolverhampton Wanderersc ke-7 1888–89 2003–04 65 6 2018–19 3 1958–59
Evertona, b, c ke-8 1888–89 1992–93 117 28 1954–55 9 1986–87
Leicester City ke-9 1908–09 1994–95 51 14 2014–15 1 2015–16
West Ham United ke-10 1923–24 1993–94 62 24 2012–13 0 n/a
Watford ke-11 1982–83 1999–2000 13 7 2015–16 0 n/a
Crystal Palacea ke-12 1969–70 1992–93 20 11 2013–14 0 n/a
Newcastle United ke-13 1898–99 1993–94 88 25 2017–18 4 1926–27
Bournemouthb ke-14 2015–16 2015–16 5 5 2015–16 0 n/a
Burnleyc ke-15 1888–89 2009–10 57 6 2016–17 2 1959–60
Southamptona ke-16 1966–67 1992–93 43 21 2012–13 0 n/a
Brighton & Hove Albionb ke-17 1979–80 2017–18 7 3 2017–18 0 n/a
Norwich Citya ke-1 di Championship 1972–73 1992–93 27 9 2019–20 0 n/a
Sheffield Uniteda ke-2 di Championship 1893–94 1992–93 62 4 2019–20 3 1897–98
Aston Villaa, c ke-5 di Championship 1888–89 1992–93 105 25 2019–20 7 1980–81
  • Cardiff City, Fulham lan Huddersfield Town mundur menyang Kejuaraan EFL kanggo musim 2019-2020, dene Norwich City, Sheffield United lan Aston Villa, minangka pemenang, nomer loro lan play-off, dipromosikake saka Kejuaraan EFL 2018-19 mangsane.
  • Bournemouth, Brighton lan Hove Albion lan Huddersfield Town minangka siji-sijine klub sing tetep ana ing Liga Premier wiwit promosi kaping pisanan, sawise main 4, 2 lan 2 musim (saben 27).

a: Anggota pendiri Liga Premier Inggris

b: Ora tau dicopot saka Liga Premier

c: Salah siji saka 12 tim Liga Sepakbola asli

Klub liyane[besut | besut sumber]

Klub Liga Saiki Posisi ing taun 2018-2019 Musim kaping pisanan ing divisi utama Musim kaping pisanan ing Liga Premier Inggris Musim terbaru di Liga Utama Inggris Musim paling anyar ing Liga Premier Mangsa ing Liga Utama Inggris Judhul divisi utama Judhul pungkasan ing divisi utama
Barnsley Championship ke-2 di Liga Satu 1997–98 1997–98 1997–98 1 1 0 n/a
Birmingham City Championship ke-17 1894–95 2002–03 2010–11 57 7 0 n/a
Blackburn Roversa, b Championship ke-15 1888–89 1992–93 2011–12 72 18 3 1994–95
Blackpool League One ke-10 1930–31 2010–11 2010–11 28 1 0 n/a
Bolton Wanderersb League One ke-23 di Championship 1888–89 1995–96 2011–12 61 13 0 n/a
Bradford City League Two ke-24 di League One 1908–09 1999–2000 2000–01 12 2 0 n/a
Cardiff Cityc Championship ke-18 di Premier League 1921–22 2013–14 2018–19 17 2 0 n/a
Charlton Athletic Championship ke-3 di League One 1936–37 1998–99 2006–07 27 8 0 n/a
Coventry Citya League One ke-8 1967–68 1992–93 2000–01 34 9 0 n/a
Derby Countyb Championship ke-6 1888–89 1996–97 2007–08 65 7 2 1974–75
Fulham Championship ke-19 di Premier League 1949–50 2001–02 2018–19 26 14 0 n/a
Huddersfield Town Championship ke-20 di Premier League 1920–21 2017–18 2018–19 33 2 3 1925–26
Hull City Championship ke-13 2008–09 2008–09 2016–17 5 5 0 n/a
Ipswich Towna League One ke-24 di Championship 1961–62 1992–93 2001–02 26 14 0 1961–62
Leeds Uniteda Championship ke-3 1924–25 1992–93 2003–04 33 2 3 1991–92
Middlesbrougha Championship ke-7 1902–03 1992–93 2016–17 5 5 0 n/a
Nottingham Foresta Championship ke-9 1892–93 1992–93 1998–99 56 5 1 1977–78
Oldham Athletica League Two ke-14 1910–11 1992–93 1993–94 12 2 0 n/a
Portsmouth League One ke-4 1927–28 2003–04 2009–10 33 7 2 1949–50
Queens Park Rangersa Championship ke-19 1968–69 1992–93 2014–15 23 7 0 n/a
Reading Championship ke-20 2006–07 2006–07 2012–13 3 3 0 n/a
Sheffield Wednesdaya Championship ke-12 1892–93 1992–93 1999–2000 66 8 4 1929–30
Stoke Cityb Championship ke-16 1888–89 2008–09 2017–18 63 10 0 n/a
Sunderland League One ke-5 1890–91 1995–96 2016–17 87 13 6 1935–36
Swansea Cityc Championship ke-10 1981–82 2011–12 2017–18 9 7 0 n/a
Swindon Town League Two ke-13 1993–94 1993–94 1993–94 1 1 0 n/a
West Bromwich Albionb Championship ke-4 1888–89 2002–03 2017–18 79 12 1 1919–20
Wigan Athletic Championship ke-18 2005–06 2005–06 2012–13 8 8 0 n/a
Wimbledona Dibubarkan Dibubarkan (2003–2004) 1892–93 1992–93 1999–2000 14 8 0 n/a

a: Anggota pendiri Liga Premier Inggris

b: Salah siji saka 12 tim Liga Sepakbola asli

c: Klub sing asale saka Wales

Klub non Inggris[besut | besut sumber]

Wales

Ing taun 2011, sawijining klub Welsh melu Liga Premier kaping pisanan sawise Swansea City dipromosekake. Pertandhingan Liga Premier sing dimainake ing sanjabane Inggris yaiku pertandingan kandang Swansea City ing Stadion Liberty nglawan Wigan Athletic tanggal 20 Agustus 2011. Nomer klub Wales sing main ing Premiership tambah dadi loro ing musim 2013-2014 nalika Cardiff City menang promosi, nanging dheweke langsung mundur sawise musim perdana. Cardiff nerusake promosi ing 2017-2018 nanging jumlah klub Wales tetep padha ing musim Liga Premier 2018-19 nalika Swansea City dipecat saka Liga Premier ing taun 2017–2018. Sawise mundur saka Cardiff City ing taun 2018–2019, ing taun 2020 ora ana klub Welsh sing bakal main ing Liga Premier.

Amarga klub Welsh minangka anggota Asosiasi Sepakbola Wales (Inggris: Football Association of Wales, FAW), mula ana pertanyaan manawa klub kaya Swansea bisa makili Inggris utawa Wales ing kompetisi Eropa. Iki nyebabake diskusi dawa ing Uni Sepakbola Eropa. Swansea njupuk salah siji saka telung posisi Inggris ing Liga Eropa UEFA ing taun 2013–2014 sawise menang Piala Liga Premier ing musim 2012–13.

Skotlandia lan Irlandia

Partisipasi ing Premiership dening sawetara klub Skotlandia utawa Irlandia wis dibahas kaping pirang-pirang, nanging ora ngasilake asil. Gagasan kasebut meh ngasilake ing taun 1998, nalika Wimbledon nampa persetujuan Liga Premier kanggo pindhah menyang Dublin, Irlandia, nanging langkah kasebut dihentikan dening Asosiasi Sepakbola Republik Irlandia.

Media uga wis mbahas kaping pirang-pirang gagasan manawa loro tim paling gedhe Skotlandia, Celtic lan Rangers, bisa ditampilake ing Liga Premier, nanging ora ana sing dadi kasunyatane.

Kompetisi internasional[besut | besut sumber]

Kompetisi Eropa[besut | besut sumber]

Papat tim paling apik ing pungkasan klasemen Liga Premier lolos ing panggung grup Liga Champions UEFA musim ngarep. Pemenang Liga Juara-Juara UEFA lan Liga UEFA Europa uga nduweni kualifikasi kanggo tahapan grup ing Liga Champions UEFA musim sabanjure. Yen iki nggawe enem tim Liga Premier dadi kualifikasi, mula tim sing ana ing posisi kaping papat ing Liga Premier malah bakal main ing Liga UEFA Europa, amarga saben negara diwatesi maksimal 5 tim sing bisa muncul.

Tim sing peringkat kaping lima ing klasemen Liga Premier lolos menyang Inggris menyang panggung grup Liga Europa ing musim sabanjure. Pemenang Piala FA uga lolos ing tataran grup Liga Europa UEFA musim ngarep, nanging yen pemenang uga mungkasi liga ing limang besar utawa wis menang turnamen utama UEFA, papan iki bakal dianugerahi tim nomer enem ing klasemen . Pemenang Piala EFL uga lolos menyang babak kualifikasi kaping pindho ing Liga UEFA Europa musim sabanjure, nanging yen pemenang wis mumpuni kanggo kompetisi UEFA liwat kompetisi liyane, saham iki bakal diwenehake menyang tim sing entuk nomer enem ing Liga Premier, utawa kaping pitu yen asil Piala. FA uga nduweni kualifikasi tim peringkat nomer enem.

Jumlah papan sing dialokasikan kanggo klub Inggris ing kompetisi UEFA gumantung karo posisi negara ing koefisien negara UEFA, sing diitung adhedhasar kinerja tim ing kompetisi UEFA sajrone limang taun kepungkur. Saiki Liga Inggris (lan Liga Premier) rangking nomer loro ing mburi Spanyol.

Dijupuk saka rangking negara 2019 adhedhasar koefisien UEFA
Peringkat

2019

Peringkat

2018

Owahi Liga 2014–2015 2015–2016 2016–2017 2017–2018 2018–2019 Koefisien Ration ing Liga Champions Ration ing Liga Europa
BG PO K3 K2 K1 PQ BG PO K3 K2 K1 PQ
1 1 = Sepanyol Spanyol 20.214 23.928 20.142 19.714 19.571 103.569 4 - - - - - 2 - - 1 - -
2 2 = InggrisInggris 13.571 14.250 14.928 20.071 22.642 85.462 4 - - - - - 2 - - 1 - -
3 3 = Itali Italia 19.000 11.500 14.250 17.333 12.642 74.725 4 - - - - - 2 - - 1 - -
4 4 = Jerman Jerman 15.857 16.428 14.571 9.857 15.214 71.927 4 - - - - - 2 - - 1 - -
5 5 = Prancis Prancis 10.916 11.083 14.416 11.500 10.583 58.498 2 - 1 - - - 2 - - 1 - -
6 6 = Ruslan Ruslan 9.666 11.500 9.200 12.600 7.583 50.549 2 - 1 - - - 1 - 1 1 - -
7 7 = Portegal Portugal 9.083 10.500 8.083 9.666 10.900 48.232 1 - 1 - - - 1 - 1 1 - -
8 8 = Ukraina Ukraina 10.000 9.800 5.500 8.000 7.800 39.900 1 - 1 - - - 1 - 1 1 - -
9 9 = Bèlgi Bèlgi 9.600 7.400 12.500 2.600 5.600 38.900 1 - 1 - - - 1 - 1 1 - -
10 10 = Turki Turki 6.000 6.600 9.700 6.800 5.500 34.600 1 - - 1 - - 1 - 1 1 - -

Pangecualian kanggo sistem kualifikasi Eropa sing biasa kedadeyan ing taun 2005, sawise Liverpool menang Liga Champions taun kepungkur, nanging ora lolos menyang Liga Champions miturut klasemen final Liga Premier musim kasebut. UEFA menehi dispensasi khusus kanggo Liverpool mlebu Liga Champions supaya Inggris bisa dialokasikan limang papan. UEFA banjur mutusake manawa para juara saiki lolos ing kompetisi kasebut ing musim sabanjure tanpa preduli jabatane ing liga domestik. Nanging, kanthi liga sing duwe papat saham ing Liga Champions, iki tegese pemenang Liga Champions sing ora ana ing papat ndhuwur bakal njupuk papan kanggo tim nomer papat. Nalika semana, ora ana asosiasi sing bisa duwe luwih saka patang tim ing Liga Champions. Iki kedadeyan ing 2012 nalika Chelsea menang Liga Champions musim panas kasebut, nanging mung menang nomer enem ing klasemen Liga Premier. Chelsea banjur njupuk bagian Tottenham Hotspur, mula Tottenham Hotspur main ing Liga Eropa UEFA.

Saka 2015–2016, para pemenang Liga Europa lolos menyang Liga Champions, sing nyumurupi jumlah maksimum tim sing bakal menang ditambah saka papat dadi lima. Iki ana pengaruhe ing Inggris ing musim 2016–2017 nalika Manchester United mung bisa menang nomer enem ing klasemen, nanging wis menang Liga Europa. Iki menehi limang titik ing Inggris ing 2017–2018. Ing kasus iki, saham Liga Europa sing kosong ora dianugerahi tim Inggris miturut klasemen, saengga saham ing Liga Europa kanggo musim sabanjure bakal dikurangi. Yen pemenang Liga Champions lan Liga Europa teka saka asosiasi sing padha lan loro-lorone ora dadi juara papat klasemen, mula tim nomer papat kasebut bakal main ing Liga Europa.

Kompetisi internasional[besut | besut sumber]

Antarane musim 1992-1993 nganti 2018–2019, klub Liga Premier Inggris menang Liga Champions UEFA kaping lima (lan menang nomer loro kaping pitu), ing sangisore gelar La Liga Spanyol kanthi sewelas kemenangan, padha karo Serie A Italia, lan unggul liwat Bundesliga Jerman kanthi menang kaping telu. Loro klub Liga Premier wis sukses dadi Piala Dunia Klub FIFA (asline diarani FIFA Club World Championship), yaiku Manchester United ing taun 2008 lan Liverpool ing taun 2019, lan kaping pindho dadi nomer loro (Liverpool taun 2005 lan Chelsea taun 2012) ,ing sangisore babak penyisihan La Liga kanthi pitung kemenangan, Brasileirão Brasil kanthi papat kemenangan, lan imbang karo Serie A Italia kanthi loro kemenangan.

Keuangan[besut | besut sumber]

Liga Premier duwe penghasilan paling dhuwur kanggo kabeh liga bal-balan ing jagad iki, kanthi total bathi € 2,48 milyar ing taun 2009–2010. Ing 2013-2014, amarga tambah akeh pendapatan televisi lan kontrol biaya, Liga Premier duwe penghasilan net luwih saka £ 78 yuta, ngungkuli kabeh liga bal-balan liyane. Ing taun 2010, Liga Premier dianugerahi Penghargaan Ratu kanggo Perusahaan ing kategori Perdagangan Internasional amarga menehi kontribusi luar biasa kanggo perdagangan internasional lan nilai sing diwenehake kanggo bal-balan Inggris lan industri siaran Inggris.

Sawetara klub sing melu Liga Premier Inggris kalebu ing dhaptar klub sepakbola paling sugih ing saindenging jagad. Laporan sing dirilis dening Deloitte kanthi irah-irahan "Football Money League" kalebu pitung klub Liga Premier ing 20 klub paling dhuwur kanggo musim 2009-10, lan kabeh 20 klub sing main ing Liga Premier kalebu 40 tim paling dhuwur ing saindenging jagad. pungkasan musim. 2013–2014, amarga umume tambah akeh penghasilan siaran. Wiwit taun 2013, liga iki ngasilake € 2.2 milyar saben taun saka hak televisi, domestik lan internasional.

Klub-klub sing melu Liga setuju ing Desember 2012 kanggo nindakake kontrol biaya sing anyar. Kaloro proposal sing diajukake kalebu aturan babagan breakeven lan watesan babagan kenaikan gaji sing bisa dibayar saben musim. Kanthi kesepakatan televisi anyar, momentum kasebut tuwuh kanggo golek cara kanggo nyegah mayoritas awis langsung menyang para pemain lan agen.

Pembayaran terpusat kanggo musim 2016-2017 gunggunge £ 2.398.515.773 saka total 20 klub, kanthi saben tim nampa ragad partisipasi tetep £ 35,301,989 lan pembayaran tambahan saka televisi siaran (£ 1.016.690 kanggo hak umum Inggris kanggo cocog karo sorotan, £ 1,136,083 kanggo saben siaran langsung pertandingane ing Inggris, lan £ 39.090.596 kanggo kabeh hak saka luar negeri), hak komersial (ragad rata-rata £ 4,759,404), lan ukuran "jasa" notional adhedhasar posisi pungkasan klasemen liga. Komponen layanan nganti £ 1,941,609 dikalikan karo peringkat pungkasan klasemen, diwilang saka sisih ngisor klasemen (contone, Burnley ana ing peringkat 16 ing klasemen Mei 2017, lan ana nomer 5 saka ngisor, mula dheweke nampa 5 × £ 1.941. 609 = £ 9.708.045).

[besut | besut sumber]

Saka taun 1993 nganti 2016, Liga Premier Inggris menehi hak sponsor kanggo rong perusahaan, yaiku Carling Brewery lan Barclays Bank PLC. Sponsor utama duwe hak kanggo nambah jenenge menyang jeneng liga. Barclays minangka sponsor pungkasan, dadi sponsor Liga Premier wiwit taun 2001 nganti 2016 (nganti taun 2004, kompetisi iki ditambahake karo jeneng Barclaycard sadurunge ganti dadi merek perbankan utamane ing taun 2004).

Periode Sponsor Judhul sayembara
Basa Inggris Basa Indonesia
1992–1993 Ora ana sponsor FA Premier League Liga Utama FA
1993–2001 Carling FA Carling Premiership Liga Utama Carling FA
2001–2004 Barclaycard FA Barclaycard Premiership Liga Utama Barclaycard FA
2004–2007 Barclays FA Barclays Premiership Liga Utama Barclays FA
2007–2016 Barclays Premier League Liga Utama Barclays
2016– Ora ana sponsor Premier League Liga Utama

Kesepakatan Barclays karo Liga Premier rampung ing pungkasan musim 2015-2016. FA ngumumake tanggal 4 Juni 2015 yen dheweke ora bakal nggayuh tawaran sponsor maneh kanggo Liga Premier Inggris, kanthi alesan manawa dheweke pengin nggawe merek "bersih" kanggo kompetisi sing luwih selaras karo liga olahraga utama ing Amerika Serikat.

Loro saka nyengkuyung liga dhewe, Liga Premier duwe sawetara mitra lan supplier resmi. Panyedhiya bola resmi liga yaiku Nike, sing wis kontrak wiwit musim 2000-2001 nalika dheweke njupuk alih tugas saka Miter. Miturut merek Merlin, Topps duwe lisensi kanggo ngasilake koleksi Liga Premier antara taun 1994 lan 2019 kalebu stiker (kanggo album stiker) lan kertu dagang. Diluncurake ing musim 2007-2008, Topps Match Attax, game kertu dagang Liga Premier resmi dadi koleksi bocah lanang sing laris ing Inggris, lan uga game kertu dagang olahraga paling laris ing donya. Ing wulan Oktober 2018, Panini diwenehi lisensi kanggo ngasilake koleksi wiwit musim 2019-2020. Wiwit taun 2017, perusahaan coklat Cadbury minangka mitra cemilan resmi Liga Premier, lan dadi sponsor Sepatu Emas lan penghargaan Sarung Tangan Emas..

Penyiar[besut | besut sumber]

Britania Raya lan Irlandia[besut | besut sumber]

Televisi nduweni peran gedhe ing sejarah Liga Premier. Keputusan Liga kanggo menehi hak siaran menyang BSkyB ing taun 1992 minangka keputusan sing dijupuk nalika semana, nanging keputusan kasebut wis dibayar. Nalika semana, televisi mbayar minangka usulan sing durung dites ing pasar Inggris, uga kewajiban para penggemar mbayar kanggo nonton pertandingan bal-balan kanthi langsung ing televisi. Nanging, kombinasi strategi Sky, kualitas bal-balan Liga Premier lan rasa masarakat kanggo game kasebut nyumurupi nilai hak televisi Liga Premier sing saya dhuwur.

Liga Premier adol hak siaran televisi kanthi bebarengan. Iki beda karo sawetara liga bal-balan Eropa liyane, kalebu La Liga, ing ngendi saben klub adol hak masing-masing, sing nggawe pangasilan luwih dhuwur saka total penghasilan menyang sawetara klub paling dhuwur. Dhuwit dipérang dadi telung bagean: separo saham dipérang kanthi merata ing antarané klub; seprapat dianugerahi adhedhasar prestasi adhedhasar posisi liga pungkasan, klub ing ndhuwur meja entuk rong puluh kali luwih akeh tinimbang klub ing ngisor, lan terus padha mudhun ing klasemen; kuartal pungkasan dibayar minangka biaya fasilitas kanggo pertandingan tivi, kanthi klub-klub paling dhuwur umume nampa bagean saka singa kasebut. Penghasilan saka hak asing dipisahake kanthi beda ing antarane 20 klub kasebut.

Perjanjian hak televisi sing pertama ing Sky regane 304 yuta nganti limang musim. Kontrak sabanjure, negosiasi kanggo wiwitan musim 1997–98, mundhak dadi 670 yuta kanggo patang musim. Kontrak kaping telu regane 1.024 milyar karo BSkyB sajrone telung musim wiwit taun 2001-2002 nganti 2003-04. Liga Premier ngasilake 320 yuta £ saka adol hak internasional ing telung taun wiwit 2004-2005 nganti 2006-07. Dheweke adol hak miturut wilayah. Monopoli Sky rampung wulan Agustus 2006 nalika Setanta Sports diwenehi hak nyiarake loro saka enem paket game sing kasedhiya. Iki ditindakake sawise meksa Komisi Eropa supaya hak eksklusif ora bisa didol menyang sawijining perusahaan televisi. Sky lan Setanta mbayar £ 1,7 milyar, paningkatan rong pertiga sing nggawe kaget akeh para komentator amarga asumsi publik manawa nilai hak siaran wis munggah sawise tuwuh kanthi cepet. Setanta uga tetep duwe hak kanggo pertandingan langsung jam 3 sore sing disiarake kanggo pamirsa Irlandia wae. BBC tetep nduweni hak kanggo nampilake dawane video ing telung musim sing padha (ing Pertandhingan Dina) nganti £ 171,6 yuta, kenaikan 63% saka £ 105 yuta sing sadurunge dibayar sajrone telung taun sadurunge. Sky lan BT wis setuju kanggo mbayar total 84,3 yuta kanggo hak pertandingan sing ditundha kanggo 242 game (sing minangka hak kanggo siaran lengkap ing televisi lan Internet) umume sajrone 50 jam kanggo pertandingan sawise 10 wengi dina kasebut. Hak televisi ing luar negeri ngasilake £ 625 yuta, meh tikel kaping pindho saka kontrak sadurunge. Total sing dikumpulake miturut kesepakatan kasebut ana luwih saka £ 2,7 milyar, sing menehi rata-rata penghasilan marang klub Liga Premier udakara £ 40 yuta saben taun wiwit taun 2007 nganti 2010.

Kesepakatan hak televisi antara Liga Premier lan Sky ngalami tuduhan dadi kartel, lan sawetara kasus pengadilan muncul minangka asil. Penyelidikan dening Kantor Perdagangan Adil ing taun 2002 nemokake BSkyB kanggo dominasi pasar olahraga TV bayar, nanging dheweke nyimpulake manawa ana sawetara alasan sing ora cukup kanggo pratelan yen BSkyB wis nyalah gunakake dominane. Ing wulan Juli 1999, sawijining cara adol hak Liga Premier nggunakake sistem kolektif kanggo kabeh klub sing melu, diselidiki dening Pengadilan Praktik Terbatas Inggris, sing nyimpulake manawa kesepakatan kasebut ora bertentangan karo kepentingan umum.

Cuplikan trailer BBC ing dina Setu lan Minggu bengi, uga wengi liyane sing cocog karo jadwal, pungkasan nganti taun 2016. Hak televisi mung kanggo periode 2010 nganti 2013 dituku udakara 1,782 milyar. Tanggal 22 Juni 2009, amarga ana masalah sing diadhepi Setanta Sports sawise gagal nggayuh tenggat pungkasan kanggo pambayaran £ 30 yuta menyang Liga Premier, ESPN dianugerahi rong paket hak kanggo disiarkeun ing Great Britain sing ngemot 46 game ing musim 2009–2010 uga 23 paket pertandingan saben musim wiwit 2010-2011 nganti 2012–2013. Tanggal 13 Juni 2012, Liga Premier ngumumake yen BT duwe hak nyiarake 38 pertandingan saben musim 2013-2014 menyang musim 2015-2016 regane 246 yuta saben taun. 116 pertandingan liyane sing disiarake Sky regane 760 yuta saben taun. Total bathi saka hak penyiaran domestik wis mencapai £ 3.018 milyar, mundhak 70,2% tinimbang musim 2010-2011 dadi 2012-2013. Nilai perjanjian lisensi tambah 70,2% ing 2015, kanthi Sky lan BT mbayar £ 5,136 milyar nalika nganyari kontrak karo Liga Premier telung taun nganti musim 2018-2019.

Snippet ing Britania Raya
Program Duration Saluran
Match of the Day 1992–2001, 2004–kini BBC
The Premiership 2001–2004 ITV

Ing wulan Agustus 2016, diumumake manawa BBC bakal nggawe majalah gaya anyar kanggo Liga Premier kanthi judhul The Premier League Show. Ing wulan Juni 2018, diumumake manawa Amazon Video bakal nyiarake 20 pertandingan saben musim kanthi perjanjian telung taun wiwit musim 2019-20. Siaran televisi kasebut bakal diproduksi kanthi kemitraan karo Sunset + Vine lan BT Sport.

Internasional[besut | besut sumber]

Liga Premier minangka liga sepak bola sing paling ditonton ing saindenging jagad, disiarake ing 212 wilayah menyang 643 yuta omah lan calon pamirsa TV 4,7 milyar wong. Produksi televisi ing Liga Premier, Premier League Productions, dioperasikake dening IMG Productions lan ngasilake kabeh konten kanggo mitra televisi internasional.

Liga Premier misuwur banget ing Asia, dadi program sing paling akeh disebar. Ing Australia, perusahaan telekomunikasi Optus duwe hak eksklusif kanggo siaran Liga Premier, sing nyedhiyakake siaran langsung lan akses online sing sadurunge dicekel dening Fox Sports. Ing India, pertandingan disiarake langsung ing STAR Sports. Ing China, hak penyiaran diwenehake menyang Super Sports kanthi persetujuan enem taun wiwit musim 2013-2014.

Ing musim 2019-2020, hak penyiaran ing Kanadha menyang Liga Premier diduweni dening DAZN, amarga wis diduweni bebarengan karo Sportsnet lan TSN wiwit musim 2013-2014. Ing Amerika Serikat, Liga Premier disiarake ing NBC Sports. Pamirsa liga tuwuh kanthi cepet, kanthi NBC lan NBCSN rata-rata 479.000 pamirsa ing musim 2014-2015, nganti 118% ing musim 2012-2013 nalika isih disiarake ing Fox Soccer lan ESPN / ESPN2 kanthi 220.000 tontonan, lan NBC Sports nampa sawetara apresiasi babagan jangkoan kasebut. NBC Sports nambah musim Liga Premier Premier enem taun 2015 ing musim 2021–2022 kanthi kesepakatan regane $ 1 milyar (padha karo £ 640 yuta).

Antarane musim 1998–1999 lan musim 2012-2013, RTÉ nyiarake rekaman ing program Sabtu Sepak Bola Premier lan kala-kala nalika Minggu Soccer Soccer. Wiwit musim 2004-2005 nganti musim 2006-2007, RTÉ nyiarkan pertandingan langsung tanggal 15 Setu awan, kanthi saben pertandingan diarani Premiership Live. Liga Premier disiarake dening SuperSport ing saindenging Afrika Sub-Sahara.

Jarak Saka Liga Kasta Liyane[besut | besut sumber]

Ana jurang sing tambah antara Liga Premier Inggris lan Liga Sepak Bola Inggris. Wiwit pisah karo Liga Sepakbola, akeh klub sing mantep ing Liga Premier nggawe kesenjangan karo rekane ing liga ngisor. Bentenane paling gedhe yaiku babagan hak televisi ing liga, akeh tim sing nembe dipromosekake angel ngindhari degradasi ing musim Liga Premier kaping pisanan. Ing saben musim kajaba 2001-2002, 2011–2012 lan 2017–2018, paling ora ana wong anyar Liga Premier sing mundur menyang Liga Sepakbola Inggris. Ing musim 1997–98, telung klub sing nembe entuk promosi, langsung mudhun ing pungkasan musim.

Liga Premier nyebarke bagean saka pendapatan televisi menyang klub sing mundur saka liga kanthi bentuk "pembayaran parasut". Wiwit musim 2013-2014, pembayaran kasebut gunggunge luwih saka £ 60 yuta sajrone patang musim. Klub Liga Premier nampa pambayaran terpusat proporsional £ 2.4 milyar ing musim 2016-2017, kanthi tambahan solidaritas £ 343 yuta karo Liga Premier kanthi klub EFL. Sanajan dirancang kanggo mbantu tim nyetel penghasilan televisi sing ilang (rata-rata tim Liga Premier nampa £ 41 yuta nalika rata-rata klub Kejuaraan EFL mung nampa £ 2 yuta), pangritik negesake manawa jinis pembayaran kasebut pancen nambah kesenjangan ing antarane tim sing wis tekan Liga Premier lan sing durung entuk, nyebabake muncul tim sing "mundur" langsung sawise degradasi. Sawetara klub sing ora sukses promosi menyang Liga Premier, masalah finansial, kalebu ing sawetara kasus, administrasi utawa malah likuidasi dadi perkara sing ngganggu klub kasebut. Relegasi menyang liga sing luwih murah uga wis ndeleng sawetara klub ora bisa ngatasi kesenjangan kasebut.

Stadion[besut | besut sumber]

Ing musim 2017-2018, pertandingan Liga Premier wis dimainake ing 58 stadion wiwit dibentuk. Tragedi Hillsborough taun 1989 lan Laporan Taylor sing nderek nyaranake supaya penonton sing tetep kudu diilangi. Mula, kabeh stadion ing Liga Premier minangka stadion kursi. Wiwit dibentuk Liga Premier, lapangan bal-balan ing Inggris wis terus nambah kapasitas lan fasilitas, sawetara klub pindhah menyang stadion sing nembe dibangun. Sangang stadion sing tau dadi tuan rumah pertandingan Liga Premier saiki wis rusak. Stadion kanggo musim 2017-2018 nuduhake beda kapasitas. Contone, Stadion Wembley, markas dhasar Tottenham Hotspur, duwe kapasitas 90.000 dene Dean Pengadilan, markas Bournemouth, mung duwe kapasitas 11.360. Kapasitas gabungan stadion Liga Premier Premier 2017-18 yaiku 806.033 kanthi kapasitas rata-rata 40,302.

Kehadiran stadion minangka sumber penghasilan rutin kanggo klub Liga Premier kanthi signifikan. Kanggo musim 2016–2017, rata-rata kehadiran pendukung tekan 35.838 kanthi total rawuh 13.618.596. Iki nuduhake kenaikan 14.712 saka rata-rata pamiarsa 21.196 sing kacathet ing musim pertama kompetisi. Nanging, ing musim 1992–93, kapasitas umume stadion dikurangi nalika klub kasebut ngganti teras sing digunakake para penonton kanggo ngadeg, kanthi kursi miturut tanggal pungkasan taun 1994–95 Laporan Taylor. Cathetan kanggo rata-rata rawuh ing musim 2007-2008 kanthi rekor 36,144. Cathetan iki banjur dikalahake ing musim 2013-2014 sing rata-rata ana 36.695 pamiarsa kanthi jumlah anggota kurang saka 14 yuta, yaiku rata-rata paling dhuwur ing divisi paling dhuwur ing Inggris wiwit taun 1950. Ing musim 2018-19, rata-rata kehadiran Liga Premier yaiku 38.181 saben pertandingan, paling dhuwur nomer loro sawise Bundesliga ing Jerman kanthi rekor 43.500 penonton saben pertandingan, kanthi total kehadiran ing kabeh pertandingan liga negara., kanthi gunggunge 14,508,981.

Manajer[besut | besut sumber]

Manajer ing Liga Premier melu mlaku saben dina, kalebu latihan, pamilihan tim lan tuku pemain. Pengaruh ing klub kasebut bisa beda-beda lan ana hubungane karo kepemilikan klub, uga hubungan manajer karo penggemar. Manajer kudu nduweni Lisensi UEFA Pro sing dadi kualifikasi pungkasan ing pelatihan, lan ngrampungake Lisensi UEFA 'B' lan 'A'. Lisensi UEFA Pro dibutuhake dening sapa wae sing pengin ngatur klub Liga Premier kanthi permanen (kayata luwih saka 12 minggu yaiku wektu sing diwenehake kanggo manajer karier sing ora memenuhi syarat). Pengangkatan manajer karier bisa ngatasi kesenjangan antara manajer sing nembe metu saka klub lan manajer anyar sing bakal teka. Sawetara manajer interim banjur dadi manajer permanen sawise nuduhake kinerja apik sajrone manajer interim, kalebu manajer Portsmouth Paul Hart lan manajer Tottenham Hotspur David Pleat.

Arsène Wenger wis dadi manajer paling dawa, ngatur Arsenal ing Liga Premier wiwit taun 1996 nganti pensiun ing pungkasan musim 2017-2018, lan nyekel rekor minangka manajer kanthi game paling akeh ing Liga Premier kanthi 828 game kabeh dimainake kanggo Arsenal. Dheweke ngilangi rekor sing digawe dening Sir Alex Ferguson, sing nangani 810 game Manchester United wiwit didegake Liga Premier nganti pensiun ing pungkasan musim 2012-2013. Ferguson dhewe wis dadi MU wiwit Nopember 1986, yaiku limang musim Divisi Eague Sepakbola Liga lan 21 musim Liga Premier pertama.

Sajrone musim 2019-2020, 6 manajer dipecat wiwit 28 Desember: Javi Gracia lan Quique Sánchez Flores saka Watford, Mauricio Pochettino saka Tottenham Hotspur, Unai Emery saka Arsenal, Marco Silva saka Everton, lan Manuel Pellegrini saka West Ham United. Ana sawetara riset babagan alasan lan efek saka manajer pemecatan. Riset sing paling misuwur ditindakake dening Profesor Sue Bridgewater saka Universitas Liverpool lan Dr. Bas ter Weel saka Universitas Amsterdam, sing nganakake rong studi kapisah kanggo nyoba nerangake statistik babagan pemecatan manajer. Riset Bridgewater nemokake manawa klub biasane ngeculake manajer sawise klub kasebut kalah rata-rata siji poin saben pertandingan.

Mantan manajer Manchester United Sir Alex Ferguson wis dadi manajer paling dawa lan sukses ing sejarah Liga Premier.
Manajer sing menang
Manajer Klub jumlah Taun
Sekotlan Alex Ferguson Manchester United 13 1992–1993, 1993–1994, 1995–1996, 1996–1997, 1998–1999, 1999–2000,

2000–2001, 2002–2003, 2006–2007, 2007–2008, 2008–2009, 2010–2011, 2012–2013

PrancisArsène Wenger Arsenal 3 1997–1998, 2001–2002, 2003–2004
PortegalJosé Mourinho Chelsea 2004–2005, 2005–2006, 2014–2015
Sepanyol Pep Guardiola Manchester City 2 2017–2018, 2018–2019
Sekotlan Kenny Dalglish Blackburn Rovers 1 1994–1995
Itali Carlo Ancelotti Chelsea 2009–2010
Itali Roberto Mancini Manchester City 2011–2012
CiléManuel Pellegrini Manchester City 2013–2014
Itali Claudio Ranieri Leicester City 2015–2016
ItaliAntonio Conte Chelsea 2016–2017
JermanJürgen Klopp Liverpool 2019–2020
Manajer paling anyar
WN Pelatih Klub Diangkat Durasi
Inggris Eddie Howe Bournemouth 12 Oktober 2012 8 tahun, 146 hari
Inggris Sean Dyche Burnley 30 Oktober 2012 8 tahun, 128 hari
Jerman Jürgen Klopp Liverpool 8 Oktober 2015 5 tahun, 150 hari
Inggris Chris Wilder Sheffield United 12 Mei 2016 4 tahun, 299 hari
Sepanyol Pep Guardiola Manchester City 1 Juli 2016 4 tahun, 249 hari
Jerman Daniel Farke Norwich City 25 Mei 2017 3 tahun, 286 hari
Portegal Nuno Espírito Santo Wolverhampton Wanderers 31 Mei 2017 3 tahun, 280 hari
Inggris Roy Hodgson Crystal Palace 12 September 2017 3 tahun, 176 hari
Inggris Dean Smith Aston Villa 10 Oktober 2018 2 tahun, 148 hari
Ostenrik Ralph Hasenhüttl Southampton 5 Desember 2018 2 tahun, 92 hari
Nurwègen Ole Gunnar Solskjær Manchester United 19 Desember 2018 2 tahun, 78 hari
Irlandia Lor Brendan Rodgers Leicester City 26 Februari 2019 2 tahun, 9 hari
Inggris Graham Potter Brighton & Hove Albion 20 Mei 2019 1 tahun, 291 hari
Inggris Frank Lampard Chelsea 4 Juli 2019 1 tahun, 246 hari
Inggris Steve Bruce Newcastle United 17 Juli 2019 1 tahun, 233 hari
Portegal José Mourinho Tottenham Hotspur 20 November 2019 1 tahun, 107 hari
Inggris Nigel Pearson Watford 6 Desember 2019 1 tahun, 91 hari
Sepanyol Mikel Arteta Arsenal 20 Desember 2019 1 tahun, 77 hari
Itali Carlo Ancelotti Everton 21 Desember 2019 1 tahun, 76 hari
Sekotlan David Moyes West Ham United 29 Desember 2019 1 tahun, 68 hari

Pamuter[besut | besut sumber]

Pemain manca lan aturan transfer[besut | besut sumber]

Ing wiwitan Liga Premier ing musim 1992-93, mung 11 pemain ing barisan wiwitan ing babak pertama pertandingan teka saka njaba Inggris utawa Irlandia. Ing taun 2000-2001, jumlah pemain asing sing melu Liga Premier tekan 36% saka total pemain. Ing musim 2004-2005, jumlah iki mundhak dadi 45%. Ing taun 2009, kurang saka 40% pemain ing Liga Premier minangka pemain lokal. Ing wulan Februari 2020, pemain saka 117 negara sing beda-beda wis main ing Liga Premier, ing ngendi pemain saka 101 warga negara wis ngetung gol.

Nanggepi keprihatinan manawa klub bakal nggunakake pemain asing tinimbang pemain Inggris sing enom, ing taun 1999, Kantor Ngarep ngencengi aturane babagan menehi ijin kerja kanggo para pemain saka negara-negara ing sanjabane Uni Eropa. Pemain saka negara non-Uni Eropa sing ndhaptar lisensi, mesthine kudu main kanggo negarane paling ora 75 persen pertandingan kelas 'A' lan dipilih ing rong taun kepungkur, lan negarane kudu ana peringkat paling ora 70 ing Peringkat Dunia FIFA sajrone rong taun kepungkur. Yen pemain ora memenuhi kriteria kasebut, klub sing pengin nggawe kontrak karo pemain kasebut bisa ngajokake banding.

Penampilan terbanyak
Per Pamuter Katon
1 InggrisGareth Barry 553
2 WalesRyan Giggs 632
3 InggrisFrank Lampard 609
4 InggrisDavid James 572
5 InggrisJames Milner 538
6 WalesGary Speed 535
7 InggrisEmile Heskey 516
8 OstraliMark Schwarzer 514
9 InggrisJamie Carragher 508
10 InggrisPhil Neville 505
Ing tanggal 27 Juli 2020

Miring: pemain sing isih main ing bal-balan profesional.

Kandel: pemain isih main ing Premiership.

Pemain mung bisa ditransfer sajrone wektu transfer sing ditemtokake dening The Football Association. Rong periode transfer diwiwiti saka dina pungkasan musim dadi 31 Agustus lan saka 31 Desember nganti 31 Januari. Registrasi pemain ora bisa diijolake ing njaba periode iki, kajaba lisensi khusus saka FA, sing umume diwenehake nalika darurat. Ing musim 2010-2011, Liga Premier ngenalake aturan anyar sing mbutuhake klub ndhaptar regu nganti 25 pemain sing umure 21 taun, sing mung bisa diganti sajrone transisi utawa ing kahanan sing luar biasa. Iki tujuane supaya bisa ngetrapake aturan "home grow", ing Liga Premier uga diwiwiti ing taun 2010 mbutuhake paling ora 8 saka 25 pemain yaiku "pemain lokal".

Gaji pamuter[besut | besut sumber]

Ora ana watesan gaji tim utawa individu ing Liga Premier. Minangka asil saka kesepakatan televisi sing saya nguntungake, gaji pemain mundhak banget sawise dibentuk Liga Premier nalika rata-rata gaji pemain yaiku 75.000 saben taun. Ing musim 2018-19, gaji tahunan rata-rata yaiku £ 2,99 yuta.

Total gaji pemain sing dibayar dening 20 klub Liga Premier ing musim 2018-19 yaiku 1.62 milyar, luwih dhuwur tinimbang liga liyane ing Eropa, kayata La Liga (£ 1.05 milyar), Serie A (£ 0,83 milyar), The Bundesliga ( £ 0,72 milyar), lan Ligue 1 (£ 0,54 milyar). Klub kanthi gaji rata-rata paling dhuwur yaiku Manchester United kanthi £ 6,5 yuta. Nilai iki luwih murah tinimbang tim kanthi gaji paling dhuwur, kayata ing Spanyol (Barcelona £ 10,5 yuta) lan Italia (Juventus £ 6,7 juta), nanging luwih dhuwur tinimbang Jerman (Bayern Munich £ 6,4 yuta) lan Prancis (Paris Saint Germain £ 6,1 yuta).

Rasio gaji ing antarane tim kanthi gaji paling murah nganti paling dhuwur ing Liga Premier yaiku 1 nganti 6,82. Angka iki luwih murah tinimbang liga liyane ing Eropa, yaiku Serie A (1 ing 16), La Liga (1 ing 19.1), Bundesliga (1 ing 20.5), lan Ligue 1 (1 ing 26.6). Amarga kesenjangan gaji sing kurang ing antarane tim ing Liga Premier, dianggep luwih kompetitif tinimbang liga divisi paling dhuwur ing negara-negara Eropa liyane.

Gaji rata-rata miturut klub ing musim 2018-2019
Per. Klub Gaji
1 Manchester United £6.534.654
2 Manchester City £5.993.000
3 Chelsea £5.020.004
4 Liverpool £4.862.963
5 Arsenal £4.853.130
6 Tottenham £3.515.778
7 Everton £3.252.690
8 West Ham £3.189.333
9 Crystal Palace £2.757.000
10 Leicester £2.710.710
11 Southampton £2.669.333
12 Bournemouth £1.989.520
13 Watford £1.775.172
14 Wolves £1.757.600
15 Fulham £1.727.440
16 Brighton £1.695.040
17 Newcastle £1.650.133
18 Burnley £1.603.197
19 Huddersfield £1.238.000
20 Cardiff £957.471
Ragad transfer pamuter[besut | besut sumber]

Ragad transfer rekor kanggo pemain Liga Premier terus saya maju sajrone kompetisi. Sadurunge wiwitan musim Liga Premier pisanan, Alan Shearer dadi pemain Inggris pertama sing duwe biaya transfer luwih saka £ 3 yuta. Rekor kasebut terus meningkat lan Philippe Coutinho saiki dadi pemain transfer sing nglibatake klub Liga Premier Inggris kanthi rega £ 106 yuta. Ragad transfer paling gedhe sing dibayar dening klub Liga Premier yaiku £ 89 yuta kanggo Paul Pogba.

Ragad transfer paling dhuwur sing dibayar dening klub Liga Premier Inggris
Per Pamuter Gaji Taun Transfer Referensi
1 BrazilPhilippe Coutinho £106 juta 2018 InggrisLiverpool SepanyolBarcelona [27][28][29][30]
2 BèlgiEden Hazard £89 juta 2019 InggrisChelsea SepanyolReal Madrid [31][32]
3 WalesGareth Bale £86 juta 2013 InggrisTottenham Hotspur SepanyolReal Madrid [28][30][33][34]
4 PortegalCristiano Ronaldo £80 juta 2009 InggrisManchester United SepanyolReal Madrid [35]
InggrisHarry Maguire £80 juta 2019 InggrisLeicester City InggrisManchester United [36]
6 BèlgiRomelu Lukaku £75 juta 2017 InggrisEverton InggrisManchester United [37]
UruguayLuis Suárez £75 juta 2014 InggrisLiverpool SepanyolBarcelona [38]
NèderlanVirgil van Dijk £75 juta 2018 InggrisSouthampton InggrisLiverpool
9 BèlgiRomelu Lukaku £74 juta 2019 InggrisManchester United ItaliInter Milan
10 AljazairRiyad Mahrez £60 juta 2018 InggrisLeicester City InggrisManchester City
Skor paling dhuwur[besut | besut sumber]
Alan Shearer adalah pencetak gol terbanyak dalam sejarah Liga Utama Inggris.
Per 19 Februari 2020
Per Pamuter Taun Gol Katon Rasio
1 InggrisAlan Shearer 1992–2006 260 441 0.59
2 InggrisWayne Rooney 2002–2018 208 491 0.42
3 InggrisAndy Cole 1992–2008 187 414 0.45
4 ArgèntinaSergio Agüero 2011– 180 259 0.69
5 InggrisFrank Lampard 1995–2015 177 609 0.29
6 ItaliThierry Henry 1999–2007, 2012 175 258 0.68
7 InggrisRobbie Fowler 1993–2009 163 379 0.43
8 InggrisJermain Defoe 2001–2003, 2004–2014, 2015–2019 162 496 0.33
9 InggrisMichael Owen 1996–2004, 2005–13 150 326 0.46
10 InggrisLes Ferdinand 1992–2005 149 351 0.42

Penghargaan Shoe Golden dianugerahi pencetak gol utama Liga Premier ing saben musim. Mantan Blackburn Rovers lan pemain Newcastle United Alan Shearer nyekel rekor kanggo top scorer kanthi 260 gol. 28 pemain wis ngetung 100 gol utawa luwih. Wiwit musim Liga Premier kaping pisanan, 14 pemain saka 10 klub menang utawa nuduhake gelar top scorer. Thierry Henry menang gelar kaping papat kanthi nyetak 27 gol ing musim 2005-2006. Andrew Cole (Newcastle United) lan Alan Shearer (Blackburn Rovers) nyekel rekor paling gol sing dicetak ing sawijining musim, kanthi 34 gol. Manchester United Ryan Giggs nyekel rekor minangka pencetak gol ing musim berturut-turut, sawise ngetung 21 gol ing musim pertama liga.

Penghargaan[besut | besut sumber]

Piala Liga Premier digawe saka emas dianugerahi Arsenal sawise menang musim 2003-2004 tanpa kalah

Piala[besut | besut sumber]

Liga Premier Inggris njaga rong tropi, yaiku piala asli (dicekel juara bertahan) lan replika cadangan. Rong trofi disiapake yen rong klub bisa menang Liga ing dina pungkasan musim iki. Ing acara langka sing luwih saka rong klub saingan kanggo judhul ing dina pungkasan musim iki, replika sing dimenangake dening klub sadurunge bakal digunakake.

Trofi Liga Premier paling anyar digawe dening Royal Jewelers Asprey saka London. Piala kasebut kalebu tropi kanthi mahkota emas lan plunggu tembaga. Massa dhasar tekan 33 pon (15 kg) lan piala kasebut dhewe duwe jisim 22 pon (10,0 kg). Cangkir lan pangkalan dawane 76 cm (30 in), jembaré 43 cm (17 in), lan jerone 25 cm (9,8 inci).

Awak utama piala kasebut yaiku perak salaka lan perak sing dipasang, nanging dhasar digawe saka lazyite, watu semi larang regane. Tapak sikil duwe bandage perak ing saubengé, lan jeneng-jeneng klub sing menang judhule ditulis. Werna ijo malas uga nggambarake lapangan main ijo. Desain piala adhedhasar lambang Tiga Singa sing ana gandhengane karo bal-balan Inggris. Loro singa diselehake ing genggaman ing sisih loro piala, lan sing nomer telu dilambangake karo kapten tim sing menang judhul nalika ngangkat trofi, lan mahkota emas, diluncurake ing pungkasan musim. Werna pita sing digantung ing gagang nggambarake warna tim juara liga taun kasebut. Ing taun 2004, piala emas khusus digawe kanggo ngelingi kemenangan Arsenal tanpa kalah siji.

Penghargaan pamuter lan manajer[besut | besut sumber]

Saliyane piala sing diwenehake menyang klub lan uga medali kanggo individu saka klub sing menang musim, Liga Premier uga wis menehi sawetara penghargaan ing musim iki. Pemain paling apik ing pertandingan kasebut (pemain paling apik) dianugerahi pemain sing duwe efek positif paling gedhe ing sawijining pertandingan. Uga ana penghargaan liyane saben wulan, diwenehake kanggo manajer lan pemain, uga pilihan target sing paling apik. Penghargaan kasebut uga diwenehake saben taun kanggo manajer, pemain, lan target paling apik ing musim iki.

The Golden Shoe Award dianugerahi pencetak gol terbanyak saben musim. Penghargaan kasebut uga diwenehake kanggo pemain sing wis mbantu paling akeh, sing diarani playmaker. Penghargaan Sarung Tangan Emas diwenehake menyang kiper sing paling ora ngakoni.

Wiwit musim 2017-2018, para pemain uga nampa penghargaan kanggo tampil ing 100 pertandingan lan saben abad sabanjure. Penghargaan uga diwenehake kanggo pemain sing wis ngetung 50 gol lan gandaan. Saben pemain sing wis nggayuh tonggak sejarah iki bakal nampa kothak sing ngemot medali khusus lan plakat minangka tandha apresiasi marang prestasine.

Penghargaan 20 Musim[besut | besut sumber]

Ing 2012, Liga Premier ngrayakake dasawarsa kaping pindho kanthi dadi 20 Seasons Award.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Liga Premier Inggris".
  2. "United (versus Liverpool) Nations | Sport | The Observer". www.theguardian.com. Dibukak ing 2021-03-09.
  3. "Premier League lands £3bn TV rights bonanza from Sky and BT". the Guardian (ing basa Inggris). 2012-06-13. Dibukak ing 2021-03-09.
  4. "Top Soccer Leagues Get 25% Rise in TV Rights Sales, Report Says". Bloomberg.com (ing basa Inggris). 2013-11-11. Dibukak ing 2021-03-09.
  5. "Situs bola terpercaya".
  6. Ebner, Sarah. "History and time are key to power of football, says Premier League chief" (ing basa Inggris). ISSN 0140-0460. Dibukak ing 2021-03-09.
  7. "Playing the game: The soft power of sport | British Council". www.britishcouncil.org (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-09.
  8. "Your ground's too big for you! Which stadiums were closest to capacity in England last season?". Sky Sports (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-09.
  9. UEFA.com. "Country coefficients | UEFA Coefficients". UEFA.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-09.
  10. "Official Site of the Premier League | Premier League | History | A History of The Premier League". web.archive.org. 2011-11-18. Dibukak ing 2021-03-09.
  11. "The Taylor Report". web.archive.org. 2006-10-16. Dibukak ing 2021-03-09.
  12. Taylor, Matthew (2013-10-18). The Association Game: A History of British Football (ing basa Inggris). Routledge. ISBN 978-1-317-87008-1.
  13. Taylor, Matthew (2013-10-18). The Association Game: A History of British Football (ing basa Inggris). Routledge. ISBN 978-1-317-87008-1.
  14. "British Football on Television: Centre for the Sociology of Sport, Department of Sociology, University of Leicester". web.archive.org. 2011-06-06. Dibukak ing 2021-03-09.
  15. "Premier League football at 20: 1992, the start of a whole new ball game". the Guardian (ing basa Inggris). 2012-02-02. Dibukak ing 2021-03-09.
  16. "Greg Dyke seems to forget his role in the Premier League's formation | David Conn". the Guardian (ing basa Inggris). 2013-09-04. Dibukak ing 2021-03-09.
  17. Lovejoy, Joe (2011-08-04). Glory, Goals and Greed: Twenty Years of the Premier League (ing basa Inggris). Random House. ISBN 978-1-78057-144-7.
  18. "The Times & The Sunday Times". www.thetimes.co.uk (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-09.
  19. "Arsenal make history" (ing basa Inggris). 2004-05-15. Dibukak ing 2021-03-09.
  20. "Arsenal Invincibles: How Wenger's 2003-04 Gunners went a season without defeat | Goal.com". www.goal.com. Dibukak ing 2021-03-09.
  21. "Power of top four concerns Keegan" (ing basa Inggris). 2008-05-06. Dibukak ing 2021-03-09.
  22. "Changing dynamics of the 'Big Six' in Premier League title race". The National (ing basa Inggris). 2011-08-11. Dibukak ing 2021-03-09.
  23. "Champions League defeat could ruin Tottenham's season says Vedran Corluka". The Telegraph (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-09.
  24. "Gap is widening at top - McLeish". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-09.
  25. "Arsenal have just done something for the 20th consecutive year". The Independent (ing basa Inggris). 2016-05-12. Dibukak ing 2021-03-09.
  26. Tweedale, Alistair (2017-10-02). "The changing shape of the Premier League: how the 'big six' are pulling away". The Telegraph (ing basa Inggris). ISSN 0307-1235. Dibukak ing 2021-03-09.
  27. "Official: Pogba to Man Utd for €105m | Football Italia". www.football-italia.net. Dibukak ing 2021-03-09.
  28. a b "Man Utd News | Team news, injury updates, transfers, new signings". www.manutd.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-09.
  29. "Pogba rejoins Man Utd for record £89m". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-09.
  30. a b "Soccer Teams, Scores, Stats, News, Fixtures, Results, Tables - ESPN". ESPN.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-09.
  31. "Man Utd sign defender Maguire for £80m". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-09.
  32. "Transferts : Harry Maguire, le défenseur le plus cher de l'histoire, à Manchester United pour six ans". L'Équipe (ing basa Prancis). Dibukak ing 2021-03-09.
  33. "Man Utd sign Everton's Lukaku for £75m". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-09.
  34. Ducker, James (2017-07-10). "Romelu Lukaku completes Manchester United move in deal that could reach world record £90m". The Telegraph (ing basa Inggris). ISSN 0307-1235. Dibukak ing 2021-03-09.
  35. "Van Dijk to join Liverpool for £75m". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-09.
  36. "Arsenal confirm winger Pepe signing". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-09.
  37. "Kepa arrives at Chelsea | Official Site | Chelsea Football Club". ChelseaFC. Dibukak ing 2021-03-09.
  38. "Man City agree £62.8m Rodri signing". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-09.