Pep Guardiola

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Pep 2017 (cropped).jpg
Informasi pribadi
Jeneng lengkap Josep Guardiola Sala[1]
Tanggal lair 18 Januari 1971
Papan kelairan Santpedor, Spanyol
Dhuwur 1,80 m[2]
Posisi bermain Gelandang bertahan
Informasi klub
Posisi Klub Saiki Manchester City (Pelatih)
Karir Junior
1984–1990 Barcelona
Karir Senior
Taun Tim Tampil (Gol)
1990–1992- Barcelona B 59 5
1990–2001- Barcelona 263 6
2001–2002- Brescia 11 2
2002–2003- Roma 4 0
2003- Brescia 13 1
2003–2005- Al-Ahli 18 2
2005–2006- Dorados 10 1
Tim Nasional
1991 Spanyol U-21 2 0
1991–1992 Spanyol U-23 12 2
1992–2001 Spanyol 47 5
1995–2005 Catalunya 7 0
Kepelatihan
2007–2008 Barcelona B
2008–2012 Barcelona
2013–2016 Bayern München
2016– Manchester City

Josep "Pep" Guardiola Sala[3] (pocapan Catalan: [ʒuˈzɛb ɡwəɾðiˈɔlə]; lair tanggal 18 Januari 1971) minangka manajer bal-balan profesional Spanyol lan mantan pemain, sing dadi manajer klub Liga Premier Manchester City. Dheweke dianggep dadi salah sawijining manajer paling gedhe ing kabeh wektu[4][5] lan duwe rekor kanggo pertandingan liga paling akeh sing menang ing La Liga, Bundesliga lan Liga Premier.

Guardiola minangka gelandang pertahanan sing biasane main peran playmaker. Dheweke nggunakake mayoritas karir karo Barcelona, ​​dadi bagean saka Tim Impian Johan Cruyff sing menang Piala Eropa pertama klub ing taun 1992, lan papat gelar liga Spanyol berturut-turut saka 1991 nganti 1994. Dheweke banjur dadi tim kasebut wiwit taun 1997 nganti dheweke mangkat saka klub kasebut ing taun 2001. Sawise metu saka Barcelona, ​​Guardiola kerja bareng karo Brescia lan Roma ing Italia, Al-Ahli ing Qatar, lan Dorados de Sinaloa ing Meksiko. Dheweke tampil kaping 47 kanggo tim nasional Spanyol lan tampil ing Piala Dunia FIFA 1994, uga ing UEFA Euro 2000. Dheweke uga main pertandingan persahabatan kanggo Catalonia.

Sawise pensiun dadi pemain, Guardiola kanthi cepet nglatih Barcelona B, sing menang gelar Tercera División, lan wiwit ngontrol tim pertama ing taun 2008. Ing musim kapisan minangka manajer tim pertama, dheweke nuntun Barcelona menyang treble La Liga, Copa del Rey lan Liga Champions UEFA. Kanthi mangkono, Guardiola dadi manajer paling enom sing menang kompetisi Eropa sing kasebut ing ndhuwur. Ing 2011,[6] sawise nggawa klub menyang La Liga lan dobel Liga Champions liyane, Guardiola dianugerahi Medali Emas Parlemen Catalan, pakurmatan paling dhuwur. Ing taun sing padha, dheweke uga dadi FIFA World Coach of the Year. Dheweke mungkasi tugas patang taun Barcelona ing taun 2012 kanthi 14 penghargaan, rekor klub.[7]

Sawise periode sabatikal, Bayern Munich ngumumake Guardiola bakal gabung karo klub kasebut dadi manajer ing taun 2013.[8] Guardiola menang Bundesliga saben musim ana ing kono, uga loro ganda domestik. Dheweke lunga menyang Bayern menyang Manchester City ing 2016, lan nuntun dheweke dadi juara Liga Premier ing kampanye nomer loro,[9] dadi akeh rekor domestik nalika tim kasebut dadi sing pertama entuk 100 poin liga. Dheweke menang Liga Premier kaping pindho lan Piala EFL ing musim sabanjure, uga Piala FA, dadi manajer pertama sing menang treble domestik ing bal-balan pria Inggris.[10][11]

Karir Klub[besut | besut sumber]

Barcelona[besut | besut sumber]

Lair ing Santpedor, Barcelona, ​​Catalonia, Guardiola gabung karo La Masia nalika umur 13 taun lan dadi jajaran akademi pemuda Barcelona sajrone nem taun, lan dheweke tampil ing taun 1990 nglawan Cádiz. Minangka Phil Ball nulis ing Morbo,[12]

Ing minggu kapisan ing klub kasebut, Johan Cruyff teka tanpa diumumake ing Mini Estadi, papan sing adoh banget saka Camp Nou sing digunakake dening Barcelona B. Sadurunge setengah wektu, dheweke kesasar mlebu ing lapangan lan takon karo Charly Rexach,[13] Manajer tim pemuda nalika semana, jenenge bocah sing main ing sisih tengen lini tengah. "Guardiola - bocah sing apik," wangsulane. Cruyff ora nggatekake komentar kasebut lan ngandhani Rexach[14] supaya dheweke pindhah menyang tengah babak kapindho, kanggo main dadi poros. Minangka posisi angel kanggo adaptasi lan ora digunakake dening akeh tim ing Spanyol nalika semana. Guardiola langsung nyetel, amarga Cruyff curiga yen bakal, lan nalika pindhah menyang tim pertama ing taun 1990, dheweke dadi poros saka Tim Impen.[15][15][16]

Cruyff nggunakke gelandang enom tanpa Guillermo Amor sing digantung. Dheweke dadi tim utama reguler ing musim 1991-92, lan mung umur 20 taun dadi komponen utama tim sing menang La Liga lan Piala Eropa. Majalah Italia bergengsi Guerin Sportivo nyathet Guardiola minangka pemain paling apik ing saindenging jagad kanthi umur 21. "Tim Impian" Cruyff terus mempertahankan gelar [17] La Liga ing musim 1992–93 lan 1993–94. Sisih kasebut dikuatake kanthi penandatanganan Romário, bubar tekan Final Liga Champions UEFA 1994, nanging dikalahake 4-0 dening tim Fabio Capello ing Milan ing Athena. Cruyff mangkat ing taun 1996,[18] kanthi Barcelona menang nomer papat ing musim 1994-95 lan nomer telu ing musim 1995–96, nanging Guardiola tetep jabatane ing tengah lini tengah Barca.[19][20]

Ing musim 1996–97, Barcelona, ​​wektu iki dipimpin dening Bobby Robson, menang telung cangkir: Copa del Rey, Supercopa de España, lan Piala Pemenang Piala Eropa. Umume Tim Impian saiki ditinggalake, kanthi tandha tangan anyar kayata Luís Figo lan Ronaldo njupuk alih saka Hristo Stoichkov lan Michael Laudrup. Ing taun 1997,[21] Guardiola diangkat dadi kapten Barcelona ing sangisoré manajer anyar Louis van Gaal, nanging cedera otot pedhet nyebabake Guardiola metu ing pirang-pirang musim 1997-2008, ing endi Barcelona menang liga lan kaping pindho piala. Ing pungkasan musim, Barcelona nolak tawaran saka Roma lan Parma (udakara 300 yuta pesetas) kanggo Guardiola. Sawise diskusi kontrak kanthi dawa lan rumit, dheweke mlebu kontrak anyar karo klub Catalan sing ngluwihi wektu nginep nganti 2001.[22]

Guardiola bali tumindak ing musim sabanjure lan Barcelona menang maneh ing La Liga, amarga akeh pertunjukan Rivaldo lan Luís Figo. Ing tanggal 8 Juni 1998, Guardiola ngalami operasi kanggo nyoba ngrampungake cedera pedhete sing terus-terusan, sing nyebabake dheweke ketinggalan Piala Dunia FIFA 1998 kanggo Spanyol. Musim 1999-2000 sing nguciwani maneh rampung ing operasi, kanthi Guardiola ilang telung wulan pungkasan musim iki amarga cedera tungkak serius. Barcelona ora menang barang perak ing musim 2000-01 lan menang nomer papat ing liga; Nanging, dheweke lolos menyang Liga Champions.[23]

Tanggal 11 April 2001, kapten Barcelona ngumumake arep metu saka klub kasebut sawise 17 taun jabatan. Dheweke ujar manawa iki minangka keputusan pribadi lan, sebagian, nanggepi apa sing dianggep minangka bal-balan tumuju arah sing anyar, luwih fisik. Tanggal 24 Juni 2001, Guardiola main pungkasan karo Barça ing pertandingan pungkasan musim iki nglawan Celta de Vigo.[24][25] Guardiola main 479 game ing 12 musim kanggo tim pertama, menang 16 piala. Ing konferensi pers sawise pertandingan Celta, dheweke ujar, "Iki perjalanan dawa. Aku seneng, bangga, seneng karo cara wong nganggep aku lan aku entuk akeh kanca. Aku ora bisa njaluk luwih akeh. . taun ing elit. Aku ora teka kanggo nggawe sejarah nanging nggawe sejarahku dhewe. " Sawetara gelandang Barcelona mbesuk, kalebu Xavi, Andrés Iniesta lan Cesc Fàbregas, ngucapake Guardiola minangka panutan lan pahlawan.[26]

Brescia lan Roma[besut | besut sumber]

Sawise metu saka Barcelona ing taun 2001 ing umur 30 taun, Guardiola gabung karo sisih Serie A Brescia minangka pengganti Andrea Pirlo ing peran main play-in, mula dheweke main bareng Roberto Baggio ing sangisore manajer Carlo Mazzone. Sawise tugas ing Brescia,[27] Guardiola pindhah menyang Roma. Nanging ing Italia, dheweke durung sukses lan kalebu larangan papat wulan kanggo tes positif nandrolone. Nenem taun mengko, tanggal 23 Oktober 2007, Guardiola dibebasake saka banding kabeh tuduhan sing gegandhengan karo larangan kasebut. Nanging, CONI, mbuka maneh kasus kasebut marang pemain kasebut amarga nganggep absolusi kasebut ora bisa ditampa, nanging dheweke dibebasake maneh tanggal 29 September 2009.[28][29]

Al-Ahli[besut | besut sumber]

Sawise karir karo Brescia lan Roma, ing taun 2003, Guardiola milih main ing Qatar karo Al-Ahli saka Doha ing Liga Bintang Qatar, ing kana akeh kanca hebat sing main, kayata Gabriel Batistuta. Dheweke nolak tawaran liyane saka Manchester United, amarga kepengin main ing papan liya. Dheweke dadi reguler ing Liga Qatar Stars, asring dikutip minangka salah sawijining pemain paling apik ing Liga. Dheweke uga melu Liga Champions Arab 2004-05 karo klub kasebut, lan ing babak pertama babak pertama kompetisi, Guardiola gagal pinalti ing menit 19, tekan palang gantung, nanging banjur ngukum penalti nomer loro ing game kasebut Menit kaping 73. Ing taun 2005-06, dheweke nolak tawaran saka pirang-pirang pihak Eropa, kayata Manchester City, Manchester United, lan Chelsea, amarga dheweke ngrasa karier maine bakal rampung.[30]

Dorados de Sinaloa[besut | besut sumber]

Ing taun 2006, Juan Manuel Lillo diangkat dadi manajer klub Meksiko Dorados de Sinaloa. Lillo direkrut Guardiola kanggo main ing klub kasebut nalika dheweke sekolah ing Axocopán, Atlixco, Puebla. Guardiola main karo Dorados de Sinaloa suwene nem wulan, nanging diwatesi mung sepuluh penampilan amarga ciloko sadurunge pensiun. Dheweke nyetak siji gol kanggo klub kasebut.[31]

Internasional[besut | besut sumber]

Josep Guardiola wis main dadi tim nasional Spanyol U-21 taun, tim nasional utama Spanyol, lan kanggo tim nasional Catalunya. Ing timnas utama Spanyol, dheweke main 47 kaping lan damel 5 gol. Dheweke mbantu nggawa Spanyol dadi juara ing Olimpiade Barcelona 1992.

Spanyol[besut | besut sumber]

Guardiola[32] miwiti debut senior ing tanggal 14 Oktober 1992 nalika main imbang 0-0 karo Irlandia Lor ing Windsor Park ing kualifikasi Piala Dunia. Ing taun sing padha, Guardiola dadi kapten Spanyol nalika menang medali emas ing Olimpiade Barcelona. Ana ing taun iki nalika dheweke menangake Penghargaan Bravo, sing ngakoni pemain paling apik ing donya kanthi umur 21. Antarane 1992 lan 2001, Guardiola main kaping 47 kaping lan mencetak limang gol kanggo tim senior Spanyol. Dheweke dadi anggota tim Spanyol nalika Piala Dunia 1994,[33] ing endi dheweke entuk perempat final, kalah 2-1 saka Italia. Dheweke ora seneng karo Javier Clemente, manajer Spanyol, amarga ora setuju lan gagal ing Euro 1996. Dheweke ngalami cedera sing ngancam karier ing taun 1998, sing ndadekake dheweke ora bisa main ing Piala Dunia 1998, nanging banjur main ing Euro 2000, ing ngendi dheweke nuntun Spanyol [34] menyang babak perempat final liyane, kali iki dikalahake Prancis kanthi wates sing padha, 2-1. Dheweke dadi lini tengah Spanyol nganti penampilan terakhir kanggo la Roja, menang 1-0 ing pertandingan persahabatan nglawan Meksiko tanggal 14 November 2001; dheweke nyetak gol internasional pungkasan nglawan Swèdhen nalika seri 1-1 nalika penampilan kaping 45.

Katalonia[besut | besut sumber]

Guardiola wis main lan menehi advokasi atas jenenge tim bal-balan Catalonia. Antarane 1995 lan 2005, dheweke main pitu game ramah kanggo Catalonia.

Pelatih[besut | besut sumber]

FC Barcelona[besut | besut sumber]

Ing musim 2007-2008, Josep Guardiola dadi pelatih tim Barcelona B. Ing tanggal 8 Mei 2008, Joan Laporta, presiden FC Barcelona ngumumake manawa Josep Guardiola bakal ngganti Frank Rijkaard dadi pelatih tim pertama Barcelona. Guardiola nandatangani kontrak tanggal 5 Juni 2008.

Ing musim wiwitan pelatih, Barcelona bisa mungkasi musim kasebut kanthi menang telung judhul sekaligus (treble), yaiku: La Liga, Copa del Rey lan Liga Champions. Kajaba iku, Barcelona minangka tim sing paling subur ing antarane liga paling apik ing Eropa, kanthi skor udakara 150 gol ing kabeh kompetisi.

Ing taun 2009, dadi puncak puncak Pep Guardiola karo Barca, menang 6 piala sekaligus ing kejuaraan domestik lan Eropa. Piala sing menang Pep karo Barca taun iku, yaiku: La Liga, Copa del Rey, Piala Super Spanyol, Liga Champions UEFA, Piala Super UEFA lan Piala Dunia Klub FIFA, uga dadi pelatih paling apik ing taun kasebut (musim).

Guardiola terdaftar minangka pelatih paling apik ing sejarah Barcelona kanthi 14 (patbelas) piala sajrone pelatih 4 (patang) taun.

Ing tanggal 26 April 2012, Pep Guardiola nganakake konferensi pers babagan pengunduran diri minangka kepala pelatih ing FC Barcelona. Dheweke nolak desas-desus babagan klub sing pindah, lan alesan yen dheweke kepengin leren saka pelatihan ing klub kasebut, amarga dheweke ngrasakake patang taun kepungkur minangka sing paling nyebabake dheweke urip.

Bayern München[besut | besut sumber]

Tanggal 16 Januari 2013, FC Bayern München ngumumake manawa Guardiola nandatangani kontrak telung taun kanggo dadi manajer ing pungkasan musim 2012-13, ngganti Jupp Heynckes sing pensiun.

Cathetan Pertandingan[besut | besut sumber]

Klub Wiwit Kanggo Cathetan
L M S K % Menang
Barcelona B 21 Juni 2007 30 Juni 2008 42 28 9 5 6.667
Barcelona 1 Juli 2008 30 Juni 2012 247 179 47 21 7.247
Bayern Munchen 26 Juni 2013 Agustus 2015 161 84 14 15 5.217
Manchester City 1 July 2016 Saiki 273 200 36 37 7.326
Total 723 528 113 82 7.303

Gelar[besut | besut sumber]

Pamuter[besut | besut sumber]

Barcelona

Spanyol

Individu

  • Penghargaan Bravo: 1992
  • Tim pilihan Piala Eropa UEFA: 1992, 2000
  • Pemain terbaik Spanyol pada Olimpiade: 1992

Pelatih[besut | besut sumber]

Barcelona B

  • Tercera División: 2008

Barcelona

  • La Liga (3): 2009, 2010, 2011
  • Copa del Rey (2): 2009, 2012
  • Piala Super Spanyol (3): 2009, 2010, 2011
  • Liga Champions UEFA (2): 2008-09, 2010-11
  • Piala Super UEFA (2): 2009, 2011
  • Piala Dunia Antarklub FIFA (2): 2009, 2011

Bayern Munich

Manchester City

Individu[besut | besut sumber]
  • Pelatih Klub Terbaik IFFHS (1): 2009
  • Pelatih Terbaik Penghargaan Don Balón (2): 2009, 2010
  • Pelatih Eropa Terbaik Onze d'Or (1): 2009
  • Pelatih Terbaik Trofi Miguel Muñoz (2): 2009, 2010
  • Manajer Terbaik Dunia World Soccer Magazine (1): 2009
  • Pelatih Terbaik Tim Terbaik UEFA (1): 2009
  • Pelatih Terbaik menurut LFP (1): 2009
  • Penghargaan Catalunya (1): 2009

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Josep Guardiola Sala - International Matches". www.rsssf.com. Dibukak ing 2021-03-15.
  2. "Greatest Managers, No. 18: Pep Guardiola". ESPN.com (ing basa Inggris). 2013-08-05. Dibukak ing 2021-03-15.
  3. "Pep Guardiola".
  4. "Tim Sherwood: Pep Guardiola is the best manager in the history of football - City Watch". web.archive.org. 2019-04-01. Dibukak ing 2021-03-15.
  5. "Longest winning runs in Europe's top 5 leagues". ESPN.com (ing basa Inggris). 2017-12-31. Dibukak ing 2021-03-15.
  6. esport3 (2011-09-08). "Un emocionat Pep Guardiola rep la Medalla d'Honor del Parlament". CCMA (ing basa Katala). Dibukak ing 2021-03-15.
  7. "Josep Guardiola - The Boy from Santpedor". web.archive.org. 2013-01-10. Dibukak ing 2021-03-15.
  8. www.sport.co.uk https://www.sport.co.uk/news/Football/17890/Fabregas_I_am_like_Xavi_and_Guardiola_is_my_hero.aspx. Dibukak ing 2021-03-15. Missing or empty |title= (pitulung)
  9. "Il Brescia di Mazzone e Baggio". web.archive.org. 2014-10-20. Dibukak ing 2021-03-15.
  10. "El CONI reabre la causa contra Guardiola por dopaje". El País (ing basa Spanyol). 2009-07-31. ISSN 1134-6582. Dibukak ing 2021-03-15.
  11. "El Punt Avui - Notícia: Itàlia desestima el recurs de la Fiscalia Ant…". archive.is. 2012-07-23. Dibukak ing 2021-03-15.
  12. "Arab Champions' League 2004/05". www.rsssf.com. Dibukak ing 2021-03-15.
  13. "منتديات كووورة". forum.kooora.com. Dibukak ing 2021-03-15.
  14. "Manchester City FC - Manchester Evening News". www.manchestereveningnews.co.uk. Dibukak ing 2021-03-15.
  15. a b "How a six-month spell in Mexico set Pep Guardiola on road to coaching greatness | Duncan Tucker". the Guardian (ing basa Inggris). 2016-07-30. Dibukak ing 2021-03-15.
  16. "Situs bola".
  17. "Fútbol en la Red". web.archive.org. 2007-03-14. Dibukak ing 2021-03-15.
  18. "Catalonia Autonomous Team Matches". www.rsssf.com. Dibukak ing 2021-03-15.
  19. "Johan Cruyff picks all-time world XI: Pep Guardiola makes the team". Sky Sports (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-15.
  20. "BBC SPORT | EURO2000 | SQUAD | Josep Guardiola". news.bbc.co.uk. Dibukak ing 2021-03-15.
  21. "Guardiola the player: An "angelic" midfielder | FC Bayern Munich". bundesliga.com - the official Bundesliga website (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-15.
  22. Bull, J. J. (2018-10-24). "Why Miralem Pjanic was key to Juventus dominating the midfield against Man Utd". The Telegraph (ing basa Inggris). ISSN 0307-1235. Dibukak ing 2021-03-15.
  23. "Guardiola - the perfectionist who demands domination". sports.yahoo.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-15.
  24. Andrew Murray 24 March 2020. "How Johan Cruyff reinvented modern football at Barcelona". fourfourtwo.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-15.
  25. "ESPNFC: Soccer Roma - Squad profiles". m.espn.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-15.
  26. "Cox: Andrea Pirlo most important player of his generation". ESPN.com. Dibukak ing 2021-03-15.
  27. "Xavi: The greatest midfielder of a generation". The Telegraph (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-15.
  28. "Josep Guardiola". www.fcbarcelona.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-15.
  29. "Guardiola books his chance to face Zidane". The Telegraph (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-15.
  30. "Soccer Teams, Scores, Stats, News, Fixtures, Results, Tables - ESPN". ESPN.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-15.
  31. "'He is humble but football transforms him'". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-15.
  32. Andrew Murray 27 June 2016. "The big interview: Xavi – inside the mind of a football genius". fourfourtwo.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-15.
  33. "Paul Scholes, Xavi and Andrea Pirlo revive the deep-lying playmaker | Michael Cox". the Guardian (ing basa Inggris). 2012-03-19. Dibukak ing 2021-03-15.
  34. "Fabregas - Pep is my idol". Sky Sports (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-15.