LaLiga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
LaLiga Spanyol
Badan pamrentah Liga de Fútbol Profesional (LFP)
Negara Sepanyol Spanyol
Konfederasi UEFA
Kabentuk 10 Februari 1929
Cacahing tim wiwit taun 1997–98
Tingkat ing piramida 1
Diturunake menyang Segunda División
Piala domestik Piala Raja Spanyol
Piala Super Spanyol
Juara bertahan Madrid (34 gelar)
(La Liga 2019-2020)
Klub sing paling sukses Real Madrid (34 gelar)
Paling katon Andoni Zubizarreta
(622)
Skor paling dhuwur Lionel Messi
(419)
Stasiun televisi Dhaptar penyiar
Situs web laliga.es

Campeonato Nacional de Liga de Primera División,] umume dikenal minangka La Liga (La Liga Santander amarga alasan sponsor karo Santander)[1], minangka liga profesional paling dhuwur ing sistem kompetisi liga bal-balan Spanyol. Liga iki dianakake saben taun, banjur 20 klub profesional, ing endi telung klub rangking paling ngisor ing pungkasan musim kasebut bakal mudhun menyang Segunda División lan papane bakal diganti dening rong klub rangking utama lan pemenang play-off ing Segunda División.

Saka 60 klub sing melu liga, 9 ing antarane wis menang liga. Klub sing menang judhul paling akeh nganti Real Madrid kanthi kaping 34 banjur FC Barcelona kaping 26, uga loro klub Atlético Madrid, Athletic Bilbao, Valencia, Real Sociedad, Real Betis, Deportivo La Coruña lan Sevilla uga menang judhul. Nganti saiki, mung ana telung tim ing sejarah La Liga sing durung nate mundur, yaiku Real Madrid, FC Barcelona lan Athletic Bilbao[2].

Format sayembara[besut | besut sumber]

Sayembara[besut | besut sumber]

Ana 20 klub sing main ing La Liga. Sajrone sawijining mangsa (wiwit wulan Agustus nganti Mei) saben klub main lawane ing rong pertandingan (sistem putaran-robin dobel), ing endi main ana ing markas utama, dene pertandingan liyane dimainake ing markas mungsuh. Tim sing menang pertandingan kasebut entuk telung poin, dene tim sing kalah ora entuk poin. Yen pertandingan kasebut menang, loro tim entuk 1 poin. Peringkat klub diurutake miturut total poin, banjur bedane gol, lan total gol sing dicetak. Yen isih level, tim kasebut dianggep padha drajate. Yen seri tim kasebut mengaruhi juara, degradasi utawa kualifikasi kanggo kompetisi liyane, mula play-off bakal diselenggarakake ing papan netral kanggo nemtokake peringkat.

Promosi lan degradasi[besut | besut sumber]

Sistem promosi lan degradasi digunakake ing antarane kompetisi La Liga lan Segunda División. Telung tim paling endhek ing La Liga bakal mundur lan bakal tampil ing Segunda Division ing musim sabanjure, lan rong tim paling dhuwur saka Segunda División pindhah (promosi) menyang La Liga, ing endi pamain tim ketiga ditemtokake liwat seri play-off disusul karo tim. rangking nomer 3 nganti nomer 6.

Nomer klub ing La Liga sajrone taun
Periode (ing taun) Jumlah Klub
1929-1934 10 Klub
1934-1941 12 Klub
1941-1950 14 Klub
1950-1971 18 Klub
1987-1995 20 Klub
-1995-1997 22 Klub
1997-Saiki 20 Klub
Kriteria saiki[besut | besut sumber]

Papat tim paling apik ing La Liga lolos ing Tahap Grup Liga Champions UEFA ing musim sabanjure. Pemenang Liga Juara-Juara UEFA lan Liga UEFA Europa uga nduweni kualifikasi kanggo Panggung Grup ing Liga Champions UEFA musim sabanjure. Yen iki tegese 6 tim La Liga bisa lolos, mula tim juara 4 ing La Liga malah bakal main ing Liga Eropa UEFA, amarga saben negara diwatesi maksimal 5 tim.

Tim urutan kaping lima ing La Liga lolos menyang Grup Panggung ing Liga EEU Europa musim sabanjure. Pemenang Spanyol Copa del Rey uga lolos ing Tahap Grup Liga Europa UEFA musim sabanjure, nanging yen juara uga rampung ing ndhuwur 5 papan ing La Liga, mula papan iki bakal bali menyang tim sing menang kaping 6 ing La Liga. Sabanjure, tim nomer 6 (utawa nomer 7 yen 6 wis kualifikasi) lolos menyang Babak Kualifikasi nomer loro ing Liga Europa UEFA musim sabanjure.

Jumlah papan sing dialokasikan kanggo klub Spanyol ing kompetisi UEFA gumantung karo posisi negara ing koefisien negara UEFA, sing diitung adhedhasar kinerja tim ing kompetisi UEFA sajrone 5 taun kepungkur. Saiki rangking Spanyol (lan de facto La Liga) dadi 1.

Diekstrak saka rangking negara 2019 kanthi koefisien UEFA
Peringkat

2019

Peringkat

2018

Berubah Liga 2014–15 2015–16 2016–17 2017–18 2018–19 Koefisien Selehake ing Liga Champions UEFA Selehake ing Liga Europa UEFA
GS PO Q3 Q2 Q1 PQ GS PO Q3 Q2 Q1 PQ
1 1 = Sepanyol Spanyol 20.214 23.928 20.142 19.714 19.571 103.569 4 - - - - - 2 - - 1 - -
2 2 = Inggris Inggris 13.571 14.250 14.928 20.071 22.642 85.462 4 - - - - - 2 - - 1 - -
3 3 = Itali Italia 19.000 11.500 14.250 17.333 12.642 74.725 4 - - - - - 2 - - 1 - -
4 4 = Jerman Jerman 15.857 16.428 14.571 9.857 15.214 71.927 4 - - - - - 2 - - 1 - -
5 5 = Prancis Prancis 10.916 11.083 14.416 11.500 10.583 58.498 2 - 1 - - - 2 - - 1 - -
6 6 = Ruslan Ruslan 9.666 11.500 9.200 12.600 7.583 50.549 2 - 1 - - - 1 - 1 1 - -
7 7 = Portegal Portugal 9.083 10.500 8.083 9.666 10.900 48.232 1 - 1 - - - 1 - 1 1 - -
8 8 = Ukraina Ukraina 10.000 9.800 5.500 8.000 7.800 39.900 1 - 1 - - - 1 - 1 1 - -
9 9 = Bèlgi Bèlgi 9.600 7.400 12.500 2.600 5.600 38.900 1 - 1 - - - 1 - 1 1 - -
10 10 = Turki Turki 6.000 6.600 9.700 6.800 5.500 34.600 1 - - 1 - - 1 - 1 1 - -

Tim peserta[besut | besut sumber]

Spain 22 location map.jpg

20 tim kontes liga musim iki, kalebu 17 paling apik ing musim 2019-20 lan telu dipromosekake saka Segunda División 2019-20. Klub sing dipromosekake kalebu Cádiz lan Huesca, dipromosikan langsung saka divisi nomer loro, lan promosi pemenang play-off, Elche.

Stadion lan dununge[besut | besut sumber]

Tim Lokasi Stadion Kapasitas
Alavés Vitoria Mendizorrotza 19.840[3]
Athletic Bilbao Bilbao San Mamés 53.332
Atlético Madrid Madrid Wanda Metropolitano 68.000
Barcelona Barcelona Camp Nou 99.354[4]
Cádiz Cádiz Ramón de Carranza 20,724
Celta Vigo Celta Vigo Abanca-Balaídos 29.000
Eibar Eibar Ipurua 7.083
Elche Elche Martínez Valero 33.732
Getafe Getafe Coliseum Alfonso Pérez 17.000
Granada Granada Nuevo Los Cármenes 19.336
Huesca Huesca Huesca Huesca El Alcoraz 7.638
Levante Valencia Levante Valencia Ciutat de València 25.354
Osasuna Pamplona Osasuna Pamplona El Sadar 17.286
Real Betis Real Betis Benito Villamarín 60.720
Real Madrid Real Madrid Santiago Bernabéu 81.044[5]
Real Sociedad Real Sociedad Anoeta 39.500
Sevilla Sevilla Ramón Sánchez Pizjuán 43.883
Valencia Valencia Mestalla 50.000
Valladolid Valladolid José Zorrilla 26.512
Villarreal Villarreal Stadion de la Cerámica 23.500

Klub La Liga di Eropa[besut | besut sumber]

Primera Divisi saiki dadi sing pertama ing peringkat liga Eropa UEFA adhedhasar pagelaran ing kompetisi Eropa sajrone limang taun, sadurunge Liga Premier, Serie A Italia lan Bundesliga Jerman ing urutan kaping papat.

Real Madrid, Barcelona, ​​lan Valencia ana ing sepuluh klub sing paling sukses ing bal-balan Eropa babagan total piala Eropa. Telung klub kasebut, bebarengan karo Sevilla lan Atlético Madrid, minangka limang tim sing paling sukses ing sejarah kompetisi Eropa; lima iki minangka siji-sijine klub Spanyol sing menang limang piala internasional utawa luwih. Deportivo La Coruña minangka tim Spanyol kaping lima sing melu bareng ing Liga Champions karo Sevilla - sawise Real Madrid, Barcelona, ​​Valencia lan Atlético Madrid - kanthi limang penampilan Liga Champions berturut-turut, kalebu penampilan semifinal ing taun 2003-04.

Ing taun 2005-06, Barcelona menang Liga Champions lan Sevilla menang Piala UEFA, nggawe La Liga dadi liga pertama "dobel" Eropa wiwit taun 1997. Keuntungan iki diulang maneh ing 2014, 2015, 2016 lan 2018. Tanggal 25 Agustus 2015, La Liga dadi liga pertama sing nduweni kualifikasi limang tim kanggo tataran grup Liga Champions UEFA (Atlético Madrid, Barcelona, ​​Real Madrid, Sevilla lan Valencia).

Juara[besut | besut sumber]

Penampilan menurut klub[besut | besut sumber]

Penampilan miturut klub individu ing Primera División
Tim Juara Pangkat nomer loro Musim Juara
Real Madrid 32 23 1931–32, 1932–33, 1953–54, 1954–55, 1956–57, 1957–58, 1960–61, 1961–62, 1962–63, 1963–64, 1964–65, 1966–67, 1967–68, 1968–69, 1971–72, 1974–75, 1975–76, 1977–78, 1978–79, 1979–80, 1985–86, 1986–87, 1987–88, 1988–89, 1989–90, 1994–95, 1996–97, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2011–12, 2016–17, 2019–20
Barcelona 26 25 1929, 1944–45, 1947–48, 1948–49, 1951–52, 1952–53, 1958–59, 1959–60, 1973–74, 1984–85, 1990–91, 1991–92, 1992–93, 1993–94, 1997–98, 1998–99, 2004–05, 2005–06, 2008–09, 2009–10, 2010–11, 2012–13, 2014–15, 2015–16, 2017–18, 2018–19
Atlético Madrid 10 10 1939–40, 1940–41, 1949–50, 1950–51, 1965–66, 1969–70, 1972–73, 1976–77, 1995–96, 2013–14
Athletic Bilbao 8 7 1929–30, 1930–31, 1933–34, 1935–36, 1942–43, 1955–56, 1982–83, 1983–84
Valencia 6 6 1941–42, 1943–44, 1946–47, 1970–71, 2001–02, 2003–04
Real Sociedad 2 3 1980–81, 1981–82
Deportivo La Coruña 1 5 1999–00
Sevilla 1 4 1945–46
Real Betis 1 0 1934–35

Cathetan[besut | besut sumber]

Skor paling dhuwur[besut | besut sumber]

Saben pertandingan dimainake tanggal 4 Januari 2020.

Boldface nuduhake manawa pemain isih aktif ing La Liga.
Rating Pamuter Klub Taun Gol Apps Rasio
1 Argèntina Lionel Messi Barcelona 2004– 432 466 0.93
2 Portegal Cristiano Ronaldo Real Madrid 2009–2018 311 292 1.07
3 Sepanyol Telmo Zarra Athletic Bilbao 1940–1955 251 278 0.9
4 Mèksiko Hugo Sánchez Atlético Madrid, Real Madrid, Rayo Vallecano 1981–1994 234 347 0.67
5 Sepanyol Raúl Real Madrid 1994–2010 228 550 0.41
6 Argèntina Alfredo Di Stéfano Real Madrid, Espanyol 1953–1966 227 329 0.69
7 Sepanyol César Rodríguez Granada, Barcelona, Cultural Leonesa, Elche 1939–1955 223 353 0.63
8 Sepanyol Quini Sporting Gijón, Barcelona 1970–1987 219 448 0.49
9 Sepanyol Pahiño Celta Vigo, Real Madrid, Deportivo La Coruña 1943–1956 210 278 0.76
10 Sepanyol Edmundo Suárez Valencia, Alcoyano 1939–1950 195 231 0.84

Paling katon

Nganti tanggal 8 Januari 2020.

Rating Pamuter Taun Apps Gol
1 Sepanyol Andoni Zubizarreta 1981–1998 662 0
2 Sepanyol Raúl 1994–2010 550 228
3 Sepanyol Eusebio Sacristán 1983–2002 543 26
4 Sepanyol Francisco Buyo 1980–1997 542 0
5 Sepanyol Joaquín 2001– 535 74
6 Sepanyol Manuel Sanchís 1983–2001 523 32
7 Sepanyol Iker Casillas 1999–2015 510 0
8 Sepanyol Xavi 1998–2015 505 58
9 Sepanyol Miquel Soler 1983–2003 504 12
10 Sepanyol Fernando Hierro 1987–2003 497 104

[besut | besut sumber]

Wiwit 2016, La Liga disponsori dening perusahaan perbankan, Banco Santander.

Periode Sponsor Judhul sayembara
Basa Spanyol Wong indonesia
1929–2008 Tanpa sponsor Primera División Divisi Pertama
2008–2016 BBVA Liga BBVA Liga BBVA
2016– Banco Santander La Liga Santander Liga Santander

Jarak saka liga kasta liyane[besut | besut sumber]

Ana jurang sing tambah akeh antara La Liga lan Segunda División. Bedane paling gedhe yaiku babagan hak televisi ing liga, akeh tim sing nembe dipromosekake angel ngindhari degradasi ing musim pertama ing La Liga. Ing saben musim kajaba 2011–2012, 2013–2014, 2015–2016, lan 2017–2018, paling ora ana wong anyar La Liga dikirim menyang Segunda División.

Stasiun televisi siaran ing Indonesia[besut | besut sumber]

  • Antv (Agustus 1996-Januari 1998)
  • TPI (sekarang bernama MNCTV) (1999-2000, 2003-2004)
  • Trans TV (2001-2003, 2012-2013)
  • RCTI (2003-2009, 2013-2016)
  • tvOne (2009-2012)
  • Trans7 (2012-2013)
  • SCTV (2016-2019)
  • Indosiar (2016-2019)
  • RCTI mung nyiarake 28 Pertandhingan saka total 760 Pertandhingan.[6]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "La Liga".
  2. "Situs Bola Terpercaya".
  3. "Mendizorrotza Kaapasistas penonton 19.840 Penonton".
  4. "Camp Nou Kapasistas 98.772 Penonton".
  5. "Santiago Bernabeu Kapasitas 81.044 Penonton".
  6. "Televisi Dengan Siaran Sepak Bola Terbanyak".