Menyang kontèn

Cristiano Ronaldo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Cristiano Ronaldo
Ronaldo with Al Nassr in 2023
Katerangan priangga
Jeneng dawa Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro[1]
Tanggal lair (1985-02-05) 5 Fèbruari 1985 (umur 39)[1]
Papan lair Funchal, Madeira, Portugal[1]
Dhuwur 1.87 m (6 ft 2 in)[note 1]
Posisi main Forward
Katerangan klub
Tim saiki
Al Nassr
Angka 7
Karir nom
1992–1995 Andorinha
1995–1997 Nacional
1997–2002 Sporting CP
Karir sénior*
Taun Tim Main (Gul)
2002–2003 Sporting CP B 2 (0)
2002–2003 Sporting CP 25 (3)
2003–2009 Manchester United 196 (84)
2009–2018 Real Madrid 292 (311)
2018–2021 Juventus 98 (81)
2021–2022 Manchester United 40 (19)
2023– Al Nassr 34 (34)
Tim nasional
2001 Portugal U15 9 (7)
2001–2002 Portugal U17 7 (5)
2003 Portugal U20 5 (1)
2002–2003 Portugal U21 10 (3)
2004 Portugal U23 3 (2)
2003– Portugal 205 (128)

Cristiano Ronaldo
Tandha tangan
Cristiano Ronaldo signature

* Gunggung main lan gul ing klub sénior tumrap liga dhomèstik iki mligi lan patitis per pukul 21:10, 30 December 2023 (UTC).

‡ Gunggung main lan gul ing tim nasional iki patitis per pukul 21:00, 24 November 2023 (UTC)

Cristiano Ronaldo, ingkang asal saking Portugal lan dados salah satunggaling jaler sepakbola profésional, menika dalem wonten ing klub Al Nassr saking Saudi Arabia lan kapten tim nasional Portugal. Ronaldo kawentar minangka salah satunggaling pemain sepakbola ingkang ageng saha paling misuwur wonten ing donya. Piwulangipun sampun nyekel 5 pangaji Ballon d'Or, 3 pangaji UEFA Men's Player of the Year, lan 4 European Golden Shoes - ingkang paling ageng kanggé pamain saking Eropa. Ronaldo ugi sampun menangaken 33 tropi, kalebet 7 gelar liga, 5 UEFA Champions League, Euro Championship, lan Nations League. Ingkang punika, Ronaldo gadhah rekor-rekor ing Champions League, European Championship, lan ing tingkat internasional, kalebet wonten babagan penampilan, gol, lan asist. Dados salah satunggaling pemain ingkang gadhah luwih saking 1,200 penampilan profésional, Ronaldo ugi sampun nyetak luwih saking 850 gol karir senior kanggé klub lan negara - dados pencetak gol paling ageng ing sajarah.

Ronaldo miwiti karir internasionalipun kaliyan tim nasional Portugal wonten taun 2003 nalika yuswanipun namung 18 taun, dados pemain ingkang paling akeh main (caps) kanggé Portugal kanthi luwih saking 200 caps. Ronaldo kasinungan déning Guinness World Records minangka pencetak gol paling ageng ing tingkat internasional, kanthi luwih saking 100 gol. Panjenenganipun sampun main lan nyetak gol wonten ing 11 turnamen ageng, kanthi gol internasional pisananipun wonten ing Euro 2004, ingkang sampun mbawani Portugal dumugi final. Ronaldo njabat minangka kapten tim nasional Portugal wiwit Juli 2008. Wonten ing taun 2015, Ronaldo dipunsebat minangka pemain Portugal paling saé déning Portuguese Football Federation. Ronaldo ugi minangka pemimpin tim nalika Portugal menang gelar ageng pisananipun wonten ing Euro 2016, lan dados pemain ingkang menang Silver Boot. Lan malih, Ronaldo ngimpun Portugal menang gelar UEFA Nations League wonten taun 2019, lan dipunparingi penghargaan minangka pencetak gol paling ageng wonten ing final. Ronaldo ugi dados pamenang Euro 2020 Golden Boot minangka pencetak gol paling ageng.

Profil[besut | besut sumber]

Pemain serbaguna ing bal-balan, Ronaldo saged main wonten ing pinggir lapangan utawi tengah lapangan,[9] lan, sanadyan kanthi wujud asli tumpakan tengen, punika sampun kuwat ngginakaken tumpakan kalih-kalihipun.[10] Secara taktis, Ronaldo sampun ngalami sawetara evolusi ing kariripun. Wonten ing Sporting lan musim kapisan wonten ing Manchester United, piyambakipun biasanipun dipasrahaken minangka winger tradhisional ing sisih tengen lapangan, ingkang asring ngupadosa ngirim crosses dhateng wewengkon penalty. Wonten ing posisi menika, piyambakipun saged ngginakaken kecepatan lan akselerasi, keluwesan lan kapintéran teknis kanggé ngadhepi lawan ing situasi siji-lawan-siji. Ronaldo sampun kawentar amargi dribbling lan kaendahanipun, asring nedahaken macem-macem trik lan feints,[11][12] kayata step overs lan 'chops' ingkang sampun dados ciri khasipun;[13] piyambakipun ugi kondhang ngginakaken flip-flap.[14]

Kakuwatanipun lan kamampuanipun mlayu nglangkungi, dipun-gabung kalihan kaprigelanipun munggah ing udhara, katetepanipun nandhang bal ing udhara, lan dhuwuripun inggilipun 1.87 m (6 ft 1 12 in), maringi piyambakipun kauntungan ing perang udhara. Ingkang kados mekaten punika ngidinaken piyambakipun dados sasaran ing perangan ngarep lan dados ancaman gol ing udhara wonten ing wilayah pinalti; minangka asilipun, akeh golipun dados gol sundulan.[15][16][17] Dipun-sarujuki kaliyan kaprigelanipun ing stamina lan kamampuanipun ngrungokaken gol, kemampuanipun dados pemain gol ing sisih kiwa nambah saé, ing panggenan ngriku piyambakipun dipun-paringi kabebasan posisi kanggé mindhah tengah kanggé nyerang. Piyambakipun ugi saya kathah ngemban peran kreatif kanggé timipun, asring mundur nyandhak bal, melu ing pembangunan serangan lan nyiptakaken kesempatan kanggé kancanipun, amargi kaprigelanipun ing visi lan kapinteran passing.[18][15]

Jroning Angka[besut | besut sumber]

Klub[besut | besut sumber]

Panampilan lan gol déning klub, mangsa lan kompetisi
Klub Mangsa Liga Piyala Lokal Piyala Liga Eropa Gunggung
Dhivisi Panampilan Gol Panampilan Gol Panampilan Gol Panampilan Gol Panampilan Gol Panampilan Gol
Sporting CP B 2002–03 Segunda Divisão 2 0 2 0
Sporting CP 2002–03 Primeira Liga 25 3 3 2 3 0 0 0 31 5
Manchester United 2003–04 Liga Primèr Inggris 29 4 5 2 1 0 5 0 0 0 40 6
2004–05 33 5 7 4 2 0 8 0 0 0 50 9
2005–06 33 9 2 0 4 2 8 1 47 12
2006–07 34 17 7 3 1 0 11 3 53 23
2007–08 34 31 3 3 0 0 11 8 1 0 49 42
2008–09 33 18 2 1 4 2 12 4 2 1 53 26
Gunggung 196 84 26 13 12 4 55 16 3 1 292 118
Real Madrid 2009–10 La Liga 29 26 0 0 6 7 35 33
2010–11 34 40[a] 8 7 12 6 54 53
2011–12 38 46 5 3 10 10 2 1 55 60
2012–13 34 34 7 7 12 12 2 2 55 55
2013–14 30 31 6 3 11 17 47 51
2014-15 35 48 2 1 12 10 5 2 54 61
2015–16 36 35 0 0 12 16 48 51
2016–17 29 25 2 1 13 12 2 4 46 42
2017–18 27 26 0 0 13 15 4 3 44 44
Gunggung 292 311 30 22 101 105 15 12 438 450
Juventus 2018–19 Serie A 31 21 2 0 9 6 1 Panampilan ing Supercoppa Italiana 1 43 28
2019–20 33 31 4 2 8 4 1 0 46 37
2020–21 8 10 0 0 4 4 0 0 12 14
Gunggung 72 62 6 2 20 12 2 1 101 79
Gunggung karir 587 460 65 39 12 4 180 135 20 14 864 652

Nagara[besut | besut sumber]

Tim Taun Kompetisi Kekancan Gunggung
Panampilan Gol Panampilan Gol Panampilan Gol
Portugal U15 2001 2 1 7 6 9 7
Portugal U17 2001 3 2 3 2
2002 4 3 4 3
Gunggung 4 3 3 2 7 5
Portugal U20 2003 5 1 5 1
Portugal U21 2002 1 1 1 1
2003 7 2 2 0 9 2
Gunggung 7 2 3 1 10 3
Portugal U23 2004 2 1 1 1 3 2
Portugal 2003 2 0 2 0
2004 11 7 5 0 16 7
2005 7 2 4 0 11 2
2006 10 4 4 2 14 6
2007 9 5 1 0 10 5
2008 5 1 3 0 8 1
2009 5 0 2 1 7 1
2010 6 3 5 0 11 3
2011 6 5 2 2 8 7
2012 9 4 4 1 13 5
2013 6 7 3 3 9 10
2014 5 3 4 2 9 5
2015 4 3 1 0 5 3
2016 10 10 3 3 13 13
2017 10 10 1 1 11 11
2018 4 4 3 2 7 6
2019 10 14 10 14
2020 4 2 2 1 6 3
Gunggung 121 84 49 18 170 102
Gunggung karir 136 91 68 29 204 120

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Gelar[besut | besut sumber]

Klub[besut | besut sumber]

Manchester United
Real Madrid
2010–11

Individual[besut | besut sumber]

Ordo[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. a b c Masalah skrip: Modhul "cite news" ora ana.
  2. "FIFA World Cup Qatar 2022: List of players: Portugal" (PDF). FIFA. 15 November 2022. kc. 22. Diarsip (PDF) saka asliné ing 30 November 2022. Dibukak ing 22 November 2022.
  3. Kay, Stanley (16 August 2017). "How Tall is Cristiano Ronaldo?". Sports Illustrated. Diarsip saka asliné ing 13 July 2019. Dibukak ing 13 July 2019.
  4. Caioli 2016, Facts and figures.
  5. "Cristiano Ronaldo". Eurosport. Diarsip saka asliné ing 13 October 2023. Dibukak ing 15 May 2020.
  6. "Cristiano Ronaldo". Premier League Football. 11 July 2023. Diarsip saka asliné ing 17 April 2018. Dibukak ing 5 August 2023.
  7. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng FPF
  8. "Regulations for UEFA Euro 2012" (PDF). UEFA. September 2009. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 15 February 2010. Dibukak ing 29 December 2020.
  9. "Why Cristiano Ronaldo is better than Lionel Messi!". Zeenews.india.com. 26 August 2012. Diarsip saka sing asli ing 4 August 2013. Dibukak ing 30 July 2013.
  10. Masalah skrip: Modhul "cite news" ora ana.
  11. "E' Ronaldo il Bolt del calcio" (ing basa Italia). Sport mediaset. Diarsip saka sing asli ing 24 September 2015. Dibukak ing 14 December 2014.
  12. "Cristiano Ronaldo – Portogallo". Diarsip saka sing asli ing 28 April 2014. Dibukak ing 14 December 2014.
  13. Goodman, Mike L. (22 September 2015). "The Evolution of Cristiano Ronaldo". Grantland. Diarsip saka asliné ing 12 May 2016. Dibukak ing 25 April 2016.
  14. "WATCH: Ronaldo's elastico nutmeg!". Sky Sports. 20 February 2017. Dibukak ing 8 April 2020.
  15. a b Molinaro, John. "Ronaldo Vs. Messi: The Case For Ronaldo As World's Best Player". Sportsnet. Diarsip saka sing asli ing 27 June 2018. Dibukak ing 26 June 2018.
  16. Marcotti, Gabriele (6 July 2016). "Ronaldo, Portugal accept manager's challenge to reach Euro 2016 final". ESPN FC. Diarsip saka sing asli ing 27 June 2018. Dibukak ing 26 June 2018.
  17. Masalah skrip: Modhul "cite news" ora ana.
  18. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Bolt2
  19. (ing basa Portugis) "Selecção distinguida pelo Duque de Bragança". Cristiano Ronaldo News. 30 Agustus 2006. Dibukak ing 30 Agustus 2006.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  1. Varies between 1.85 and 1.89 by source. FIFA and Sports Illustrated give 1.85,[2][3] Luca Caioli [es; fi] 1.86,[4] Soccerway and Eurosport 1.87,[5] Premier League 1.87,[6] and the Portuguese Football Federation 1.89.[7]
  2. Although there was no third-place playoff, both losing semi-finalists (Germany and Portugal) were awarded bronze medals by UEFA.[8]


Masalah sitiran: Tenger <ref> ana tumrap golongan aran "lower-alpha", nanging tenger <references group="lower-alpha"/> sing magepokan ora ana, utawa </ref> panutup ora ana