Juventus F.C.

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Juventus
Logo Juventus
Jeneng jangkep Juventus Football Club
Peparab Vecchia Signora
 founded  = 1897
Diadegaké {{{founded}}}
Lapangan Stadio Olimpico,
Torino, Itali
Kapasitas 27500
Ketua Itali Giovanni Cobolli Gigli
Manajer Itali Ciro Ferrara
Liga Seri A
2008-07 Seri a 1 (promosi)
Seragam kandang
Seragam tandang

Juventus F.C. (Basa Latiné saka Nom-noman) ya iku salah sawijining klub bal-balan utawa sepak bola sing tuwa dhéwé ing Italia. Klub iki markasé ana ing Torino lan main ing Serie A.

Juventus racaké main nganggo seragam garis ireng-putih lan clana cekak ireng (nanging biyèn naté nganggo clana putih ing sajeroning wektu kang cukup suwé) lan dijuluki la Vecchia Signora (Sang Nyonya Tuwa). Tim iki olèh motif seragamé saka klub Inggris Notts County. Stadion Juventus ya iku Stadio Delle Alpi sauntara wektu dianggo bebarengan karo A.C. Torino, nanging bakal rampung sawisé musim 2004-2005, sebab Torino bakal yasa stadioné dhéwé. Ana ing musim kompetisi 2006-2007, Juventus nggunakaké Stadio Olimpico di Torino minangka stadion kandang amarga Stadio Delle Alpi isih sajeroning prosès renovasi. Ananging awit taun 2011 Juventus nggunakake stadion anyar ya iku Stadion Juventus Arena.

Juventus didhegaké sasi November 1897 déning murid-murid Lyceum (sejinis undang-ndangan kanggo sekolah top ing Éropah) Massimo D'Azeglio, lan sepisanan njuarai liga nasional versi lawas ing taun 1905, nanging gelar kaloro lagi dikasilaké ing taun 1926. Nalika taun 1923, kulawarga Agnelli (sing nduwé Fiat) nuku ("mengambil alih") klub iku mau lan yasa stadion pribadi ing Villar Perosa (cedhak Torino) kang dipepaki kanthi fasilitas komplit.

Wiwit taun 1931, Juventus ngrebut gelar Seri A (scudetto) ping lima maturut-turut. Ana ing taun 1933, Juventus wiwit main ing Stadio Comunale. Sawisé Perang Donya II Juventus sukses sajeroning kajuaraan domestik - gelar liga kasepuluh direngkuh ana ing taun 1961, nanging ora kasil ngrebut siji-sijia gelar Éropah nganti taun 1977 wektu dadi juara Piala UEFA. Puncak kesuksesan Juventus ing Éropah dadi kanyatan ing taun 1985 wektu Juventus ngrebut Piala Champions lan saterusé dibalèni ana ing taun 1996. Juventus uga ngraih gelar Piala Winners ana ing taun 1984 lan rong gelar Piala UEFA manèh ing taun 1990 dan 1993. Nganti saiki Juventus wis njuarai Seri A ping 27. Gelar Seri A kang diraih ana ing musim 04/05 lan 05/06 dicabut amarga anané skandal pengaturan tetandhingan. Juventus uga kudu terdegradasi menyang Seri B amarga kasus iki.

Nganti sawetara wektu kapungkur, pemain Juventus kudu duwé rambut kang pendek lan rapi; pihak klub uga nyediakaké pakaian formal kanggo para pemain (kang digawé déning penjait misuwur) lan meksa para pemain supaya nyelesèaké sekolahé. Mayoritas pemain bertahan ing Juventus nganti pungkasan karir; akèh kang isih nyambut gawé kanggo klub utawa kanggo FIAT (utawa perusahaan liyané).

Juventus saiki minangka sawijining perusahaan kang kecatet ing bursa efek Milan. Transfer Zinedine Zidane menyang Real Madrid kanthi rega kurang luwih $64 juta dolar AS isih dadi rekor transfer paling larang sajeroning sajarah sepak bola nganti saiki.

Prestasi[besut | besut sumber]

  • Seri A: 31
    • 1905, 1925-26, 1930-31, 1931-32, 1932-33, 1933-34, 1934-35, 1949-50, 1951-52, 1957-58, 1959-60, 1960-61, 1966-67, 1971-72, 1972-73, 1974-75, 1976-77, 1977-78, 1980-81, 1981-82, 1983-84, 1985-86, 1994-95, 1996-97, 1997-98, 2001-02, 2002-03, 2011-12, 2012-13, 2013-14, 2014-15.
  • Seri B: 1
    • 2006-07
  • Piala Italia: 10
    • 1937-38, 1941-42, 1958-59, 1959-60, 1964-65, 1978-79, 1982-83, 1989-90, 1994-95, 2014-15.
  • Piala Super Italia: 6
    • 1995, 1997, 2002, 2003, 2012, 2013.
  • Piala/Liga Champions: 2
    • 1984-85, 1995-96.
  • Piala Champions: 1
    • 1983-84.
  • Piala UEFA: 3
    • 1976-77, 1989-90, 1992-93.
  • Piala Super Éropah: 2
    • 1984, 1996.
  • Piala Interkontinental: 2
    • 1985, 1996.

Pemain kondhang[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Liga Italia Seri A 2014/2015
Atalanta | Cagliari | Cesena | Chievo | Empoli | Fiorentina | Genoa | Inter Milan | Juventus | Lazio
| A.C. Milan | Napoli | Palermo | Parma | A.S. Roma | Sampdoria | Sassuolo | Torino | Udinese | Verona
Anggota G-14

Nèderlan Ajax | Inggris Arsenal | Sepanyol FC Barcelona | Jerman Bayer Leverkusen | Jerman Bayern Munich

Jerman Borussia Dortmund | Nèderlan PSV Eindhoven | Itali Internazionale | Itali Juventus

Inggris Liverpool | Inggris Manchester United | Itali AC Milan | Prancis Lyon | Prancis Marseille

Prancis Paris Saint-Germain | Portugal FC Porto | Sepanyol Real Madrid | Sepanyol Valencia