Ajax Amsterdam

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ajax Amsterdam
Logo Ajax Amsterdam
Jeneng dawa Amsterdamsche Football Club Ajax NV
Paraban de Godenzonen , Ajacieden, de Joden, de Amsterdammers
Yasa 18 Maret 1900
Stadhiyon Amsterdam ArenA
Amsterdam, Holland Utara, Belanda
Momotan 53.502[1]
Mantri Hennie Henrichs
Mènèjer Peter Bosz
Liga Eredivisie
2015–16 ke-2, Eredivisie
Sana jaringan Kaca tepas klUb
Kandhang
Njaban
Current season

Amsterdamsche Football Club Ajax (Euronext: AJAX; ugi dipunkenal kanthi nami Ajax Amsterdam, AFC Ajax, utawi naming Ajax (dipunwaos A-yaks) inggih punika salah satunggaling klub bal-balan saking Amsterdam, Walanda. Klub punika minangka salah satunggaling klub ingkang paling misuwur ing tlatah Walanda punapa déné ugi ing tlatah Éropah. Ajax kalebet salah satunggaling klub ingkang saged menangi tigang gelar utami ing tlatah Éropah, Piala Champions (kaping sekawan), Piala Winners, saha Piala UEFA. Wonten ing kompetisi negerinipun, Ajax sampun kaping 33 njuarai Liga Walanda (Eredivisi).[2]

Prestasi[besut | besut sumber]

  1. 33 Eredivisie: 1917-18, 1918-19, 1930-31, 1931-32, 1933-34, 1936-37, 1938-39, 1946-47, 1956-57, 1959-60, 1965-66, 1966-67, 1967-68, 1969-70, 1971-72, 1972-73, 1976-77, 1978-79, 1979-80, 1981-82, 1982-83, 1984-85, 1989-90, 1993-94, 1994-95, 1995-96, 1997-98, 2001-02, 2003-04, 2010-11, 2011-12, 2012-13, 2013-14
  2. 18 Piala Walanda (KNVB): 1917, 1943, 1961, 1967, 1970, 1971, 1972, 1979, 1983, 1986, 1987, 1993, 1998, 1999, 2002, 2006, 2007, 2010
  3. 8 Johan Cruijff Shield: 1993, 1994, 1995, 2002, 2005, 2006, 2007, 2013
  4. 2 Piala Interkontinental: 1972, 1995
  5. 4 Piala Champions: 1971, 1972, 1973, 1995
  6. 1 Piala Winners: 1987
  7. 1 Piala UEFA: 1992
  8. 2 Piala Super Éropah: 1973, 1995

Sajarah[besut | besut sumber]

Wiwit dipundhirikaken nalika taun 1900, Ajax mlebet ing jaman keemasan nalika periode 1970-an. Nalika iku taksih dipunmanageri déning Rinus Michels, Ajax dados raja ing Éropah kanthi dados juara Liga Champions tigang taun nalika rentang 1971-1973.[3] Ajax lajeng misuwur kanthi sistem pembinaan pemain eném ingkang handal saha medalaken pemain-pemain ingkang gadhah bakat saé saking Walanda ugi saking manca. Kados boten wonten telasipun, Ajax terus ngékspor para pemain saénipun, kados ta Marco van Basten, Dennis Bergkamp, punapa déné Patrick Kluivert. Sabibaripun para pemain eném Ajax ngagétaken Éropah kanthi njuarai Liga Champions taun 1995, masa keemasan Ajax runtuh malih. Ajax mbetahaken wekdal saperlu dados raja malih wonten ing bawana Éropah.[4]

Dipunpensiunaken[besut | besut sumber]

  1. 14 – Johan Cruyff, penghargaan kehormatan

Wiwit musim 2007-2008, boten wonten pemain ingkang migunakaken angka 14 wonten ing klub punika, nalika klub nedahaken bilih angka 14 sampun dipunpensiunaken saperlu ngurmati legénda bal – balan Johan Cruyff. Cruyff piyambak nedahaken bilih langkung prayogi manawi pemain ingkang paling saé wonten ing klub punika migunakaken seragam kanthi angka 14. Gelandang Spanyol Roger Garcia Junyent minangka pemain ingkang pungkasan ingkang migunakaken angka punika.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Amsterdam Arena – Did you know?". Amsterdam Arena. Dijupuk 2006-12-10. 
  2. ^ [1]
  3. ^ [2]
  4. ^ [3]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Anggota G-14

Nèderlan Ajax | Inggris Arsenal | Sepanyol FC Barcelona | Jerman Bayer Leverkusen | Jerman Bayern Munich

Jerman Borussia Dortmund | Nèderlan PSV Eindhoven | Itali Internazionale | Itali Juventus

Inggris Liverpool | Inggris Manchester United | Itali AC Milan | Prancis Lyon | Prancis Marseille

Prancis Paris Saint-Germain | Portugal FC Porto | Sepanyol Real Madrid | Sepanyol Valencia