Eredivisie

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Liga Premier Inggris
Negara NèderlanBelanda
Konfederasi UEFA
Kabentuk 1956
Cacahing tim 18
Tingkat ing piramida 1
Diturunake menyang Eerste Divisie
Piala domestik Piala KNVB
Piala Johan Cruijff
Piala Internasional Liga Champions UEFA
Liga Eropa UEFA
Juara bertahan Ajax Amsterdam
(2018–19)
Klub sing paling sukses Ajax (34 gelar)
Paling katon Pim Doesburg
(687)
Skor paling dhuwur Willy van der Kuijlen
(311)
Stasiun televisi Fox Sports Eredivisie
NOS
iNews
Situs web eredivisie.nl
Situs Alternatif rajabola24jam.net

Eredivisie[1] (pocapan Walanda: [ˈeːrədivizi]; "Divisi Kehormatan" utawa "Divisi Premier") minangka level bal-balan profesional paling dhuwur ing Walanda. Liga kasebut didegake ing 1956, rong taun sawise wiwitan bal-balan profesional ing Walanda. Ing musim 2020-21, iki dadi peringkat liga paling kaping 8 ing Eropa dening UEFA.[2]

Eredivisie kalebu 18 klub. Saben klub ketemu saben klub liyane kaping pindho sajrone musim, sepisan ing omah lan sawise adoh. Ing pungkasan saben musim, loro klub ing sisih ngisor otomatis mudhun menyang level nomer loro sistem liga Walanda, Eerste Divisie (Divisi Pertama), sementara juara lan runner-up Eerste Divisie kanthi otomatis dipromosekake dadi Eredivisie. Klub rampung nomer telu saka ngisor dhasar Eredivisie banjur misahake play-off promosi / degradasi karo wolung klub sing papane dhuwur saka Eerste Divisie.

Pemenang Eredivisie negesake kejuaraan nasional Walanda. Ajax wis menang gelar paling akeh, kanthi 26 (34 judhul nasional). PSV Eindhoven sabanjure duwe 21 (24), lan Feyenoord ngetutake 10 (15). Wiwit taun 1965, telung klub kasebut menang kabeh nanging telung judhul Eredivisie (judhul 1981 lan 2009 dadi AZ lan FC Twente menang judhul 2010). Ajax, PSV lan Feyenoord dikenal minangka "Three Three" utawa "Three Top Top Tradisional" bal-balan Walanda. Dheweke minangka siji-sijine klub ing bentuk saiki sing ora nate dibuwang metu saka Eredivisie wiwit dibentuk. Klub nomer papat, FC Utrecht, minangka asil penggabungan taun 1970 ing antarane telung klub kutha kasebut, salah sijine yaiku VV DOS, uga ora nate dibuwang metu saka Eredivisie.

Wiwit taun 1990 nganti 1999, jeneng resmi liga yaiku PTT Telecompetitie (sawise sponsor, PTT Telecom), sing diganti dadi KPN Telecompetitie (amarga PTT Telecom ganti jenenge dadi KPN Telecom ing taun 1999) lan menyang KPN Eredivisie ing taun 2000. Saka 2002 nganti 2005, liga kasebut diarani Holland Casino Eredivisie. Wiwit musim 2005-06, liga kasebut disponsori dening Sponsorloterij (lotre), nanging amarga alasan hukum jenenge ora bisa dilampirake ing liga (pamrentah Walanda nglawan jeneng kasebut, amarga Eredivisie bakal, sawise sponsor Holland Casino , nanging maneh disponsori dening perusahaan sing nyedhiyakake game kanthi kasempatan. Tanggal 8 Agustus 2012 diumumake publik yen tauke Rupert Murdoch wis entuk hak kanggo Eredivisie suwene 12 taun kanthi biaya 1 milyar euro, diwiwiti ing musim 2013-14[3]. Ing kesepakatan iki, limang klub Eredivisie paling gedhe kudu nampa 5 yuta euro saben taun sajrone kontrak[4]. Ing taun 2020, Eredivisie ditinggal amarga pandemi COVID-19.

Sejarah[besut | besut sumber]

Wiwit madege kejuaraan bal-balan nasional Walanda ing taun 1898 nganti 1954, judhul kasebut diputusake kanthi play-off dening sawetara klub sing sadurunge menang liga regional.[5] Kompetisi kasebut murni amatir; Asosiasi Sepak Bola Kerajaan Belanda (KNVB) nolak pambayaran apa wae lan pemain sing ditanggepi sing kejiret nampa gaji utawa transfer biaya.[6] Telpon kanggo bal-balan profesional tuwuh ing awal taun lima puluhan sawise akeh anggota tim nasional sing budhal main ing luar negeri kanggo golek keuntungan finansial. KNVB biasane nundha para pemain kasebut, supaya ora bisa dadi tim nasional Walanda. Sawise banjir Laut Lor taun 1953, para pemain Walanda ing luar negeri (umume main ing liga Prancis) nganakake pertandingan amal nglawan timnas Prancis ing Paris. Pertandhingan kasebut diboikot dening KNVB, nanging sawise pemain Walanda sing nglumpukake ngalahake Prancis (2-1), publik Walanda nyekseni ketinggian sing bisa diraih liwat bal-balan profesional. Kanggo nyedhiyakake minat sing saya akeh, asosiasi bal-balan profesional sing ora setuju (NBVB) lan liga didegake kanggo musim 1954-55. Tanggal 3 Juli 1954, KNVB ketemu karo klompok ketua klub amatir sing kuwatir, sing wedi manawa pemain paling apik bakal gabung karo tim profesional. Rapat kasebut, dijuluki slaapkamerconferentie ('konferensi kamar'), nyebabake Asosiasi ora gelem nampa semi-profesionalisme.[7]

Kangge, KNVB lan NBVB miwiti kompetisi kapisah.[8] Pertandhingan bal-balan profesional sing kaping pisanan ditandingi antarane Alkmaar lan Venlo. Liga kasebut urip nganti sewelas puteran, sadurunge penggabungan dirundingake ing antarane rong federasi ing wulan November. Kaloro liga dibatalake lan kompetisi gabungan anyar muncul langsung. De Graafschap, Amsterdam, Alkmaar lan Fortuna '54 saka NBVB ditampa ing liga anyar. Klub liyane gabung, sing nyebabake jeneng anyar kaya Rapid J.C., Holland Sport lan Roda Sport. Liga profesional pertama (semi-) dimenangake dening Willem II.[9] Kanggo musim 1956-57, KNVB ninggali sistem liga regional. Eredivisie didegaké, ing kana ana wolulas klub paling apik ing saindenging negara langsung main judhul liga tanpa main-main. Anggota eredivisie pertama ing taun 1956 yaiku Ajax, BVC, BVV, DOS, EVV, Elinkwijk, SC Enschede, Feijenoord, Fortuna '54, GVAV, MVV, NAC, NOAD, PSV, Rapid JC, Sparta, VVV '03 lan Willem II. Ajax minangka tim pertama sing entuk gelar musim kasebut.[10]

Tim Saiki (2020–21)[besut | besut sumber]

Klub Kutha Kapasitas Posisi ing taun 2018-19 Musim 1 ing Eredivisie Jumlah Musim Eredivisie Jumlah pertama wiwit didegake Eredivisie Jumlah musim wiwit didegake Eredivisie Gelar Eredivisie Gelar Nasional Gelar Terakhir
Ajaxa b Amsterdam 54.990 ke-1 1956–57 64 1956–57 64 26 34 2019
AZ Alkmaar 17.250 ke-4 1968–69 42 1998–99 22 2 2 2009
ADO Den Haag The Hague 15.000 ke-9 1957–58 46 2008–09 12 0 2 1943
FC Emmenb Emmen 8.600 ke-14 2018–19 2 2018–19 2 0 0 -
Feyenoorda b Rotterdam 51.137 ke-3 1956–57 64 1956–57 64 10 15 207
Fortuna Sittard Sittard 12.500 ke-15 1968–69 21 2018–19 2 0 0 -
FC Groningen Groningen 22.579 ke-8 1971–72 41 2000–01 20 0 0 -
SC Heerenveen Heerenveen 27.224 ke-11 1990–91 28 1993–94 27 0 0 -
Heracles Almelo Almelo 12.080 ke-7 1962–63 20 2005–06 15 0 2 1941
PSVa b Eindhoven 36.500 ke-2 1956–57 64 1956–57 64 21 24 2018
Sparta Rotterdama Rotterdam 11.026 promosi 1956–57 54 2019–20 1 1 6 1959
Twentec Enschede 30.205 promosi 1956–57 61 2019–20 1 1 1 2010
FC Utrechtb Utrecht 23.750 ke-6 1970–71 50 1970–71 20 0 0 -
Vitesse Arnhem 21.248 ke-5 1971–72 35 1989–90 31 0 0 -
VVV-Venloa Venlo 8.000 ke-12 1956–57 23 2017–18 3 0 0 -
RKC Waalwijk Waalwijk 7.508 promosi* 1988–89 24 2019–20 1 0 0 -
Willem IIa Tilburg 14.500 ke-10 1956–57 43 2014–15 6 0 3 1955
PEC Zwolle Zwolle 14.000 ke-13 1978–79 20 2012–13 8 0 0 -

* FC Twente rampung pisanan ing Eerste Divisie. Sparta Rotterdam rampung ing urutan nomer loro lan menang nglawan De Graafschap ing final playoff. RKC Waalwijk ana ing posisi 8 lan ngalahake Go Ahead Eagles ing playoff final.

a anggota Pendiri Eredivisie[11][12]

b Ora nate mundur saka Eredivisie

c Anggota pendiri Eredivisie (minangka Sportclub Enschede)[13]

Klub[besut | besut sumber]

Klub Juara Pangkat nomer loro Taun Juara
Ajax 34 23 1917–18, 1918–19, 1930–31, 1931–32, 1933–34, 1936–37, 1938–39, 1946–47, 1956–57, 1959–60, 1965–66, 1966–67, 1967–68, 1969–70, 1971–72, 1972–73, 1976–77, 1978–79, 1979–80, 1981–82, 1982–83, 1984–85, 1989–90, 1993–94, 1994–95, 1995–96, 1997–98, 2001–02, 2003–04, 2010–11, 2011–12, 2012–13, 2013–14, 2018–19
PSV Eindhoven 24 14 1928–29, 1934–35, 1950–51, 1962–63, 1974–75, 1975–76, 1977–78, 1985–86, 1986–87, 1987–88, 1988–89, 1990–91, 1991–92, 1996–97, 1999–00, 2000–01, 2002–03, 2004–05, 2005–06, 2006–07, 2007–08, 2014–15, 2015–16, 2017–18
Feyenoord 15 21 1923–24, 1927–1928, 1935–36, 1937–38, 1939–40, 1960–61, 1961–62, 1964–65, 1968–69, 1970–71, 1973–74, 1983–84, 1992–93, 1998–99, 2016–17
HVV Den Haag 10 1 1890–91, 1895–96, 1899–1900, 1900–01, 1901–02, 1902–03, 1904–05, 1906–07, 1909–10, 1913–14
Sparta Rotterdam 6 - 1908–09, 1910–11, 1911–12, 1912–13, 1914–15, 1958–59[14]
RAP 5 3 1891–92, 1893–94, 1896–97, 1897–98, 1898–99
Go Ahead Eagles 4 5 1916–17, 1921–22, 1929–30, 1932–33
Koninklijke HFC 3 3 1889–90, 1892–93, 1894–95
Willem II 3 1 1915–16, 1951–52, 1954–55
HBS Craeyenhout 3 - 1903–04, 1905–06, 1924–25[15]
AZ 2 2 1980–81, 2008–09
Heracles Almelo 2 1 1926–27, 1940–41
ADO Den Haag 2 - 1941–42, 1942–43
RCH 2 - 1922–23, 1952–53
NAC Breda 1 4 1920–21
FC Twente 1 3 2009–10
DWS 1 3 1963–64
Roda JC Kerkrade* 1 2 1955–56
Be Quick 1 2 1919–20
FC Eindhoven 1 2 1953–54
SC Enschede 1 1 1925–26
DOS 1 1 1957–58
FC Den Bosch 1 1 1947–48
De Volewijckers 1 - 1943–44
HFC Haarlem 1 - 1945–46
Limburgia 1 - 1949–50
SVV 1 - 1948–49
Quick Den Haag 1 - 1907–08
VV Concordia 1 - 1888–89

Cathetan Pamuter[besut | besut sumber]

Penampilan[besut | besut sumber]

No Jeneng Pertandingan Posisi Muter Pertandingan Pisanan Pertandingan Pungkasan
1 NèderlanPim Doesburg 687 Kiper 1962–63 1986–87
2 NèderlanJan Jongbloed 684 Kiper 1959–60 1985–86
3 NèderlanPiet Schrijvers 576 Kiper 1963–64 1984–85

Gol[besut | besut sumber]

No Jeneng Gol Pertandingan gol saben game Posisi Muter Gol Pisanan Gol Pungkasan
1 NèderlanWilly van der Kuijlen 311 545 0.57 Penyerang 1964–65 1981–82
2 NèderlanRuud Geels 266 392 0.68 Penyerang 1964–65 1983–84
3 NèderlanJohan Cruijff 216 309 0.70 Penyerang 1964–65 1983–84
4 NèderlanKees Kist 212 372 0.60 Penyerang 1972–73 1983–84
5 NèderlanTonny van der Linden 208 - - Penyerang 1956–57 1966–67

Skor Paling Dhuwur[besut | besut sumber]

Musim Skor Paling Dhuwur Gol Klub
1956–57 NèderlanCoen Dillen 42 PSV
1957–58 NèderlanLeo Canjels 32 NAC
1958–59 NèderlanLeo Canjels 34 NAC
1959–60 NèderlanHenk Groot 37 Ajax
1960–61 NèderlanHenk Groot 41 Ajax
1961–62 NèderlanDick Tol 27 FC Volendam
1962–63 NèderlanPierre Kerkhofs 22 PSV
1963–64 NèderlanFrans Geurtsen 28 DWS
1964–65 NèderlanFrans Geurtsen 23 DWS
1965–66 NèderlanWilly van der Kuijlen 23 PSV
NèderlanPiet Kruiver Feyenoord
1966–67 NèderlanJohan Cruijff 33 Ajax
1967–68 SwèdhenOve Kindvall 28 Feyenoord
1968–69 NèderlanDick van Dijk 30 FC Twente
SwèdhenOve Kindvall Feyenoord
1969–70 NèderlanWilly van der Kuijlen 26 PSV
1970–71 SwèdhenOve Kindvall 24 Feyenoord
1971–72 NèderlanJohan Cruijff 25 Ajax
1972–73 NèderlanCas Janssens 18 NEC
NèderlanWilly Brokamp MVV
1973–74 NèderlanWilly van der Kuijlen 27 PSV
1974–75 Nèderlan Ruud Geels 30 Ajax
1975–76 Nèderlan Ruud Geels 29 Ajax
1976–77 Nèderlan Ruud Geels 34 Ajax
1977–78 Nèderlan Ruud Geels 30 Ajax
1978–79 NèderlanKees Kist 34 AZ'67
1979–80 NèderlanKees Kist 27 AZ'67
1980–81 Nèderlan Ruud Geels 22 Sparta
1981–82 NèderlanWim Kieft 32 Ajax
1982–83 NèderlanPeter Houtman 30 Feyenoord
1983–84 NèderlanMarco van Basten 28 Ajax
1984–85 NèderlanMarco van Basten 22 Ajax
1985–86 NèderlanMarco van Basten 37 Ajax
1986–87 NèderlanMarco van Basten 31 Ajax
1987–88 NèderlanWim Kieft 29 PSV
1988–89 BrazilRomário 19 PSV
1989–90 BrazilRomário 23 PSV
1990–91 BrazilRomário 25 PSV
Nèderlan Dennis Bergkamp Ajax
1991–92 Nèderlan Dennis Bergkamp 24 Ajax
1992–93 Nèderlan Dennis Bergkamp 26 Ajax
1993–94 FinlanJari Litmanen 26 Ajax
1994–95 BrazilRomário 30 PSV
1995–96 BèlgiLuc Nilis 21 PSV
1996–97 BèlgiLuc Nilis 21 PSV
1997–98 GrikenlanNikos Machlas 34 Vitesse
1998–99 NèderlanRuud van Nistelrooy 31 PSV
1999–20 NèderlanRuud van Nistelrooy 29 PSV
2000–01 Federal Republic of YugoslaviaMateja Kežman 24 PSV
2001–02 NèderlanPierre van Hooijdonk 24 Feyenoord
2002–03 Federal Republic of YugoslaviaMateja Kežman 35 PSV
2003–04 Federal Republic of YugoslaviaMateja Kežman 31 PSV
2004–05 NèderlanDirk Kuyt 29 Feyenoord
2005–06 NèderlanKlaas-Jan Huntelaar 33 SC Heerenveen/Ajax
2006–07 BrazilAfonso Alves 34 SC Heerenveen
2007–08 NèderlanKlaas-Jan Huntelaar 33 Ajax
2008–09 MarokoMounir El Hamdaoui 23 AZ
2009–10 UruguayLuis Suárez 35 Ajax
2010–11 BèlgiBjörn Vleminckx 23 NEC
2011–12 NèderlanBas Dost 32 SC Heerenveen
2012–13 Pasisir GadhingWilfried Bony 31 Vitesse
2013–14 ÈslanAlfreð Finnbogason 29 SC Heerenveen
2014–15 NèderlanMemphis Depay 22 PSV
2015–16 NèderlanVincent Janssen 27 AZ
2016–17 DhènemarkenNicolai Jørgensen 21 Feyenoord
2017–18 IranAlireza Jahanbakhsh 21 AZ
2018–19 NèderlanLuuk de Jong 28 PSV
SèrbiDušan Tadić Ajax
2019–20 NèderlanSteven Berghuis 15 Feyenoord
NigeriaCyriel Dessers Heracles Almelo

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Eredivisie".
  2. UEFA.com. "Country coefficients | UEFA Coefficients". UEFA.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-17.
  3. "Sport | Het laatste nieuws uit Nederland leest u op Telegraaf.nl". Telegraaf (ing basa Walanda). Dibukak ing 2021-03-17.
  4. "5 vragen over wat de deal Murdoch-Eredivisie betekent voor de kijker". NRC (ing basa Walanda). Dibukak ing 2021-03-17.
  5. "Netherlands - Regional Analysis". www.rsssf.com. Dibukak ing 2021-03-17.
  6. "TimeRime.com - Ajax 109 years Linea de tiempo". web.archive.org. 2013-10-21. Dibukak ing 2021-03-17.
  7. "situs bola".
  8. "Sportgeschiedenis.nl - de alternatieve bron voor sportnieuws". web.archive.org. 2007-10-21. Dibukak ing 2021-03-17.
  9. "Netherlands Final League Tables (Championship Playoff) 1898-1954". www.rsssf.com. Dibukak ing 2021-03-17.
  10. "Netherlands 1954/55". www.rsssf.com. Dibukak ing 2021-03-17.
  11. "Netherlands 1956/57". www.rsssf.com. Dibukak ing 2021-03-17.
  12. "Netherlands - Eredivisie Top Scorers". www.rsssf.com. Dibukak ing 2021-03-17.
  13. "ESPN: Voor de fans. Altijd en overal". ESPN.nl (ing basa Walanda). Dibukak ing 2021-03-17.
  14. "ESPN: Voor de fans. Altijd en overal". ESPN.nl (ing basa Walanda). Dibukak ing 2021-03-17.
  15. "ESPN: Voor de fans. Altijd en overal". ESPN.nl (ing basa Walanda). Dibukak ing 2021-03-17.