Arnhem

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Arnhem
VlagArnhem.svg Coat of arms of Arnhem.svg
Gendéra Arnhem Lambang Arnhem

LocatieArnhem.png

Arnhem ing Walanda

Katrangan cekak
Provinsi: Gelderland
Jembar: 98,25 km²
Padunung: 145.417 (31 Dhésèmber 2008)
Situs wèb resmi: http://www.arnhem.nl
Pulitik
Burgemeester (Walikutha): Pauline Krikke

Arnhem (Jerman Arnheim) iku gemeente ing provinsi Gelderland, Walanda. Kutha iki kutha krajan provinsi Gelderland lan kutha kang gedhé dhéwé nomer loro sawisé Nijmegen. Kutha Arnhem iku papané ana saloré lan sakidulé kali Rijn. Arnhem kang ndunungi resmi 145.417 jiwa (per 31 Des. 2008).

Étimologi[besut | besut sumber]

Arnhem iku asalé saka jeneng Arneym lan jeneng iki asalé saka tembung heem (omah) lan Arn utawa Aro. Tembung pungkasan iki sangkané saka basa Germanik arnu (manuk rajawali).[1] Dadi tegesé "omah para manuk rajawali".

Latar wuri[besut | besut sumber]

Provinsi Gelderland kang papané ana ing wétané Walanda iku saka 12 provinsi Walanda lan salah siji kang gedhé ambané wewengkoné. Provinsi iki ing taun 2008 dipérang dadi 56 gemeente. Ing Walanda gemeente iku pérangan administratif sangisoring provinsi. Dadi provinsi iku antara Nagara lan gemeente.

Jaman mbiyèn kabèh panggonan iku uga gemeente ing Walanda. Saka désa cilik nganti kutha krajan. Nanging saiki wis ora mangkono manèh. Akèh panggonan kang digabung dadi siji supaya olèh gemeente kang ukurané sedheng.

Liya-liya[besut | besut sumber]

Trolleybus ing Arnhem

Arnhem iku siji-sijiné kutha ing Walanda kang ngoperasèkaké dines trolleybus. Trolleybus iku campuran antara trèm lan bus. Dadi bus kang mlaku mawa daya listrik.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Nederlandse plaatsnamen: herkomst en historie. G. van Berkel en K. Samplonius

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


 
Gemeente ing provinsi Gelderland
Gendéra provinsi Gelderland

Aalten · Apeldoorn · Arnhem · Barneveld · Berg en Dal · Berkelland · Beuningen · Bronckhorst · Brummen · Buren · Culemborg · Doesburg · Doetinchem · Druten · Duiven · Ede · Elburg · Epe · Ermelo · Geldermalsen · Harderwijk · Hattem · Heerde · Heumen · Lingewaal · Lingewaard · Lochem · Maasdriel · Montferland · Neder-Betuwe · Neerijnen · Nijkerk · Nijmegen · Nunspeet · Oldebroek · Oost Gelre · Oude IJsselstreek · Overbetuwe · Putten · Renkum · Rheden · Rozendaal · Scherpenzeel · Tiel · Voorst · Wageningen · West Maas en Waal · Westervoort · Wijchen · Winterswijk · Zaltbommel · Zevenaar · Zutphen

Walanda | Daftar provinsi Walanda | Daftar Kutha Walanda