Arnhem

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Arnhem
VlagArnhem.svg Coat of arms of Arnhem.svg
Gendéra Arnhem Lambang Arnhem

LocatieArnhem.png

Arnhem ing Walanda

Katrangan cekak
Propinsi: Gelderland
Jembar: 98,25 km²
Padunung: 145.417 (31 Desember 2008)
Situs wèb resmi: http://www.arnhem.nl
Pulitik
Burgemeester (Walikutha): Pauline Krikke

Arnhem (Jerman Arnheim) iku gemeente ing propinsi Gelderland, Walanda. Kutha iki kutha krajan propinsi Gelderland lan kutha sing gedhé dhéwé nomer loro sawisé Nijmegen. Kutha Arnhem iku papané ana saloré lan sakidulé kali Rijn. Arnhem nduwé padunung resmi 145.417 jiwa (per 31 Des. 2008).

Étimologi[besut | besut sumber]

Arnhem iku asalé saka jeneng Arneym lan jeneng iki asalé saka tembung heem (omah) lan Arn utawa Aro. Tembung pungkasan iki sangkané saka basa Germanik arnu (manuk rajawali).[1] Dadi tegesé "omah para manuk rajawali".

Latar wuri[besut | besut sumber]

Propinsi Gelderland sing papané ana ing wétané Walanda iku saka 12 propinsi Walanda lan salah siji sing gedhé ambané wewengkoné. Propinsi iki ing taun 2008 dipérang dadi 56 gemeente. Ing Walanda gemeente iku pérangan administratif sangisoring propinsi. Dadi propinsi iku antara Nagara lan gemeente.

Jaman mbiyèn kabèh panggonan iku uga gemeente ing Walanda. Saka désa cilik nganti kutha krajan. Nanging saiki wis ora mengkono manèh. Akèh panggonan sing digabung dadi siji supaya olèh gemeente sing ukurané sedheng.

Liya-liya[besut | besut sumber]

Trolleybus ing Arnhem

Arnhem iku siji-sijiné kutha ing Walanda sing ngoperasèkaké dines trolleybus. Trolleybus iku campuran antara trèm lan bus. Dadi bus sing mlaku mawa daya listrik.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Nederlandse plaatsnamen: herkomst en historie. G. van Berkel en K. Samplonius

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]


 
Gemeente ing provinsi Gelderland
Gendéra provinsi Gelderland

Aalten · Apeldoorn · Arnhem · Barneveld · Berkelland · Beuningen · Bronckhorst · Brummen · Buren · Culemborg · Doesburg · Doetinchem · Druten · Duiven · Ede · Elburg · Epe · Ermelo · Geldermalsen · Groesbeek · Harderwijk · Hattem · Heerde · Heumen · Lingewaal · Lingewaard · Lochem · Maasdriel · Millingen aan de Rijn · Montferland · Neder-Betuwe · Neerijnen · Nijkerk · Nijmegen · Nunspeet · Oldebroek · Oost Gelre · Oude IJsselstreek · Overbetuwe · Putten · Renkum · Rheden · Rijnwaarden · Rozendaal · Scherpenzeel · Tiel · Ubbergen · Voorst · Wageningen · West Maas en Waal · Westervoort · Wijchen · Winterswijk · Zaltbommel · Zevenaar · Zutphen

Walanda | Daftar provinsi Walanda | Daftar Kutha Walanda
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Arnhem&oldid=1032506"