Torino

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Artikel punika isinipun ngéngingi Torino.Kanggé Propinsi Torino, pirsani Torino (disambiguasi).

Torino (basa Italia: Torino, basa Inggris: Turin) iku kutha perindustrian, klebu pusat bisnis lan kabudayan ing bagéan kulon-lor Italia, kutha krajan region Piemonte lan dumunung ing pinggir kulon Kali Po. Populasi kutha ya iku 908.000 (sensus 2004), banjur nambah dadi 1,7 yuta padunung, nanging wewengkon metropolitané nduwé padunung watara 2,2 yuta.

Torino misuwur minangka panggonan dunungé Kain Kafan saka Turin kang disimpen ing Katedral Santo Yohanes Pembaptis. Torino nduwé loro klub bal-balan kang misuwur, Juventus lan Torino Calcio. Liyané iku, Torino uga minangka panggonan markas perusahaan otomotif FIAT. Torino uga dadi tuan rumah Olimpiade mangsa anyep Torino 2006 lan Universiade Mangsa anyep 2007.

Jaman biyèn Torino tau dadi kutha krajan pisanan Italia.

Sajarah[sunting | besut sumber]

Jeneng Torino asal saka tembung Tau, tembung jroning basa Celtic kang tegesé pagunungan. Jroning basa Italia, Torino tegesé "sapi cilik". Ing jaman pra-Romawi, wewengkon iki dipanggoni déning bangsa Taurini.

Ing abad kasiji sadurungé Masehi (kira-kira taun 28 SM), bangsa Romawi ngadegaké perkemahan militer (Castra Taurinorum), kang didedikasèkaké marang kaisar Augustus (Augusta Taurinorum). Wektu iku, Torino dipanggoni déning 5.000 padunung, kabèh manggon ana ing jero témbok kang dhuwur.

Sawisé runtuh Karajaan Romawi, Torino dikuwasani déning bangsa Lombards, banjur déning bangsa Franks. Taun 942, Contea di Torino didegaké, lanwiwit taun 1050 dikuwasani déning Counts of Savoy.

Arsitektur & panggonan wigati[sunting | besut sumber]

Gereja[sunting | besut sumber]

Wangunan penting[sunting | besut sumber]

Universitas[sunting | besut sumber]

Kutha kembar[sunting | besut sumber]

Pranala jaba[sunting | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Torino ing Wikivoyage


Eropah | Italia | Piemonte
Alessandria | Asti | Biella | Cuneo | Novara | Torino | Verbano-Cusio-Ossola | Vercelli


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Torino&oldid=1038493"