Bundesliga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Bundesliga
Badan pamrentah Deutsche Fußball Liga (DFL)
Negara Jerman Jerman
Konfederasi UEFA
Kabentuk 24 August 1963
Cacahing tim 18
Tingkat ing piramida 1
Diturunake menyang 2. Bundesliga
Piala domestik Piala Jerman
Piala Super Jerman
Piala Internasional Liga Champions UEFA
Liga Eropa UEFA
Juara bertahan Bayern Munich (28 gelar)
(2018–19)
Klub sing paling sukses Bayern Munich (28 gelar)
Paling katon Charly Körbel
(602)
Skor paling dhuwur Gerd Müller
(365)
Stasiun televisi List of broadcasters
Situs web bundesliga.com

Bundesliga[1] (basa Jerman: [ˈbʊndəsˌliːɡa] (Babagan dhaptar swara iki); lit. 'Liga Federal'), kadang diarani Fußball-Bundesliga ([ˌfuːsbal-]) utawa 1. Bundesliga ([ˌeːɐ̯stə-]), kalebu profesional liga bal-balan asosiasi ing Jerman. Ing ndhuwur sistem liga sepak bola Jerman, Bundesliga minangka kompetisi sepak bola utama Jerman. Bundesliga kalebu 18 tim lan makaryakke ing sistem promosi lan degradasi karo 2. Bundesliga. Musim diwiwiti saka wulan Agustus nganti Mei. Umume game dimainake dina Setu lan Minggu, lan sawetara game dimainake dina kerja. Kabeh klub Bundesliga lolos menyang DFB-Pokal. Pemenang Bundesliga lolos menyang DFL-Supercup.

Lima puluh enem klub wis kompetisi ing Bundesliga wiwit didegake. Bayern Munich wis menang kaping 29 judhul, paling misuwur ing antarane klub Bundesliga. Nanging, Bundesliga wis ndeleng juara liyane, kanthi Borussia Dortmund, Hamburger SV, Werder Bremen, Borussia Mönchengladbach, lan VfB Stuttgart sing paling misuwur ing antarane. Bundesliga minangka salah sawijining liga nasional paling dhuwur, rangking nomer papat ing Eropa miturut peringkat koefisien liga UEFA kanggo musim 2020-21, adhedhasar pagelaran ing kompetisi Eropa sajrone limang musim kepungkur. Bundesliga minangka liga sepak bola nomer siji ing saindenging jagad babagan rata-rata kehadiran; saka kabeh olahraga, rata-rata 45.114 penggemar saben game sajrone musim 2011-12 minangka sing paling dhuwur nomer loro ing liga olahraga ing saindenging jagad sawise Liga Sepak Bola Nasional Amerika. Bundesliga disiarake ing televisi ing luwih saka 200 negara.

Bundesliga didegaké ing taun 1962 ing Dortmund[2] lan musim kaping pisanan diwiwiti ing taun 1963. Struktur lan organisasi Bundesliga, bebarengan karo liga bal-balan Jerman liyane, asring ngalami pangowahan. Bundesliga didegake dening Deutscher Fußball-Bund (Inggris: Asosiasi Sepak Bola Jerman), nanging saiki dioperasikake dening Deutsche Fußball Liga (Inggris: Liga Sepak Bola Jerman).

Ringkesan[besut | besut sumber]

Bundesliga kasusun saka rong divisi: 1.Bundesliga (sanajan arang diarani prefiks Pertama), lan, ing ngisor iki, 2. Bundesliga (Bundesliga kaping 2), sing dadi level nomer loro bal-balan Jerman wiwit taun 1974 Bundesligen (jamak) minangka liga profesional. Wiwit taun 2008, 3. Liga (Liga 3) ing Jerman uga dadi liga profesional, nanging bisa uga ora diarani Bundesliga amarga liga kasebut dikelola dening Asosiasi Sepak Bola Jerman (DFB) lan dudu, kaya loro Bundesligen, dening Liga Sepak Bola Jerman (DFL).

Pemenang Bundesliga nampa Meisterschale (Piring Juara)

Ing sangisore level 3. Liga, liga umume dipérang miturut regional. Contone, Regionalligen saiki kalebu divisi Nord (Lor), Nordost (Timur Laut), Süd (Kidul), Südwest (Kulon Kidul) lan Kulon. Ing ngisor iki ana telung belas divisi paralel, sing umume diarani Oberligen (liga ndhuwur) sing makili negara federal utawa wilayah kutha lan geografis sing gedhe. Tingkat ngisor Oberligen beda-beda ing antarane wilayah lokal. Struktur liga asring diganti lan biasane nuduhake derajat partisipasi olahraga ing macem-macem wilayah ing negara kasebut. Ing wiwitan taun 1990an, owah-owahan ditindakake dening reuni Jerman lan integrasi liga nasional Jerman Timur mengko.

Saben tim ing rong Bundesligen kudu duwe lisensi kanggo main ing liga, utawa manawa dheweke mudhun menyang liga regional. Kanggo entuk lisensi, tim kudu sehat finansial lan memenuhi standar tumindak tartamtu minangka organisasi.

Kaya liga nasional liyane, ana manfaate pinunjul yen ana ing divisi paling dhuwur:

  • Bagéyan sing luwih gedhe saka bathi lisensi siaran televisi dadi 1. sisih Bundesliga.
  • 1. Tim Bundesliga entuk dhukungan penggemar sing luwih gedhe. Rata-rata kehadiran ing liga pertama yaiku 42.673 saben game - luwih saka kaping pindho rata-rata 2. Bundesliga.
  • Paparan sing luwih gedhe liwat televisi lan level pamirsa sing luwih dhuwur mbantu 1. Tim Bundesliga narik sponsor sing paling nguntungake.
  • 1. Tim Bundesliga nggawe otot finansial kanthi substansial liwat kombinasi penghasilan televisi lan gerbang, sponsor lan pemasaran merek time. Iki ngidini supaya bisa narik kawigaten lan nahan pemain sing trampil saka sumber domestik lan internasional lan nggawe fasilitas stadion kelas siji.
Borussia Dortmund nglawan mungsuh Schalke, sing dikenal minangka Revierderby, ing Bundesliga taun 2009

1. Bundesliga wis kuwat finansial, lan 2. Bundesliga wis wiwit mekar kanthi arah sing padha, dadi luwih stabil ing organisasi lan finansial, lan nuduhake standar main profesional sing saya dhuwur.

Internasional, klub Jerman sing kondhang kalebu Bayern Munich, Borussia Dortmund, Schalke 04, Hamburger SV, VfB Stuttgart, Borussia Mönchengladbach, Werder Bremen lan Bayer Leverkusen. Hamburger SV minangka siji-sijine klub sing main terus-terusan ing Bundesliga wiwit didegake, nganti tanggal 12 Mei 2018, nalika klub kasebut pisanan mundur.

Ing musim 2008-09, Bundesliga mulihake sistem promosi lan degradasi Jerman sadurunge, sing wis digunakake wiwit taun 1981 nganti 1991:

  • Pungkasan loro ing Bundesliga kanthi otomatis mudhun menyang 2. Bundesliga, kanthi rong final ing 2. Bundesliga njupuk papane.
  • Klub kaping telu saka ngisor ing Bundesliga bakal main dasi loro karo tim nomer telu saka 2. Bundesliga, kanthi juara menang ing posisi pungkasan ing Bundesliga musim sabanjure.

Wiwit taun 1992 nganti taun 2008, digunakake sistem liyane, ing endi telu finisher Bundesliga ing ngisor iki sacara otomatis didol, diganti dening telung finisher ndhuwur ing 2. Bundesliga. Saka 1963 nganti 1981 loro, utawa mengko telu, tim wis mundur saka Bundesliga kanthi otomatis, dene promosi wis diputus kanthi lengkap utawa sebagian ing play-off promosi.

Musim iki diwiwiti ing wiwitan Agustus lan pungkasan nganti pungkasan Mei, kanthi istirahat musim salju nem minggu (pertengahan Desember nganti pungkasan Januari). Ing taun-taun pungkasan, game dimainake dina Setu (limang game diwiwiti jam 3:30 sore lan siji game diwiwiti jam 6:30 sore) lan Minggu (siji game diwiwiti jam 3:30 sore lan siji game jam 5:30 sore). Kesepakatan televisi anyar ing taun 2006 nggawe maneh game Jum'at (wiwit jam 8:30).

Sejarah[besut | besut sumber]

Asal-Usul[besut | besut sumber]

Sadurunge nggawe Bundesliga, bal-balan Jerman main ing level amatir ing liga sub-regional nganti tekan taun 1949, profesionalisme paruh (semi-) dikenalake lan mung limang Oberligen regional (Liga Utama) isih ana . Juara regional lan juara kaping pindho mainake serangkaian pertandingan playoff kanggo hak kompetisi ing kejuaraan nasional. Ing tanggal 28 Januari 1900, asosiasi nasional, Deutscher Fußball Bund (DFB) wis didegake ing Leipzig kanthi 86 klub anggota. Tim juara nasional pertama sing dingerteni yaiku VfB Leipzig, sing ngalahake DFC Prague 7-2 ing game sing dimainake ing Altona tanggal 31 Mei 1903.

Liwat taun 1950-an, terus ana permintaan kanggo mbentuk liga profesional pusat, utamane nalika liga profesional ing negara liya wiwit narik pemain paling apik Jerman adoh saka liga domestik semi-profesional. Ing level internasional, game Jerman wiwit goyah amarga tim Jerman asring mara karo tim profesional saka negara liya. Panyengkuyung utama konsep liga tengah yaiku pelatih kepala tim nasional Sepp Herberger sing ujar, "Yen kita pengin tetep kompetitif internasional, kita kudu nambah pangarepan ing level nasional." [Kutipan iki butuh kutipan]

Kangge, ing Jerman Wétan, liga kapisah dibentuk kanthi tatanan DS-Oberliga (Deutscher Sportausschuss Oberliga) ing taun 1950. Liga kasebut dijenengi Sepak Bola Oberliga DFV ing taun 1958 lan umume diarani mung DDR-Liga utawa DDR -Ober telu. Liga kasebut ngetrapake 14 tim kanthi rong titik degradasi.

Yayasan[besut | besut sumber]

Artikel utama: Pambuka Bundesliga


Kekalahan tim nasional dening Yugoslavia (0-1) ing pertandingan perempat final Piala Dunia 1962 ing Chili minangka dorongan (kanggo akeh) tumuju pembentukan liga nasional. Ing konvensi tahunan DFB ing sangarepe presiden DFB anyar Hermann Gösmann (dipilih dina iku) Bundesliga digawe ing Dortmund ing Westfalenhallen tanggal 28 Juli 1962 kanggo miwiti dolanan diwiwiti karo musim 1963-64.

Nalika semana, ana limang Oberligen (liga utama) sing makili Jerman Lor, Kidul, Kulon, Barat Kidul, lan Berlin. Jerman Wétan, ing mburi Gorden Besi, njaga struktur liga sing kapisah. 46 klub ndhaptar liga anyar. 16 tim dipilih adhedhasar kasuksesan ing lapangan, kriteria ekonomi lan perwakilan saka macem-macem Oberligen.

  • Saka Oberliga Nord: Eintracht Braunschweig, Werder Bremen, Hamburger SV.
  • Saka Oberliga West: Borussia Dortmund, 1.FC Köln, Meidericher SV (saiki MSV Duisburg), Preußen Münster, Schalke 04.
  • Saka Oberliga Südwest: 1. FC Kaiserslautern, 1. FC Saarbrücken.
  • Saka Oberliga Süd: Eintracht Frankfurt, Karlsruher SC, 1. FC Nürnberg, 1860 Munich, VfB Stuttgart.
  • Saka Oberliga Berlin: Hertha BSC.

Game Bundesliga pertama dimainake tanggal 24 Agustus 1963. Favorit awal 1. FC Köln minangka juara Bundesliga pertama (kanthi 45:15 poin) tinimbang klub nomer loro Meidericher SV lan Eintracht Frankfurt (kalorone 39:21).

Reunifikasi maneh[besut | besut sumber]

Sawise nggabungake maneh Jerman, liga Jerman Wétan digabung dadi sistem Jerman Kulon. Dynamo Dresden lan F.C. Hansa Rostock dikatutake dadi divisi Bundesliga tingkat paling dhuwur, lan klub liyane diurutake dadi tingkat ngisor.

Format sayembara[besut | besut sumber]

Son Heung-min saka Hamburger SV nglawan Eljero Elia saka Werder Bremen ing Nordderby

Juara sepak bola Jerman diputus kanthi ketat kanthi main ing Bundesliga. Saben klub main saben klub liyane ing omah lan yen adoh. Wiwitane, kamenangan regane rong poin, kanthi siji poin ditarik lan ora kalah. Wiwit musim 1995-96, kamenangan wis regane telung poin, dene imbang tetep regane siji poin, lan nol poin diwenehi kapitunan. Klub kanthi poin paling akeh ing pungkasan musim dadi juara Jerman. Saiki, papat klub paling dhuwur ing tabel kasebut lolos kanthi otomatis kanggo fase grup Liga Champions UEFA. Kaloro tim ing sisih ngisor meja kasebut mudhun menyang 2. Bundesliga, dene rong tim paling dhuwur ing 2. Bundesliga dipromosekake. Tim nomer 16 (kaping telu pungkasan), lan tim nomer telu ing 2. Bundesliga main pertandingan play-off rong sikil. Pemenang pertandingan iki main ing musim sabanjure ing Bundesliga, lan sing kalah ing 2. Bundesliga.

Yen Tim level ing poin, pemecah dasi ditrapake ing urutan ing ngisor iki:

  1. Bentenane tujuan kanggo kabeh musim
  2. Gol total entuk skor ing kabeh musim
  3. Hasil head-to-head (total poin)
  4. Gol kepala-kanggo-kepala ngetung
  5. Gol gawang kanthi kepala adoh dicetak
  6. Total gol sing dicetak ing kabeh musim

Yen rong klub isih diikat sawise kabeh breaker dasi kasebut ditrapake, siji pertandingan dianakake ing situs netral kanggo nemtokake papan panentu. Nanging, iki ora perlu ing sejarah Bundesliga.

Ing babagan pilihan tim, regu matchday kudu ora luwih saka limang wakil non-UE. Sangang pemain gantine diidini dipilih, saka endi telu bisa digunakake sajrone game kasebut.

Pangowahan ing struktur liga[besut | besut sumber]

Jumlah Tim

  • 1963-64 nganti 1964-65: 16
  • 1965–66 nganti 1990–91: 18
  • 1991–92: 20, nalika liga Jerman Wétan kalebu sawise gabung karo Jerman
  • Wiwit taun 1992–93: 18

Jumlah tim sing mundur (degradasi otomatis kajaba sing kacathet):

  • 1963-64 nganti 1973–74: 2
  • 1974–75 nganti 1980–81: 3
  • 1981–82 nganti 1990–91: 2 otomatis ditambah tim nomer 16 ing Bundesliga Pertama main pertandingan degradasi rong sikil nglawan tim nomer loro Bundesliga nomer loro kanggo papan pungkasan ing Bundesliga Pertama.
  • 1991–92: 4
  • 1992–93 nganti 2007-08: 3
  • Wiwit 2008-09: 2 otomatis ditambah tim nomer 16 ing Bundesliga Pertama main pertandingan degradasi rong sikil nglawan tim nomer loro Bundesliga nomer loro kanggo papan pungkasan ing Bundesliga Pertama

Kualifikasi kanggo kompetisi Eropa[besut | besut sumber]

  • Juara 1, 2, 3, lan 4: Tahap grup Liga Champions UEFA
  • Papan kaping 5: Tahap grup Liga UEFA Europa
  • Papan kaping 6: Babak kualifikasi nomer telu ing Liga Europa
  • Nganti musim 2016-17, papan tambahan ing Liga Europa uga bisa diwenehake liwat mekanisme UEFA Fair Play. Aturan iki tetep saka UEFA Piala. Tim Bundesliga pungkasan sing entuk Piala UEFA liwat aturan main adil yaiku Mainz 05 ing 2005-06.
  • Pemenang DFB-Pokal (Piala Jerman): Kualifikasi kanggo tahapan grup Liga Europa preduli saka posisi liga.
  • Nganti taun 2015–16, yen juara Piala Kualifikasi kanggo Liga Champions, juara piala ing Liga Europa dadi finalis piala sing dikalahake yen durung lolos menyang kompetisi Eropa, sanajan finalis piala sing dikalahake bakal mlebu ing kompetisi luwih dhisik tinimbang yen wis menang Piala. Aturan kasebut disimpen saka sadurunge Liga Europa, Piala UEFA. Saka 2015 nganti 2016, runner-up ora bisa lolos maneh menyang Liga Europa lan papan Liga Europa sing diwenehake kanggo pemenang DFB-Pokal ditransfer menyang final paling dhuwur ing sangisore papan kualifikasi Liga Champions.
  • Sadurunge 2015-16, tim sing entuk bathi saka aturan kasebut ora kudu dadi anggota Bundesliga. Contone, sanajan 2. Sisih Bundesliga Alemannia Aachen kalah karo Werder Bremen ing Final DFB-Pokal 2004, Alemannia entuk entri ing Piala UEFA 2004-05, amarga Werder lolos menyang Liga Champions dadi juara Bundesliga Pertama.

Nomer klub Jerman sing bisa melu kompetisi UEFA ditemtokake dening koefisien UEFA, sing njupuk asil saka klub-klub bangsa tartamtu ing kompetisi UEFA sajrone limang taun sadurunge.

Sejarah kualifikasi Eropa[besut | besut sumber]
  • Piala Eropa / Liga Champions:
  • Nganti lan kalebu taun 1996–97: Juara Jerman wae.
  • 1997–99: Loro tim paling dhuwur; juara kanthi otomatis mlebu fase grup, runner-up mlebu babak kualifikasi.
  • 1999-2008: Loro tim utama kanthi otomatis dadi fase klompok pertama (mung siji fase klompok wiwit taun 2003-04). Gumantung saka koefisien DFB UEFA sing ana, salah siji utawa rong klub liyane (paling anyar siji) mlebu ing babak kualifikasi kaping telu; pemenang ing level iki mlebu fase grup.
  • 2008–11: Loro tim utama kanthi otomatis dadi fase grup. Tim nomer telu kudu main ing babak play-off kanggo hak main ing panggung grup.

Piala UEFA / Liga Europa

  • Saka taun 1971–72 nganti 1998–99, negara-negara anggota UEFA bisa ngirim antara siji lan patang tim menyang Piala UEFA. Jerman mesthi duwe hak ngirim paling ora telung tim menyang kompetisi lan asring nganti patang. Wiwit taun 1978–79, jumlah peserta ditemtokake dening koefisien UEFA DFB, sadurunge iki cara kanggo milih jumlah peserta durung dingerteni. Tim paling apik ing liga kajaba juara bakal lolos, sanajan yen salah sawijining tim uga menang DFB-Pokal, mula dheweke bakal mlebu Piala Pemenang Piala lan papan Piala UEFA bakal dijupuk kanthi paling dhuwur. tim -placed ing liga (urutan 5 utawa 6). Sedhela ing pertengahan taun 1970-an, DFB mutusake kanggo nyedhiyakake papan Piala UEFA pungkasan menyang runner-up DFB-Pokal, tinimbang tim katelu utawa kaping papat sing nduweni kualifikasi kanthi performa ing liga, tegese ing titik iki DFB-Pokal nduweni kualifikasi kanggo rong tim. kanggo kompetisi Eropa (pemenang kanggo Piala Pemenang Piala, juara kanggo Piala UEFA). Kawicaksanan iki unik ing antarane asosiasi anggota UEFA lan dicopot sawise sawetara musim. Diwiwiti karo musim 1999-2000 lan penghapusan Piala Pemenang Piala (sing banjur dilebokake ing Piala UEFA), pemenang DFB-Pokal saiki kanthi otomatis mumpuni kanggo Piala UEFA, gumantung karo koefisien UEFA DFB sing ngadeg, ing antarane siji lan telu peserta ekstra (yen pemenang DFB-Pokal uga mumpuni kanggo Liga Champions, dheweke bakal diganti dening runner-up DFB-Pokal; yen uga nduweni kualifikasi kanggo Liga Champions, papan Piala UEFA dadi sing paling apik tim sing diselehake ing liga sing ora nduweni kualifikasi kanggo kompetisi Eropa). Wiwit taun 1999, DFB mesthi duwe hak mlebu minimal telung klub ing Piala UEFA / Liga Europa, lan kaping uga ana papat (maksimum kanggo federasi Eropa). Tim sing mlebu liwat mekanisme Fair Play UEFA, utawa sing mlebu liwat Piala Intertoto sing saiki wis ora aktif, ora ngetung karo kuota nasional. Saka 2006 liwat Piala Intertoto pungkasan ing 2008, mung siji pihak Bundesliga Pertama sing bisa mlebu ing Piala Intertoto lan bisa uga entuk gelar Piala UEFA. Kanggo musim 2005-06, DFB entuk papan tambahan Piala UEFA liwat undian Fair Play; papan iki dadi Mainz 05 minangka klub peringkat paling dhuwur ing meja Fair Play Bundesliga Pertama sing durung mumpuni ing Eropa.

Piala Pemenang Piala (bubar sawise 1999):

  • Pemenang DFB-Pokal mlebu Piala Pemenang Piala, kajaba tim kasebut uga dadi juara liga lan muga-muga saingan ing Piala Eropa / Liga Champions, ing papan kasebut ing Piala Pemenang Piala dijupuk dening DFB-Pokal runner-up. Dina iki, pemenang DFB-Pokal (yen ora mumpuni kanggo Liga Champions) mlebu Liga Europa UEFA.

Club[besut | besut sumber]

Artikel utama: Bundesliga 2019–2020
Klub Posisi ing taun 2018–2019 Musim pertama Bundesliga Jumlah musim ing Bundesliga Musim pertama nalika divisi utama ganti Cacahing musim nalika divisi utama ganti Judhul Bundesliga Judhul nasional Judhul pungkasan
Arminia Bielefeld 1 (2nd B) 1970–71 18 2020–21 1 0 0 -
FC Augsburgb 15 2011–12 10 2011–12 10 0 0 -
Bayer Leverkusenb 5 1979–80 42 1979–80 42 0 0 -
Bayern Munichb 1 1965–66 56 1965–66 56 29 30 2020
Borussia Dortmunda 2 1963–64 54 1976–77 45 5 8 2012
Borussia Mönchengladbach 4 1965–66 53 2008–09 13 5 5 1977
Eintracht Frankfurta 9 1963–64 52 2012–13 9 0 1 1959
SC Freiburg 8 1993–94 21 2016–17 5 0 0 -
Hertha BSCa 10 1963–64 37 2013–14 8 0 2 1931
1899 Hoffenheimb 6 2008–09 13 2008–09 13 0 0 -
1. FC Kölna 14 1963–64 49 2019–20 2 2 3 1978
RB Leipzigb 3 2016–17 5 2016–17 5 0 0 -
Mainz 05 13 2004–05 15 2009–10 12 0 0 -
Schalke 04a 12 1963–64 53 1991–92 30 0 7 1958
VfB Stuttgarta 2 (2nd B) 1963–64 54 2020–21 1 3 5 2007
Union Berlinb 11 2019–20 2 2019–20 2 0 0 -
Werder Bremena 16 1963–64 57 1981–82 40 4 4 2004
VfL Wolfsburgb 7 1997–98 24 1997–98 24 1 1 2009

a anggota Pendiri Bundesliga

b Aja nganti mundur saka Bundesliga

Anggota ing musim 2019-2020[besut | besut sumber]
Tim Lokasi Stadion Kapasitas
VfL Wolfsburg Wolfsburg Volkswagen Arena 30.000[3]
Werder Bremen Bremen Weserstadion 42.354[4]
Union Berlin Berlin Stadion An der Alten Försterei 22.012[5]
Schalke 04 Gelsenkirchen Veltins-Arena 62.271[6]
SC Freiburg Freiburg im Breisgau Schwarzwald-Stadion 24.000[7]
RB Leipzig Leipzig Red Bull Arena 42.558[8]
SC Paderborn Paderborn Benteler-Arena 15.000[9]
Mainz 05 Mainz Coface Arena 34.000[10]
1. FC Köln Cologne RheinEnergieStadion 49.698[11]
TSG Hoffenheim Sinsheim Wirsol Rhein-Neckar-Arena 30.164[12]
Hertha BSC Berlin Olympiastadion 74.649[13]
Fortuna Düsseldorf Düsseldorf Merkur Spiel-Arena 54.600[14]
Eintracht Frankfurt Frankfurt Commerzbank-Arena 51.500
Borussia Mönchengladbach Mönchengladbach Stadion im Borussia-Park 59.724
Borussia Dortmund Dortmund Signal Iduna Park 81.359
Bayern Munich Munich Allianz Arena 75.000
Bayer Leverkusen Leverkusen BayArena 30.210
FC Augsburg Augsburg WWK ARENA 30.660

Dhaptar juara[besut | besut sumber]

Secara total, 43 klub wis menang juara Jerman, kalebu gelar sing dimenangake sadurunge wiwitan Bundesliga lan sing ana ing Liga Premier DDR. Pemenang rekor yaiku Bayern Munich kanthi 28 gelar, sadurunge BFC Dynamo Berlin kanthi 10 (kabeh ana ing Jerman Wétan) lan 1. FC Nürnberg kanthi 9.

12 klub ing ngisor iki menang Bundesliga: Bayern Munich (28 kaping) yaiku Borussia Mönchengladbach lan Borussia Dortmund (5) banjur Werder Bremen (4), Hamburger SV lan VfB Stuttgart kanthi (3), 1.FC Köln lan FC Kaiserslautern (2 ), TSV 1860 Munich, Eintracht Braunschweig, 1.FC Nürnberg lan VfL Wolfsburg (1). Ora ana klub saka Jerman Wétan utawa Berlin sing menang Bundesliga.

Musim Juara Musim Juara Musim Juara Musim Juara
1963–64 1. FC Köln 1977–78 1. FC Köln 1991–92 VfB Stuttgart 2005–06 Bayern Munich
1964–65 Werder Bremen 1978–79 Hamburger SV 1992–93 Werder Bremen 2006–07 VfB Stuttgart
1965–66 1860 Munich 1979–80 Bayern Munich 1993–94 Bayern Munich 2007–08 Bayern Munich
1966–67 Eintracht Braunschweig 1980–81 Bayern Munich 1994–95 Borussia Dortmund 2008–09 VfL Wolfsburg
1967–68 1. FC Nürnberg 1981–82 Hamburger SV 1995–96 Borussia Dortmund 2009–10 Bayern Munich
1968–69 Bayern Munich 1982–83 Hamburger SV 1996–97 Bayern Munich 2010–11 Borussia Dortmund
1969–70 Borussia Mönchengladbach 1983–84 VfB Stuttgart 1997–98 1. FC Kaiserslautern 2011–12 Borussia Dortmund
1970–71 Borussia Mönchengladbach 1984–85 Bayern Munich 1998–99 Bayern Munich 2012–13 Bayern Munich
1971–72 Bayern Munich 1985–86 Bayern Munich 1999–20 Bayern Munich 2013–14 Bayern Munich
1972–73 Bayern Munich 1986–87 Bayern Munich 2000–01 Bayern Munich 2014–15 Bayern Munich
1973–74 Bayern Munich 1987–88 Werder Bremen 2001–02 Borussia Dortmund 2015–16 Bayern Munich
1974–75 Borussia Mönchengladbach 1988–89 Bayern Munich 2002–03 Bayern Munich 2016–17 Bayern Munich
1975–76 Borussia Mönchengladbach 1989–90 Bayern Munich 2003–04 Werder Bremen 2017–18 Bayern Munich
1976–77 Borussia Mönchengladbach 1990–91 1. FC Kaiserslautern 2004–05 Bayern Munich 2018–19 Bayern Munich

Akuisisi juara klub[besut | besut sumber]

  • Bayern München (28)
  • Borussia Mönchengladbach (5)
  • Borussia Dortmund (5)
  • SV Werder Bremen (4)
  • Hamburger SV (3)
  • VfB Stuttgart (3)

Kajaba iku, sistem sebutan siji digunakake kanggo digunakake. Sistem iki dimaksudake kanggo njupuk ora mung judhul Bundesliga nanging uga juara nasional liyane (saiki wis ora aktif). Ing wulan Juli 2014, klub-klub ing ngisor iki diidini nganggo siji lintang nalika main ing njaba Bundesliga. Nomer kurung yaiku kanggo total kejuaraan liga sing menang sajrone sejarah bal-balan Jerman, lan ditampilake ing lintang-lintang. Sawetara tim sing didhaptar ing kene duwe jeneng sing beda nalika menang kejuaraan masing-masing, jeneng kasebut uga direkam ing kurung.

Bayern Munich* (29) 1. FC Köln* (3) Karlsruher FV (1)
BFC Dynamo (10) Lokomotive Leipzig (sebagai VfB Leipzig) (3) Holstein Kiel** (1)
1. FC Nürnberg** (9) 1. FC Magdeburg** (3) 1860 Munich*** (1)
Borussia Dortmund* (8) Greuther Fürth** (3) Blau Weiss Berlin (sebagai SpVgg Blau-Weiß 1890 Berlin) (1)
Dynamo Dresden** (8) Hertha BSC* (2) Karlsruher SC** (1)
Schalke 04* (7) FC Viktoria 1889 Berlin (sebagai BFC Viktoria 1889) (2) Fortuna Düsseldorf* (1)
Hamburger SV** (7) (1921–2022, Gelar ditolak oleh DFB) Rot-Weiß Erfurt (sebagai Turbine Erfurt di DDR-Oberliga) (2) Eintracht Frankfurt* (1)
1. FC Frankfurt (sebagai Vorwärts Berlin di DDR-Oberliga) (6) Dresdner SC (2) VfL Wolfsburg* (1)
VfB Stuttgart** (5) BSG Chemie Leipzig (sebagai Chemie Leipzig di DDR-Oberliga) (2) Chemnitzer FC (sebagai FC Karl-Marx-Stadt di DDR-Oberliga) (1)
Borussia Mönchengladbach* (5) Hannover 96* (2) Freiburger FC (1)
Werder Bremen* (4) FSV Zwickau*** (sebagai ZSG Horch Zwickau di DDR-Oberliga) (2) VfR Mannheim (1)
1. FC Kaiserslautern*** (4) Turbine Halle (sebagai BSG Turbine Halle di DDR-Oberliga) (2) Rot-Weiss Essen (1)
Erzgebirge Aue** (termasuk kejuaraan musim gugur tidak resmi DDR-Oberliga 1955) (4) Hansa Rostock*** (di DDR-Oberliga) (1) Eintracht Braunschweig*** (1)
Carl Zeiss Jena*** (3)

* saiki dadi anggota 1. Bundesliga

** saiki dadi anggota 2. Bundesliga

*** saiki dadi anggota 3. Liga

Rekam cathetan[besut | besut sumber]

Penampilan[besut | besut sumber]

Karl-Heinz Körbel

Nganti tanggal 21 Desember 2019.

Sepuluh pemain paling apik sing tampil paling akeh
Pamuter Periode Klub Kompetisi
JermanKarl-Heinz Körbel 1972–1991 Eintracht Frankfurt 602 602
JermanManfred Kaltz 1971–1991 Hamburger SV 581 581
JermanOliver Kahn 1987–2008 Karlsruher SC 128, Bayern Munich 429 557
JermanKlaus Fichtel 1965–1988 Schalke 04 477, Werder Bremen 75 552
JermanMiroslav Votava 1976–1996 Borussia Dortmund 189, Werder Bremen 357 546
JermanKlaus Fischer 1968–1988 1860 Munich 60, Schalke 04 295, 1. FC Köln 96, VfL Bochum 84 535
JermanEike Immel 1978–1995 Borussia Dortmund 247, VfB Stuttgart 287 534
JermanWilli Neuberger 1966–1983 Borussia Dortmund 148, Werder Bremen 63, Wuppertaler SV 42, Eintracht Frankfurt 267 520
JermanMichael Lameck 1972–1988 VfL Bochum 518 518
JermanUli Stein 1978–1997 Arminia Bielefeld 60, Hamburger SV 228, Eintracht Frankfurt 224 512
Skor paling dhuwur[besut | besut sumber]
Gerd_Müller

Nganti tanggal 21 Desember 2019

Skor paling dhuwur
Pamuter Gol Apps Rasio Priode Klub
JermanGerd Müller 365 427 0.85 1965–1979 Bayern Munich 365
Jerman Klaus Fischer 268 535 0.50 1968–1988 1860 Munich 28, Schalke 04 182, 1. FC Köln 31, VfL Bochum 27
PolenRobert Lewandowski 264 343 0.77 2010– Borussia Dortmund 74, Bayern Munich 147
JermanJupp Heynckes 220 369 0.60 1965–1978 Borussia Mönchengladbach 195, Hannover 96 25
JermanManfred Burgsmüller 213 447 0.48 1969–1990 Rot-Weiss Essen 32, Borussia Dortmund 135, 1. FC Nürnberg 12, Werder Bremen 34
PèruClaudio Pizarro 197 490 0.40 1999–2020 Werder Bremen 109, Bayern Munich 87, 1. FC Köln 1
JermanUlf Kirsten 181 350 0.52 1990–2003 Bayer Leverkusen 181
JermanStefan Kuntz 179 449 0.40 1983–1999 VfL Bochum 47, Bayer Uerdingen 32, 1. FC Kaiserslautern 75, Arminia Bielefeld 25
JermanDieter Müller 177 303 0.58 1973–1986 1. FC Köln 159, VfB Stuttgart 14, 1.FC Saarbrücken 4
JermanKlaus Allofs 177 424 0.42 1975–1993 Fortuna Düsseldorf 71, 1. FC Köln 88, Werder Bremen 18

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Bundesliga".
  2. "Sejarah Bundes Liga Didirikan".
  3. "Stadiums of the clubs of German soccer Bundesliga by capacity 2019/20 season".
  4. "Stadiums of the clubs of German soccer Bundesliga by capacity 2019/20 season".
  5. "Stadiums of the clubs of German soccer Bundesliga by capacity 2019/20 season".
  6. "Stadiums of the clubs of German soccer Bundesliga by capacity 2019/20 season".
  7. "Situs bola terpercaya".
  8. "Stadiums of the clubs of German soccer Bundesliga by capacity 2019/20 season".
  9. "Stadiums of the clubs of German soccer Bundesliga by capacity 2019/20 season".
  10. "Stadiums of the clubs of German soccer Bundesliga by capacity 2019/20 season".
  11. "Stadiums of the clubs of German soccer Bundesliga by capacity 2019/20 season".
  12. "Stadiums of the clubs of German soccer Bundesliga by capacity 2019/20 season".
  13. "Stadiums of the clubs of German soccer Bundesliga by capacity 2019/20 season".
  14. "Stadiums of the clubs of German soccer Bundesliga by capacity 2019/20 season".