Everton F.C.

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Everton
Logo Everton.jpg
Jeneng dawaEverton Football Club
ParabanThe Toffees, The Blues,
The School of Science,
The People's Club.
Yasa1878; 143 taun kapungkur (1878) as St Domingo's F.C.[1]
StadhiyonGoodison Park,
Liverpool
Momotan39,572[2]
CEORobert Elstone
MantriBill Kenwright
MènèjerItali Carlo Ancelotti
LigaPremier League
2018–19Premier League, 8th
Sana jaringanKaca tepas klUb
Kandhang
Njaban
Current season
Goodison Park Kandhang Everton F.C.

Everton F.C. inggih punika sawijining klub bal-balan profésional ingkang markasipun dumunung ing Kota Liverpool, Inggris, saha minangka klub sainganipun saking klub ingkang satunggal kitha Liverpool. Dipundirikaken nalika taun 1878 saha dados salah satunggaling pelopor saking Liga bal-balan (Football League) nalika taun 1888 sarta Liga Primer nalika taun 1992.[3]

Sapunika ndhèrèk kompetisi ing Liga Utama Inggris, divisi paling inggil saking Liga Inggris. Everton sampun ndhèrèk kompetisi ing divisi paling inggil kanthi rekor 108 mangsa, dados klub ingkang paling lami main ing divisi paling inggil kompetisi bal-balan Inggis.[4]

Sajarah[besut | besut sumber]

Nalika dipundirikaken klub punika gadhah nama ‘’’St. Domingo F.C.’’’ kanthi ancas supados jemaah ing kanan kiring Gréja St. Domingo saged ndhèrèk ulah raga ing njawi mangsa panas nalika boten main kriket. Wiwitan pambentukan Everton, tim punika main ing lapangan Stanley Park tanpa wonten ruang ganti saha kedah mbekta cagak gawang piyambak ing lapangan. Klub éwah nama dados Everton setaun sabibaripun, supados saged nampung priyantun saking njawi jemaah ingkang péngin ndhèrèk. Seragam “Royal Blue” tembe dipunpublikasikaken nalika mangsa 1901/1902.[5]

Gelar liga ingkang kapisan dipunraih nalika mangsa 1890-1891. Kanthi tambahan Dixie Dean nalika taun 1925 gadhah prabawa ingkang wigati kanggé kasuksesanipun "the Toffees" dados juara kompetisi mangsa 1927-1928. Saha sabibaripun gangsal gelar liga saha kalih trofi Piala FA salajengipun, prestasi Everton kados mandheg saha nembé bangkit malih nalika ing taun 1960-an. Kalih gelar liga saha satunggal trofi Piala FA dados bukti kasuksesan wonten ing titi wanci punikat.[6]

Nalika taun 1980-an, Everton ugi ngraosaken masa-masa keemasan. Sabibaripun panunjukakn manajer Howard Kendall nalika taun 1981, Toffees ugi saged ngraih kalih gelar liga nalika mangsa 1984-1985 saha 1986-1987 sarta satunggal trofi Piala FA 1984. Gelar domestik mau dipunjangkepi kanthi trofi Piala Winners UEFA 1984-1985, ingkang dados satunggalipun gelar Éropah ingkang naté dipunrengkuh Everton dumugi sapunika. Akibat Tragedi Hevsel, Everton boten saged ndhèrèk kompetisi ing Éropah. Tragedi mau njalari klub-klub Inggris boten dipunkeparengaken ndhèrèk kompetisi Éropah dangunipun gangsal taun. Everton boten gadhah peluang kanggé ngambali sukses tim-tim Inggris ing kejuaraan antarklub Éropah sadangu periode 1980-an. Nalika larangan punika dipuncabut déning UEFA saha Inggris mlebet era Liga Primer, prestasi Everton wiwit mandhap. Sabibaripun dados juara Piala FA 1995, prestasi Everton lajeng mandhap. Rawuhipun manager Joe Royle nalika taun 1994 sempet ndadosaken klub punika dipunsegeni saha Everton sukses finish ing posisi angka enem Liga Primer mangsa 1995-1996. Nanging prestasinipun mandhap malih, dumugi David Moyes kaangkat dados manajer. Manajer saking Sekotlan punika saged nylametaken Everton saking ancaman degradasi nalika mangsa 2001-2002.

Prestasi[besut | besut sumber]

Domestik

  • Liga Utama Inggris
  • Champions: (9) – 1890–91, 1914–15, 1927–28, 1931–32, 1938–39, 1962–63, 1969–70, 1984–85, 1986–87
  • Runners-up: (7) – 1889–90, 1894–95, 1901–02, 1904–05, 1908–09, 1911–12, 1985–86
  • Liga Divisi Satu Inggris
  • Champions: (1) – 1930–31
  • Runners-up: (1) – 1953–54
  • Piala FA
  • Winners: (5) – 1906, 1933, 1966, 1984, 1995
  • Runners-up: (8) – 1893, 1897, 1907, 1968, 1985, 1986, 1989, 2009
  • Piala Liga
  • Runners-up: (2) – 1977, 1984
  • FA Charity Shield
  • Winners: (9) – 1928, 1932, 1963, 1970, 1984, 1985, 1986 (juara bersama), 1987, 1995
  • Runners-up: (2) – 1933, 1966

Full Members Cup

  • Runners-up: (2) – 1989, 1991

Éropah

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. "Everton F.C. website". Everton F.C. Dibukak ing 7 March 2010.
  2. "Premier League Handbook Season 2013/14" (PDF). Premier League. Dibukak ing 17 August 2013.
  3. [1](dipunundhuh tanggal 10 November 2012)
  4. [2](dipunundhuh tanggal 10 November 2012)
  5. [3](dipunundhuh tanggal 10 November 2012)
  6. [4](dipunundhuh tanggal 10 November 2012)
  7. [5](dipunundhuh tanggal 10 November 2012)

Pranala njaba[besut | besut sumber]