David Moyes

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
David Moyes
David Moyes.png
Informasi pribadi
Jeneng lengkap David William Moyes
Tanggal lair 25 April 1963
Papan kelairan Glasgow, Skotlandia
Dhuwur 1,85 m
Posisi bermain Bek tengah
Informasi klub
Klub saiki Sunderland (Pelatih)
Karir Junior
1978 ÍBV Vestmannaeyjar
1978–1980 Drumchapel Amateurs
Karir senior
Taun Tim Tampil (Gol)
1980–1983 Celtic 24 0
1983–1985 Cambridge United 79 1
1985–1987 Bristol City 83 6
1987–1990 Shrewsbury Town 96 11
1990–1993 Dunfermline Athletic 105 13
1993 Hamilton Academical 5 0
1993–1999 Preston North End 143 15
Tim Nasional
1980 Skotlandia U-18
Kepelatihan
1998–2002 Preston North End
2002–2013 Everton
2013–2014 Manchester United
2014–2015 Real Sociedad
2016– Sunderland

David William Moyes[1] (/ mɔɪz / MOYZ; lair tanggal 25 April 1963) minangka pelatih bal-balan profesional Skotlandia lan mantan pemain. Dheweke saiki dadi manajer klub Liga Premier West Ham United. Sadurunge dadi manajer Preston North End, Everton, Manchester United, klub La Liga Real Sociedad lan Sunderland. Moyes minangka Manajer Asosiasi Manajer Liga 2003, 2005 lan 2009. Dheweke uga dadi panitia Asosiasi Manajer Liga kanthi kapasitas eksekutif.

Moyes tampil luwih saka 540 penampilan liga dadi bek tengah ing karir main sing diwiwiti karo Celtic, nalika dheweke menang medali kejuaraan. Banjur main kanggo Cambridge United, Bristol City, Shrewsbury Town lan Dunfermline Athletic sadurunge mungkasi karir main karo Preston North End. Dheweke dadi pelatih ing Preston, kerja nganti asisten manajer sadurunge pungkasane njupuk dadi manajer ing taun 1998, jabatan manajemen pertama. Moyes nggawa Preston dadi judhul Divisi Loro ing taun 1999–2000 lan final play-off Divisi Satu ing musim sabanjure.

Moyes njupuk tugas saka Walter Smith dadi manajer Everton ing wulan Maret 2002. Ing sangisore dheweke, klub kasebut menang posisi nomer papat ing liga ing taun 2004-05, dadi prestasi paling dhuwur wiwit taun 1988, lan main ing babak kualifikasi Liga Champions UEFA ing musim sabanjure, kaping pisanan dheweke melu Piala Eropa wiwit taun 1970–71. Moyes uga nggawa Everton dadi juara kaping pindho ing Piala FA 2008-09, kinerja sing paling apik ing kompetisi wiwit menang ing taun 1995. Everton kanthi konsisten rampung ing antarane liga lan kaping wolu ing liga ing sangisore Moyes, lan nalika mangkat , dheweke dadi manajer saiki sing paling dawa ing liga ing mburi Sir Alex Ferguson lan Arsène Wenger, ing 11 taun lan 3 wulan.

Dheweke ngganteni Ferguson dadi manajer Manchester United ing wulan Juni 2013, nanging karo klub kasebut ing urutan nomer 7 ing liga ing April 2014 lan ora bisa lolos menyang kompetisi Eropa, dheweke dipecat sawise 10 wulan kerja kasebut. Moyes diangkat dadi manajer klub Spanyol Nyata Sociedad ing Nopember 2014, nanging dipecat maneh sawise mung tanggung jawab setaun. Ing wulan Juli 2016, dheweke ngganteni Sam Allardyce dadi manajer Sunderland, nanging mundur ing pungkasan musim 2016-17 sawise klub kasebut mundur menyang EFL Championship. Moyes diangkat dadi manajer West Ham ing Nopember 2017 lan nggawa klub kasebut metu saka zona degradasi menyang posisi nomer 13, nanging ditinggal ing pungkasan musim nalika kontrak ora diganti. Ing wulan Desember 2019, dheweke diangkat maneh dadi manajer West Ham United kanggo kaping pindho, sawise dipecat saka Manuel Pellegrini.

Karir Pemain[besut | besut sumber]

Karir Klub[besut | besut sumber]

Lair ing Glasgow, Moyes miwiti karir ing klub Èslan ÍBV, main setengah musim karo tim pemuda ing taun 1978.[2] Moyes seneng karo karir sing kalebu main ing pirang-pirang klub, biasane dadi babak tengah, diwiwiti ing Celtic, menang medali kejuaraan lan tampil 24 penampilan liga, lan dipungkasi karo Preston North End.

Minangka pemain karo Cambridge United, Moyes nampa penganiayaan saka kanca tim Roy McDonough amarga kapercayan agama; Moyes minangka wong Kristen sing prakteke. McDonough rumangsa yen agama wis ngganggu dheweke supaya ora fokus ing dolanan; nalika ngomong babagan Moyes, Alan Comfort lan Graham Daniels, dheweke ujar: "Wong telu mau lungguh ing kamar ganti karo nggawa buku ireng cilik, ngrembug babagan keyakinane, nalika mesthine bisa entuk skrap degradasi." Sawise imbang 3-3 karo Wigan Athletic tanggal 9 Maret 1985, McDonough, sing umur 26 taun kasebut, ujar manawa dheweke "ngalah" karo Moyes amarga ora nyepetake upaya kasebut.[3]

Nalika main ing Shrewsbury Town ing taun 1987, Moyes miwiti pelatihan ing sekolah swasta cedhak, Concord College, kanthi rekomendasi Jake King minangka cara kanggo nambah upah.[4] Moyes banjur tampil luwih saka satus penampilan kanggo Dunfermline Athletic FC ing antarane taun 1990-93, kalebu penampilan wiwitan ing Final Piala Liga Skotlandia 1991.

Moyes tampil luwih saka 550 liga ing karir sadurunge dadi pelatih ing Preston, kerja dadi asisten manajer sadurunge pungkasane njupuk dadi manajer ing taun 1998.[5]

Karir Internasional[besut | besut sumber]

Moyes dadi kapten Skotlandia ing level klompok umur U18.[6] Dheweke main karo mantan Direktur Teknis UEFA, Andy Roxburgh, ing taun 1980.

Karir Pelatih[besut | besut sumber]

Preston North End[besut | besut sumber]

Moyes njupuk manajer Preston North End ing wulan Januari 1998, nggenteni Gary Peters nalika klub kasebut berjuang ing Divisi Loro lan ana bebaya degradasi. Dheweke wis ngenteni karier main kanggo nyiapake manajemen, njupuk lencana pembinaan mung umur 22 taun lan nyusun cathetan marang manajer sing wis dimainake, teknik lan taktik.[7] Preston nyingkiri degradasi ing pungkasan musim 1997–98 lan tekan play-play Divisi Loro ing musim sabanjure, ing ngendi dheweke dikalahake dening Gillingham ing tahap semi final.

Ing musim sabanjure, Moyes nuntun Preston judhul Divisi Loro lan promosi menyang Divisi Satu. Prestasi sing luwih gedhe bisa uga yaiku nggawa Preston dadi play-play Divisi One musim iki, kanthi skuad sing padha. Preston kalah 3-0 menyang Bolton Wanderers ing final play-play Divisi Pertama Liga Sepak Bola 2001, gagal promosi ing Liga Premier. Setunggal wulan mengko, Moyes mlebu kontrak limang taun anyar karo klub kasebut.[8] Ing pungkasan musim sabanjure, dheweke lunga menyang Everton, kanggo njupuk alih saka kanca Skotlandia Walter Smith ing wulan Maret 2002. Moyes njupuk Preston kanggo 234 pertandingan, ing tim kasebut menang 113, narik 58 lan kalah 63.

Everton[besut | besut sumber]

2002–2004

Moyes gabung karo Everton tanggal 14 Maret 2002[9] lan ing konferensi pers sing diluncurake, ngumumake manawa Everton minangka 'The People's Club' ing Merseyside. Dheweke ujar:[10][11]

Pertandingan pertama sing dikepengini yaiku rong dina mengko, nglawan Fulham ing Goodison Park. Everton menang pertandingan 2-1, kanthi skor David Unsworth sawise mung 30 detik.

Everton bisa ngatur macem-macem bentuk lan ngindhari degradasi, sing dadi ancaman sejatine nalika dheweke wiwitan diangkat. Sanajan duwe sejarah lan dhaptar kehormatan mung ngatasi bal-balan Inggris dening Liverpool, Arsenal lan Manchester United, dasawarsa kepungkur durung dadi wektu sing sukses kanggo Toffees, kanthi kemenangan Piala FA ing 1995 lan finish nomer enem ing taun 1996 yaiku babagan siji-sijine titik sing padhang kanggo klub ing taun 1990.

Moyes nyiapake musim pertama sing tanggung jawab ing Everton kanthi mlebu pemain internasional Tiongkok Li Tie, pemain pertahanan Nigeria, Joseph Yobo lan kiper Richard Wright[12] lan ngeculake pemain lawas kayata Jesper Blomqvist lan David Ginola. Ing tanggal 12 April 2003, Moyes dikirim menyang klasemen nalika main nglawan West Bromwich Albion dening wasit Steve Bennett amarga nggunakake basa kasar lan kasar lan tumindak sing ora bener[13]. Everton ora entuk kualifikasi kanggo Piala UEFA musim sabanjure ing dina pungkasan musim dening Blackburn Rovers, sawise dikalahake dening Manchester United, lan menang kaping pitu ing liga. Moyes dianugerahi LMA Manager Taun kanggo kaping pisanan, kanggo pindhah karo penghargaan Liga Utama Liga Utama wulan November 2002, nalika Toffees wis ana ing papan Liga Champions.[14][15]

Kanggo musim 2003-04, Moyes mlebu Kevin Kilbane saka Sunderland, James McFadden saka Motherwell, Nigel Martyn saka Leeds United lan Francis Jeffers bali kanthi utangan saka Arsenal. Nanging asil sing kurang apik lan Everton ora menang ing game ing taun 2004 nganti 28 Februari. Konfrontasi antarane Moyes lan Duncan Ferguson ing papan latihan Everton diarani gejala masalah ing klub kasebut[16]. Everton ngrampungake nomer 17 kanthi nomer 39, nomer paling endhek ing sejarah klub (sanajan kaslametan wis dikonfirmasi sawetara wektu sadurunge)[17], mung ngindhari degradasi.

2004–2009

Moyes dadi pelatih Everton suwene 11 taun.

Sajrone musim panas 2004, sanajan ana kerusuhan ing bentuk klub pungkasan,[18] Moyes bisa nggawa Tim Cahill lan Marcus Bent. Nganti saiki, Cahill dianggep dadi salah sawijining pemain paling apik Moyes, nyetak 15 gol ing musim pertamane main ing Everton. Wong-wong sing metu saka klub kasebut yaiku Tomasz Radzinski, Tobias Linderoth, David Unsworth lan, sing paling penting Wayne Rooney, sing gabung karo Manchester United kanthi jumlah £ 25,6 yuta. Sabanjure, Daily Mail nerbitake ekstrak saka otobiografi Rooney, mengklaim manawa Moyes meksa Rooney metu saka klub kasebut lan banjur mbocorkan rincian kasebut menyang pers[19]. Moyes banjur nuntut fitnah sadurunge metu ing pengadilan nalika Rooney njaluk ngapura lan setuju kanggo mbayar ganti rugi. Moyes nyumbang ganti rugi sing ora dingerteni saka setelan kasebut menyang Everton Former Pemain 'Foundation.[20]

Sajrone musim 2004-05, Everton terus ngluwihi kabeh sing diarepake kanthi ngrampungake kaping papat ing liga lan entuk papan ing babak kualifikasi kaping telu musim sabanjure kanggo Liga Champions UEFA, Moyes maneh dianugerahi penghargaan LMA Manager of the Year. Moyes banjur ngilangi rekor transfer Everton kanggo nggawa striker James Beattie ing wulan Januari lan, amarga gelandang berpengaruh Thomas Gravesen lunga, Mikel Arteta entuk utang.

Ing wiwitan musim 2005-06, Everton berjuang maneh lan nglawan degradasi. Pelajarane kanggo main ing Liga Champions rampung kanthi kalah karo Villareal ing babak kualifikasi, lan klub kasebut dikalahake 5-1 ing FC Dinamo București ing babak pertama Piala UEFA. Moyes mlebu Nuno Valente, Andy van der Meyde, Simon Davies, Per Krøldrup, lan Phil Neville; mlebu Matteo Ferrari kanthi utangan; lan nggawe Arteta dadi penandatanganan permanen. Dheweke munggah saka sisih ngisor ing pungkasan Oktober menyang finish nomer 11 sing aman ing pungkasan musim.

Moyes ngilangi rekor transfer klub kaping pindho ing wiwitan musim 2006-07 kanthi akuisisi Andrew Johnson sing nduwe £ 8,6 yuta. Joleon Lescott uga ditandatangani saka Wolverhampton Wanderers nalika kiper Tim Howard teka saka Manchester United kanthi menehi hasil utang, sing banjur digawe permanen. Kabeh pemain kasebut bakal sukses mlebu, nambah reputasi Moyes dadi pembangun tim. Nalika pertandingan liga Everton ngrembaka maneh, rekor ing Piala FA ing sangisore Moyes ora apik: ing babak kaping telu, dheweke gagal 4-1 menyang Blackburn Rovers. Posisi liga sing luwih apik kaping enem diamanake bebarengan karo bal-balan Piala UEFA kanggo musim sabanjure.

Minangka musim 2007-08, Everton nampilake konsistensi lan stabilitas sing paling akeh wiwit Moyes teka ing klub kasebut, pungkasane mungkasi siklus bolak-balik antarane babak ndhuwur lan ngisor liga. Ing musim kaping enem sing dikepengini, Moyes entuk posisi kaping lima ing liga lan tekan semifinal Piala Liga Sepakbola uga 16 pungkasan Piala UEFA, pungkasane dikalahake kanthi penalti dening Fiorentina. Moyes uga mlebu papat pemain liyane sing dadi pemain penting banget kanggo Everton: Yakubu ditandatangani kanthi biaya rekor £ 11.25 yuta maneh, Steven Pienaar rega £ 2.05 yuta sawise utangan awal, Phil Jagielka digawa kanthi rega 4 juta, lan Leighton Baines ditandatangani kanthi biaya sing bisa nganti 6 yuta. Kabeh iki nyebabake Everton lan para penggemar optimisme amarga kinerja sing kuat bisa ngrusak pola sing ora konsisten sing rampung ing liga tanggal 15, 7, 17, 4 lan 11 ing sangisore Moyes. Reputasi minangka disiplin bisa dingerteni ing kertu kuning Everton. Dheweke mung nampa 27 kertu kuning ing kabeh musim - paling murah ing liga lan enem luwih sithik tinimbang saingan sing paling cedhak karo Liverpool.

Moyes ngrekrut Steve Round dadi asisten manajer kanggo musim 2008-09 kanggo ngganti Alan Irvine, sing njupuk manajer Preston North End ing musim salju sadurunge. Pemain anyar pertama Everton ing musim iki, Lars Jacobsen, digawa rong game ing musim iki. Iki mengko diterusake karo mlebu Segundo Castillo lan Louis Saha. Ing dina pungkasan, Moyes ngamanake layanan kiper Carlo Nash kanthi transfer gratis, lan Marouane Fellaini kanggo rekor klub 15 juta poundsterling. Ing tanggal 14 September, Moyes dikirim menyang stand dening wasit Alan Wiley nalika main nglawan Stoke City. Dheweke banjur didenda £ 5,000 dening Asosiasi Sepak Bola amarga tumindak sing ora bener lan ngelingake babagan tumindak mbesuke.[21]

Ing pungkasan jendela transfer Januari 2009, Moyes nggawa striker internasional Brasil Jô kanthi utangan saka Manchester City. Ing tanggal 14 Oktober 2008, Moyes setuju kanggo jangka masa tinggal Taman Goodison suwene limang taun.[22] Ing tanggal 19 April 2009, Moyes nuntun timnya menyang kemenangan semi final Piala FA nglawan Manchester United, sawise adu penalti, kanggo entuk final kaping pisanan wiwit 1995. Ing endi penampilan Everton ing final sajrone Wektu Moyes ing klub kasebut, Everton dikalahake 2-1 dening Chelsea sanajan wis unggul liwat Louis Saha ing menit pambuka.[23]

2009–2013

Moyes ngatur Everton nglawan Wigan Athletic ing Januari 2010

Ing musim panas taun 2009, Moyes adol Joleon Lescott menyang Manchester City kanthi rega 22 yuta, sawise saga sing ana ing kabeh jendela transfer. Kanthi dhuwit saka adol Lescott, Moyes nggawa Johnny Heitinga, Sylvain Distin lan Diniyar Bilyaletdinov. Dheweke uga mlebu maneh Jô kanthi utangan suwene musiman lan Lucas Neill kanthi transfer gratis. Moyes dipilih dadi Manajer Liga Utama ing wulan iki kanggo Januari 2010 sawise telung menang lan imbang. Moyes njupuk tugas ing pertandingan kaping 600 minangka manajer tanggal 6 Februari 2010 ing Merseyside Derby nglawan Liverpool sing nyebabake kekalahan 1-0. Everton mungkasi musim kasebut ing posisi kaping wolu, gagal lolos menyang Eropa kaping pisanan sajrone patang taun, sanajan mung kalah loro ing 24 liga pungkasan.

Ing 14 Mei 2010, Moyes ngumumake manawa dheweke kepengin melu tugas dadi Celtic ing mbesuk; Pakaryan kasebut pancen dadi lowongan ing pungkasan musim 2009-10 kanthi kepergiane Tony Mowbray, nanging Moyes ora milih jenenge dadi lowongan lan Neil Lennon ditunjuk. Ing wulan Agustus 2010, Moyes nolak spekulasi sing ngubungake dheweke karo tugas manajer ing Aston Villa sing ditinggalake kosong amarga mundur saka Martin O'Neill.[24]

Ing wulan September 2010, Moyes ngakoni tuduhan tumindak sing ora bener gegayutan karo tingkah lakune marang wasit Martin Atkinson sawise imbang 3-3 karo Manchester United. Dheweke didenda £ 8.000 karo asistene Steve Round uga ngakoni tuduhan sing padha.[25]

Ing wulan Januari 2012, Moyes dadi manajer kaping papat, sawise Alex Ferguson, Arsène Wenger lan Harry Redknapp, nyathet 150 kemenangan ing Liga Premier[26]. Dheweke ngrayakake pertandingan Liga Premier kaping 400 ing November 2012 kanthi kamenangan 2-1 nglawan Sunderland.[27]

Nalika tekane ulang taun kaping 10 ing klub kasebut, Moyes nampa pujian saka akeh manajer kayata Sir Alex Ferguson[28][29], Arsène Wenger lan Kenny Dalglish amarga prestasine ing Everton. Pelayanane kanggo Everton uga dipuji ing Parlemen dening Steve Rotheram MP.

Ing tanggal 9 Mei 2013, sawise pensiun Ferguson ing Manchester United lan kontrak wis entek ing pungkasan musim, Moyes ngandhani Everton yen dheweke bakal ninggalake klub kasebut kanggo nggenteni Ferguson[30][31]. Telung dina sawise dijenengi minangka penerus Ferguson ing Manchester United, Moyes njupuk game pungkasan karo Everton ing Goodison. Dheweke nampa penjaga kehormatan dening para pemaine dhewe sadurunge apresiasi pasca pertandingan, lan para penggemar Everton nyekel spanduk kanthi pesen kayata "Goodbye and Good luck", lan "Thanks for the kenangan". Ing resepsi, Moyes ujar, "Pancen emosional. Kabeh pramugari ngadeg bertepuk tangan nalika aku mlebu lan aku ora ngerti apa sing kudu daklakoni. Aku goblog lan matur nuwun banget lan andhap asor kanggo apa sing wis dituduhake dening wong-wong saka Everton dina iki ".[32]

Sawetara penggemar Everton dijuluki Moyes "Dithering Dave", ngritik apa sing dianggep manajemen sing ora yakin, utamane babagan transfer. Kritik liyane sajrone sewelas taun ing Everton yaiku rekor tandang nglawan "Big Four" (papat tim Liga Premier paling apik ing dasawarsa pungkasan), Manchester United, Chelsea, Arsenal lan Liverpool. Ing 43 pertandingan ing Old Trafford, Stamford Bridge, Stadion Highbury / Emirat lan Anfield, tim Everton gagal menang ing sawijining game.[33]

Manchester United[besut | besut sumber]

Moyes ngganti Sir Alex Ferguson dadi pelatih Manchester United ing 2013.

Moyes nandatangani kontrak nem taun karo Manchester United, lan kanthi resmi njupuk jabatan manajerial tanggal 1 Juli 2013. Moyes dipilih dadi manajer dening Sir Alex Ferguson lan sawise janjian spanduk sing diwaca "The Chosen One" ditampilake ing Old Trafford. Pertandhingan resmi sing ora resmi dadi manajer United pungkasane dadi kekalahan nalika Teeratep Winothai nyetak siji-sijine gol kanggo Singha All Stars ing Bangkok tanggal 13 Juli 2013. Tanggal 11 Agustus 2013, dheweke menang piala tunggal karo Manchester United ing pertandingan resmi pertamane, yaiku 2– 0 menang liwat Wigan Athletic ing FA Community Shield. Iku ateges dheweke dadi manajer United pertama ing sejarah sing menang trofi nalika musim pertama sing dadi juara. Kurang seminggu mengko, dheweke menang pertandingan liga kaping pisanan sing dadi klub, mbukak musim kanthi kamenangan 4-1 nglawan Swansea City, nanging sawise iku, United ngalami musim paling ala nalika miwiti musim Liga Premier, dadi wiwitan pamrentahane bakal diterangake minangka "musibah" sawise kekalahan 1-0 ing Liverpool, kekalahan 4-1 ing Manchester City lan kekalahan 2-1 saka West Bromwich Albion (kekalahan pertama United menyang West Brom ing omah wiwit 1978) , karo sawetara wartawan sing ujar manawa tekanan saiki isih ana, sanajan wiwitane mrentah. Ing tanggal 2 September 2013, Moyes nandatangani Marouane Fellaini ing kontrak patang taun, kanthi opsi perpanjangan musim liyane, kumpul maneh karo mantan pemain kasebut ing kesepakatan dina pungkasan tanggal 27,5 yuta.[34]

Ing wulan Desember, Manchester United kalah karo pertandingan Liga Premier ing Everton lan Newcastle United sajrone patang dina (kekalahan pertama United ing Everton ing taun 21, lan pisanan ing Newcastle ing 41 taun), nandhang sangsara maneh liga bali kalah ing Old Trafford kaping pisanan wiwit musim 2001-02. United nomer sanga ing tabel sawise 15 pertandingan, 13 poin ing sangarepe pimpinan Arsenal. Moyes ujar manawa dheweke njupuk "tanggung jawab lengkap" kanggo kekalahan United nanging ujar manawa dheweke yakin timnya bakal nambah. Nanging Moyes duwe awal positif kanggo kampanye Liga Champions kaping pisanan karo klub kasebut. United ngrampungake puncak grup sawise menang papat saka enem pertandingan panggung grup.[35]

Ing wulan Januari 2014, United kalah saka Piala FA ing babak kaping telu dening Swansea City, kalah 2-1 ing omah (kemenangan pertama Swansea ing Old Trafford), lan kalah ing semifinal Piala Liga Sepakbola, kanthi Sunderland menang tembak penalti. Ing wulan Februari, United kalah 2-1 ing Stoke (kemenangan pertama Stoke saka United sajrone 30 taun). Sasampunipun kekalahan ing omah kaping 2-3 kanthi berturut-turut nglawan Liverpool lan Manchester City, flypast dipentasake dening para penggemar United kanthi spanduk sing nampilake "Salah Salah - Moyes Out" kanthi tulisan dhuwur pitung kaki sajrone pertandingan nglawan Aston Villa ing wulan Maret. Sawise pertandingan, sing menang United United 4-1, Moyes ujar manawa mayoritas penggemar wis "ndhukung" marang dheweke. Klub kasebut nggayuh tahap perempat final Liga Champions, sawise ngalahake Olympiacos, nanging dikalahake kanthi agregat 4-2 dening Bayern Munich.[36]

Ing tanggal 24 Januari 2014, Chelsea wis nampa tawaran transfer saka Manchester United kanggo Juan Mata kanggo lelungan menyang Manchester kanggo menjalani perawatan medis, sawise pemain kasebut ujar manawa "seneng banget lunga". Manchester United mengko negesake yen ragad transfer wis disepakati, nanging kesepakatan kasebut isih gumantung karo Mata sing setuju karo syarat pribadi lan menehi medis. Transfer kasebut rampung dina sabanjure, kanthi Manchester United mbayar Chelsea kanthi rekor rekor klub £ 37,1 yuta, kanthi Mata mlebu kontrak nganti musim panas 2018.[37]

Ing tanggal 20 April 2014, United kalah 2-0 ing Everton (kaping pisanan Everton ngalahake United ing omah lan tilar donya sajrone 44 taun). Rong dina mengko, United ngumumake yen dheweke ngrampok Moyes. Moyes dadi pimpinan United suwene 10 wulan, tugas manajemen paling cedhak nomer telu ing sejarah United lan paling cendhak sajrone 82 taun, sanajan ana panggilan saka sawetara pemain Manchester United sing dihormati kayata Denis Law lan David Beckham njaluk supaya Moyes diwenehi luwih akeh wektu ing klub. Nalika dipecat, United ana ing urutan kaping pitu ing tabel Liga Premier, 13 poin ing mburi Arsenal nomer papat kanthi sisa papat pertandingan, njamin United gagal lolos menyang Liga Champions kanggo kaping pisanan wiwit 1995 lan rampung ing njaba ndhuwur telu kanggo sejarah Liga Premier. Moyes menang 5 poin saka kemungkinan 24 nglawan Liverpool, Chelsea, Manchester City, lan Arsenal (papat paling apik nalika dipecat). Dheweke diganti interim dening pemain sing wis suwe Ryan Giggs lan permanen dening Louis van Gaal. Moyes dianugerahi kompensasi £ 5 yuta sawise dipecat.[38]

Moyes dikritik amarga tumindak sing dikalahake nalika ing United. Dheweke wis nyebut mungsuh Liverpool minangka "favorit" sadurunge lelungan menyang Old Trafford (manajer Liverpool Brendan Rodgers nanggapi "Aku ora bakal ujar manawa ing Liverpool - sanajan aku dadi liga paling ngisor"), lan ing Man United, juara bertahan, Moyes mratelakake, saingan ing kutha kasebut, Manchester City yaiku "ing th[39]

Real Sociedad[besut | besut sumber]

Moyes dadi pelatih Real Sociedad ing 2015

Tanggal 10 November 2014 Moyes diangkat dadi manajer anyar klub La Liga Real Sociedad ing kesepakatan 18 wulan sawise bubaran Jagoba Arrasate, kanthi tim kasebut ana ing nomer 15 ing meja kasebut. Debut manajerial yaiku pertandingan liga tandang nglawan Deportivo La Coruña tanggal 22 November, lan pungkasane menang tanpa gol. Nenem dina sabanjure, ing pertandingan pertama ing Anoeta, dheweke entuk kamenangan kaping pisanan dadi manajer klub, Carlos Vela menehi hat-trick nalika menang 3-0 nglawan Elche. Ing tanggal 4 Januari 2015, Moyes nuntun Sociedad menang 1-0 nglawan Barcelona, asil sing wartawan dibandhingake karo manajemen Everton lan beda karo asil ing Manchester United. Sepuluh dina mengko, ing babak 2-2 nglawan Villarreal sing ngilangi time saka Copa del Rey, Moyes dikirim menyang posisi kasebut lan banjur diwenehi larangan touchline rong pertandingan amarga debat babagan keputusan offside.[40]

Dheweke dipecat tanggal 9 November 2015 sawise tekanan banget amarga wiwitan musim iki ora apik.[41]

Sunderland[besut | besut sumber]

Tanggal 23 Juli 2016, Moyes diangkat dadi panggantos kanggo Sam Allardyce dadi manajer Sunderland, bali menyang Liga Premier kanggo kaping pisanan wiwit dipecat dadi bos United ing April 2014.

Ing tanggal 3 April 2017, diungkap manawa Moyes wis menehi komentar kontroversial sawise wawancara sawise pertandingan sawise seri tanpa gol Sunderland karo Burnley tanggal 18 Maret. Sawise wawancara karo BBC Vicki Sparks, nalika mikropon isih keprungu, Moyes, ujar: "Iki pancen nakal banget ing pungkasane, dadi priksa dhewe. Sampeyan isih bisa tamparan sanajan sampeyan wanita . Ati-ati mbesuk yen mlebu ". Moyes njaluk ngapura amarga kedadeyan kasebut. FA nulis menyang Moyes kanggo njaluk pengamatan babagan kedadeyan kasebut. Ing wulan Juni taun kasebut, dheweke didenda £ 30.000 kanggo komentar kasebut, keputusan sing ditahan panel independen ing wulan sabanjure.

Sunderland dikonfirmasi bakal mundur menyang Kejuaraan EFL kaping pisanan ing sepuluh taun tanggal 29 April 2017, sawise kalah karo Bournemouth 1-0, minangka tandha-tandha mundur saka karir Moyes kaping pisanan. Sawise pertandingan kasebut, dheweke ujar manawa dheweke pengin tetep dadi manajer. Nanging, tanggal 22 Mei, sawijining dina sawise pungkasan musim Liga Premier, Moyes mundur.

West Ham United[besut | besut sumber]

Moyes diangkat dadi manajer West Ham United tanggal 7 November 2017, kanthi tim kasebut ana ing zona degradasi. Moyes nandhani pertandingan pertama sing dadi West Ham, lan pertandingan Liga Premier kaping 500, kanthi kekalahan 2-0 menyang Watford tanggal 19 November. Ing tanggal 9 Desember, dheweke menang dadi manajer Hammers kaping pisanan, Marko Arnautović nyetak siji-sijine gol kanggo menang juara Chelsea ing Stadion London. Ing tanggal 13 Januari 2018, West Ham ndhaptar menang 4-1 menyang Huddersfield, sing dadi kemenangan kaping 200 Moyes dadi manajer Liga Premier, dheweke dadi mung nomer papat sing entuk tonggak sejarah iki, sawise Sir Alex Ferguson, Arsène Wenger lan Harry Redknapp. Sawise menang 2-0 ing Leicester City tanggal 5 Mei 2018 lan isih ana rong pertandingan ing musim iki, Moyes ngatur West Ham supaya bisa bertahan ing Liga Premier musim 2017-18. Kesepakatan enem wulan karo West Ham kadaluwarsa tanggal 13 Mei 2018 lan dheweke metu saka klub tanggal 16 Mei 2018 sawise ora ditawani kontrak anyar.

Return to West Ham United[besut | besut sumber]

Ing tanggal 29 Desember 2019, Moyes bali menyang jabatan sadurunge dadi manajer West Ham United kanthi kontrak 18 wulan. Dheweke ngganteni Manuel Pellegrini, sing ngiwa kaping 17 ing tabel Liga Premier, siji poin ing ndhuwur zona degradasi. Ngomong babagan kembaline menyang West Ham, Moyes ujar, "Aku mung ana loro utawa telu manajer sing duwe rekor kemenangan Liga Premier sing luwih apik. Kuwi sing dakkarepake, aku menang. Aku ing kene njaluk West Ham menang lan adoh saka dheweke telu ngisor. "

Pertandhingan kaping pisanan ing balapan ngasilake menang 4-0, nglawan AFC Bournemouth, ing Liga Premier tanggal 1 Januari 2020. West Ham rampung ing posisi kaping 16 ing Liga Premier kanthi 39 poin, poin paling endhek wiwit 2010-11 nalika entuk 33 poin lan rampung ing ngisor. 19 game Moyes sing tanggung jawab ngasilake 20 poin, siji luwih saka 19 game sadurunge sing dikelola dening Manuel Pellegrini.

Cathetan Pelatih[besut | besut sumber]

Minangka pertandingan sing dimainake tanggal 21 Maret 2021
Tim Saka Nganti Cathetan
G W D L Menang%
Preston North End 12 January 1998 14 March 2002 234 113 58 63 48.29
Everton 14 March 2002 30 June 2013 518 218 139 161 42.08
Manchester United 1 July 2013 22 April 2014 51 27 9 15 52.94
Real Sociedad 10 November 2014 9 November 2015 52 12 15 15 28.57
Sunderland 23 July 2016 22 May 2017 43 8 7 28 18.60
West Ham United 7 November 2017 13 May 2018 31 9 10 012 29.03
West Ham United 29 December 2019 Saiki 56 24 12 20 42.86
Gunggunge 973 410 24 314 42.14

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "David Moyes".
  2. "Silence speaks volumes on how Sir Alex Ferguson ran Manchester United". the Guardian (ing basa Inggris). 2013-05-11. Dibukak ing 2021-03-27.
  3. "How David Moyes and 'the god squad' infuriated a former team-mate with". The Independent (ing basa Inggris). 2013-05-14. Dibukak ing 2021-03-27.
  4. "David Moyes: From Shrews to Manchester United?". www.shropshirestar.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-27.
  5. "Football: Hamilton rebuffs Republic". The Independent (ing basa Inggris). 2011-10-23. Dibukak ing 2021-03-27.
  6. Northcroft, Jonathan. "Quiet please: winner at work" (ing basa Inggris). ISSN 0140-0460. Dibukak ing 2021-03-27.
  7. "Moyes' lofty ambitions" (ing basa Inggris). 2002-03-14. Dibukak ing 2021-03-27.
  8. "Moyes stays at Preston" (ing basa Inggris). 2001-06-11. Dibukak ing 2021-03-27.
  9. "EVERTONFC.COM: David Moyes". web.archive.org. 2007-07-13. Dibukak ing 2021-03-27.
  10. "Moyes sets sights" (ing basa Inggris). 2002-03-15. Dibukak ing 2021-03-27.
  11. "Winning start for Moyes" (ing basa Inggris). 2002-03-16. Dibukak ing 2021-03-27.
  12. "David Moyes / evertonfc.com - The Official Website of Everton Football Club". web.archive.org. 2012-10-08. Dibukak ing 2021-03-27.
  13. "Moyes may face FA rap" (ing basa Inggris). 2003-04-12. Dibukak ing 2021-03-27.
  14. "League Managers Association". web.archive.org. 2009-05-30. Dibukak ing 2021-03-27.
  15. "Situs bola terpercaya".
  16. "EVERTONFC.COM: | Match | Season/Year Reviews | Season Review 03/04 | November 2003". web.archive.org. 2006-11-17. Dibukak ing 2021-03-27.
  17. "ToffeeWeb - History - Everton Average Attendances". www.toffeeweb.com. Dibukak ing 2021-03-27.
  18. "Everton in turmoil" (ing basa Inggris). 2004-07-21. Dibukak ing 2021-03-27.
  19. "Rooney book could be pulped". the Guardian (ing basa Inggris). 2006-09-01. Dibukak ing 2021-03-27.
  20. "Soccer Teams, Scores, Stats, News, Fixtures, Results, Tables - ESPN". ESPN.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-27.
  21. "The Times & The Sunday Times". www.thetimes.co.uk (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-27.
  22. "Moyes signs new deal at Everton" (ing basa Inggris). 2008-10-14. Dibukak ing 2021-03-27.
  23. "FA Cup final as it happened" (ing basa Inggris). 2009-05-30. Dibukak ing 2021-03-27.
  24. "DAVID MOYES DISMISSES ASTON VILLA LINK | Football Transfer News, Football News, Fixtures, Results, Match Reports, Stats". web.archive.org. 2011-10-27. Dibukak ing 2021-03-27.
  25. "Everton's David Moyes and Steve Round admit improper conduct". the Guardian (ing basa Inggris). 2010-09-16. Dibukak ing 2021-03-27.
  26. "'One Of My Finest' / News Archive / News / evertonfc.com - The Official Website of Everton Football Club". web.archive.org. 2012-02-02. Dibukak ing 2021-03-27.
  27. "Everton 2-1 Sunderland". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-27.
  28. "Managers Pay Tribute To Moyes / News Archive / News / evertonfc.com - The Official Website of Everton Football Club". web.archive.org. 2013-10-21. Dibukak ing 2021-03-27.
  29. "Moyes' Parliamentary Praise / News Archive / News / evertonfc.com - The Official Website of Everton Football Club". web.archive.org. 2012-03-16. Dibukak ing 2021-03-27.
  30. "Moyes wants to take over at Man Utd". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-27.
  31. "Man Utd News | Team news, injury updates, transfers, new signings". www.manutd.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-27.
  32. "Overwhelmed David Moyes offers to help Everton find his successor". the Guardian (ing basa Inggris). 2013-05-12. Dibukak ing 2021-03-27.
  33. "Moyes record under scrutiny following City rout". www.abc.net.au (ing basa Inggris). 2013-09-23. Dibukak ing 2021-03-27.
  34. staff, Guardian (2013-09-02). "Manchester United complete £27.5m deal for Everton's Marouane Fellaini". the Guardian (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-27.
  35. "Moyes eyes further improvements". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-27.
  36. "Bayern Munich 3-1 Manchester United (4-2 agg)". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-27.
  37. "Man Utd complete £37.1m Mata signing". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-27.
  38. Grapevine, H. R. "Sacked David Moyes to get £5m compensation". www.hrgrapevine.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-27.
  39. Luckhurst, Samuel (2020-04-22). "David Moyes became the problem at Manchester United over leaked teams". Manchester Evening News (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-27.
  40. "Moyes given two-game La Liga ban". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-27.
  41. "Moyes sacked as Real Sociedad boss". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-27.