Andrew Johnson

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Andrew Johnson
President Andrew Johnson.jpg
Présidhèn Amérika Sarékat ka-17
Lungguh
15 April 1865 – 4 Maret 1869
Kadhisiki Abraham Lincoln
Kagantèni Ulysses Grant
Dhaptar Wakil Présidhèn Amérika Sarékat ka-16
Lungguh
4 Maret 1865 – 15 April 1865
Présidhèn Abraham Lincoln
Kadhisiki Hannibal Hamlin
Kagantèni Schuyler Colfax
United States Senator
from Tennessee
Lungguh
4 Maret 1875 – 31 Juli 1875
Kadhisiki William Brownlow
Kagantèni David Key
Lungguh
8 Oktober 1857 – 4 Maret 1862
Kadhisiki James Jones
Kagantèni David Patterson
Gubernur Tennessee
Lungguh
17 Oktober 1853 – 3 November 1857
Kadhisiki William B. Campbell
Kagantèni Isham G. Harris
Gubernur Militer Tennessee
Lungguh
12 Maret 1862 – 4 Maret 1865
Kadhisiki Isham G. Harris
Kagantèni Edward H. East
sebagai Pejabat Gubernur
Member of the U.S. House of Representatives
from Tennessee's ke-1 district
Lungguh
4 Maret 1843 – 3 Maret 1853
Kadhisiki Thomas Arnold
Kagantèni Brookins Campbell
Rerincèn priangga
Lair (1808-12-29)Dhésèmber 29, 1808
Raleigh, Karolina Utara, Amerika Serikat
Pati Juli 31, 1875(1875-07-31) (umur 66)
Elizabethton, Tennessee, Amerika Serikat
Parté pulitik Dhémokrat
Gayutan pulitik liya Persatuan Nasional (1864–1868)
Sisihan Eliza McCardle
Anak Martha
Charles
Mary
Robert
Andrew
Propési Penjahit
Agama Kristen Non-denominasional[1][2]
Tandha tangan Cursive signature in ink

Andrew Johnson (lair ing Raleigh, North Carolina, 29 Desember 1808 – pati di Elizabethton, Tennessee, 31 Juli 1875 ing yuswa 66 taun) ya iku presidhèn Amérika Sarékat sing ka-17 lan njabat ing 1865 tekan 1869.[3] Muturut konstitusi, Andrew Johnson sing njabat minangka Wakil Prèsidhèn sing otomatis dadi presidhèn nalika Presidhèn Abraham Lincoln tilar donya ing prastawa rajapati.[4] Panjenengané uga salah sijining presidhèn Amérika Sarékat sing nikah ing yuswa paling enom, nalika dina nikahé 5 Mei 1827, panjenengané 18 taun yuswané, ananging garwané, Eliza McCardle, yuswané 16 taun.

Mangsa cilik[besut | besut sumber]

Andrew Johnson dilairaké 29 Desember 1808. Wong Tuwané mlarat. Bapaké salah sijining tukang jaga lawang ing salah sijining papan panginepan, lan ibuké bekas pelayan ing panginepan kasebut.[5]

Andrew Johnson ora tau disekolahaké, ananging lekas sinau déwé nalika umuré isih enom. Nalika enom, panjenengané kerja ing salah sijining tukang jait, kanthi karep kanggo dadi tukang jait. Ananging panjenengané salanjuté mlayu ing salah sijining kutha ing Tennessee lan ing papan iku panjenengané mbukak salah sijining toko jait klambi.[6]

Karir pulitik[besut | besut sumber]

Andrew Johnson nglamar anaké tukang sepatu. Garwané, sing pendhidhikané apik, nyurung Andrew Johnson ing usaha-usahané kanggo mbangun awaké dewé kanthi sinau. Ora suwé, panjenengané wés kasil nglumpukaké kauletan-kauletan lan jeneng apik ing kalangan masyarakat minangka warga sing paling dikenal. Panjenengané nduwé rasa perhatian ing masalah-masalah kemasyarakatan lan ing akhiré nggawa masalah iku ing donya pulitik. Panjenengané dadi anggota Dewan Kotapraja, salanjuté njabat minangka walikutha, lan salanjuté iku wakil nagara bagian lan senator.[7]

Ing yuswa 35 taun panjenengané dadi anggota ing Kongrès Amerika lan njabat sasuwéné sepuluh taun. Salanjuté panjenengané dadi Gubernur Tennesse lan sawisé iku dadi senator sasuwéné limang taun.[8]

Mangsa Kaprèsidhènan[besut | besut sumber]

Ing tanggal 15 April 1865, sawisé Presidhèn Lincoln tilar donya amarga rajapati, Andrew Johnson diangkat dadi presidhèn.[9]

Sasuwené mangsa jabatané, rong amandemèn wes ditambahaké ing kongrès Amérika. Amandemèn sing ditambahaké ya iku[10]:

  1. Ngilangaké babagan perbudakan ing Amérika Sarékat lan netepaké wong-wong negro minangka warga nagara Amerika, lan nglarang diskriminasi kanggo kelompok iku. Undang-undang iki dikenal minangka undang-undang Hak Sipil taun 1866.
  2. Ora ana nagara bagian sing oleh nyabut jiwa, kabebasan utawa harta bendané salah sijining wong tanpa lewat hukum sing mlaku.

Presidhèn Andrew Johnson ya iku anggota saka Parté Dhémokrat Amérika Sarékat, padahal Lincoln asalé saka Parté Parté Républik Amerika Serikat. Panjenengané ora dikancani karo wakil presidhèn. Sasuwené nyekel jabatané, panjenengané beda pamikirian karo kongres, luwih-luwih karo anggota-anggota parté républik sing radikal. Golongan iki nyekel peran nalika mutusaké salah sijining undang-undang, kamasuk mbatalaké veto salah sijining presidhèn. Kanggo sing kapisan ing sejarah kongrès kasil mbatalaké keputusan presidhèn babagan salah sijining undang-undang penting. Para anggota pada usaha kanggo mbatesi kanthi ketat kuasané presidhèn kanthi netapaké jumlah rancangan undang-undang lan nalika Presidhèn Andrew Johnson nglirwakaké salah sijining peraturan iku kanthi mecat Menteri Perangé, pamriksaan pelanggaran dikenèkaké kanggo panjenengané lan panjenengané diadili déning senat Amérika Sarékat, ananging panjenengane dibebasaké saka tuduhan kanthi beda siji swara.[11]

Nalika taun 1869 Presidhèn Andrew Johnson ninggalaké Gedung Putih lan bali ing nagara bagian Tennessee.[12]

Ing taun 1875, enem taun sawisé ninggalaké Gedung Putih, Andrew Johnson bali ing Washington, D.C. minangka Senator. Panjenengané tilar donya pirang wulan salanjuté ing tanggal 31 Juli 1875 sawisé diserang penyakit lumpuh. Panjenengané ninggalaké garwa siji, putra telu lan putri loro.[13]

Deleng uga[besut | besut sumber]


Bibliografi[besut | besut sumber]

Sumber Primer[besut | besut sumber]

Cathetan Sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ "American President: Andrew Johnson: Family Life". Miller Center of Public Affairs at the University of Virginia. Retrieved May 26, 2009. 
  2. ^ Milton, George Fort (1930). The Age of Hate: Andrew Johnson And The Radicals. New York: Coward-McCann. p. 80. ISBN 1417916583. OCLC 739916. As for my religion, it is the doctrine of the Bible, as taught and practiced by Jesus Christ.  More than one of |pages= and |page= specified (help)
  3. ^ http://www.whitehouse.gov/about/presidents/andrewjohnson
  4. ^ Suhindriyo. 1999. Biografi Singkat Presiden-Presiden Amerika Serikat. Yogyakarta: Yayasan Pustaka Nusatama, hal.61.
  5. ^ http://www.answers.com/topic/andrew-johnson
  6. ^ http://americanhistory.about.com/od/andrewjohnson/p/pajohnson.htm
  7. ^ http://statelibrary.ncdcr.gov/nc/bio/public/johnson.htm
  8. ^ http://www.biography.com/articles/Andrew-Johnson-9355722
  9. ^ http://www.historycentral.com/bio/presidents/johnson.html
  10. ^ http://andrewjohnsonbiography.com/
  11. ^ http://millercenter.org/academic/americanpresident/johnson
  12. ^ http://people.famouswhy.com/andrew_johnson/
  13. ^ http://www.who2.com/andrewjohnson.html

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Andrew Johnson kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo.svg Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Andrew_Johnson&oldid=1053824"