James Buchanan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
James Buchanan
Buchanan.jpg
Présidhèn Amérikah Sarékat 'kaping 15
Linggih
4 Maret 1857 – 4 Maret 1861
Wakil PrésidhènJohn C. Breckinridge
Kang sadurungéFranklin Pierce
Kang sawiséAbraham Lincoln
Mantri Luar Negeri Amérikah Sarékat angka 17
Linggih
10 Maret 1845 – 7 Maret 1849
PrésidhènJames K. Polk
Kang sadurungéJohn C. Calhoun
Kang sawiséJohn M. Clayton
Senator Amérikah Sarékat
dari Pennsylvania
Linggih
6 Dhésèmber 1834 – 5 Maret 1845
Kang sadurungéWilliam Wilkins
Kang sawiséSimon Cameron
9th United States Minister to Russia
Linggih
4 Januari 1832 – 5 Agustus 1833
PrésidhènAndrew Jackson
Kang sadurungéJohn Randolph
Kang sawiséMahlon Dickerson
14th Duta Besar Amérikah Sarékat kanggo Karajan Manunggal
Linggih
1853–1856
PrésidhènFranklin Pierce
Kang sadurungéJoseph R. Ingersoll
Kang sawiséGeorge M. Dallas
Anggota U.S. House of Representatives dari dhistrik Pennsylvania ke-3
Linggih
4 Maret 1821 – 3 Maret 1823
Bersama dengan: John Phillips
Kang sadurungéJacob Hibshman
James M. Wallace
Kang sawiséDaniel H. Miller
Anggota U.S. House of Representatives dari dhistrik Pennsylvania kaping 4
Linggih
4 Maret 1823 – 3 Maret 1831
Bersama dengan: Samuel Edwards, Isaac Wayne, Charles Miner, Samuel Anderson, Joshua Evans, Jr. dan George G. Leiper
Kang sadurungéJames S. Mitchell
Kang sawiséWilliam Hiester
David Potts, Jr.
Joshua Evans, Jr.
Ketua Komite Kehakiman Dewan Perwakilan Amérikah Sarékat
Linggih
4 Maret 1829 – 3 Maret 1831
Kang sadurungéPhilip P. Barbour
Kang sawiséWarren R. Davis
Rerincèn dhiri
LairJames Buchanan, Jr.
(1791-04-23)April 23, 1791
Mercersburg, Pennsylvania
PatiJuni 1, 1868(1868-06-01) (umur 77)
Lancaster, Pennsylvania
Parté pulitikDemocratic
SisihanTidak ada (Sarjana)
AlmamaterDickinson College
PanggaotaPengacara
Diplomat
AgamaPresbiterian
Tandha tangan
Jasa militèr
CawangSukarelawan
PerangPerang tahun1812

James Buchanan (lair ing Mercersburg, Pennsylvania, 23 April 1791 – pati ing Lancaster, Pennsylvania, 1 Juni 1868 ing umur 77 taun) ya iku Présidhèn Amérikah Sarékat (1857–1861) angka 15[1]. Panjenengané njabat ing taun 1857-1861[2]. Buchanan asalé saka parté Dhémokrat lan didampingi déning wakil présidhèn John C. Breckinridge[3].

Panjenengané dianggep kontroversial amargan dukung obahan pro perbudakan ing Amérika, kang salanjuté muncak dadi Perang Saudara Amérika[4].

Ing taun 1857, nalika Buchanan lekas njabat dadi Présidhèn, Amérikah Sarékat kanthi rikat lekas kapecah belah amarga masalah perbudakan wong-wong Negro. Kanggo nutup kapecahan kang saya gedhé iku (kang salanjuté pecah dadi Perang Sedulur), Présidhèn James Buchanan nggondeli ing katetepan Konstitusi, tanpa nyadari manawa pérangan Lor kang anti perbudakan ora bakal nrima putusan-putusan konstitusi kang nguntungaké pérangan kidul kang pro-perbudakan[5].

Awal Karir[besut | besut sumber]

James Buchanan dilairaké ing praja Pensilvania tanggal 23 April 1791[1].

Wong tuwané kalebu wong kang sugih. Buchanan deéwé duwé bakat minangka ahli-debat lan pinter ing babagan hukum. Tingkat kariré kalebu; ping lima dipilih minangka anggota Dewan Perwakilan Rakyat, njabat Duta Amérikah Sarékat ing Rusia, dadi anggota senat sasuwené sepuluh taun katurut-turut, dadi mantri jaban rangkah sangisoré Présidhèn James K. Polk, lan dadi Duta Amérika kanggo Inggris sangisoré Présidhèn Franklin Pierce. Sasuwené panjenengané njabat minangka Mantri Luar Negeri, rakyat Amérika pada ngargai amarga kepinterané babagan ngenekaké perundingan-perundingan diplomatik, omongan-omongané kang teges lan moderat ing papan umum. Nanging panjenengané gagal nalika arep ngenekaké proyek kang panjenengané pangeni banget, ya iku ndadèkaké Kuba mlebu ing wewengkon Amérikah Sarékat kanthi dalan pendudukan utawa pembelian, salah sijining rencana kang terus panjengengané usahani sasuweni panjenengané gerak ing babagan pulitik[5].

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Buku Présidhèn-Présidhèn Amérikah Sarékat, diterbitake déning Dinas Penerangan lan Kebudayaan Amérikah Sarékat, Jakarta (2003)