James Buchanan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
James Buchanan
Buchanan.jpg
Présidhèn Amérika Sarékat 'kaping 15
Lungguh
4 Maret 1857 – 4 Maret 1861
Wakil Présidhèn John C. Breckinridge
Kadhisiki Franklin Pierce
Kagantèni Abraham Lincoln
Menteri Luar Negeri Amérika Sarékat angka 17
Lungguh
10 Maret 1845 – 7 Maret 1849
Présidhèn James K. Polk
Kadhisiki John C. Calhoun
Kagantèni John M. Clayton
Senator Amérika Sarékat
dari Pennsylvania
Lungguh
6 Dhésèmber 1834 – 5 Maret 1845
Kadhisiki William Wilkins
Kagantèni Simon Cameron
9th United States Minister to Russia
Lungguh
4 Januari 1832 – 5 Agustus 1833
Présidhèn Andrew Jackson
Kadhisiki John Randolph
Kagantèni Mahlon Dickerson
14th Duta Besar Amérika Sarékat kanggo Karajan Manunggal
Lungguh
1853–1856
Présidhèn Franklin Pierce
Kadhisiki Joseph R. Ingersoll
Kagantèni George M. Dallas
Anggota U.S. House of Representatives dari dhistrik Pennsylvania ke-3
Lungguh
4 Maret 1821 – 3 Maret 1823
Bersama dengan: John Phillips
Kadhisiki Jacob Hibshman
James M. Wallace
Kagantèni Daniel H. Miller
Anggota U.S. House of Representatives dari dhistrik Pennsylvania kaping 4
Lungguh
4 Maret 1823 – 3 Maret 1831
Bersama dengan: Samuel Edwards, Isaac Wayne, Charles Miner, Samuel Anderson, Joshua Evans, Jr. dan George G. Leiper
Kadhisiki James S. Mitchell
Kagantèni William Hiester
David Potts, Jr.
Joshua Evans, Jr.
Ketua Komite Kehakiman Dewan Perwakilan Amérika Sarékat
Lungguh
4 Maret 1829 – 3 Maret 1831
Kadhisiki Philip P. Barbour
Kagantèni Warren R. Davis
Rerincèn priangga
Lair James Buchanan, Jr.
(1791-04-23)April 23, 1791
Mercersburg, Pennsylvania
Pati Juni 1, 1868(1868-06-01) (umur 77)
Lancaster, Pennsylvania
Parté pulitik Democratic
Sisihan Tidak ada (Sarjana)
Almamater Dickinson College
Panggaota Pengacara
Diplomat
Agama Presbiterian
Tandha tangan
Jasa militèr
Cawang Sukarelawan
Perang Perang tahun1812

James Buchanan (lair ing Mercersburg, Pennsylvania, 23 April 1791 – pati ing Lancaster, Pennsylvania, 1 Juni 1868 ing yuswa 77 taun) ya iku Présidhèn Amérika Sarékat (1857–1861) angka 15[1]. Panjenengané njabat ing taun 1857-1861[2]. Buchanan asalé saka parté Dhémokrat lan didampingi déning wakil présidhèn John C. Breckinridge[3].

Panjenengané dianggep kontroversial amargan dukung obahan pro perbudakan ing Amérika, sing salanjuté muncak dadi Perang Saudara Amérika[4].

Ing taun 1857, nalika Buchanan lekas njabat dadi Présidhèn, Amérika Sarékat kanthi rikat lekas kapecah belah amarga masalah perbudakan wong-wong Negro. Kanggo nutup kapecahan sing saya gedhé iku (sing salanjuté pecah dadi Perang Sedulur), Présidhèn James Buchanan nggondeli ing katetepan Konstitusi, tanpa nyadari manawa pérangan Lor sing anti perbudakan ora bakal nrima putusan-putusan konstitusi sing nguntungaké pérangan kidul sing pro-perbudakan[5].

Awal Karir[besut | besut sumber]

James Buchanan dilairaké ing praja Pensilvania tanggal 23 April 1791[1].

Wong tuwané kalebu wong sing sugih. Buchanan deéwé duwé bakat minangka ahli-debat lan pinter ing babagan hukum. Tingkat kariré kalebu; ping lima dipilih minangka anggota Dewan Perwakilan Rakyat, njabat Duta Amérika Sarékat ing Rusia, dadi anggota senat sasuwené sepuluh taun katurut-turut, dadi menteri jaban rangkah sangisoré Présidhèn James K. Polk, lan dadi Duta Amérika kanggo Inggris sangisoré Présidhèn Franklin Pierce. Sasuwené panjenengané njabat minangka Menteri Luar Negeri, rakyat Amérika pada ngargai amarga kepinterané babagan ngenekaké perundingan-perundingan diplomatik, omongan-omongané sing teges lan moderat ing papan umum. Ananging panjenengané gagal nalika arep ngenekaké proyek sing panjenengané pangeni banget, ya iku ndadèkaké Kuba mlebu ing wewengkon Amérika Sarékat kanthi dalan pendudukan utawa pembelian, salah sijining rencana sing terus panjengengané usahani sasuweni panjenengané gerak ing babagan pulitik[5].

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Buku Présidhèn-Présidhèn Amérika Sarékat, diterbitake déning Dinas Penerangan lan Kebudayaan Amérika Sarékat, Jakarta (2003)