Pennsylvania

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Commonwealth of Pennsylvania
Flag of Pennsylvania [[Image:|100px|State seal of Pennsylvania]]
Flag of Pennsylvania Seal
Julukan: Keystone State, Quaker State,
Coal State, Oil State, State of Independence
Motto: Virtue, Liberty and Independence
Map of the United States with Pennsylvania highlighted
Démonim Pennsylvanian
Ibukutha Harrisburg
Kutha paling gedhé Philadelphia
metro area paling gedhé Delaware Valley
Area  Ranking 33rd ing AS
 - Total 46,055 sq mi
(119,283 km²)
 - Jembar 280 miles (455 km)
 - Dawa 160 miles (255 km)
 - % banyu 2.7
 - Garis lintang 39°43′ N to 42°16′ N
 - Garis bujur 74°41′ W to 80°31′ W
Populasi  Rangking 6th ing AS
 - Total 12,281,054
 - Kapadhetan 274.02/sq mi 
105.80/km² (10th in the US)
Elevasi  
 - Titik paling dhuwur Mount Davis[1]
3,213 ft  (979 m)
 - Mean 1,099 ft  (335 m)
 - Titik paling cendhèk Delaware River[1]
0 ft  (0 m)
Mlebu Union  12 Dhésèmber 1787 (2nd)
Gubernur Tom Wolf (D)
Lètnan Gubernur Michael Stack (D)
Senator Bob Casey, Jr. (D)
Pat Toomey (R)
Delegasi Konggrès List
Zona wektu Eastern: UTC-5/-4
Cekakan PA Penna. US-PA
Situs web www.pa.gov

Persemakmuran Pennsylvania (IPA: /ˌpɛnsəlˈveɪnjə/), kerep dicekak PA, iku sawijining praja Amérika Sarékat sing dumunung ing sisih lor. Pennsylvania misuwur dadi praja tandha arsitèktur utawa keystone wiwit taun 1802,[2] antarané amarga dunungé ing tengah-tengah telulas koloni sing pisanan mangun nagara Amérika Sarékat.[2] Uga dadi tandha ing babagan ékonomi, amarga akèhé indhustri ing tlatah lor, gawé toko-toko kaya [Conestoga wagons[3] lan bedhil Long rifle,[4] lan anané tlatah tetanèn ing sisih kidul, sing ngasilaké panganan, benang, lan tembako.[5]

Géografi[besut | besut sumber]

Pennsylvania iku dawané170 miles (274 km) saka lor mangidul lan 283 miles (455 km) saka wétan mangulon.[6] Saka total 46,055 square miles (119,282 km2), 44,817 square miles (116,075 km2) arupa lemah, 490 square miles (1,269 km2) arupa banyu ing dharatan lan 749 square miles (1,940 km2) banyu ing Tlaga Erie.[7] Tlatah iki minangka tlatah sing paling jembar nomer 33 ing Amérika Sarékat.[7] Titik paling dhuwur 3,213 feet (979 m) ing sadhuwuring segara ya iku Gunung Davis, sing dijenengaké saka jenengé sing kagungan ya iku, John Davis, sawijiing guru sing berjuang sajeroning Union Army ing Palagan Gettysburg. Titik paling cendhèk ya iku lumahing segara ing Kali Delaware, lan elevasi rata-rata ya iku 1,100 feet (335 m).[8] Pennsylvania iku kalebu zona wektu North American Eastern Time Zone.[9]

Iklim[besut | besut sumber]

Iklim normal wulanan kutha-kutha ing pennsylvania (Fahrenheit).
Kutha Jan Feb Mar Apr Mèi Jun Jul Agu Sep Okt Nov Des
Scranton 34/18 37/20 47/28 59/38 71/48 78/57 83/61 81/60 72/53 61/42 49/34 39/24
Erie 33/20 36/21 45/28 56/38 67/49 76/59 80/64 79/63 72/56 61/46 49/36 39/27
Pittsburgh 37/20 39/21 50/29 62/38 71/48 80/56 85/62 83/60 76/53 64/41 53/33 42/25
Harrisburg 38/23 41/25 51/33 63/42 73/51 81/61 86/66 84/64 76/57 64/45 53/36 42/28
Philadelphia 39/25 42/28 51/35 62/44 72/55 81/64 86/70 84/69 77/61 66/49 55/40 44/31
http://www.weather.com/weather/wxclimatology/monthly/graph/USPA1276?from=search (Philadelphia), http://www.weather.com/weather/wxclimatology/monthly/graph/USPA1459?from=search (Scranton), http://www.weather.com/weather/wxclimatology/monthly/graph/USPA0679?from=search (Harrisburg), http://www.weather.com/weather/wxclimatology/monthly/graph/USPA1290?from=search (Pittsburgh), http://www.weather.com/weather/wxclimatology/monthly/graph/USPA0509?from=search (Erie)

Réferènsi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]